Backlink checkers: welke gratis tool geeft het beste resultaat?

Backlink checkers zijn een handig hulpmiddel om de links naar je eigen website, of die van de concurrenten, te analyseren. Zo krijg je meer informatie over de hoeveelheid en vaak ook over de kwaliteit van de links die naar jouw website en naar die van de concurrenten verwijzen. Twee populaire gratis backlink checkers zijn Link Diagnosis en de Open Site Explorer van Moz. Bing lanceerde kort geleden de Bing Link Explorer. Ik heb een aantal websites door deze drie tools gehaald om inzicht te krijgen in de verschillen in het backlinkprofiel die de tools tonen.


Ben je geïnteresseerd in het uitbesteden van linkbuilding of wil je graag meer weten over de mogelijkheden met behulp van SEO

Vraag dan hier een SEO/linkbuilding offerte aan

Link Diagnosis

Link Diagnosis

De backlink checker Link Diagnosis is gratis te gebruiken en je hoeft niet eerst een account aan te maken om te kunnen beginnen. Na het invullen van de URL moet de tool, afhankelijk van het aantal backlinks naar de website, vaak enige tijd laden. Dit is een nadeel als je meerdere websites wilt checken op hun backlinks.

Voor een gratis tool geeft Link Diagnosis veel bruikbare data weer. Zo wordt bij elke link de URL, de titel van de pagina en ankertekst weergegeven. Je kunt de links op één van de gewenste criteria sorteren en indien gewenst kun je kolommen toegevoegen aan of verwijderen uit het backlinkrapport. Het rapport is te exporteren als CSV-file. Indien je over een gratis account beschikt kun je het rapport ook online opslaan.

De tool werkt het beste in de browser Firefox. Om de volledige rapporten te kunnen bekijken kun je de gratis Link Diagnosis extensie voor Firefox te installeren. De laadtijd van de tool wordt iets langer, maar vooral bij websites met veel backlinks worden er meer backlinks getoond. Daarnaast wordt er na het installeren van de extensie bij elke link getoond of het om een goede (dofollow) link, nofollow link of een missing link gaat. Ook de PageRank, hoeveelheid uitgaande links, LinkStrength, MozRank, Page authority en Domain authority op basis van SEOmoz’ formules worden zichtbaar.

Na het installeren van de extensie wordt onder de tabel met de gevonden backlinks, ook een tabel getoond met alle webpagina's waar naar gelinkt wordt en hoeveel backlinks elke pagina heeft. Daaronder is nog een tabel te zien met de ankerteksten die gebruikt zijn in de links, met tellers hoe vaak een ankertekst voorkomt. Ook deze informatie is erg handig voor het linkbuilden!

Open Site Explorer

Open Site Explorer

Een andere populaire tool is de Open Site Explorer van SEOmoz. Deze backlink checker is in de gratis versie slechts 3 keer per dag te gebruiken en er worden maximaal 200 backlinks getoond. Een PRO lidmaatschap die dit limiet niet kent en over meer functionaliteiten beschikt kost $99,- per maand of meer.

De Open Site Explorer geeft zonder in te loggen slechts van 5 backlinks de ankertekst, page authority en domain authority weer. Alleen met een PRO lidmaatschap kun je de info van alle backlinks inzien. De resultaten zijn te filteren op ankerteksten, de domain authority van de backlinks en de webpagina’s waar het meeste naartoe gelinkt wordt. Maar in de gratis versie wordt ook in deze tabbladen slechts bij 5 backlinks de volledige informatie weergegeven. Wel wordt bij elke link getoond of het een dofollow of nofollow link betreft.

Met een PRO lidmaatschap worden ook het aantal Facebook shares, Facebook likes, Tweets en Google +1’s weergegeven. De Open Site Explorer is de enige backlink checker die deze informatie weergeeft. Omdat social media, en vooral Google’s +1 invloed hebben op de zoekresultaten is dit een 'pluspunt' van de tool.

Er is een gratis 30-dagen trial van de PRO versie beschikbaar. Hiervoor moet je wel eerst je creditcardgegevens in te voeren. Let wel op: als je na de 30 dagen vergeet je account om te zetten naar een Basic account wordt het abonnementsbedrag maandelijks van je creditcard geïncasseerd.

De Open Site Explorer gaf bij mijn tests meer backlinks weer dan de Link Explorer van Bing en Link Diagnosis. Het is in de gratis versie van de Open Site Explorer echter niet mogelijk om de backlinks te exporteren.

Bing Link Explorer

Bing Link Explorer

Bing lanceerde onlangs haar Link Explorer. Dit is de ‘opvolger’ van de Yahoo! Site Explorer die enkele maanden geleden offline ging.

De Bing Link Explorer is niet zoals Link Diagnosis en de Open Site Explorer direct toegankelijk. Je moet eerst een Bing Webmaster Tools account aan te maken met een gratis @hotmail of @live e-mail adres. Eenmaal ingelogd moet je minimaal één website verifiëren in Bing Webmaster Tools om toegang te krijgen tot de Link Explorer. De Link Explorer wordt overigens ‘Koppelingverkenner’ genoemd door Bing in de Nederlandse versie. Je vindt de ‘Koppelingverkenner’ onder ‘Diagnostieken & Hulpmiddelen’ in het linkermenu.

