Conversie verhogen: Webshop Case Study

Wanneer je een eigen webshop hebt, is er eigenlijk maar één aandachtspunt waar het uiteindelijk om draait: conversie verhogen. Of je nou een beginnende webwinkel bent of een gevestigde online onderneming, meer conversie zal altijd welkom zijn. Nu is natuurlijk de vraag: hoe krijg ik dat voor elkaar? In dit artikel licht ik meerdere wegen naar Rome toe met behulp van een case study waar ik zelf aan gewerkt heb: online en fysieke notenspeciaalzaak: Aladdin’s Notenhoek (http://www.notenhoek.nl).

Lees ook mijn nieuwste artikel (feb '14): SEO voor webshops

Er was eens..

Er was eens een notenspecialist die vanuit de fysieke winkel al 50 jaar lang nootjes verkocht op het Mercatorplein in Amsterdam. Op een dag in 2006 onstond het idee om deze heerlijke noten ook online te gaan verspreiden en daarbij kwam Insyde om de hoek kijken. Vervolgens is er een webshop met oosterse designsferen opgezet om zo de klant te verleiden tot het kopen van noten. Het zou pas in november 2012 zijn dat de Notenhoek gebruik ging maken van de optimalisatiediensten van Insyde om zo de conversie van de webshop te verhogen.

Ben je ook op zoek naar meer bezoekers en meer conversies? Neem dan eens contact op via daan@insyde.nl of 015 256 82 62, zodat wij als SEO specialist een degelijk SEO advies op maat kunnen opstellen!

Het werkt echt: de keiharde feiten!

Hieronder laat ik een greep van de behaalde resultaten zien, waaronder ook de toename van bestellingen (conversies). Onder de tabellen laat ik de SEO strategie zien die we hebben gevolgd om deze resultaten te behalen.

conversie optimalisatie

verhogen van de conversie

Hoe kun jij deze harde noot als webwinkeleigenaar kraken? Hieronder zal ik stap voor stap beschrijven welke maatregelen je kunt nemen om de rankings, bezoekersaantallen en uiteindelijk conversies te verhogen.

Stap 1: Waar moet ik als ondernemer beginnen?

Bij het opzetten van een strategie voor het verhogen van de conversie, is het allereerst van belang om na te denken over de meest belangrijke zoekwoorden voor de website.

In een eerder artikel heb ik beschreven hoe je het beste je zoekwoordenonderzoek / interne linkstructuur kunt opbouwen en uitvoeren, zodat je de beste strategie kunt kiezen voor jouw webshop. Graag verwijs ik hiernaar voor uitgebreide informatie over dit onderwerp.

Stappenplan

 1. Brainstorm over de zoekwoorden voor je website (zie het artikel in de bovenstaande link voor een uitgebreide toelichting)
 2. Splits de mogelijke zoekwoorden uit in de meer algemene zoekwoorden voor je webwinkel, zoals “notenwinkel” en “noten kopen” en een lijst van de specifieke producten/diensten, eventueel aangevuld met woorden als “bestellen” en “kopen”. Voorbeeld: “walnoten kopen”.
 3. Vervolgens bedenk je voor de webwinkel wat de meest relevante/winstgevende producten zijn en zoek je de zoekvolumes op via de Adwords-tool(https://adwords.google.com/o/KeywordTool) om te controleren of er genoeg potentiële klanten op deze woorden zoeken en of het dus de moeite waard is om je website hiervoor te optimaliseren.
 4. Kies daarna een vijftal zoekwoorden uit waar je je op gaat focussen op basis van zoekvolume/relevantie. Bij de Notenhoek zou dit bijvoorbeeld: “noten kopen, cranberries kopen, notenwinkel amsterdam, amandelpoeder kopen en noten online” kunnen zijn. Dit zijn de zoekwoorden waarmee we in de volgende stappen aan de slag gaan. Het is goed om hier te kiezen voor enkele algemene, competitieve zoekwoorden (notenwinkel) en enkele specifieke zoekwoorden waar minder competitie voor is (bijv: walnoten kopen online).
 5. Noteer de rankings in Google van je website voor deze zoekwoorden voordat je aan de slag gaat met de SEO werkzaamheden, zo kun je later duidelijk het verschil zien en zie je dus het profijt van de eigen inspanningen.

Ben je zelf zoekende naar het kaf en het koren, maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem dan contact met mij op via daan@insyde.nl of 015 256 82 62 voor een vrijblijvend gesprek, zodat we samen een mooie strategie voor jouw onderneming kunnen uitstippelen. 

