Google+ Local en Google+ Pagina's voor bedrijven

Op 30 mei 2012 is Google Places omgezet naar Google+ Local. Google Places was onderdeel van Google Maps en bevat bedrijfsvermeldingen die getoond werden op Google Maps. Google+ Local heeft dezelfde strekking als Google Places, maar is geïntegreerd in het sociale netwerk van Google: Google+.

Het vakgebied om het meeste uit de zoekmachine van Google te halen voor uw website (SEO) is erg complex en brengt allerlei obstakels met zich mee. Insyde is al jarenlang een SEO specialist voor meer dan 100 klanten en helpt u dan ook graag op weg naar meer rendement uit uw website. Geïnteresseerd?

Vraag dan hier een SEO offerte aan

Google+ Local

Wat als eerste opvalt zijn de aanpassingen van het design. Op Google+ Local worden zowel de bedrijfsinformatie als de Google Maps kaart wat compacter weergegeven en er is meer ruimte voor bedrijfsafbeeldingen en recensies.

Ook is er bij horecagelegenheden op Google+ Local een koppeling gemaakt met Zagat. Zagat is een restaurant reviewsite en is in september 2011 door Google overgenomen. Tot nu toe staan er maar enkele tientallen Nederlandse restaurants in het bestand van het Amerikaanse Zagat. In de Nederlandse Google+ Local is er nu dan ook nog een koppeling naar de Nederlandse restaurantvergelijker Iens.nl te zien. Wel wordt Zagat's score nu al gebruikt bij Google+ Local, dus Zagat zal waarschijnlijk nog meer geïntegreerd gaan worden met de Nederlandse Google+ Local.Zagat Scoringsgids

Google+

Google+ Local is een onderdeel van het sociale netwerk Google+ geworden. Het tabblad ‘lokaal’ in het linkermenu van Google+ is de thuisbasis geworden van alle Google+ Local vermeldingen.

Google+ Local

De vermeldingen kunnen ook gevonden worden met Google Maps en in de zoekresultaten van Google. Zonder Google+ account kun je de bedrijfsvermeldingen wel bekijken en de recensies lezen. Het is echter pas mogelijk om recensies te plaatsen bij een locatie als je ingelogd bent met een Google+ account.

Met een Google+ account kun je locaties beoordelen en foto’s van locaties uploaden. Ook kun je kijken wat mensen in jouw kringen van bepaalde locaties vinden en je kunt ‘inchecken’ bij een locatie. Bij het inchecken wordt de locatie weergegeven in je Stream op Google+, zichtbaar voor mensen in je Kringen. Als iemand vervolgens klikt op die vermelding komt hij/zij op de Google+ Local pagina van de door jou ingecheckte locatie terecht. Naarmate meer mensen gebruik zullen maken van de incheck-functionaliteit, wordt het voor bedrijven interessant om een Google+ Local vermelding te hebben. Want de online zichtbaarheid van een bedrijf wordt vergroot  wanneer er op Google+ ingecheckt wordt.

Recensies verhuizen

Voorheen was het mogelijk om een recensie bij een Google Places vermelding te plaatsen met een Gmail account. Nu is dat niet voldoende meer en ben je verplicht om een Google+ account aan te maken om een recensie te plaatsen.

Alle ‘oude’ Google Places recensies en foto’s hebben de status ‘publiek  maar toegewezen aan een Google gebruiker’ gekregen. Om deze recensies weer te 'claimen' dien je een Google+ account aan te maken en een nieuwe recensie te schrijven op Google+ Local. Google vraagt dan of je alle oude recensies wil koppelen aan je Google+ account, of dat je liever alle (of enkele) recensies privé wil houden.

Bedrijfsvermelding claimen

Deze Pagina BeherenHet claimen van een bedrijfsvermelding kan (nog) op dezelfde manier als het claimen van een vermelding in Google Places. Hiervoor zoek je het bedrijf op in Google Maps, vervolgens klik je in de tekstballon op 'meer informatie'. Nu kom je op de Google+ Local vermelding van het bedrijf terecht, door op de knop ‘Deze pagina beheren’ rechtsonderin op de bedrijfspagina te klikken, kun je de bedrijfsvermelding claimen of aanpassen. Lees in een oudere post op het Insyde weblog meer over het claimen van een Google Maps vermelding.

Waarschijnlijk stapt Google binnenkort af van deze 'oude' manier van het claimen van een Google Maps vermelding. Het claimen van een bedrijfsvermelding kan nu ook al via Google+ met een Google+ pagina.

