Gezondheidsplein: Structureel Beter

Onlangs verscheen op Emerce het artikel ‘Google updatet algoritme: Wie huilt, wie wint?’ van Frank van den Broek. Hierin legt hij uit wat de impact kan zijn van diverse Google updates op de rankings van websites in Google. Als succesvol voorbeeld noemt hij de grote toename in bezoekersaantallen voor de website Gezondheidsplein.nl. Aangezien Insyde de website van Gezondheidsplein onlangs heeft herbouwd en geoptimaliseerd, wil ik in dit artikel uitleggen wat we hebben gedaan en een aantal aanvullende tips geven die aansluiten bij de goede adviezen van Frank.

Over de vindbaarheid van Gezondheidsplein

Sinds eind jaren ’90 is Gezondheidsplein uitgegroeid tot één van de grootste websites op het gebied van gezondheidsinformatie in samenwerking met medisch specialisten, ziekenhuizen en beroepsorganisaties. De website omvat ruim 100.000 pagina’s met uitgebreide informatie.

Qua bezoekersaantallen was het hoogtepunt van Gezondheidsplein in 2010. Sindsdien zijn er veel meer concurrenten op het gebied van gezondheidsinformatie bijgekomen en namen bezoekersaantallen geleidelijk af, ondanks de grote hoeveelheid unieke content van hoge kwaliteit. Een deel van de afname van bezoekersaantallen viel, naast de toename van concurrenten, te verklaren door verouderde techniek achter de website en een structuur die niet goed aansluit bij de updates van Google.

Oude Website versus Nieuwe website

Eind 2013 werd besloten om Gezondheidsplein een redesign te geven en tegelijk een poging te doen om de achteruitgang in bezoekers te stoppen. Eind februari 2014 ging de nieuwe site live. We hebben in principe weinig aan de content veranderd; deze was al van hoge kwaliteit. De meest belangrijke stap die we hebben ondernomen om de positie in zoekmachines te verbeteren is het opnieuw indelen van de content en de sitestructuur.

De oude site had heel veel aparte rubrieken die sitewide werden gelinkt. Zie de afbeelding hieronder (klik voor vergroting).

Sitewide links oude versie Gezondheidsplein

Informatie over een aandoening als ADHD kon je bijvoorbeeld in meerdere rubrieken terugvinden. Deze opzet was om meerdere redenen niet handig:

  1. De sitewide links maakte het navigeren door de site moeilijk voor bezoekers, maar ook voor zoekmachines. Standaard waren er meer dan 150 sitewide links per pagina. Dit terwijl Google aanraadt om ongeveer 100 links per pagina aan te houden.
  2. De informatie over aandoeningen in meerdere rubrieken is ook lastiger navigeren voor bezoekers.

In de nieuwe versie van de website hebben we alle relevante informatie rondom een aandoening geclusterd en met een submenu makkelijk navigeerbaar gemaakt.

Nieuwe SEO Silo menu Gezondheidsplein

De voordelen van de nieuwe opzet vanuit SEO en Usability perspectief

Zoals Frank aangeeft in zijn artikel heeft Gezondheidsplein een groot voordeel met Google Panda updates, omdat de site veel diepgaande informatie bevat, gedeeltelijk geschreven door medisch specialisten.

Search Metrics: Aandoeningen Gezondheidsplein

"Gezondheidsplein.nl heeft een uitgebreide sectie over aandoeningen. De zichtbaarheid van dit gedeelte van de website is afgelopen week maar liefst 211 procent in zichtbaarheid gestegen. Het lijkt er op dat de Panda update Gezondheidsplein.nl beloont voor haar unieke en kwalitatieve content."

Hoewel de kwaliteit van de content goed was, bleek de oude site niet goed te kunnen profiteren van de voorgaande (20) Panda updates, gezien de achteruitgang in bezoekersaantallen. De oorzaak van de problemen hebben we daarom vooral gezocht in de slechte (sitewide) sitestructuur en de versnippering van content over aandoeningen over meerdere rubrieken:

  1. In de loop der jaren zijn sitewide links op een website flink afgewaardeerd, waardoor de oude opzet met 150 sitewide links per pagina een averechts effect had en rankings langzaam afnamen.
  2. Een ander nadeel van 150 sitewide links is dat het voor Google minder duidelijk is waar een individuele pagina nu over gaat. De 150 links zorgen dus voor ruis op de lijn. Stel je zit op een pagina over ADHD. Deze pagina bevat naast informatie over ADHD ook 150 links die niets te maken hebben met het onderwerp ADHD. Hierdoor is het voor Google minder duidelijk waar een pagina over gaat.
  3. Google Panda en Google Hummingbird zijn sterk gericht op het analyseren van verbanden tussen woorden en pagina’s. Google probeert beter te begrijpen waar teksten op een website inhoudelijk over gaan. Door alle content rondom een aandoening te clusteren, in plaats te verspreiden over allerlei rubrieken, is het voor Google makkelijker om de verbanden te zien tussen pagina’s en ziet Google de site sneller als autoriteit op het gebied van een aandoening.
  4. Ook voor een bezoeker is de nieuwe website een stuk prettiger navigeren en vinden ze alle informatie over een aandoening netjes gegroepeerd in een submenu, wat tot een betere bezoekerservaring leidt.