Stap 2: On-page optimalisatie

Je hebt nu een paar goede aandachtspunten voor jezelf en kunt nu gaan kijken naar de inrichting van de pagina’s op jouw website op basis van de zoekwoorden. Dit is essentieel voor het optimaliseren van de conversie. Om dit optimalisatieproces zo duidelijk mogelijk weer te geven, volgt hier wederom een praktisch stappenplan.

Stappenplan

1. We beginnen met het uitzoeken van de pagina die moet gaan ranken voor het gekozen zoekwoord. In mijn eigen voorbeeld gebruik ik het zoekwoord: “amandelpoeder kopen”, met een bijbehorende webshoppagina ‘amandelpoeder’ in de categorie noten.

(Toen ik de pagina eerst te zien kreeg, was er geen tekst te vinden, was er maar één verwijzing naartoe, bestond de titel in Google uit “Amandelpoeder” en was de meta-description in Google het volgende: “Selecteer uw te bestellen hoeveelheid. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23” -- Niet echt dat je zegt, daar zou ik snel op klikken.)

2. Vervolgens ga je deze pagina optimaliseren voor het zoekwoord (uitvoerig beschreven in dit aritkel door mijn collega). Hieronder ook een goed voorbeeld van de meest belangrijke elementen, geheel geoptimaliseerd voor bezoekers en zoekmachines.

on page optimalisatie

3. En herhaal dit voor de 5 zoekwoorden die je had gekozen. Teksten met call-to-actions én de zoekwoorden erin maken het verhogen van conversies een stuk eenvoudiger!

Het resultaat

Zoals je kunt zien is zowel amandelpoeder als het kopen ervan, de intentie, erin verwerkt op een creatieve manier, zodat het niet irriteert voor de bezoekers, maar zorgt voor een kleine call to action en uitleg over waarom mensen het product zouden kunnen kopen. Hierdoor zullen potentiële klanten eerder doorklikken, omdat jouw link hen aanspreekt op hun intentie. Ook wordt er in de tekst gerefereerd naar ‘amandelen’. Door dit vaak genoeg te doen tussen verschillende producten, kunnen klanten makkelijker van het ene product naar de andere en herkent Google dat de pagina’s waardevoller zijn dan pagina’s zonder al deze inkomende links. Hierdoor kun je prioriteiten aanbrengen binnen je website aan de hand van de eerder besproken relevantie/winstgevendheid factoren.

Verwerk de zoekwoorden op een natuurlijke wijze in de teksten, zodat deze goed leesbaar blijft en de bezoeker niet het gevoel geeft dat de tekst door een 7-jarige is geschreven. Het te vaak herhalen van zoekwoorden wordt ‘keyword stuffing’ genoemd. Bezoekers zullen hierdoor sneller afhaken en Google zal ‘keyword stuffing’ afstraffen met lager rankings, waardoor er direct een einde komt aan al je inspanningen om de conversie te verhogen.

Extra tips voor het verhogen van de relevantie:

 • Maak verwijzingen (links) vanaf de homepage (en andere pagina’s) naar de betreffende belangrijke producten. Hierdoor wordt er meer linkwaarde doorgegeven, waardoor Google deze pagina’s ziet als extra relevant.
 • Voorzie de pagina van een afbeelding met een ALT-tag (alternatieve tekst voor als het plaatje niet getoond wordt), bijvoorbeeld: “amandelpoeder kopen”. [img src="amandelpoeder.jpg" alt="amandelpoeder kopen"]. Google is namelijk gek op plaatjes en kijkt hier ook naar bij het zoeken naar zoekresultaten voor Google Afbeeldingen.

Extra resultaten uit de case study:

 • 400% meer bezoekers op “walnoten kopen”
 • 2000% meer bezoekers op “bittere amandelen” en “amandelen kopen”
 • 1000% meer bezoekers op “paranoten kopen”
 • Etc..

Al deze resultaten zijn puur behaald door het verbeteren van de content en door meer onderlinge verwijzingen aan te brengen. Bijna ieder product heeft hierdoor extra conversies gegenereerd, waardoor de som van de omzet van al deze noten flink is vermeerderd.

Stap 3: Van details naar de grote lijn

Individuele producten zijn natuurlijk leuk en interessant, maar uiteindelijk wil je als online ondernemer ook op de algemene zoekwoorden gevonden worden. In het voorbeeld van “noten kopen” is dit zeer relevant om op te ranken, aangezien hier meer zoekvolume op zit en men een intentie heeft om meerdere noten te kopen, waardoor één extra aankoop significant meer oplevert dan alleen een aankoop van 500 gram walnoten bijvoorbeeld.

