Conversie optimalisatie: +220% door A/B testen

Je hebt genoeg bezoekers en vindbaarheid, maar dat alleen is niet genoeg. Zonder conversies hebben de eerste twee factoren geen impact. De conversies zorgen uiteindelijk voor de groei, betrokkenheid en omzet en zijn daardoor voor iedere bedrijf onmisbaar.

In dit artikel kijken we uitgebreid naar een van onze praktijkvoorbeelden waar we door middel van conversie optimalisatie en A/B testen via Unbounce 220% meer conversies wisten te realiseren.

Stap 1: Wat is onze uitgangspositie?

Bij ieder project voor conversie optimalisatie is meetbaarheid onmisbaar. Optimaliseren is namelijk pas mogelijk wanneer je het vertrekpunt meet en weet. 

Aan het begin van een traject stellen we dan ook altijd de KPI's (Key Performance Indicators) op, die cruciaal en relevant zijn voor de landingspagina('s). Conversies zijn te vinden in vele vormen, maar de meest voorkomende dragen bij aan de groei, betrokkenheid en/of omzet:

 • Ingevuld contactformulier, offerteformulier en andere formulieren
 • Ingevuld e-mailadres voor een Mailchimp-lijst of andere nieuwsbrieflijst 
 • Een gedownloade PDF, brochure of ander document
 • Een succesvolle click-through richting meer informatie of bestelprocedure
 • Een bezoekduur boven een x aantal minuten 
 • Een bouncepercentage onder een x aantal procent

Praktijkvoorbeeld

Bij Online Quiz Creator worden dagelijks 150 nieuwe quizzen aangemaakt. Betaalde accounts met verdere functionaliteit staan echter in schril contrast met deze grote cijfers. De pricing-pagina wordt slechts bezocht door 1% van de bezoekers. De CTR (Click Through Rate) van de pricing-pagina naar het aanmaken van een betaald account is daarnaast ook relatief erg laag: 3.9%

Voor onze eerste stap richting conversie optimalisatie hebben we ons gefocust op het verbeteren van de CTR. Met het percentage genoteerd konden we door naar de praktijk!

Stap 2: Wat kunnen we verbeteren?

Unbounce levert zelf een mooie checklist met 50 punten om de ultieme landingspagina te bouwen. Het bekijken van deze punten levert vaak al genoeg inspiratie op voor een enorme serie A/B tests. Van het wijzigen van je headline tot het omgooien van het design, alles is mogelijk. 

Het belangrijkste van A/B testen mogen we echter niet vergeten en dat is onze stapsgewijze, meetbare benadering. Om deze te waarborgen selecteren we één gewenste aanpassing per keer en meten we de bijbehorende effecten.

Wij kozen ervoor om de volgende aspecten als eerste te testen:

 • Design: Unbounce-landingspagina met overzichtelijke zuilen voor de diverse type betaalde quiz-accounts. Onderaan kon worden doorgeklikt naar het formulier voor een betaald account. Het design kwam goed overeen met de huisstijl van de website. Unbounce biedt veel mogelijkheden om custom CSS toe te voegen, kleurcodes door te geven en afbeeldingen te integreren. Hierdoor merken bezoekers nauwelijks dat ze van omgeving switchen.
 • Presentatievorm: Doordat de diverse quizpakketten beschikking hebben over verschillende functionaliteit, was het lastig om dit duidelijk weer te geven binnen de zuilen. Om de (in)effectiviteit hiervan te meten, hebben we de nieuwe zuilen A/B getest versus een overzichtelijke tabelvorm. Met behulp van vinkjes en kruisjes werd het geheel esthetisch net wat minder, maar waren de verschillen een stuk concreter.
 • Meer onderscheid: Behalve design, wilde we ook de diversiteit van de accounts benadrukken met behulp van het aanbod. Door bepaalde criteria duidelijker uit te lichten, konden we de verschillen groter maken en onderzoeken of dit de groei van de diverse type accounts beïnvloedt.
 • Social proof / headline: Verder is social proof een bekend beïnvloedingsprincipe van Cialdini en dus het proberen waard. Ook waren we niet tevreden over onze kop, dus hebben we deze aangepast naar een kort, maar krachtige tekst in plaats van een opsomming met key features.

Stap 3: A/B testen, meten en resultaten

ab testMet de gemeten KPI's en de facetten om te optimaliseren in het achterhoofd, zijn we begonnen met de eerste A/B test:

Huidige design versus Unbounce design

Vanaf het begin waren de resultaten al interessant. Onze zogenaamde Champion-variant, de huidige variant die uitgedaagd wordt door de Challenger-varianten, moest al vrij snel zijn meerdere erkennen in het nieuwe design. Het conversiepercentage steeg van de schamele 3.9% naar maar liefst 9.38%! Een stijging van 140% over een steekproef van 288 bezoekers.

