Bovenaan in Google? Begin simpel!

Tegenwoordig hebben ondernemers soms de neiging om met verkeerde verwachtingen het proces van zoekmachineoptimalisatie in te gaan. Het gelijk bovenaan in Google willen eindigen op de nummer 1 positie is natuurlijk een mooi streven, maar is in de realiteit op korte termijn vaak niet haalbaar. Om dit te vertalen naar een minder abstract geheel, zal ik dit proces uitleggen aan de hand van een metafoor.

Wil je bovenaan in Google komen, maar heb je zelf geen tijd om nieuwe inhoud te schrijven, zoekwoordenonderzoek uit te voeren en een goede interne linkstructuur te bedenken? Overweeg dan om contact met ons op te nemen via daan@insyde.nl of 015 256 82 62, zodat we samen na kunnen denken over de beste strategie voor uw website! Ook kunt u hier meer lezen over SEO diensten.

Neem hier contact met ons op

De bergbeklimmer

Stel je voor dat je een ambitieuze beginnende bergbeklimmer bent. Je hebt net stevige bergschoenen gekocht, een puntige pikhouweel en een goed lang stuk touw, dus de reis kan beginnen. Je ambities zijn om in de toekomst op de allerhoogste berg, de Mount Everest (8850 meter), te eindigen en daar een vlag te prikken met jouw gezicht erop. Nu kun je twee verschillende dingen doen, of eigenlijk drie.

Allereerst kun je ervoor kiezen om zonder na te denken je ambitie direct te vertalen naar een poging om de Mount Everest te beklimmen, want dat is nou eenmaal wat je wilt. Je boekt direct een ticket naar Nepal en neemt je hele arsenaal aan nieuw gekochte gear natuurlijk mee. Vol vertrouwen begin je alle materialen in te zetten, alleen kom je erachter dat je nog niet precies weet hoe ieder instrument werkt. Je laat regelmatig steekjes vallen en komt hierdoor niet echt verder met je klimaspiraties. De gids probeert je nog te adviseren kleiner te beginnen, maar jij hebt alleen het einddoel voor ogen. Na een tijdje geef je het maar op en ga je weer naar huis, zonder gemaakte meters.

Een andere mogelijkheid is dat je begint vanaf hetzelfde vertrekpunt en met dezelfde instrumenten, maar dat je na enkele mislukte pogingen op eigen houtje, besluit om hulp in te schakelen, omdat je graag aan iedereen thuis wilt kunnen vertellen dat je bovenaan je vlag hebt geplant. Tijdens de zoektocht naar een oplossing kom je iemand op straat tegen die je wel met een helikopter naar boven wilt brengen. Natuurlijk is dit geen legale manier om als bergbeklimmer bovenaan te eindigen, maar je geeft meer om het verhaal en dus doe je het toch. Later, een paar maanden nadat je thuis je toffe verhaal hebt gedaan, ontdekt je vrouw (of man) een credit card afschrijving van een helikoptervlucht in Nepal en je bent erbij. Weg prestatie en weg betrouwbaarheid.

De laatste mogelijkheid is gelijk ook de verstandigste, namelijk het inschakelen van een klimbegeleider en daardoor leren stijgen onder de hoede van een professional. Hij zal je aanraden om eerst wat heuvels te beklimmen en vervolgens aan de eerste kleine bergjes te beginnen. Hij kent je ambities en ondanks dat deze niet op korte termijn worden gerealiseerd, houdt hij er wel rekening mee bij zijn adviezen en instructies. Een tijd later, nadat de oefeningen kunst hebben gebaard, lijk je er klaar voor te zijn en boek je de ticket naar Nepal. Door alle ervaring die vooraf is opgedaan, blijkt de Mount Everest niet meer zo intimiterend en eindig je na nog een flinke laatste inspanning, bovenaan. Je plant je vlag diep in de grond en kunt met vol trots zeggen dat bijna niemand je dit na zal doen.

bovenaan-in-google

De online ondernemer

Terug in de online wereld blijk je als ambitieuze ondernemer de bergbeklimmer te zijn en de nummer 1 positie op Google, de hoogste berg.