Resultaten

Het nadeel van het herstructureren van een grote website met dan 100.000 pagina’s, is dat het een tijd duurt voordat Google alle redirects heeft gevolgd en alle nieuwe pagina’s heeft geïndexeerd.

Google Analytics Gezondheidsplein Overgangsfase

In de afbeelding hierboven zie je dat in de maanden na de lancering van de nieuwe website er sprake is van een dip in bezoekersaantallen in de overgangsfase naar de nieuwe structuur. In deze overgangsfase heeft Google een deel van de nieuwe structuur en een deel van de oude structuur in de index staan. Er is dus sprake van een (tijdelijke) ‘gebroken site structuur’, waardoor rankings (tijdelijk) zakken. Half mei, 3 maanden na de lancering, zie je dat Google de nieuwe site structuur helemaal geindexeerd heeft en de nieuwe opzet ‘snapt’. Dit resulteert in een toename van rankings over de hele linie. Hetzelfde fenomeen zagen we vorig jaar ook bij de herstructurering van een andere grote site van Medical Media: Ziekenhuis.nl. Hier duurde het zo’n 5 maanden voordat Google de hele nieuwe site structuur had geindexeerd en we dezelfde toename in rankings zagen.

Inmiddels zit Gezondheidsplein al 25% boven de bezoekersaantallen van januari 2014 en is er nog steeds sprake van groei.

Adviezen voor grote websites m.b.t. Google Updates

Hieronder een aantal aanvullende adviezen op het artikel van Frank voor grote websites:

  1. Probeer gerelateerde content zoveel mogelijk te groeperen vanwege Google Hummingbird en Google Panda. In SEO termen: creëer silos voor sterk gerelateerde content. Wanneer je een pagina over de aandoening ADHD hebt met daaronder pagina’s sterk gerelateerd aan de aandoening ADHD (ADHD videos, ADHD patiëntverhalen etc.), dan creëer je een ‘ADHD silo’.
  2. Wees (zeer) selectief met sitewide links. Reserveer sitewide links voor je hoofdcategorieën en pagina’s die conversies moeten opleveren (contactpagina etc.). Hoe meer sitewide links, des te meer ruis er ontstaat en des te moeilijker het voor Google is om te bepalen waar een pagina over gaat. Hoe meer onduidelijkheid over de inhoud van een pagina, des te lager de rankings. Daarnaast is de rankingkracht van sitewide (interne en externe) links sterk afgenomen.
  3. Denk vooraf een goede SEO strategie uit. Als je grote sites met meer dan 100.000 pagina’s gaat herstructureren, dan kan je dit 3 tot 5 maanden kosten voordat er grote verbeteringen in rankings zichtbaar zijn. Veel webmasters raken na 2 maanden in paniek als ze geen verbeteringen zien en zijn geneigd om de hele boel weer terug te draaien, met alle negatieve gevolgen van dien. Het vereist dus goed strategisch inzicht op SEO gebied, verwachtingsmanagement bij de klant en een stukje ‘lef’ om de hele rit uit te zitten.

Het plannen, bouwen, managen en optimaliseren van enterprise websites is een vak apart. Wil je meer informatie over webdesign en SEO, bekijk dan ook andere artikelen op dit weblog. Wil je adviezen over jouw website, dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Geschreven door Bert van Heerde

SEO specialist

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Kiezen van een webdesignbureau: waar moet je op letten?

Je wilt een nieuwe website en bent op zoek naar een goed webdesignbureau. In Nederland zijn er zeker honderd webdesignbureaus en een groot aantal ZZP’ers die websites maken. Allemaal pretenderen ze goed te zijn. Maar hoe scheid je het kaf van het koren en kies je een bureau die bij jouw organisatie past? Wij zetten 14 punten op een rij waar op je moet letten bij de keuze van een webdesignbureau.

Watervalmethode vs Scrum

Scrum is geliefd bij veel software-ontwikkelaars. Zo ook bij ons; wij houden echt van scrummen. Maar soms – heel soms – werken wij nog volgens de watervalmethode. Dit doen wij vooral bij projecten waarbij de projectleider aan de klantzijde geen beslissingsbevoegdheid heeft en elk stap aan een leidinggevende, het management of een stuurgroep moet worden verantwoord. Soms is de watervalmethode ook meer geschikt voor website waarop content centraal staat en al in een vroeg stadium...

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...