Het grootste pluspunt van de Bing Link Explorer is de snelheid. Waar andere tools als Link Diagnosis en Open Site Explorer enige tijd moeten laden is de Link Explorer razendsnel. In een mum van tijd rolt een lange lijst met backlinks uit de tool.

Een nadeel is wel dat de Link Eplorer van Bing minder data toont dan de andere twee tools. Alleen de URL en de Paginatitel zijn per backlink zichtbaar. De ankertekst, PageRank, mozRank of LinkStrength worden geen van allen getoond. Wel beschikt de tool over een filter voor de ankertekst, en de mogelijkheid om interne of externe links te checken. Het gebrek aan veel data in de resultaten verklaart dus deels de snelle laadtijd in vergelijking met de andere tools. Omdat de Link Explorer nog in de Bèta-fase zit worden er wellicht meer functionaliteiten aan de tool toegevoegd in de toekomst.

Nog een nadeel is dat na een uur intensief backlinks opzoeken van verschillende websites de error “Wacht een minuut voordat u opnieuw probeert” verschijnt. Kort daarna volgde bij mij “Sorry, an error occurred while processing your request.” Vervolgens kon ik de Link Explorer de rest van de dag niet meer gebruiken. Het is te hopen dat dit limiet snel wordt opgeheven.

Middels de exportfunctie kunnen de URL’s en paginatitels eenvoudig en snel geëxporteerd worden naar een CSV-file.

Nederlandse websites

De meeste tools zijn gemaakt om de backlinks van internationale (.com) websites te analyseren. Maar hoe zit het met de tools als er Nederlandse (.nl) websites worden ingevoerd?

In de tests die ik heb uitgevoerd gaf de Open Site Explorer de meeste backlinks snel en vrij volledig weer, maar in de gratis versie ontbreekt er een hoop informatie, is er geen exportfunctie aanwezig en de tool is slechts drie keer per dag te gebruiken. Bing’s Link Explorer geeft de backlinks ook snel weer. Maar wat mij opviel in de tests is dat Bing minder backlinks laat zien dan de Open Site Explorer en Link Diagnosis bij websites die veel backlinks hebben. Bij websites of pagina's met minder backlinks (tot ongeveer 25) toont de tool meer links dan Link Diagnosis. Link Diagnosis geeft bij websites met weinig backlinks vaak niet alle links weer, bij websites of webpagina's met meer backlinks (vanaf 25) is de tool wat vollediger met het tonen van het backlinkprofiel.

Conclusie

De Open Site Explorer is in de gratis versie het meest beperkt. Wel geeft de tool vrij snel en volledig het backlinkprofiel weer. Het grote voordeel van de tool is het inzicht in de social media statistieken in de PRO versie. Maar de betaalde PRO versie, vanaf $99 per maand, is wellicht alleen interessant voor SEO professionals.

Het grootste voordeel van de Bing Link Explorer is haar snelheid. De Link Explorer is ideaal als je de backlinks van meerdere websites snel achter elkaar wilt checken/exporteren. Wel is het hopen dat de error die in de tool verschijnt na ongeveer een uur intensief gebruik, snel verholpen wordt.

Link Diagnosis is de handigste tool als je geïnteresseerd bent in de PageRank, LinkStrength en mozRank van de backlinks. Daar komt bij dat Link Diagnosis dezelfde SEOmoz informatie weergeeft als de betaalde versie van de Open Site Explorer, zoals de mozRank, SEOmoz domain en page authority. Het enige nadeel van de tool is de langzame laadtijd. En in enkele gevallen bij een website met weinig backlinks worden er geen (of minder) links getoond, terwijl de Link Explorer en de Open Site Explorer wel resultaten geven.

Wil je vooral snel backlinks van meerdere websites inzien en exporteren dan is de Link Explorer van Bing aan te raden. Wil je meer informatie inzien over je eigen backlinks of het backlinkprofiel van concurrenten met veel backlinks? Gebruik dan de gratis tool van Link Diagnosis. Als je meerdere grote SEO projecten beheert, dan is de PRO versie van de Open Site Explorer een goede tool!

Naast de drie tools die ik in dit artikel vergeleek zijn er nog meer tools beschikbaar om backlinks te analyseren:

Welke (gratis) tool gebruik jij om backlinks te analyseren en waarom?

Extra hulp nodig bij het vinden van kwalitatieve linkbuilding mogelijkheden of denk je dat de website überhaupt wel wat SEO advies van een SEO specialist kan gebruiken?

Vraag dan vrijblijvend een SEO offerte aan

Geschreven door Bert van Heerde

SEO specialist

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...

SEO mythes

SEO mythes: wat is waarheid en wat is fictie?

SEO is een vakgebied waarin veel verhalen rondgaan over wat wel en niet werkt. SEO is dan ook een vakgebied met een continu veranderend landschap. De technologie achter websites wordt continue verbeterd, zoekmachines worden steeds slimmer en zoekmachinegebruikers worden steeds beter bediend. In dit artikel zullen we een aantal SEO-misverstanden behandelen.

Long tail SEO

Long Tail SEO: proces van de lange adem

Long Tail, een SEO-strategie die vaak wordt vergeten of niet wordt toegepast. Een gemiste kans! Long Tail is perfect ter aanvulling van je huidige Short Tail SEO-strategie. In dit artikel leg ik uit wat Long Tail zoekwoorden zijn, wat het je kan opleveren en beschrijf ik het proces van een Long Tail SEO-strategie.