De eerste keuze van de bergbeklimmer staat gelijk aan een koppige ondernemer, die tegen beter weten in, er toch voor kiest om in één keer de grote stap te willen maken, zonder daarbij de nodige tussenfases te doorlopen. Alleen bovenaan in Google staan telt. Hierdoor zie je andere, wel haalbare doelen over het hoofd en mis je de goede ranking op de makkelijke termen (heuvels/kleine bergen) ook en heb je dus uiteindelijk niets. Een SEO consultant zal je dan ook aanraden om in een competitieve markt, klein te beginnen en het op die manier op te bouwen naar een mooie climax. Door slim doelen te stellen met de juiste verwachtingen en hier genoeg tijd in te investeren, zul je uiteindelijk veel sneller bovenaan eindigen dan dat je in één keer de meest lastige uitdaging aangaat.

De tweede optie uit de metafoor is te vergelijken met illegale SEO technieken, zoals het inschakelen van grootschalige linknetwerken en daarmee binnen de kortste keren 20,000 links naar jouw website te werven. Deze tactieken zal Google uiteindelijk achterhalen en afstraffen, waardoor je vaak weer helemaal opnieuw moet beginnen op een ander domeint.

Advies (stappenplan)

Het is handig om de verschillende acties die je moet doen, te vertalen in een overzichtelijk stappenplan. Deze is opgebouwd van kleine uitdagingen naar grote uitdagingen, oftewel van ‘makkelijke’ zoektermen (heuvels) naar de ‘moeilijke’ zoektermen (Mt. Everest). Makkelijk en moeilijk geven hierbij de mate van concurrentie aan per zoekterm. De mate van concurrentie is weer afhankelijk van het aantal aanbieders van de genoemde zoekterm. Deze wordt vaak lager zodra een zoekterm meer woorden bevat. Hoe meer aanbieders, hoe lastiger en intensiever het proces van zoekmachineoptimalisatie. Dit principe is eigenlijk hetzelfde als bij een fysieke markt, aangezien de markt lastiger te veroveren zal zijn wanneer er veel bedrijven hetzelfde product aanbieden.

Het stappenplan hieronder zal een toelichting geven op de opbouw van makkelijke zoektermen naar moeilijke zoektermen. Hiervoor zal ik het voorbeeld van een online notenwinkel gebruiken om het bestijgen van de Google-berg te verduidelijken. Om je website zo optimaal mogelijk in te richten, zal ik ingaan op drie verschillende stappen die dit samen voor elkaar kunnen krijgen, namelijk: het bepalen van de zoektermniveaus, de websitestructuur en de strategie.

Stap 1: Zoektermniveaus (moeilijkheidsgraad) onderscheiden

In de wereld van de noten zijn er eigenlijk drie niveaus aan producten te onderscheiden. Deze zullen van moeilijk naar makkelijk (qua bovenaan in Google komen) worden behandeld.

Niveau 1: Allereerst is er het niveau van ‘noten’. Een algemene term, maar wel de term waarop het meest vaak gezocht wordt (grootste zoekvolume). Doordat het met deze zoekterm nog alle kanten op kan qua zoekintentie (denk aan muzieknoten, noten en gezondheid, maar ook het kopen van noten), is het erg lastig om hierbij snel bovenaan in Google te staan, aangezien er concurrentie is vanuit allerlei verschillende richtingen. Zowel pagina’s over muzieknoten als wiki’s over noten in het algemeen worden meegenomen in de zoekresultaten, omdat de intentie van de gebruiker voor Google niet duidelijk is. Doordat er veel pagina’s in overweging worden genomen door de zoekmachine, zal het lastiger zijn om bij deze term bovenaan te komen. Vandaar dat dit dan ook pas bij de laatste fase van het zoekmachineoptimalisatie-proces hoort.

Om dezelfde reden is het ook minder interessant voor de notenwinkel om in eerste instantie in te zetten op ‘noten’, omdat het niet direct duidelijk is waar de bezoeker in Google naar zoekt (muzieknoten, notenwinkel, informatie over noten).

