Google Penalty voorkomen en oplossen voor altijd

Iedere dag neemt de concurrentie op het web weer toe. En daarmee ook de aantrekkingskracht van shortcuts en andere 'hacks' om snel resultaat te boeken. Dit gaat vaak slecht samen met het waarborgen van kwaliteit en brengt je op de lange termijn in de problemen, bam, Google penalty.

In dit artikel ga ik toelichten hoe je stap voor stap je website en bedrijf toekomstbestendig maakt tegen Google penalty's. Ook zal ik uitlichten hoe je een bestaande penalty kunt oplossen met behulp van kwaliteit.

Vervelende concurrenten

We kennen allemaal wel die ene vervelende concurrent. Die sneaky bezig is met zijn gekunstelde teksten, overduidelijke ingekochte artikel linkjes en vreselijke layout. En toch geen penalty. 

Nu kunnen we drie dingen doen:

 1. Klagen tegen de enorme Google-muur en verder passief in de negatieve spiraal blijven hangen
 2. Overstappen naar de 'dark side' en een goede imitatie doen van de slechte, maar effectief lijkende praktijken van de concurrent
 3. In de spiegel kijken en onszelf afvragen: "Waar zijn we zelf eigenlijk mee bezig en voegen we wel genoeg waarde toe voor onze doelgroep?"

1. Als je niet uit je klaag-flow kunt stappen, dan heeft het weinig zin om verder te lezen. Je hebt tegenwoordig al je energie online nodig om iets nuttigs te doen en jezelf irriteren wegens iets wat buiten je controle ligt, heeft nul impact. Je krijgt nu de kans om uit de spiraal te stappen, dus ik zou 'm grijpen.

2. Prima, binnen een jaar zie ik je graag terug in het tweede deel van dit artikel om de veroorzaakte lange termijn penalty + problemen allemaal terug te moeten draaien en op te lossen met 3x zoveel investeringen :-).

3. Bingo. En waar ben je eigenlijk mee bezig? Is je website technisch goed, gebruiksvriendelijk en gericht op het uitgebreid helpen van je doelgroep? Heb je veel tijd gestoken in het uitwerken van de diverse informatiebehoeftes van je potentiële klanten? Zou je nieuwe klanten krijgen wanneer Google niet bestond? Waarschijnlijk is er nog wel ruimte voor verbetering. Laten we je website penalty-proof gaan maken en tegelijkertijd een succesvolle lange termijn groeistrategie inzetten.

Google penalty voorkomen: puur een mindset

Het interessante aan het voorkomen van de Google penalty's is de eenvoud. Je hoeft daarom ook zeker niet bang te zijn, wanneer je bijvoorbeeld nog nooit actief met SEO of SEO specialisten aan de slag bent geweest. Want waarschijnlijk was je gewoon bezig met het relevanter maken van je bedrijf voor je klanten. En dat is de juiste mindset. 

De mindset die pur sang eenvoudig is, maar veel energie, tijd en aandacht vraagt in de online praktijk. Tenminste, wanneer je actief op zoek bent naar groei :=).

De SEO mindset lijkt echter voor veel ondernemers en marketing managers niet eenvoudig. En dat is de schuld van het versnipperde SEO aanbod onder 'specialisten'. Versnipperd in zowel informatie als werkzaamheden. 

Verkeerde mindset = oorzaak penalty's

De kern van de misvatting ligt bij de volgende keuze:

 1. Google is het doel
 2. Google is een middel

Bonuspunten als je hier voor antwoord 2 hebt gekozen. Zodra Google het doel is, speelt kwaliteit binnen de website geen enkele rol meer, aangezien we schijnbaar puur het doel hebben goed in Google te willen presteren. 

Met deze mindset neemt de kans op kwaliteitserosie enorm toe, aangezien je alleen nog gaat kijken naar wat werkt voor Google in plaats van wat goed is voor bezoekers. Hierdoor kom je al snel uit bij korte termijn oplossingen. Manipulatieve shortcuts die voor nu nog overeind blijven en vindbaarheid realiseren. Maar de lange termijn zal altijd onzeker blijven en die afhankelijkheid zal altijd aan je blijven knagen. Want wat als..

Of bezoekers een goede ervaring hebben vanuit de bestemmingspagina, daadwerkelijk converteren of andere mensen jouw website zouden aanbevelen, komt dan vaak ook niet op binnen 'specialisten' met deze mindset.

En zo loop je op een dag tegen een penalty aan. Want Google ziet zichzelf wel als een middel. Een middel om bezoekers te helpen bij het vinden van de juiste informatie of het doen van de beste mogelijke aankoop (en daar ook dik betaald voor te krijgen :=)). En daarom is wel het laatste wat Google wil, het belonen van websites die 'voor Google optimaliseren'

De cliché wat meer <body> geven

Het lastige is ook wel weer dat we worden doodgegooid met de door mijzelf gebruikte cliché dat je je 'gewoon op bezoekers moet richten'. Want daar zit weinig concreet advies in. Net zoals in het welbekende statement: 'je moet gewoon kwaliteit toevoegen'.

