Een gebruiksvriendelijk CMS, alsjeblieft

Als je een nieuwe website laat bouwen, heb je logischerwijs een palet aan eisen en wensen waaraan hij moet voldoen. Maar ten aanzien van het content management systeem – het systeem waarmee je de website beheert – is de wensenlijst vaak gereduceerd tot één punt:  het CMS moet gebruiksvriendelijk en eenvoudig zijn.

Maar ook op het CMS mag je kritisch zijn. Immers: een gemakkelijk te beheren CMS is de basis voor een goed werkende website. Daarbij bespaart een goed CMS een hoop tijd en ergernis. Niks is zo vervelend als een pagina die je niet zo kunt opmaken zoals jij in je hoofd hebt. Of dat je een oh zo belangrijke button op de homepage wilt, maar deze vervolgens daar niet kunt plaatsen. Dus denk ook bij de aanvraag van je offerte alvast na over het ideale CMS voor jou.

Graag presenteren wij jou: de Webmagiër

Een CMS-allemansvriend dat gretig aftrek vindt, is WordPress. Hoewel dit CMS systeem heel intuïtief werkt, is er wel één belangrijke maar: bij al wat ingewikkeldere websites begint het systeem te sputteren. De standaardset aan functies is beperkt, daarom moet je al snel werken met uitbreidingen. En daardoor wordt de website trager. Ook andere bekende CMS’en – zoals Joomla!, Drupal en Magento – hebben zo hun voor- en nadelen. 

Van deze voor- en nadelen hebben wij geleerd, and the best of several CMS-worlds hebben wij in ons zelfgemaakte CMS gestopt: de Webmagiër, de tovenaar op het internet. De Webmagiër is gebaseerd op het open source framework Yii. Uitgangspunt bij de ontwikkeling: het moet zo simpel zijn dat mijn moeder, die niet zo handig met computers is, er zelfs mee uit de voeten kan. Nog twee belangrijke uitgangspunten: het CMS moet flexibel en SEO-vriendelijk zijn. Het eerste is belangrijk, zodat we het kunnen aanpassen aan de specifieke wensen van de gebruiker. Maatwerk dus. Het tweede is nodig om de nieuwe website een vliegende start te geven.

8 redenen waarom ons CMS eenvoudig is

  1. Je kunt het menu gemakkelijk zelf beheren. Heb je de contact-pagina toch liever naast het nieuws in plaats van aan de uiterste rechterkant van het navigatiemenu? Dat kan! Gewoon een kwestie van slepen.
  2. Pagina’s toevoegen, bewerken, verplaatsen en verwijderen doe je in een handomdraai. Je kopieert je tekst vanuit Word, exclusief opmaak en het staat als een huis.
  3. Houd je van vooruit werken en plannen? Dan kun je met de Webmagiër de publicatie van artikelen inplannen door een publicatiedatum in te vullen. Moet de pagina na een bepaalde datum niet meer zichtbaar zijn? Dan zet je een einddatum op de pagina. Deze verdwijnt dan vanzelf van de site.
  4. Voordat je een pagina publiceert, kun je in de Webmagiër een preview bekijken. Zo kun je nog een laatste check doen voordat je jouw verhaal de wereld in slingert. En kom je dus niet voor onverwachte verrassingen te staan.
  5. De Webmagiër schaalt een afbeelding automatisch naar een bepaald formaat. Dus geen geklooi meer met afbeeldingen die plots je gehele webpagina blijken te beslaan. Of afbeeldingen die veel kleiner zijn dan je had verwacht. In één oogopslag zien welke afbeeldingen er allemaal op je site staan? De Media Manager binnen de Webmagiër biedt overzicht.
  6. Formulieren en automatische gegenereerde mails kun je heel gemakkelijk aanpassen én personaliseren. Geen ‘Beste meneer, mevrouw’ meer als reactie op een mail van Meneer de Jong. Maar gewoon keurig ‘Beste meneer de Jong’, omdat in het e-mailsjabloon variabelen staan die het systeem automatisch invult met de achtergelaten contactgegevens.
  7. Met de Webmagiër heb je invloed op de vindbaarheid van jouw website. Basisvoorwaarden om goed vindbaar te zijn, zijn: pakkende paginatitels, headertags (H1, H2, H3 et cetera) met de juiste zoekwoorden, heldere url’s, een krachtige metadescription en labels achter links en afbeeldingen. Met de Webmagiër kun je al deze elementen zelf beheren en aanpassen voor iedere individuele pagina. Zo heb je de communicatie richting Google – die al deze elementen gebruikt om je website te indexeren – zelf in de hand. Ook biedt Webmagiër een oplossing voor het door Google gehate duplicate content; je kunt zelf de canonical link invullen.
  8. En als toegift: Verander je de url van een pagina? Geen zorgen, het CMS verzorgt volledig automatisch de 301-redirect, zodat zowel bezoekers als Google niet op een 404-pagina komen.

Wil je weten wat ons CMS jou te bieden heeft?

Neem dan contact met ons op!

Geschreven door Caroline de Vor

Projectleider

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Website op maat bouwen: waarom wij geen Wordpress gebruiken

Voor je bedrijf een website laten maken. Of je eigen idee om turnen in een website. Daar zijn talloze manieren voor. Zo kun je met Wordpress zelf een eenvoudige website maken. Of je besteedt dit uit aan een Wordpress-specialist. Wij bouwen websites op maat en maken daarbij geen gebruik van Wordpress. In dit artikel leg ik je uit waarom en wat de voordelen zijn van maatwerk.

Roast your boss 2019

We leren graag. Zodat we kunnen groeien en beter worden in ons vak. Feedback is hierbij essentieel. Wat gaat er goed, wat kan er beter en waar kun je beter direct mee stoppen. Waardevol. Soms pijnlijk. Altijd inzichtelijk. Niet alleen voor medewerkers maar ook voor bazen.

Drop-down-navigatiemenu’s: waarom niet?

Met enige regelmaat krijgen wij de vraag of we een drop-down-menu kunnen implementeren als basisnavigatie voor een website. Een drop-down-menu – ook wel bekend als pull-down-menu – is een lijst van subpagina’s onder de items van een hoofdmenu. Deze klapt zich direct uit onder het hoofditem. In de afgelopen decennia is het een gangbare manier geworden om veel pagina’s te groeperen op een website. Deze vorm van navigatie wordt echter steeds minder populair – en...