Niveau 2: Vervolgens is er het tweede niveau ‘noten kopen’. Het zoekvolume van deze woordencombinatie is lager, maar de zoekterm bevat ditmaal wel een duidelijke koopintentie, waardoor het meer relevant verkeer op kan leveren. De concurrentie op deze zoekterm is een stuk lager doordat informatieve pagina’s over gezondheid en muzieknoten nu weg zullen vallen. Het zal dus makkelijker zijn om met ‘noten kopen’ hoog in Google te eindigen dan met ‘noten’.

Niveau 3: Het derde niveau bestaat uit termen als ‘walnoten kopen’ en ‘amandelen kopen’. Hierbij is tevens de koopintentie aangegeven, maar deze is nu aangevuld met een specifieke noot. Doordat de nootzoekende zeer duidelijk zijn zoekopdracht heeft gedefinieerd, zullen er minder aanbieders zijn die kunnen voldoen aan deze vraag. De concurrentie is dus weer een stuk lager dan bij de algemene zoektermcombinatie ‘noten kopen’.

Lagere niveaus: Na het laatstgenoemde niveau krijg je nog termen waar sporadisch op wordt gezocht, maar wanneer dit gebeurt, dan kun je als aanbieder zeer relevant zijn voor de degene die zoekt. Woordencombinaties als ‘gepelde walnoten kopen online’ vallen binnen deze categorie. Dit zijn de zoektermen waar het makkelijk is om een hoge conversie te bereiken. De intentie is zo duidelijk weergegeven in de zoekopdracht dat, wanneer de website gebruiksvriendelijk genoeg is, een aankoop al snel zal worden gedaan. Hierdoor kun je alvast met geringe inspanning bepaalde producten verkopen, terwijl je de internet strategie verder uitbreidt naar de meer competitieve termen.

Wees dus verstandig bij het verdelen van je aandacht en begin klein en makkelijk (langere zoektermen). Door deze pagina’s eerst te optimaliseren, boek je zowel op korte termijn als op de lange termijn uiteindelijk het meeste resultaat. Hierover meer bij stap 3.

In de praktijk: Bedenk voor je eigen website wat de verschillende productniveaus zijn. Geef dit op een eenvoudige manier weer door in Excel voor ieder niveau een andere kolom te gebruiken. Per productniveau probeer je zoveel mogelijk potentiële zoekopdrachten te bedenken. Zo kun je voor jezelf alvast gemakkelijk prioriteiten stellen en de basis leggen om het aantal conversies op je website te verhogen. Voor meer informatie over het doen van onderzoek naar relevante zoekwoorden, lees: http://www.insyde.nl/weblog/keyword-research/item384

Wilt u graag weten waar u moet beginnen met het optimaliseren van uw website en welke stappen daarbij te volgen, maar vindt u het blogartikel nog niet toereikend genoeg? Dan kunnen wij vanuit Insyde u in een vrijblijvend gesprek altijd van een strategisch SEO advies voorzien die goede lange termijn resultaten garandeert! Voor meer informatie kunt u contact opnemen via daan@insyde.nl of 015 256 82 62.

Stap 2: Websitestructuur

Nu je de niveaus hebt vastgesteld, verschillende zoekwoordcombinaties hebt opgesteld en ingedeeld naar moeilijkheidsgraad, is het van belang om een hierbij aansluitende website-structuur te realiseren. Dit is namelijk essentieel wanneer je hoger in Google wilt komen.

De structuur van de website helpt Google te bepalen wat de meest belangrijke pagina’s zijn door te kijken naar het aantal interne links naar een bepaalde pagina. Wanneer je op de website bijvoorbeeld een menu hebt met een link naar de homepage (denk aan een home-knop) die wordt weergegeven op iedere pagina, zal Google al snel denken dat de homepage de belangrijkste pagina is, aangezien alle pagina’s van de website verwijzen naar de homepage. Een pagina met in eerste instantie minder ‘linkwaarde’ is bijvoorbeeld een onderliggende pagina, die niet in het menu voorkomt. Vanuit het voorbeeld van de notenwinkel gedacht, is dit bijvoorbeeld de productpagina over walnoten. Doordat deze alleen wordt weergegeven op de assortimentspagina, is er slechts één directe link naar de walnotenpagina. Hierdoor denkt Google dat de productpagina over walnoten maar weinig waarde heeft, aangezien er maar één pad (link) is voor de bezoeker naar deze productpagina. Als je toch graag beter gevonden wilt worden op ‘walnoten’, zul je de pagina dus meer ‘linkwaarde’ mee moeten geven door de pagina te linken vanaf meerdere pagina’s.

