Easy LMS – de eerste stappen

Insyde maakt niet alleen mooie producten voor klanten, maar ook voor zichzelf. Zo hebben wij het product Easy LMS gelanceerd. In 2013 begon het als online quiz tool om mooie gamified quizzen te maken. In een kleine 4 jaar tijd is de tool uitgegroeid tot een volwaardig Learning Management Systeem met meer dan 1500 betalende klanten wereldwijd. Voor ons een enorm succes, en een groot leertraject. In deze reeks artikelen nemen je dan ook graag mee in onze ontdekkingsreis van het ontwikkelen van een Saas-product voor de internationale markt.

Van gemis naar idee naar MVP

Na een zoektocht van ons naar goede quizsoftware kwamen we erachter dat er online geen goede gamified quizsoftware bestond. De bestaande quizsoftware kwam eigenlijk niet verder dan een lijst met vragen met per vraag 4 radio-buttons als antwoorden.  Niet erg aantrekkelijk om te spelen. En zeker niet om de quiz vaker te doen. Vanuit dit gemis ontstond onsidee. Want wat nou als wij een goede gamified quiz kunnen maken die leuk is om te spelen?En leuker wordt naarmate je hem vaker speelt? Wij waren ervan overtuigd dat uitgevers daar op zaten te wachten.

Vanuit dit idee hebben we in 2 sprints een MVP (minimum viable product) gemaakt. Een quiz met een slim algortime die het leuk maakt om een quiz vaker te spelen. Sterker nog: hoe vaker je speelt hoe meer punten je kunt halen, hoe leuker het wordt om te spelen. Met een topscore-overzicht zodat je ook ziet wie het beste is. 

Van MVP naar eerste succes

Met dit MVP zijn we de boer op gegaan en hebben we zo'n beetje alle uitgevers van Nederland benaderd. Vrij snel hadden we beet en konden we zowel de Telegraaf als de grote Belgische uitgever Cascade als klant aansluiten. 

Dat we geslaagd waren in het maken van een leuke quiz om vaak te spelen bleek toen we voor de Financiële Telegraaf een quiz over pensioenen (saaaai) mochten maken. De top 10-spelers hebben de quiz ieder meer dan 100 keer gespeeld om de toppositie te bereiken. 

Naast deze quiz over pensioenen lanceerden onze klanten nog de Grote Tour Quiz en de Grote Wetenschapsquiz. Nu bleek die Wetenschapsquiz een doorbraak. Doordat je de quiz vaak speelde, bleek dat je de antwoorden ging onthouden en zo leerde je nog wat tijdens het gamen. In onderwijsjargon heet dit "coding". 

Onze eerste stappen op de leermarkt 

Het idee dat je door herhaling kunt leren was de opmaat naar een volgende stap: cursussen (in de vorm van een quiz) ontwikkelen voor verplegend personeel van verzorgingstehuizen. De quizzen dienden als ondersteuning van hun bijscholing over uiteenlopende onderdelen. De verzorgingstehuizen waarvoor we hiermee samenwerkten reageerden met groot enthousiasme. Zoals Ivo Niehe zou zeggen: een unaniem belachelijk groot succes.

De volgende stap: een front-end en "traction"

Binnen het MVP ging het maken van een quiz via het CMS. Aan de voorkant kon je nog geen quizzen maken. Er was nog geen accountmodule. In eerste instantie was dit ook nog niet nodig. Sales ging via cold calling en wij konden voldoende mensen aansluiten. Nu was het ook tijd om die toevallige bezoeker van de site aan te sluiten op ons product. Dus aan de voorkant maakten we een accountmodule, met mogelijkheid tot quizzen maken. Eens kijk of we online klanten kunnen werven en deze een account kunnen laten aanmaken. En daar voor laten betalen.

We hebben een tof design gemaakt en vol ingezet op SEO. We wilden zoveel mogelijk organisch bezoek; mensen die zoeken op"online quiz creator","quiz builder" of "quiz software". Door toevoeging van de accountmodule konden bezoeker vanaf de homepage  direct starten met het maken van hun quiz. En zowaar werden we gevonden en maakten mensen hun quizzen aan. 

Een aantal features van de quiz hadden we bewust nog niet aangezet, mensen konden ons een mail sturen als ze daar gebruik van wilden maken. Halló verdienmodel. Wij zouden dan een factuur sturen en hun account upgraden. De praktijk wees uit dat veel mensen hiervan gebruik maakten. Aanname – wildvreemde willen voor ons product betalen – was getest, dus was het tijd om op te schalen.

Opschalen, in meerdere richtingen

Mensen willen niet alleen betalen. Ze willen ook meer features. Examens. Assessments. Meer vraagtypes. Tijd om verder op te schalen. 

  • Online betalen: We maakten het mogelijk dat mensen online kunnen betalen. We maakten verschillende type abonnementen met verschillende features. 
  • We breidden ons product portfolio uit met examens en assessments
  • We lanceerden nieuwe lead-kanalen voor examens (onlineexambuilder.com) en assessments (onlineassessmenttool.com)
  • We verbeterden de vindbaarheid van het lead-kanaal voor de quiz (onlinequizcreator.com)
  • We breidden (continu) de functionaliteit uit van de verschillende producten. Vaak gebaseerd op vragen van klanten zodat we weten dat er vraag naar is. 

