De betekenis van conversies eenvoudig en snel uitgelegd!

Conversies zijn de online variant van doelen zoals verkoop, nieuwsbrief inschrijvingen en ingevulde offerteformulieren. Conversies bepalen in hoeverre jouw website succesvol is. Ontdek hieronder hoe je conversies meer betekenis kunt geven binnen jouw onderneming.

Van definitie naar conversies

Nu je weet wat het woord 'conversies' betekent, kun je verder met een veel belangrijkere vertaalslag, namelijk het toepassen ervan! 

Wat voor onderneming je ook runt, het bijhouden van concrete doelen om de effecten van je gerichte acties te meten is zeer waardevol. Want zonder dit inzicht hebben je acties alleen gevoelsmatig een gevolg en dat is gevaarlijk subjectief.

Door met conversies aan de slag te gaan, krijg je inzicht in het succes van de kanalen zoals Google Adwords, SEO en andere online advertentiecampagnes. Zelfs is het mogelijk een kruisbestuiving te realiseren tussen offline advertenties en online inzichten. Dit licht ik later verder toe.

De betekenis van conversies voor jou bepalen

Zoals in de intro al benoemd is, kennen conversies vele vormen. En lang niet iedere vorm is relevant voor jouw onderneming. 

Jouw belangrijkste conversies bepaal je door na te denken over de volgende vraag: "Welke acties binnen mijn website zijn direct en/of indirect waardevol voor mijn onderneming?"

Hieronder een aantal voorbeelden van conversies per type website:

Webshop 

 • Directe verkoop
 • Producten toevoegen aan winkelwagentje/verlanglijstje
 • Ingevuld contactformulier
 • Op de hoogte blijven van aanbiedingen formulier ingevuld

Redactie/informatief/blog

 • Nieuwsbrief inschrijvingen
 • Artikelen gedeeld via Social Media
 • Bezoekers die langer dan 5 minuten op de website zijn gebleven

Ondernemingen met diensten

 • Aangeklikt telefoonnummer (mobiel)
 • Ingevuld offerteformulier
 • Het bezoeken van een belangrijke pagina zoals de contact-pagina

Conversies instellen

Voordat je aan de slag kunt met conversies, dien je een goede basis te hebben qua statistieken. Google Analytics is hier perfect voor. Lees hier meer over hoe Google Analytics werkt.

[TIP: Mocht je dit nog niet geïnstalleerd hebben, volg dan deze stapsgewijze uitleg.]

Vanuit deze basis stellen we conversies in een paar eenvoudige stappen in. Ter illustratie twee voorbeelden.

Bestellingen/contactformulieren meten

 1. Vul zelf een contactformulier in op je website of doe een bestelling. Let tijdens dit proces erop dat de URL verandert naar een bedankt-pagina. Mocht de URL hetzelfde blijven, dan moet je eerst wat technische trucs uithalen om de conversies te kunnen bijhouden. (mail mij gerust wanneer dit niet lukt: daan@insyde.nl)
 2. Kopieer het deel van de URL van jouw bedankt-pagina, maar zonder de http/https en de domeinnaam. Bijvoorbeeld 'https://www.insyde.nl/contact/bedankt/item5' wordt '/contact/bedankt/item5'. 
 3. Ga in Google Analytics naar de rapportage van je website en open Beheer > Doelen.
 4. Klik op de rode knop + Nieuw doel. 
 5. Geef je doel een naam, bijvoorbeeld 'Bestellingen' of 'Ingevulde contactformulieren'
 6. Laat 'Doelruimte-ID' met rust en kies bij Type 'Bestemming'
 7. Vul je gekopieerde deel van de URL in naast het blokje 'Gelijk aan', dus in mijn voorbeeld '/contact/bedankt/item5'
 8. (Optioneel) Bepaal de waarde van de conversie, als dit betekenis voor je heeft. 
 9. Klik op Opslaan.