Voorbeeld websitestructuur
De ideale website structuur bestaat in het algemeen uit de volgende elementen:

Homepage > Categoriepagina > Productpagina
of
Noten > Ongebrande noten > Bruine amandelen

websitestructuur-seo

Op deze manier leg je de basis om hoger in Google te komen bij de zoekopdrachten van de hogere moeilijkheidsgraden. De productpagina’s linken namelijk allemaal naar zowel de categorie-pagina als de homepage, waardoor deze veel linkwaarde krijgen. De categoriepagina’s linken weer door naar de homepage, waardoor de linkwaarde goed doorvloeit. Ook is te zien in dit voorbeeld dat de productpagina echter alleen een link krijgt van de categoriepagina. Om in het algemeen beter te scoren, is het ook van groot belang om de productpagina’s extra aandacht te geven, aangezien de standaardstructuur (overigens al wel een goede SEO-structuur) niet geoptimaliseerd is voor het doorgeven van linkwaarde aan de productpagina’s.

Hier komt de strategie om de hoek kijken, zodat je je echt kan onderscheiden van de concurrentie op de details.

In de praktijk: Ga voor je eigen website na of de structuur op dit moment overeenkomt met de verschillende niveaus aan zoektermen. Teken de huidige websitestructuur uit op dezelfde manier als je bij de niveaus hebt gedaan (Excel, kolommen). Koppel vervolgens de pagina’s uit de structuur aan de verschillende zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden (per pagina). Als de moeilijkheidsgraad van de zoekterm(bijv. niveau 2: noten kopen) en het niveau in de websitestructuur (bijv. niveau 4 = 4 clicks vanaf de homepage) niet overeenkomen, dan zul je na moeten denken over een manier waardoor dit wel gelijk is. Hiermee garandeer je namelijk dat de basis zo geoptimaliseerd mogelijk is.

Stap 3: Strategie

Zoals ik al eerder heb beschreven in de inleiding van dit artikel, is het van belang om eerst klein te denken bij het realiseren van doelstellingen op korte termijn. Om je website te optimaliseren (lees: je bergbeklimvaardigheden te verbeteren), zul je op een makkelijk niveau moeten beginnen alvorens je verder kan gaan met zoektermen van een hogere moeilijkheidsgraad. De websitestructuur biedt over het algemeen een indeling die erop gericht is om vooral de hoofd- en overzichtspagina’s zoveel mogelijk linkwaarde mee te geven, terwijl er hier dus nog kansen liggen om ook de onderliggende pagina’s meer linkwaarde mee te geven. De handvatten om dit te realiseren zal ik hieronder beschrijven.

Stap 3.1: Focus je eerst op de lagere zoektermniveaus (3 en lager)

(Dit betreft dus in eerste instantie productpagina’s en dergelijke.)

Geef de meest belangrijke/converterende productpagina’s extra waarde mee door meer links te plaatsen naar deze pagina’s. Door een link te plaatsen op de homepage en hiermee de productpagina ‘in het zonnetje te zetten’, denkt Google al snel dat de pagina een stuk belangrijker is, aangezien links vanaf de meest belangrijke pagina op de website (de homepage) ook het meest waardevol zijn. Denk bijvoorbeeld aan een lijstje met ‘meest verkochte producten’ op de homepage. Vervolgens kun je ook extra links aanbrengen op eventuele andere productpagina’s / informatiepagina’s, zodat er ook linkwaarde wordt toegekend vanaf deze pagina’s naar de productpagina. Denk bijvoorbeeld op een productpagina aan een lijstje ‘gerelateerde producten’ op een productpagina. De productpagina’s die je gaat optimaliseren moeten natuurlijk ook zoekmachine-vriendelijk (en gebruiksvriendelijk) zijn geschreven. Meer informatie hierover vind je hier: http://www.insyde.nl/weblog/zoekmachinevriendelijke-webteksten-schrijven/item782

Daarna kun je de linkwaarde van de pagina verbeteren door op zoek te gaan naar externe pagina’s die jouw pagina als waardevol zien. Bijvoorbeeld doordat het hun overzicht completer maakt of doordat jouw pagina informatie bevat die van waarde zou kunnen zijn voor de bezoekers van de externe website. Voor de notenwinkel is het interessant om een link te krijgen van een startpagina over noten. Je zult dus moeten gaan ‘linkbuilden’.