Want naast het voorkomen van penalty's willen we natuurlijk wel een alternatieve strategie hebben die ons daadwerkelijk duurzame groei oplevert.

Gelukkig gaan voorkomen en groeien prima samen, aangezien we met onze bewust gekozen mindset #2, alles op alles gaan zetten om het Google middel bij een zo relevant mogelijk doel te laten komen (het doel van de bezoeker!). 

Hiervoor zullen we de <body> flink nodig hebben, aangezien hier al onze probleemoplossende inhoud zal worden gedefinieerd. Op naar een stappenplan!

Stappenplan: Google penalty voorkomen én tegelijkertijd groeien

Voor het eerste onderdeel is een vleugje empathie vereist. Want een succesvolle website denkt voor een groot deel niet vanuit jouw communicatiebehoefte (koop nu!, word lid!, schrijf je in!), maar juist vanuit informatiebehoefte. En die ligt bij jouw potentiële klanten.

Stap 1: Voldoen aan de informatiebehoefte

Om ergens aan te kunnen voldoen moeten we natuurlijk eerst weten wat het is. Want de informatiebehoefte verschilt volledig per doelgroep en dient dan ook eerst in kaart gebracht te worden. 

Bekende tools hiervoor zijn de Google Adwords Keyword Plannerkeywordtool.io en daarbovenop je (of die van het team) eigen interacties met (potentiële) klanten in de praktijk. Wanneer je hiermee aan de slag gaat, moet je denken aan de volgende kanttekeningen:

 1. Lees zoekwoorden als vragen van potentiële klanten. Welke behoeftes / vragen gaan er schuil achter een zoekopdracht zoals 'rode schoenen kopen'? Toevallig is hier zeer recent ook een kort, maar krachtig artikel over geschreven.
 2. Kijk niet alleen naar het toevoegen van de zoekwoorden op de juiste HTML locaties, maar denk verder in termen van intentie en aanvullende informatie-wensen. Voorbeeld: Iemand die rode schoenen wil kopen is waarschijnlijk ook op zoek naar informatie over het bedrijf / betaalmethodes / type rode schoenen (sandalen / hakken / platte zooltjes / etc..) / ervaringen van andere bezoekers rondom een specifiek paar schoenen / noem het maar op. Er zijn zoveel verschillende manieren waarop je je pagina gebruiksvriendelijk kan maken, zonder puur te letten op het toevoegen van zoekwoorden.

Het gebruiken van deze insteek en deze kanttekeningen zorgt ervoor dat je altijd bezoekers op een voetstuk plaatst en daarvoor zal Google nooit een penalty geven. Panda's en Pinguïns blijven graag bij je uit de buurt als je op die manier je bedrijfsvoering runt. 

En let maar op, naast het voorkomen van Google penalties, en meer vindbaarheid, zal via deze weg ook zomaar je conversiepercentage aanzienlijk kunnen stijgen.

Stap 2: Techniek op orde brengen

Als je allemaal mooie, gebruiksvriendelijke pagina's hebt gecreëerd via stap 1, dan wil je niet dat techniek vervolgens je bottleneck is. Dit is het enige onderdeel waarbij je wel specifiek rekening wilt houden met de manier waarop zoekmachines je website lezen

Doordat dit een volledig technische aangelegenheid is, kan het hier vaak slim zijn om een échte SEO specialist een analyse te laten maken van je website en deze door te geven aan je webbouwer. Zeker bij webshops zijn er allerlei bekende issues die gecheckt moeten worden. 

Dit voorkomt enorme zeeën aan duplicate content door verkeerd gebruik van filters, sorteringen en andere dubbelingen. Ook contentwebsites zijn lang niet altijd veilig voor duplicate content. Regelmatig zie ik in de praktijk dat content per ongeluk op twee plekken wordt gepubliceerd, zonder dat je dit als beheerder terugziet. Alleen Google ziet het, en die verwarring wil je voorkomen.

Het voorkomen van duplicate content draagt voornamelijk bij aan het voorkomen van de Google Panda penalty (algoritmisch). Zodra een website vol staat met laagwaardige content (te weinig toegevoegde waarde / dubbelop), verspil je Google zijn crawlbudget en draagt je website lage kwaliteitssignalen uit. 

Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer technische issues die je op orde wilt hebben, niet per se voor Google's penalty's, maar gewoon omdat het beter is voor je vindbaarheid en gebruiksvriendelijkheid:

Stap 3: Autoriteit (links)

Het meest besproken en dubieuze onderwerp binnen SEO: linkbuilding. Sinds de roots van Google zijn links een onderscheidende factor bij het bepalen van kwaliteit op het internet en daardoor één van de meest gemanipuleerde factoren. 