[BONUS: Mocht je nog meer inzicht willen halen uit je conversiedata, dan kun je na stap 7 een trechter aanmaken. Vul de verschillende stappen in die voor je bedankt-pagina aan bod komen, zoals de pagina waar je contactformulier op staat (bij ons: /contact/item4).]

[BONUS 2: Webshops hebben ook andere manieren om bestellingen en omzet te meten. Dit gaat via de zogenaamde Ecommerce-weergave. Vraag het gerust als je hier meer weer over wilt weten via daan@insyde.nl

Bezoekduur/Interactie met de website meten

 1. Open de rapportage van je website in Google Analytics. Ga naar Beheer > Doelen.
 2. Klik op + Nieuw doel. 
 3. Geef je een naam, bijvoorbeeld 'Bezoekduur > 5 minuten'
 4. Laat 'Doelruimte-ID' met rust en kies bij Type 'Duur'
 5. Vul de door jouw gewenste interactietijd in, bijvoorbeeld 5 minuten.
 6. Klik op Opslaan.

Jouw conversies bekijken

Na het harde werk is het tijd om de vruchten te plukken. Vanaf nu kun je in Google Analytics in de rapportage eenvoudig de conversies zien (helaas niet met terugwerkende kracht, dus je moet waarschijnlijk een paar dagen wachten voor daadwerkelijke nieuwe data).

 1. Open de rapportage
 2. Ga naar Conversies > Doelen > Overzicht
 3. Bekijk de hoeveelheid successen die je website behaalt!

[TIP: Via de dropdown 'Doeloptie' kun je eenvoudig wisselen tussen de door jou gekozen doelen. Zo kun je precies zien welke doelen, wanneer minder of beter presteren.]

Daarnaast bekijk je de herkomst van je conversies via het kopje 'Doelen' onder de grafiek. Hiervoor klik je op de handige extra weergave 'Bron/medium', zodat je ziet welke kanalen het meeste bijdragen.

Conclusie

Uiteindelijk geef je zelf betekenis aan jouw conversies door ze op maat te maken via de hierboven beschreven methodiek. Binnen een paar eenvoudige stappen heb je nuttige data voor de rest van je online leven, dus ga er gelijk voor!

Conversies zijn een cruciaal onderdeel van een succesvolle (online) onderneming. Ze helpen je het kaf van het koren te scheiden binnen je diverse inspanningen, waardoor je de volgende actie nog sterker kunt inzetten.

Mocht je ergens niet uitkomen, stuur me dan gerust een mailtje via daan@insyde.nl of bel met je vraag naar 015-256 82 62 en ik help je graag op weg!

Geschreven door Daan Weustenraad

SEO/SEA consultant

SEO is een prachtig vakgebied. Het ontdekken, analyseren en uitwerken van de informatiebehoefte van een doelgroep is een mooie uitdaging die ik graag iedere dag weer aanga. De combinatie van Adwords, Analytics, SEO en Conversieoptimalisatie zorgt voor de optimale bezoekerservaring en maakt dat er steeds meer bezoekers naar je website willen en kunnen komen.

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...

SEO mythes

SEO mythes: wat is waarheid en wat is fictie?

SEO is een vakgebied waarin veel verhalen rondgaan over wat wel en niet werkt. SEO is dan ook een vakgebied met een continu veranderend landschap. De technologie achter websites wordt continue verbeterd, zoekmachines worden steeds slimmer en zoekmachinegebruikers worden steeds beter bediend. In dit artikel zullen we een aantal SEO-misverstanden behandelen.

Long tail SEO

Long Tail SEO: proces van de lange adem

Long Tail, een SEO-strategie die vaak wordt vergeten of niet wordt toegepast. Een gemiste kans! Long Tail is perfect ter aanvulling van je huidige Short Tail SEO-strategie. In dit artikel leg ik uit wat Long Tail zoekwoorden zijn, wat het je kan opleveren en beschrijf ik het proces van een Long Tail SEO-strategie.