Om de ranking op een algemeen zoekwoord te verhogen zal je nog beter je best moeten doen met betrekking tot SEO inspanningen. Hierdoor kan jouw homepage (eventueel zeer relevante andere pagina die de core business beschrijft) de bakermat worden voor één of twee gerelateerde zoekwoorden.

Maar hoe zorg je er nou voor dat de homepage meer noten op zijn zang krijgt?

Checklist voor meer conversies op basis van algemene zoekwoorden

 1. Kijk allereerst naar de huidige inrichting van de homepage. Is er een goed ingericht verhaal over de core business (=belangrijkste zoekwoord) van je webshop aanwezig?
 2. Zijn er beschrijvende afbeeldingen die aangeven waar je bedrijf over gaat voor zowel bezoekers als zoekmachines?
 3. Wordt er intern verwezen (linktekst) naar de homepage onder vermelding van de zoekwoorden? Op deze manier kun je aan Google aangeven waar iedere pagina over gaat. Probeer wel te variëren in het gebruik van deze teksten.
 4. Krijgt de homepage de meeste links binnen? Controleer dit door middel van Google Webmaster Tools. Dit is namelijk erg belangrijk, aangezien
 5. Heeft de homepage een aantal inkomende links vanaf andere websites? Dit kun je realiseren door links te werven met behulp van linkbuilding. Schrijf goede content en biedt deze aan mogelijk geïnteresseerden aan. Of wees gewoon een goede webshop en wees interessant met behulp van je aanbod. Zo krijgt notenhoek sinds een aanmelding op de meest belangrijke startpagina voor noten, noten.startpagina.nl, een leuke boost in verkeer én rankings.
 6. Wees actief op blogs en zorg ervoor dat je naam teruglinkt naar de homepage van je website (of een ander gerelateerde pagina). Als je iets interessants te melden hebt dan zullen andere actieve bezoekers van het blog wellicht op jouw naam klikken. Zorg dat je altijd een reactie geeft op de inhoud van het artikel en niet aan comment spam gaat doen door ‘leuk artikel’ als reactie te geven.
 7. Maak een Google+ pagina aan voor je webshop. Hiervoor moet je wel een fysieke winkel hebben. Dit verhoogt lokale relevantie, waardoor het ranken op zoekwoorden binnen een bepaald gebied enorm toeneemt, aangezien Google weet waar je vandaan komt. Dit zijn daarnaast ook vaak zeer relevante klanten, aangezien ze dichtbij wonen en klanten liever iets uit hun eigen omgeving kopen.
 8. Update je website regelmatig met nieuwe teksten, artikelen en andere vormen van inhoud, om zo meer bezoekers te krijgen op andere zoekwoorden en de interne linkstructuur verbetert door interne links aan te brengen in nieuwe artikelen.

Tot slot: Ik hoop dat je aan de hand van dit artikel een goede basis hebt voor het goed inrichten van de website/webwinkel. Mocht je hulp nodig hebben bij het implementeren van de bovenstaande tips dan kun je me altijd mailen op daan@insyde.nl of bellen via 015 256 82 62 of meer lezen over onze SEO diensten.

Vraag hier een offerte aan

Reacties/feedback zijn van harte welkom! 

Geschreven door Daan Weustenraad

SEO/SEA consultant

SEO is een prachtig vakgebied. Het ontdekken, analyseren en uitwerken van de informatiebehoefte van een doelgroep is een mooie uitdaging die ik graag iedere dag weer aanga. De combinatie van Adwords, Analytics, SEO en Conversieoptimalisatie zorgt voor de optimale bezoekerservaring en maakt dat er steeds meer bezoekers naar je website willen en kunnen komen.

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...

SEO mythes

SEO mythes: wat is waarheid en wat is fictie?

SEO is een vakgebied waarin veel verhalen rondgaan over wat wel en niet werkt. SEO is dan ook een vakgebied met een continu veranderend landschap. De technologie achter websites wordt continue verbeterd, zoekmachines worden steeds slimmer en zoekmachinegebruikers worden steeds beter bediend. In dit artikel zullen we een aantal SEO-misverstanden behandelen.

Long tail SEO

Long Tail SEO: proces van de lange adem

Long Tail, een SEO-strategie die vaak wordt vergeten of niet wordt toegepast. Een gemiste kans! Long Tail is perfect ter aanvulling van je huidige Short Tail SEO-strategie. In dit artikel leg ik uit wat Long Tail zoekwoorden zijn, wat het je kan opleveren en beschrijf ik het proces van een Long Tail SEO-strategie.