301-redirect: Het cruciale belang

Wanneer je verhuist en je nieuwe adres aan niemand laat weten, dan zal er op de korte termijn ook niemand meer op bezoek komen, aangezien de geïnteresseerde mensen in jouw omgeving, niet op de hoogte zijn van je nieuwe adres. Zie daar het cruciale belang van 301-redirects.

Wat zijn 301-redirects?

In menselijke termen is een 301-redirect niet meer dan het communiceren van het nieuwe adres (lees: URL) aan browsers en zoekmachines, zodat je niet langer op de verdwenen, oude pagina terecht komt, maar op de nieuwe pagina. Een 301-redirect vertelt tegen de browser en zoekmachine dat de oude pagina permanent vervangen is door de nieuwe pagina en dat alle waarde die de oude pagina nog had, mag worden overgedragen aan de nieuwe pagina. Hierdoor hoeft de pagina niet opnieuw te beginnen met autoriteit opbouwen, maar het kan voortbouwen op basis van de autoreit[1] van de oude pagina.

[1]: Het principe van autoriteit overdragen is een zeer belangrijk aspect van zoekmachineoptimalisatie (SEO), aangezien het veel zinvolle waarde weet te behouden.

Wanneer moet ik gebruik maken van 301-redirects?

301-redirects zijn essentieel tijdens de verhuizing van pagina’s en/of websites. Hieronder zal ik een aantal voorbeelden beschrijven die tot de verbeelding spreken:

  1.        Je hebt de websitestructuur veranderd

Het doorontwikkelen van een website  omvat vaak het husselen van menu-items in die zin dat de benamingen van pagina’s treffender worden gemaakt, anders worden geformuleerd en/of anders worden gepositioneerd.

Zodra je hiermee aan de gang gaat, verandert vaak het adres van die specifieke pagina die je anders hebt neergezet, aangezien de URL wordt afgeleid uit de menustructuur.

Zo kan bijvoorbeeld een webshop voor kleding in eerste instantie een menu gehad hebben met daarin: webshop.nl/mannenkleding en webshop.nl/vrouwenkleding. Als deze webshop echter op een gegeven moment ook nog schoenen en sieraden wil gaan verkopen, is het menu te vol en dus kiest de webshop ervoor, om alleen nog webshop.nl/kleding in het hoofdmenu op te nemen. Hieronder kun je dan vervolgens uitsplitsen naar man en vrouw, met het bijbehorende nieuwe adres: webshop.nl/kleding/man en webshop.nl/kleding/vrouw.

Indien je deze wijziging zo door zou voeren en de 301-redirect achterwege zou laten, dan komen in eerste instantie de vrouwelijke bezoekers vanuit zoekmachines of hun bookmarks, nog uit op het oude adres, namelijk webshop.nl/mannenkleding. Daar treffen ze vervolgens een 404-pagina aan, die aangeeft dat de pagina niet langer bestaat. Dit zal, door de slechte spanningsboog van tegenwoordig, al snel ervoor zorgen dat mensen surfen naar een andere website in plaats van te zoeken naar het nieuwe menu-item.

Google heeft exact dezelfde ervaring en zal de volledige waarde van de oude pagina naar verloop van tijd, laten vallen, aangezien zij niet willen dat mensen op 404-pagina’s terecht komen.

  1.        Je hebt gekozen voor een andere domeinnaam

De positionering van een bedrijf kan nogal eens veranderen en daarbij komt vaak ook een nieuwe bedrijfsnaam en dus ook, nieuwe domeinnaam (www-adres) bij kijken. In dit geval kan de structuur van de oude website intact blijven en wordt alleen het begin van het digitale adres veranderd. De verhuizing vindt dan plaats van oudbedrijf.nl naar nieuwbedrijf.nl.

Ook hierbij is het voor dezelfde redenen als bij voorbeeld 1 belangrijk, om de oude website in zijn geheel een doorverwijzing mee te geven naar de nieuwe website. Hierdoor zijn zowel klanten als zoekmachines direct op de hoogte van het nieuwe adres en blijft de maximale waarde van jouw propisitie behouden.

De praktijk: Hoe voer ik 301-redirects door?