Met de zoete smaak van de eerste overwinning, was het tijd om verder te strijden met de volgende A/B test.

'Unbounce design + zuilen' versus 'Unbounce design + tabel'

(klik voor de grote versie)

thumb versie a 

thumb versie b

Het interessante aan dit experiment was mijns inziens vooral de uitkomst. Ik had zelf namelijk de voorkeur voor het eerste ontwerp, aangezien alle informatie in één keer in te zien is en er ook nog een productcategorie was uitgelicht om bezoekers te beïnvloeden. 

De bezoekers van de Quiz Creator hadden echter duidelijk een andere mening, aangezien de Challenger-variant met de tabel, de andere variant overtroefde met een conversiepercentage van 10,5%!

De King of the Hill werd dus afgezet door een waslijst aan functionaliteiten, aangezien dat eerder bleek te voldoen aan de informatiebehoefte van de bezoekers, dan de vinkjes in de zuilen. De tabelvorm biedt een duidelijkere vergelijking van de pakketten en zal bezoekers dan ook eerder overtuigen om voor een betaald account te kiezen. Je ziet namelijk direct wat je mist.

Van 3,9% naar 10,5% (+169%!). Het einde was nog lang niet zoek voor ons gevoel. Op naar de volgende test, dit keer een A/B/C om het nog spannender en diverser te maken. Meer uitdagers, dus de nieuwe Champion-variant mag zich schrap zetten.

Champion-variant versus 'tabel met meer onderscheid (B)' en  'tabel met andere headline'

De troon in de A/B/C testomgeving is terecht zwaarbevochten en dat moet ook zo blijven om de conversie verder te optimaliseren. In de zoektocht naar het maximale was voor ons het volgende stadium om productonderscheid verder te benadrukken en de headline verder te verduidelijken. 

Om trouw te blijven aan onze strakke benadering, splitsten we deze wijzigingen op in zowel een B als C versie, zodat we de impact afzonderlijk konden meten. En dat betaalde zich uit. De resultaten waren wederom een stap vooruit! 

 • Het extra onderscheid in aanbod zorgde voor een conversiepercentage van 11,3% (+7,5%)
 • De nieuwe headline zorgde voor een toename naar maar liefst 12,5% (+19%)

Conclusie

Conversie optimalisatie is een essentieel onderdeel van iedere SEO partij. Via A/B testen en krachtige analyse kunnen er enorme verschillen in potentiële en directe omzet worden gerealiseerd, afhankelijk van de type website en de bijbehorende landingspagina's.

In dit praktijkvoorbeeld hebben we uiteindelijk de sprong weten te maken van 3,9% naar de voorlopige Champion-variant met een conversiepercentage van 12,5%. De totale sprong heeft een stijging opgeleverd van 220%, een mooi resultaat en volledig meetbaar.

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen

Geschreven door Daan Weustenraad

SEO/SEA consultant

SEO is een prachtig vakgebied. Het ontdekken, analyseren en uitwerken van de informatiebehoefte van een doelgroep is een mooie uitdaging die ik graag iedere dag weer aanga. De combinatie van Adwords, Analytics, SEO en Conversieoptimalisatie zorgt voor de optimale bezoekerservaring en maakt dat er steeds meer bezoekers naar je website willen en kunnen komen.

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Kiezen van een webdesignbureau: waar moet je op letten?

Je wilt een nieuwe website en bent op zoek naar een goed webdesignbureau. In Nederland zijn er zeker honderd webdesignbureaus en een groot aantal ZZP’ers die websites maken. Allemaal pretenderen ze goed te zijn. Maar hoe scheid je het kaf van het koren en kies je een bureau die bij jouw organisatie past? Wij zetten 14 punten op een rij waar op je moet letten bij de keuze van een webdesignbureau.

Watervalmethode vs Scrum

Scrum is geliefd bij veel software-ontwikkelaars. Zo ook bij ons; wij houden echt van scrummen. Maar soms – heel soms – werken wij nog volgens de watervalmethode. Dit doen wij vooral bij projecten waarbij de projectleider aan de klantzijde geen beslissingsbevoegdheid heeft en elk stap aan een leidinggevende, het management of een stuurgroep moet worden verantwoord. Soms is de watervalmethode ook meer geschikt voor website waarop content centraal staat en al in een vroeg stadium...

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...