Google+ voor bedrijven

Op Google+ is het sinds eind 2011 ook mogelijk om een bedrijfspagina aan te maken. Om een Google+ pagina aan te maken dien je wel te beschikken over een Google+ account. Ingelogd met een Google+ account vind je in het linkermenu onder 'meer' het menu-item 'pagina's'.  Hier kun je een pagina aanmaken voor een bedrijf, product, instituut of vereniging. Het 'pagina's' icoon kun je overigens uit 'meer' slepen naar een gewenste positie in de menubalk.

Google Plus Bedrijven Pagina

Indien je voor het toevoegen van een 'lokale onderneming of plaats' kiest dien je met het primaire telefoonnummer het bedrijf op te zoeken. Vervolgens kun je de bedrijfsgegevens aanpassen en instellen wie er toegang tot de pagina heeft. Indien je de Google+ Local vermelding van je bedrijf nog niet hebt geclaimd kun je dit ook doen via een Google+ pagina voor een lokale onderneming of plaats. Na het aanmaken van de pagina staat er aan de rechterkant (onder de profielfoto): "Is dit je bedrijf? Nu verifieren". Door op de button te klikken krijg je de mogelijkheid om een briefkaart naar het bedrijfsadres te laten sturen. De pincode die op deze briefkaart staat vermeld dien je in te vullen op de Google+ pagina om de bedrijfsvermelding te claimen. 

Hierna kun je een profielfoto instellen (met een maximale afmeting van 250x250 pixels). En in de volgende stap kun je de pagina direct bekend maken aan je kringen op Google+. Het is aan te raden om je Google+ account, voordat je een bedrijfspagina aanmaakt, al vult met bekenden. Wanneer je vervolgens een pagina aanmaakt kan je deze gelijk aan de mensen in je kringen bekend maken!

Een voordeel van een bedrijvenpagina is Google+ Direct Connect. In Google.nl werkt Direct Connect nog niet, maar als je in Google.com bijvoorbeeld +Spelletjes dan laat Google als eerste resultaat de Google+ pagina van Spelletjes.nl zien. Bij het typen worden er al Google+ pagina's weergegeven, dus als je bedrijf toevallig met 'spe' begint kan dit extra verkeer naar je Google+ pagina opleveren.

Google Plus Pagina Beheren

Een bedrijvenpagina op Google+ heeft één eigenaar, maar kan meerdere managers hebben. Een manager heeft dezelfde mogelijkheden als de eigenaar, maar kan de pagina niet verwijderen of het eigendom ervan overdragen. Voor bedrijfseigenaren is het aan te raden om de Google+ bedrijfspagina met het eigen Google+ account aan te maken, zodat jij eigenaar van de Google+ pagina bent. Vervolgens kun je (marketing)medewerkers toevoegen als manager zodat zij de pagina kunnen beheren. Een voordeel van het aanmaken van managers is dat je Google+ inloggegevens niet met iemand hoeft te delen.

Tot slot

Met de integratie van Google Places met Google+ wordt Google's sociale netwerk wel weer gepusht naar zowel particulieren als bedrijven. Maar de ontwikkeling voor het claimen en beheren van bedrijfsvermeldingen wordt wel enigszins eenvoudiger. Met het claimen van een bedrijfsvermelding door middel van een Google+ pagina word je telefoonnummer wel direct herkend (wat bij het claimen van een Google Places vermelding niet gebeurde). Ook gaat het hebben van een Google+ Local vermelding voordeel bieden voor de online zichtbaarheid van bedrijven (als er ingecheckt wordt). En het hebben van een Google+ pagina kan voordeel opleveren in de zoekresultaten, wanneer Direct Connect geïntroduceerd wordt in Nederland. Wil je meer leren over ontwikkelingen op SEO gebied? Bekijk onze SEO Academy!

Om het rendement van uw website te verbeteren is Google Places een mooi begin, maar dit is slechts het topje van de ijsberg. Wil je graag weten wat SEO Specialist Insyde verder voor je kan betekenen?

Vraag een SEO offerte aan

 

Geschreven door Bert van Heerde

SEO specialist

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...

SEO mythes

SEO mythes: wat is waarheid en wat is fictie?

SEO is een vakgebied waarin veel verhalen rondgaan over wat wel en niet werkt. SEO is dan ook een vakgebied met een continu veranderend landschap. De technologie achter websites wordt continue verbeterd, zoekmachines worden steeds slimmer en zoekmachinegebruikers worden steeds beter bediend. In dit artikel zullen we een aantal SEO-misverstanden behandelen.

Long tail SEO

Long Tail SEO: proces van de lange adem

Long Tail, een SEO-strategie die vaak wordt vergeten of niet wordt toegepast. Een gemiste kans! Long Tail is perfect ter aanvulling van je huidige Short Tail SEO-strategie. In dit artikel leg ik uit wat Long Tail zoekwoorden zijn, wat het je kan opleveren en beschrijf ik het proces van een Long Tail SEO-strategie.