Waarschuwing: Het doorgeven van een 301-redirect is een secure en technische aangelegenheid en is vaak dan ook beter toe te vertrouwen aan een SEO specialist. Het foutief doorgeven van redirects kan je website namelijk flinke schade aandoen en zelfs (tijdelijk) onbereikbaar maken. Neem contact met ons op, zodat wij je kunnen adviseren over diverse best practices rondom SEO en webdesign.

Neem hier contact met ons op

Mocht je toch de technische dapperheid omarmen, dan wil ik je natuurlijk zo goed mogelijk op weg helpen. Log hiervoor eerst in op je FTP-server en zoek naar het “.htaccess”-bestand. Dit bestand wordt namelijk als eerste vanaf de server ingeladen, nog voordat de website wordt geladen. Hierdoor kunnen wijzigingen nog op tijd voltrekken, voordat de bezoeker de feitelijke pagina te zien krijgt.

In dit bestand moeten allereerst één regel aanwezig zijn, of door jou geplaatst worden:

RewriteEngine On

Toelichting: Deze regel geeft namelijk aan de server aan, dat redirects mogen worden doorgegeven.

Vervolgens gaan we op de volgende regel verder met het verhuizen van onze eerste pagina. Een voorbeeldregel die een doorverwijzing correct en permanent doorvoert ziet er als volgt uit:

RewriteRule ^oude-pagina$ /nieuwe-pagina [R=301,NC]

Toelichting

RewriteRule geeft door aan de server dat een pagina op het punt staat om herschreven te worden als URL. Daarna volgt het dakje(^), wat staat voor je eigen domeinnaam + een slash (/) (bijv. www.website.nl/).

Vervolgens komt ‘oude-pagina$’ aan bod, wat tegen de server zegt dat de pagina (volledig uitgeschreven): http://www.website.nl/oude-pagina doorverwezen gaat worden. Het dollarteken ($) sluit de tekenreeks af, wat betekent dat de server niet verder hoeft te kijken dan ‘website.nl/oude-pagina’. Dit dollarteken moet je aan het einde van iedere 301-redirect opnemen.

De volgende stap is het doorgeven van ons nieuwe adres, en dat doen we door te beginnen met een slash (/), die in dit geval gelijk staat aan de domeinnaam (net als het dakje), gevolgd door de nieuwe naam van onze pagina ‘nieuwe-pagina’. Hier heb je verder geen dollarteken nodig.

Extra: Wanneer je een pagina verhuist vanaf een oude website naar een nieuwe website, dan moet je in plaats van de /, het volledige adres uitschrijven om de server te laten weten waar de pagina heen moet.

Ten slotte sluiten we onze regel af met de tekencombinatie [R=301,NC], wat simpel gezegd tegen een server vertelt dat het om een permanente redirect gaat (R=301) en dat zowel hoofdletters als geen hoofdletters mogen worden doorverwezen (NC = no caption)[1].

[1]: http://httpd.apache.org/docs/2.2/rewrite/flags.html

Zo kun je stap voor stap je doorverwijzingen regelen binnen je website door iedere keer een nieuwe verhuisregel aan te maken.

Veelgestelde vragen over redirects

Hieronder zal ik nog enkele veelgestelde vragen uitlichten over redirects in het algemeen.

  1.        Hoe zorg ik ervoor dat mijn www-adres (http://www.website.nl) en non-www-adres (http://website.nl) hetzelfde zijn voor zoekmachines (met het www-adres als hoofddomein)?

Nadat je de bovenstaande theorie gelezen hebt, zul je wellicht al een gedeelte herkennen van de technische oplossing die ik je hieronder zal bieden. Op de volgende manier fuseer je in ieder geval, ongeacht de website, de domeinen en centraliseer je de totale waarde:

RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\. [NC]

RewriteRule ^(.*)$ http://www.%{HTTP_HOST}/$1 [R=301,L]

Toelichting [1]

RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\. [NC] geeft aan dat de opgevraagde domeinnaam zonder www een voorwaarde moet zijn voor de hierna volgende RewriteRule. Zolang deze non-www dus niet wordt opgevraagd, zal de RewriteRule ook geen effect hebben.

RewriteRule ^(.*)$ http://www.%{HTTP_HOST}/$1 [R=301,L] zegt vervolgens tegen de server dat alles wat is opgevraagd in combinatie met het non-www adres, permanent (R=301) mag worden doorverwezen naar de huidige domeinnaam + eventuele opgevraagde pagina’s (= $1).