Je kunt je voorstellen dat Google hier ook van op de hoogte is en dus maatregelen neemt (en blijft nemen!) tegen deze manipulatie van kwaliteit. Geboren werd Google Penguin. Gespotte laagwaardige links uit linknetwerken en dat soort ongein worden keihard aangepakt en onklaar gemaakt.

Maar nu wil het feit dat deze pinguïn nog lang niet alle laagwaardige linkbuilding praktijk oppikt. En dus blijven privé blognetwerken nog grotendeels overeind, aangezien ze hier afhankelijk zijn van handmatige penalty's. Dit is daarom ook één van de meest misbruikte manieren van het bouwen van autoriteit. En het werkt. Tenminste, nu nog.

pbn linknetwerk voorbeeld

Afbeelding: Voorbeeld van allerlei privé blognetwerken - puur om het algoritme te manipuleren

Wat mij betreft mogen dit soort websites volledig gedeïndexeerd, opgerold en verbannen worden door Google. Door de waarde op zijn minst te niet te doen of tijdelijk te devalueren zou je bij een eerlijke balans terecht komen ten opzichte van het voordeel dat ze eerder hebben gehad via deze korte termijn manipulatie.

Hoe voorkom je een penalty? Ga alsjeblieft niet in zee met SEO partijen die je dit soort links aanleveren (of nog erger, die de linkbuilding geheim houden). Het heeft wellicht op korte termijn rendement, maar als ik deze bloglinks al met eenvoud zo even bij elkaar kan sprokkelen, dan kun je erop rekenen dat Google dit ook steeds effectiever gaat doen. En geloof mij maar dat zij dit niet zien als natuurlijke links :=).

Alternatief bieden: autoriteit opbouwen op een 'normale' manier

Kijk naar alle mooie stappen die je hopelijk hebt gemaakt aan de hand van stap 1. Welke andere websites/platformen zouden baat hebben bij de handige aanvullende content die jij hebt geschreven? 

Wat voor type content zou je kunnen gaan produceren en pushen richting relevante kanalen waar jouw doelgroep zich bevindt? Er zijn zoveel vormen van content: blogs, infographics, video's, how to's, podcasts, etc.. Allemaal manieren om jouw doelgroep van jouw merk op de hoogte te brengen.

Kijk daarnaast ook naar complementaire samenwerkingen. Verkoop jij zelf geen tafels, maar wel stoelen? Zoek dan naar een specifieke tafelzaak en kijk of jouw stoelen hun aanbod kunnen complementeren. Dit zijn real-life samenwerkingen die zowel je offline als online kanalen kunnen verbeteren. Het kost veel meer moeite dan een blognetwerk linkje, maar is ook eindeloos veel keer meer waard. 

Google penalty oplossen

Helaas lees je dit artikel te laat en zullen we dus met terugwerkende kracht aan de bak moeten. Dit is veel lastiger dan het voorkomen, maar uiteindelijk kunnen we je natuurlijk niet hopeloos op het droge laten creperen. Tijd om door het stof te kruipen en die Google penalty oplossen.

Wanneer je geraakt wordt door een penalty, is het sowieso een verschil of je algoritmisch of handmatig een penalty hebt gekregen. De Panda en Pinguïn worden slechts eens in de zoveel tijd (meestal maar 1x per jaar!) opnieuw geladen en dus kun je aardig lang last ondervinden van je penalty. Voorkomen is daarbij ook altijd beter dan genezen.

In die tussentijd verschilt het per penalty wat je moet doen om het recht te zetten. 

Google Panda oplossen

Raadpleeg eerst een SEO specialist die verstand van zaken heeft en laat een grondige scan maken van alle (indexeerbare) inhoud binnen de website. Een handige tool hiervoor (betaald vanaf 500 pagina's) is Screaming Frog. Als aanvulling daarop kun je de Search Console gebruiken van Google zelf (voorheen Google Webmaster Tools).

 1. Check voor dubbele paginatitels / beschrijvingen / H1's. Dit is vaak een goede indicatie voor de hoeveelheid dubbele, en dus laagwaardige, pagina's. Dit is het eenvoudige deel 1.
 2. De tweede check is een stuk lastiger, maar daarmee zeker niet minder belangrijk. Kwaliteit van de content kan ook gewoon slecht zijn doordat je website voor een groot deel bestaat uit gekopieerde content van andere domeinen, of bijvoorbeeld doordat je een enorme serie hebt aan minimaal aangepaste landingspagina's die net allemaal op een andere plaatsnaam vindbaar willen zijn. Voor deze tweede check zul je dan ook kritisch naar je pagina's moeten gaan kijken en jezelf afvragen: zijn deze pagina's nou echt gebruiksvriendelijk en sluiten deze aan op een duidelijke informatiebehoefte (stap 1, Google penalty voorkomen).
 3. Afwachten en goed door blijven ontwikkelen. Je kunt geen nieuwe heroverwegingsaanvraag doen bij Google Panda, dus je moet wachten. Blijf zo goed mogelijk de kwaliteit bij de website verbeteren en de penalty zal vanzelf verdwijnen.

