Eigen webshop beginnen: Ontdek waarin en met welk product

Een eigen webshop beginnen, eigen baas zijn en ‘passief’ inkomen verdienen, het is de droom die ons allen bezighoudt. Maar waarin? Met welk product kan je het beste starten? Deze veelgestelde vraag heeft geen eenduidig antwoord, maar wel een duidelijke richtlijn waarmee jij een goede keuze maakt.

In dit artikel licht ik toe hoe je met de juiste kritische vragen succesvol tot het product komt voor jouw nieuwe webshop (en ook hoe je doorzettingsvermogen gewaarborgd blijft).

Beginnen bij de belangrijkste vraag

Welke (aankoop)problemen ervaar ik tijdens mijn dagelijkse interesses? Deze vraag is het allerbelangrijkste bij het vinden van een product / geautomatiseerde dienst via een webshop.

Het antwoord op deze vraag bepaalt namelijk je toegevoegde waarde, en dat is belangrijker dan het concrete product. Je moet een probleem hebben om op te lossen. En je moet dit beter doen dan de gevestigde orde.

Het mooie aan problemen is, dat mensen vaak geld ervoor over hebben wanneer jij dit voor ze kunt oplossen. En daar ligt de basisformule van het beginnen van een eigen webwinkel.

Wanneer je deze insteek niet gebruikt, dan ben je al snel een druppel in de zee, een copycat van tientallen andere webshops. En dan is het succesvol in stand houden van een eigen webwinkel erg lastig. Want de reden om bij jou te bestellen is onduidelijk, en in dat vaarwater winnen de grote, schaalbare Coolblue-achtige webhops het eenvoudig van je.

Lees vooral niet verder als je geen probleem / meerwaarde kunt bedenken en blijft hangen in ‘een eigen kleding webshop beginnen’. Daarmee red je het echt niet.

Waarin moet ik een eigen webshop beginnen?

Met onze meerwaarde in het achterhoofd, kunnen we kritisch gaan kijken naar de scope, ofwel, waarin kunnen we het beste een webshop beginnen. Het beste filter hiervoor is je eigen interesse.

Want uiteindelijk draait het succesvol beginnen van een eigen webwinkel niet alleen om meerwaarde, maar ook vooral om doorzettingsvermogen. Wie heeft de langste adem en is bereid de meeste energie in zijn webshop te steken.

Deze strijd ga je alleen winnen wanneer je affiniteit hebt met je product en webshop concept. Want als jij de hele dag energie moet steken in de zoveelste eiwit-poeder webshop en je geen interesse hebt voor fitness en gezondheid, dan gaat je concept 100% falen.

Want je krijgt er geen energie van. Je vindt het niet leuk om extra informatie op te zoeken, producten zelf uit te proberen, ervaringen te delen en alle andere mogelijke meerwaarde op te bouwen die je kunt bieden vanuit eigen toegevoegde waarde.

Als geld het enige is waar je op uit bent, dan moet je geen eigen webwinkel beginnen in het huidige landschap. Teveel standaard concepten zijn al 1000x uitgevoerd zonder meerwaarde, dus als je een standaard concept kiest, zorg dan dat je meerwaarde te bieden hebt.

Kijk dus naar je lijstje met op te lossen problemen en kies de problemen die je het meest interessant vindt om op te lossen. ‘Scratch your own itch’ is een bekend advies. We zijn mensen, en mensen hebben soortgelijke problemen. Als jij een probleem hebt dan zijn er allerlei kopieën van dit probleem bij andere mensen. Je bent je eigen doelgroep.

Welk product moet ik kiezen

Met de moeilijkste stappen achter de rug is het nu tijd voor het leuke werk! J We mogen op jacht naar de oplossingen voor onze problemen: de producten.  Deze producten kunnen qua vorm erg verschillen, aangezien er verschillende soorten problemen zijn.

Informatie als product

Een webshop hoeft niet te bestaan uit fysieke producten. Als jij bijvoorbeeld een programmeur bent en een uitgebreid stappenplan schrijft over hoe je zelf een eigen beheersysteem voor websites kan ontwikkelen, dan zullen er ongetwijfeld hobbyisten zijn die dit leuk en interessant vinden om te lezen.

En zolang dit product beter en vollediger is dan een willekeurig oppervlakkig blogartikel, dan kun je hier een vergoeding voor vragen, zoals met ieder boek. Alleen in onze eigen webshop maken we er een e-book van die we automatisch kunnen verkopen en ‘laten bezorgen’.

Het voordeel van het kiezen van een interesse, ‘programmeren’, is dat jij als programmeur allerlei andere blogartikelen kunt schrijven die andere kleine problemen oplossen voor ontwikkelaars en hobbyisten. Hierdoor raken ze geïnteresseerd in jouw kunnen en toegevoegde waarde en zal een percentage bereid zijn om jouw e-book te lezen.

Fysieke producten

Fysieke producten zijn uiteraard de meest gekozen oplossing binnen webwinkels. Bij dit type product zit de meerwaarde van jou als ondernemer niet in de creatie van het product, maar in de selectie, toelichting en ervaring.

