Bezoekersaantallen website: aantal bezoekers achterhalen

Je hebt een website en vraagt je af: hoeveel bezoekers komen er eigenlijk op mijn website en hoe kan ik dit achterhalen? Om inzicht te krijgen in de website statistieken van je website, kun je verschillende tools gebruiken. De meest bekende en gebruikte tool is Google Analytics. Google Analytics is een gratis online tool waarmee je als websitebeheerder een goed beeld krijgt van het bezoekersgedrag op jouw website. Lees hier meer over hoe Google Analytics werkt. Hoe kan ik snel de bezoekersaantallen van mijn website achterhalen en wat kan ik met deze informatie?

Bezoekersaantallen in de afgelopen 30 dagen

Wanneer je inlogt in Google Analytics, zie je direct een grafiek met de bezoekersaantallen van jouw website over de afgelopen 30 dagen.  In de screenshot hieronder zie je dat onze website in de afgelopen 30 dagen 2168 keer (sessies) is bezocht. Onder de grafiek staan er een aantal kernmerken weergegeven over je websitebezoekers. Ik ga hier nu niet te diep op in, maar ik zal de termen kort toelichten.

Sessies: totaal aantal bezoeken
Gebruikers: aantal unieke bezoekers
Paginaweergaven: totaal aantal pagina’s die zijn bezocht
Pagina’s/sessies: gemiddeld aantal bezochte pagina’s per bezoeker
Gem. sessieduur: gemiddelde tijd van een bezoeker op je website
Bouncepercentage: percentage bezoekers die je website direct verlaat na het bezoeken van één pagina
% nieuwe sessies: percentage eerste bezoekers
New visitor/Returning visitor: verhouding tussen nieuwe en terugkerende bezoekers

Bezoekersaantallen over een langere periode

Nu je weet hoe je het aantal websitebezoekers van de afgelopen 30 dagen kunt achterhalen, is het ook interessant om het verloop van de bezoekersaantallen over een langere periode in te zien. Om dit in te zien moet je het volgende doen: 1. Vergroot het tijdsbestek en 2. Selecteer ‘maand’ boven het grafiek (optioneel). Zie screenshot hieronder.

website bezoekers langere periode

Nu heb je een mooi overzicht van de bezoekersaantallen per maand over een langere periode. In de grafiek hierboven zie je dat er bij onze website geen hele grote verschillen zijn in de bezoekersaantallen per maand.

Verschillende tijdsperioden vergelijken

Nu je weet hoe je de bezoekersaantallen over de laatste 30 dagen en over een langere periode kunt achterhalen, is het ook interessant om verschillende tijdsperioden met elkaar te vergelijken. In hoeverre verschilt het aantal bezoekers binnen een bepaalde periode ten opzichte van bijvoorbeeld een jaar geleden? Zijn er in specifieke maanden opvallende pieken of dalen? Dit kan bijvoorbeeld duiden op seizoensgebonden producten/diensten.

Om hier inzicht in te krijgen doe je het volgende: 1. Klik je rechtsboven op de kalender en 2. Vink de optie ‘vergelijken met vorig jaar’ aan. Zie screenshot hieronder.

Vervolgens zie je een grafiek met twee lijnen, waarbij de verschillende tijdsperioden worden vergeleken. In de onderstaande grafiek zie je dat de bezoekersaantallen van Insyde in de periode van 12 maart 2016 – 12 september 2016 vrijwel identiek is gebleven ten opzichte van dezelfde tijdsperiode van een jaar geleden (2015).

website bezoekers periode vergelijking

Hoeveel websitebezoekers hebben mijn concurrenten?

Om een indicatie te krijgen van de bezoekersaantallen van je concurrent(en), kun je gebruik maken van de Google Chrome plugin ‘SimilairWeb’. Nadat je deze extensie hebt geïnstalleerd, zie je het logo van SimilairWeb rechtsboven in je toolbar verschijnen. Browse vervolgens naar de site van je concurrent, klik op ‘SimilairWeb’ in je toolbar en vervolgens krijg je direct een indicatie van de bezoekersaantallen van je concurrent. In het voorbeeld hieronder zie je dat een concurrent van ons in de maand juni 3057 bezoekers heeft gehad. In de maanden april en juli zijn er twee duidelijke pieken te zien, wat zeer waarschijnlijk te maken heeft met bepaalde marketingactiviteiten die ze ondernemen. Kortom, met deze tool kun je snel de bezoekersaantallen van jouw website vergelijken met die van de concurrent.

SimilairWeb

Conclusie

Nu je inzicht hebt gekregen in de bezoekersaantallen van  je website, vraag je je misschien af wat je kunt met deze data. Afhankelijk van jouw online marketingdoelen (en concurrentie) kun je bepalen of je voldoende of juist onvoldoende verkeer genereert naar je website.

Bij een gebrek aan verkeer is het slim om samen met een SEO specialist na te denken over een SEO strategie, zodat er meer verkeer gegenereerd kan worden naar je website via de zoekmachines.

Na een bepaalde marketingactiviteit (nieuwsbrief, social media campagne, SEO/SEA etc.) kun je goed in de gaten houden of je marketingactiviteiten ook daadwerkelijk hebben geleid tot websitebezoekers. Met Google Analytics kun je namelijk precies zien waar bezoekers vandaan komen, waardoor je meer betekenis kunt geven aan data.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, stuur me dan gerust een mailtje via elias@insyde.nl of bel naar 015-256 82 62 en ik help je graag op weg!

Neem contact op

foto

Geschreven door Elias Masoud

Online Marketeer

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...

SEO mythes

SEO mythes: wat is waarheid en wat is fictie?

SEO is een vakgebied waarin veel verhalen rondgaan over wat wel en niet werkt. SEO is dan ook een vakgebied met een continu veranderend landschap. De technologie achter websites wordt continue verbeterd, zoekmachines worden steeds slimmer en zoekmachinegebruikers worden steeds beter bediend. In dit artikel zullen we een aantal SEO-misverstanden behandelen.

Long tail SEO

Long Tail SEO: proces van de lange adem

Long Tail, een SEO-strategie die vaak wordt vergeten of niet wordt toegepast. Een gemiste kans! Long Tail is perfect ter aanvulling van je huidige Short Tail SEO-strategie. In dit artikel leg ik uit wat Long Tail zoekwoorden zijn, wat het je kan opleveren en beschrijf ik het proces van een Long Tail SEO-strategie.