Conversieoptimalisatie: testen, testen, testen

Nu we een goed product hebben, we bezoekers hebben en mensen upgraden naar een betaald account is het tijd om de conversie te verhogen. We gebruikten unbounce.com voor het creëren van verschillende pricing en order-subscription pagina's. Hierbij variërden we zowel layout, features en prijs om tot de optimale prijs-/kwaliteitsverhouding te komen. Om de flow trial naar betaald abonnement in de tool te verbeteren gebruikten we optimizly om verschillende dingen te testen. 

Alle testen leidden tot een verdubbeling van de conversie. 

Double your dealsize

Naast meer traffic en een hogere conversie zijn er nog een processen om te groeien: Double your dealsize. Kun je de prijs van je product verdubbelen? Dan kun je sneller groeien! Zo gezegd zo gedaan. Ons basisabonnement van $10 verdubbelen we naar $20 voor nieuwe klanten. Bestaande klanten bleven $10 betalen (4 jaar later zijn er nog steeds 13 klanten die maar $10 per maand betalen). Door alle nieuwe features is het mogelijk om een duurder abonnement toe te voegen voor $50 per maand. Niet veel later introduceren we ook een $100  abonnement voor $100 per maand.

Lean startup-methode en Kaizen

Bij een Saas-product is retentie de belangrijkste graadmeter voor groei. Hoeveel maanden blijft een klant klant. Om dit te meten hebben we in Excel een mooie cohortanalyse gemaakt waarbij we per maand kunnen zien hoeveel mensen converteren van een proefabonnement naar een betaald abonnement en hoeveel maanden klanten blijven betalen. 

Hiermee kunnen we ook goed monitoren welke invloed wijzigingen in de tool, prijs of service hebben op zowel conversie als retentie. In de ideale wereld blijven beiden groeien. 

Zowel vanuit de LeanStartup-methode als Kaizen (continue verbetering) werken we met veel kleine verbeteringen. Aannames testen. De kleinste stap maken die je kunt maken. 

Om een voorbeeld te geven: we hebben veel gediscussieerd of we wel of geen integraties moeten maken met andere producten (denk aan MailChimp of Sales Force). Kost veel tijd, welk product, willen onze klanten daar wel extra voor betalen? Allemaal vragen waar je niet uitkomt door te discussiëren. Maar wel door te testen. We hebben twee testen gemaakt: 

  1. In de tool hebben we een "3rd party integrations"-pagina gemaakt met daarop buttons van de meest gebruikte tools en de mededeling dat je ons een mailtje kunt sturen als je gebruik wil maken van de integratie. Kijken hoeveel mensen dat aanvragen, en voor welke tool. Direct na het publiceren komen de eerste verzoeken voor MailChimp binnen. Test geslaagd. Integratie met MailChimp maken.
  2. Op één van de varianten van de prijspagina noemen we dat de MailChimp-integratie onderdeel is van het Business Owl pakket, ons duurste abonnement. Wat blijkt. Na het opnemen van die integratie stijgt de conversie van dat abonnement een beetje. Mooi. Mensen willen ervoor betalen. 

Op deze manier kun je snel je aannames testen en je beslissing nemen op basis van data in plaats van meningen. 

Er is nog een andere manier om te testen of iets waarde heeft. We krijgen vaak vragen op support om een bepaalde feature. We laten altijd weten hoeveel het kost om die feature toe te voegen. Als mensen ervoor willen betalen heeft het echte toegevoegde waarde. Op die manier hebben we bijvoorbeeld de webhooks ontwikkeld. 

Zo, dat was ons eerste kijkje in de keuken. Lees in een volgend artikel de stappen die we hebben gezet om te groeien naar de cloud, meer traffic en verder internationalisering.

Geschreven door Jeroen Guldemond

Directeur / eigenaar

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Roast your boss 2019

We leren graag. Zodat we kunnen groeien en beter worden in ons vak. Feedback is hierbij essentieel. Wat gaat er goed, wat kan er beter en waar kun je beter direct mee stoppen. Waardevol. Soms pijnlijk. Altijd inzichtelijk. Niet alleen voor medewerkers maar ook voor bazen.

Drop-down-navigatiemenu’s: waarom niet?

Met enige regelmaat krijgen wij de vraag of we een drop-down-menu kunnen implementeren als basisnavigatie voor een website. Een drop-down-menu – ook wel bekend als pull-down-menu – is een lijst van subpagina’s onder de items van een hoofdmenu. Deze klapt zich direct uit onder het hoofditem. In de afgelopen decennia is het een gangbare manier geworden om veel pagina’s te groeperen op een website. Deze vorm van navigatie wordt echter steeds minder populair – en...

Easy LMS - Van de eerste stapjes naar een volwassen product

Easy LMS is ons online Saas Learning Management System. In een kleine 4 jaar is ons product uitgegroeid tot een volwaardig Learning Management Systeem met meer dan 1500 betalende klanten wereldwijd. In deze serie artikelen neem ik jullie mee in onze ontdekkingsreis van het ontwikkelen van een Saas-product voor de internationale markt. Lees hier deel I.

Wil je weten hoe wij werken?

Easy LMS begon klein en is inmiddels groot. Wil je weten hoe wij dat bereikt hebben? Lees meer over onze werkwijze.