Easy LMS - Van de eerste stapjes naar een volwassen product

Easy LMS is ons online Saas Learning Management System. In een kleine 4 jaar is ons product uitgegroeid tot een volwaardig Learning Management Systeem met meer dan 1500 betalende klanten wereldwijd. In deze serie artikelen neem ik jullie mee in onze ontdekkingsreis van het ontwikkelen van een Saas-product voor de internationale markt. Lees hier deel I.

Naar de cloud

Ons LMS draaide altijd op één dedicated server. Om zorgeloos door te kunnen groeien hebben wij ons systeem verplaatst naar Amazon. Daar hadden we de volgende set-up tot onze beschikking: twee webservers, één loadbalancer (om de druk te verdelen) en een database, gebruikmakend van een master-slave-constructie. Dit alles voor één doel: zorgen dat het LMS altijd draait.

Al met al een kostbare ingreep (vandaar dat we het ook zolang mogelijk uitgesteld hebben). Maar wel een ingreep die ons meer vrijheid geeft. Zo kunnen we met deze serverset-up in de toekomst gemakkelijk opschalen.

De uiteindelijke trigger om toch overstag te gaan was een grote Amerikaanse uitgever die quizzen wilde gaan inzetten op zijn website en met een kwart miljoen bezoekers per dag wilden deze uitgever wel zeker weten dat we blijven draaien bij veel traffic.

Surprise, surprise: dat is gelukt. In de twee jaar dat we in de cloud zijn, hebben wij een uptime van bijna 100%.

Meer retentie en verdere groei: Course Builder en LMS

In onze data zien we dat veel mensen die een quiz maken (helaas) maar een paar maanden klant blijven. Mensen die een examen maken blijven langer. Om de retentie verder te verhogen hebben we ons productportfolio verder uitgebreid: de Course Builder en het Learning Management Systeem (LMS). De aanname is: heb je al je cursussen en examens in ons systeem gezet, dan ga je niet na 2 of 3 maanden weer weg. 

Om ons LMS goed en serieus in de markt te zetten lanceerden we een nieuw lead-kanaal: www.easy-lms.com. Door deze twee aanpassingen merkten we dat we een nieuwe type klanten aantrekken met andere vragen. Hadden we in de quiz, examens en assessment-markt een volwassen product. Bij de Course Builder en het LMS stonden we weer helemaal aan het begin. De cyclus van aannames testen, uitbreiden, meten begon weer helemaal opnieuw. Gelukkig konden we bogen op de ervaring en fouten van vorige keer.

Verdere internationalisering in drie delen

Meer talen, deel I

De websites van de verschillende producten waren beschikbaar in 2 talen: het Engels en Nederlands. Voor ons internationale gezelschap van klanten logischerwijze niet voldoende.  Eigen taal eerst. In een aantal stappen hebben wij onze database met mogelijke talen uitgebreid naar ongeveer 20. En daar zitten Litouws, Fins en Macedonisch bij.

Elke keer als een klant vraagt of het spelen van een quiz beschikbaar is in zijn taal sturen we hem de lijst van te vertalen labels, buttons en teksten op. Klanten vinden het leuk om ons te helpen met vertalen en zo breiden we de daadwerkelijk beschikbare talen voor de spelersinterface uit naar 20.

Meer talen, deel II

Nu het systeem meer talen aankan, waarom dan niet ook de leadkanalen vertalen in meer talen? Kijken of we vindbaar kunnen worden in het Duits, Spaans, Portugees, Frans, Italiaans, Deens en Noors. En doe eens gek: Chinees en Japans. Via Upwork, een internationaal freelancer-platform zochten we vertalers. Binnen een dag of 2 hadden we voor alle talen vertalers aan het werk.

Voor het vertalen deden we zelf het projectmanagement. Alle content in een Word-bestand, opsturen naar de vertalers. De vertaler gaat aan de slag. Omdat wij geen Chinees of Portugees spreken, hebben we via Google Translate een steekproef gedaan of het een beetje klopt. Gelukkig, geen rare teksten. En hup: we plaatsen het in het CMS. Vijf handelingen in totaal, en oh ja: flink wat correspondentie over en weer. Oftewel: een monsterklus, dat makkelijker kan. Maar daarover later meer.

Met het live gaan van de nieuwe talen, stijgen de bezoekersaantallen. Precies waarop wij hadden gehoopt. Alleen bleven de conversies nog wel wat achter omdat we de prijspagina’s nog niet vertaald hadden. Reden: te veel werk, te veel afhankelijkheden. Eerst maar eens zo proberen. Over een monsterklus gesproken.  

Maar wat zou er gebeuren als we dat wel zouden doen? We testten het met 1 taal: het Duits. Als dit een succesverhaal wordt, dan zullen andere talen snel volgen.

Meer talen, deel III

Ongeveer een jaar na het toevoegen van het Duits analyseerden we de conversies op taal- en landniveau. Wat blijkt: de Duitstalige gebieden hebben een hogere conversie dan bijvoorbeeld Franse, Italiaanse, Spaanse of Portugese bezoekers. En aangezien we al traffic in de andere talen hebben, is het zinvol om de conversie te verhogen. Dus we besluiten de prijspagina’s en het dashboard van de quizmaker te gaan vertalen naar 8 talen.

Om te voorkomen dat ik een muisarm krijg van het copy-pasten en geheel in lijn met onze Kaizen-filosofie besluiten we te investeren in een vertalersmodule zodat de vertalers zelf kunnen inloggen en alles kunnen vertalen. Heerlijk. Zo heb ik het hele vertalen un-managed. In ongeveer 2 maanden tijd vertalen we alle prijspagina’s en het gebruikersdashboard naar 8 extra talen. Nu is het wachten op de nieuwe klanten.

En die klanten kwamen. In een volgend artikel beschrijf ik wat erbij komt kijken om je support op orde te houden bij een groeiend aantal klanten en hoe Kaizen daarbij kan helpen.

Geschreven door Jeroen Guldemond

Directeur / eigenaar

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Roast your boss 2019

We leren graag. Zodat we kunnen groeien en beter worden in ons vak. Feedback is hierbij essentieel. Wat gaat er goed, wat kan er beter en waar kun je beter direct mee stoppen. Waardevol. Soms pijnlijk. Altijd inzichtelijk. Niet alleen voor medewerkers maar ook voor bazen.

Drop-down-navigatiemenu’s: waarom niet?

Met enige regelmaat krijgen wij de vraag of we een drop-down-menu kunnen implementeren als basisnavigatie voor een website. Een drop-down-menu – ook wel bekend als pull-down-menu – is een lijst van subpagina’s onder de items van een hoofdmenu. Deze klapt zich direct uit onder het hoofditem. In de afgelopen decennia is het een gangbare manier geworden om veel pagina’s te groeperen op een website. Deze vorm van navigatie wordt echter steeds minder populair – en...

Easy LMS – de eerste stappen

Insyde maakt niet alleen mooie producten voor klanten, maar ook voor zichzelf. Zo hebben wij het product Easy LMS gelanceerd. In 2013 begon het als online quiz tool om mooie gamified quizzen te maken. In een kleine 4 jaar tijd is de tool uitgegroeid tot een volwaardig Learning Management Systeem met meer dan 1500 betalende klanten wereldwijd. Voor ons een enorm succes, en een groot leertraject. In deze reeks artikelen nemen je dan ook graag mee in onze ontdekkingsreis van het ontwikkelen van...