Google Pinguïn verhelpen

Bij deze stap moet je vooral niet je oude SEO specialist / linkbuilder raadplegen, hooguit om al zijn gedane werk ongedaan te maken. Want dat is wat er zal moeten gaan gebeuren: in kaart brengen en ongedaan maken van linkbuilding.

Je krijgt namelijk niet zomaar deze pinguïn penalty om je oren. En als je kritisch een uitdraai maakt van al je links, dan zul je aan de hand van mijn beschrijving bij stap 3 (voorkomen), aardig wat vage links spotten.

Begin daar dus mee via Search Console > Zoekverkeer > Links naar uw site > Meer >> > Deze tabel downloaden. Dan moet je aan het werk:

 1. Zoek alle links op waarvan je weet dat ze eigenlijk niet kunnen / niet echt zijn toegekend op basis van de kwaliteit van je website. Wees hierin zeer grondig. 
 2. Probeer de webmasters / SEO partij die de slechte links heeft geregeld te benaderen en vraag ze het ongedaan te maken.
 3. Bij de domeinen met slechte links die niet reageren, start je de inkomende links afwijs-procedure via https://support.google.com/webmasters/answer/2648487?hl=nl
 4. Zorg voor een duidelijke toelichting op je eerdere pogingen om de domeinen de links weg te laten halen. 
 5. Dien het bestand in met alle domeinen die je weg wilt halen en wacht af.
 6. Ga in de tussentijd aan de slag met normale 'linkbuilding' ofwel het promoten van goede kwalitatieve stukken content die je geschreven hebt bij relevante, gerelateerde websites.

Handmatige penalty oplossen

Afhankelijk van de handmatige penalty zul je een specifiek (extern) deel van je website moeten gaan aanpassen, 'normaal' gaan maken. Google heeft hier gelukkig een uitgebreid overzicht van met bijbehorende gewenste acties: https://support.google.com/webmasters/answer/2604824?hl=en

Ook kan het hier slim zijn om een SEO specialist in de hand te nemen om mee te kijken, al is het maar voor een frisse second opinion op jouw activiteiten binnen de website. 

Overige gedachten

Ik hoop dat je aan de hand van de bovenstaande stappen en werkwijze de kwaliteit van je website serieus neemt en begrijpt waarom je de penalty's prima kunt voorkomen door gewoon goed na te denken over essentiële begrippen zoals gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit.

Daarnaast hoop ik ook dat wanneer je hier bent gekomen om de penalty te verhelpen, dat je inziet dat er strategieën zijn voor de korte termijn en voor de lange termijn, waarbij de korte termijn doorzichtig is en van overduidelijk lage kwaliteit.

Mochten wij je ergens bij kunnen helpen, laat het ons gerust weten.

Geschreven door Daan Weustenraad

SEO/SEA consultant

SEO is een prachtig vakgebied. Het ontdekken, analyseren en uitwerken van de informatiebehoefte van een doelgroep is een mooie uitdaging die ik graag iedere dag weer aanga. De combinatie van Adwords, Analytics, SEO en Conversieoptimalisatie zorgt voor de optimale bezoekerservaring en maakt dat er steeds meer bezoekers naar je website willen en kunnen komen.

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...

SEO mythes

SEO mythes: wat is waarheid en wat is fictie?

SEO is een vakgebied waarin veel verhalen rondgaan over wat wel en niet werkt. SEO is dan ook een vakgebied met een continu veranderend landschap. De technologie achter websites wordt continue verbeterd, zoekmachines worden steeds slimmer en zoekmachinegebruikers worden steeds beter bediend. In dit artikel zullen we een aantal SEO-misverstanden behandelen.

Long tail SEO

Long Tail SEO: proces van de lange adem

Long Tail, een SEO-strategie die vaak wordt vergeten of niet wordt toegepast. Een gemiste kans! Long Tail is perfect ter aanvulling van je huidige Short Tail SEO-strategie. In dit artikel leg ik uit wat Long Tail zoekwoorden zijn, wat het je kan opleveren en beschrijf ik het proces van een Long Tail SEO-strategie.

Is Insyde een geschikte partner voor jou?

Wij geloven in de kracht van een relatie. Samen ervoor gaan. Elkaar uitdagen. Voor langere termijn. Maar we willen best eerst een kop koffie doen om elkaar te leren kennen ;)