Je moet secuur zijn in de keuze van je producten. Trap niet in de traditionele webshop val door gelijk 500+ producten in te laden. Dat kun je aan kwaliteit nooit bijbenen, waardoor je overweldigd raakt en het allemaal laat bij de standaard productbeschrijvingen. Zonde, want zo onderscheid je je nooit.

Maak een bewuste afweging per product. Hoe lost het nieuwe product het probleem (extra) goed op? Wat zijn jouw eigen ervaringen ermee? Hoe verhoudt dit product zich tot de andere producten in je assortiment. Allemaal super waardevolle informatie die jouw webshop kwalitatief beter maakt.

Bij de keuze van fysieke producten kun je vooraf ook nog kijken naar de manier waarop deze geleverd worden. Wil je zelf een voorraad bijhouden of is er een partij die dropshipping aanbiedt? Bij het laatste lever je een deel van de marge in, maar is het voor een groot deel geautomatiseerd qua uitlevering via de groothandel/producent.

Kies je producten in eerste instantie uit op meerwaarde voor het oplossen van de kern van het probleem. Wanneer dit deel van het assortiment ‘af’ is, kun je gaan kijken naar gerelateerde producten voor dezelfde doelgroep.

Tool als product

Wanneer je een probleem hebt gesignaleerd, dat online kan worden opgelost, dan kan je een webapplicatie laten ontwikkelen die de kern van het probleem automatisch oplost.

Dit vereist uiteraard een grotere investering vooraf (behalve als je zelf een programmeur bent), maar biedt op de lange termijn wel de optie tot automatisch gegenereerd inkomen, zonder dat jij producten uit voorraad hoeft te leveren en inkoop hoeft te regelen.

Belangrijk hierbij is om de oplossing kernachtig te formuleren en een MVP (Minimum Viable Product) te ontwikkelen waarbij het product alleen dit probleem oplost. Niet meer en niet minder. Geen tierlantijntjes of andere fratsen.

Goede voorbeelden hiervan zijn het door onszelf ontwikkelde leermanagementsysteem Easy LMS en mijn eigen hobby-project, Puzzel.org, een online kruiswoordpuzzel generator.

Wederom niet je klassieke webshop product, maar wel een systeem dat via dezelfde principes verloopt. Je biedt genoeg gratis meerwaarde om mensen te verleiden en lost een probleem  helemaal op door ervoor te betalen.

Onthoud dat er dus meer opties zijn dan alleen het uitleveren van fysieke producten.

Conclusie

Het succesvol beginnen van een eigen webshop bestaat niet uit het vinden van een magische kogel. Door te kijken naar je eigen ervaringen ontdek je vanzelf waarin het huidige webshop landschap zich nog kan verbeteren. Welke problemen nog geen ideale oplossing hebben.

Kies een probleem waarmee je affiniteit hebt en ga zorgvuldig aan met ieder extra product. Zie een product als een oplossing voor een probleem en beoordeel kritisch waarom dat extra product het bestaande probleem nog beter oplost.

Kies het beste type product voor het oplossen van het probleem. Kijk naar de bestaande invalshoeken en zie of je deze kan verbeteren met een nieuw type product/oplossing. Overweeg informatief, fysiek en tools en balanceer de keuze hierin op basis van je budget en relevantie.

Investeer in je toegevoegde waarde en blijf dit doen. Passief inkomen is geen wenselijk streven. Het moet leuk zijn om aan je project/webshop te blijven werken.

Zolang dit je graadmeter is, volgt het doorzettingsvermogen, de bezoekers en de omzet vanzelf.

Geschreven door Daan Weustenraad

SEO/SEA consultant

SEO is een prachtig vakgebied. Het ontdekken, analyseren en uitwerken van de informatiebehoefte van een doelgroep is een mooie uitdaging die ik graag iedere dag weer aanga. De combinatie van Adwords, Analytics, SEO en Conversieoptimalisatie zorgt voor de optimale bezoekerservaring en maakt dat er steeds meer bezoekers naar je website willen en kunnen komen.

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Roast your boss 2019

We leren graag. Zodat we kunnen groeien en beter worden in ons vak. Feedback is hierbij essentieel. Wat gaat er goed, wat kan er beter en waar kun je beter direct mee stoppen. Waardevol. Soms pijnlijk. Altijd inzichtelijk. Niet alleen voor medewerkers maar ook voor bazen.

Drop-down-navigatiemenu’s: waarom niet?

Met enige regelmaat krijgen wij de vraag of we een drop-down-menu kunnen implementeren als basisnavigatie voor een website. Een drop-down-menu – ook wel bekend als pull-down-menu – is een lijst van subpagina’s onder de items van een hoofdmenu. Deze klapt zich direct uit onder het hoofditem. In de afgelopen decennia is het een gangbare manier geworden om veel pagina’s te groeperen op een website. Deze vorm van navigatie wordt echter steeds minder populair – en...

Easy LMS - Van de eerste stapjes naar een volwassen product

Easy LMS is ons online Saas Learning Management System. In een kleine 4 jaar is ons product uitgegroeid tot een volwaardig Learning Management Systeem met meer dan 1500 betalende klanten wereldwijd. In deze serie artikelen neem ik jullie mee in onze ontdekkingsreis van het ontwikkelen van een Saas-product voor de internationale markt. Lees hier deel I.