[1]: http://www.catswhocode.com/blog/10-useful-htaccess-snippets-to-have-in-your-toolbox

  1.        Ik heb ook wel eens gehoord van 302-redirects, wat is het verschil?

302-redirects zijn tevens een type doorverwijzing, alleen in plaats van permanent verwijst de 302-redirect een pagina tijdelijk door naar een nieuw adres. In de praktijk komt de 302-redirect dan ook weinig voor, aangezien het niet zo vaak voor zal komen dat je een pagina tijdelijk ergens wilt stallen.

De regel uit ons voorbeeld blijft dan ook hetzelfde op één nummer na:

RewriteRule ^oude-pagina$ /nieuwe-pagina [R=302,NC]

3. Andere 301-redirect sjablonen

Mocht je in de bovenstaande voorbeelden en teksten nog niet hebben kunnen vinden waar je naar op zoek was, probeer dan de volgende opties:

Een heel domein doorsturen naar een nieuw domein - 301:

RewriteEngine on

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f

RewriteRule (.*) http://www.insyde.nl/? [R=301,L]

Alle pagina's van het domein doorsturen naar dezelfde pagina-structuur op een ander domein:

RewriteEngine on

RewriteBase / 

IndexIgnore */* 

RewriteRule ^(.*)$ http://www.insyde.nl/$1 [R=301,L]

Een hele lijst url's doorverwijzen die aan een bepaalde voorwaarde voldoen:

RewriteCond %{QUERY_STRING} ^id=voorbeeld(.*)$

RewriteRule ^(.*)$ /? [R=301,L]

Dit verwijst alle pagina's door waar het deel na het ? in de URL bevat: id=voorbeeld.
De ? in het tweede deel zorgt ervoor dat in deze situatie de query-string niet wordt doorgegeven aan de pagina waarnaar je doorverwijst.

Een bepaald deel uit de url halen:

RewriteCond %{QUERY_STRING} ^(.*)&language=de(.*)$

RewriteRule ^(.*)$ /$1?%1%2 [R=301,L]

Dit zegt dat je de query-strings eraf moeten halen en %1%2 zegt dat je naar de voorgaande condition-rule moet kijken. De combinatie ?%1%2 zegt dus dat je alle query-strings moet doorsturen minus degene je in de conditie hebt beschreven.

Meer informatie

Kom je er niet uit of wil je graag ondersteuning bij het correct doorverwijzen van je oude website, oude pagina-structuur of parameters? Wij kunnen je verder helpen en ervoor zorgen dat bezoekers keurig terecht komen en zoekmachines je pagina's zo goed mogelijk geïndexeerd houden. Daarnaast weten we ook aardig wat van SEO, dus neem gerust contact met ons op.

Neem hier contact met ons op

Geschreven door Daan Weustenraad

SEO/SEA consultant

SEO is een prachtig vakgebied. Het ontdekken, analyseren en uitwerken van de informatiebehoefte van een doelgroep is een mooie uitdaging die ik graag iedere dag weer aanga. De combinatie van Adwords, Analytics, SEO en Conversieoptimalisatie zorgt voor de optimale bezoekerservaring en maakt dat er steeds meer bezoekers naar je website willen en kunnen komen.

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...

SEO mythes

SEO mythes: wat is waarheid en wat is fictie?

SEO is een vakgebied waarin veel verhalen rondgaan over wat wel en niet werkt. SEO is dan ook een vakgebied met een continu veranderend landschap. De technologie achter websites wordt continue verbeterd, zoekmachines worden steeds slimmer en zoekmachinegebruikers worden steeds beter bediend. In dit artikel zullen we een aantal SEO-misverstanden behandelen.

Long tail SEO

Long Tail SEO: proces van de lange adem

Long Tail, een SEO-strategie die vaak wordt vergeten of niet wordt toegepast. Een gemiste kans! Long Tail is perfect ter aanvulling van je huidige Short Tail SEO-strategie. In dit artikel leg ik uit wat Long Tail zoekwoorden zijn, wat het je kan opleveren en beschrijf ik het proces van een Long Tail SEO-strategie.