Ook zou je eraan kunnen denken om een interessant informatief artikel te schrijven betreffende het specifieke product. Bijvoorbeeld over de voordelen (‘waarom zijn noten gezond?) of toepassingsmogelijkheden (recepten met noten). Vervolgens kun je proberen om deze informatieve content te verspreiden op dezelfde manier als hierboven beschreven. Deze informatieve pagina link je vervolgens weer naar de productpagina, waardoor er extra linkwaarde ontstaat. Pas wel op met 'SEO-teksten'!

Stap 3.2: Verleg de focus naar de categoriepagina’s/homepage

Wanneer je stap 3.1 succesvol hebt afgerond en een betere positie hebt verkregen in de zoekresultaten met de ‘makkelijke zoektermen’, wordt het tijd om de aandacht nu te vestigen op de zoektermen met meer zoekvolume en meer concurrentie.

Doordat je het voor elkaar hebt gekregen om de onderliggende pagina’s nu meer linkwaarde mee te geven, zijn de daaraan gekoppelde categoriepagina’s tegelijkertijd ook waardevoller geworden. Want een pagina die meer linkwaarde heeft, heeft ook meer om weg te geven. Hierdoor heeft stap 3.1 dus ook al bijgedragen aan de langetermijn doelstellingen en de ranking op de ‘moeilijkere zoektermen’.

Nu is het zaak om de hierboven beschreven technieken voor het creëren van meer linkwaarde te herhalen voor de categoriepagina’s en de homepage. Doordat deze pagina’s vaak meer algemene informatie bevatten, zal het ook makkelijker zijn om hier externe links voor te vinden en zullen er ook meer kansen liggen voor het schrijven van interessante artikelen.

Door de bovenstaande adviezen op te volgen zul je zowel op korte- als lange termijn winst behalen en daardoor sterker staan dan je concurrenten die geen SEO-raad hebben opgevolgd. Wees dus verstandig en begin klein, want less is op dat moment more. Daarna wordt het tijd voor het grotere werk, wat ook een stuk eenvoudiger zal gaan wanneer de basis goed is gelegd. 

Bent u geïnteresseerd om meer te weten te komen over de mogelijkheden binnen de SEO wereld? Lees dan onze andere weblogartikelen of neem direct contact op via daan@insyde.nl of 015 256 82 62 en dan vertellen wij u meer over de strategische kansen voor uw organisatie via één van onze SEO Diensten!

Neem hier contact met ons op

Geschreven door Daan Weustenraad

SEO/SEA consultant

SEO is een prachtig vakgebied. Het ontdekken, analyseren en uitwerken van de informatiebehoefte van een doelgroep is een mooie uitdaging die ik graag iedere dag weer aanga. De combinatie van Adwords, Analytics, SEO en Conversieoptimalisatie zorgt voor de optimale bezoekerservaring en maakt dat er steeds meer bezoekers naar je website willen en kunnen komen.

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...

SEO mythes

SEO mythes: wat is waarheid en wat is fictie?

SEO is een vakgebied waarin veel verhalen rondgaan over wat wel en niet werkt. SEO is dan ook een vakgebied met een continu veranderend landschap. De technologie achter websites wordt continue verbeterd, zoekmachines worden steeds slimmer en zoekmachinegebruikers worden steeds beter bediend. In dit artikel zullen we een aantal SEO-misverstanden behandelen.

Long tail SEO

Long Tail SEO: proces van de lange adem

Long Tail, een SEO-strategie die vaak wordt vergeten of niet wordt toegepast. Een gemiste kans! Long Tail is perfect ter aanvulling van je huidige Short Tail SEO-strategie. In dit artikel leg ik uit wat Long Tail zoekwoorden zijn, wat het je kan opleveren en beschrijf ik het proces van een Long Tail SEO-strategie.