Google rankt de verkeerde landingspagina: wat te doen?

Als SEO experts proberen we altijd specifieke zoekwoord(en) te optimaliseren aan een bestemde landingspagina. Een landingspagina is de pagina op een website waar een bezoeker vanuit Google op belandt na het uitvoeren van een zoekopdracht. Wanneer zo een bezoeker vanuit Google middels een zoekopdracht op jouw website belandt, wil je natuurlijk wel dat de bezoeker op de juiste landingspagina terecht komt.  Wanneer de landingspagina niet voldoet aan de intentie van de zoekopdracht van de bezoeker, zal deze bezoeker vrijwel altijd je website direct verlaten (bounce) en op zoek gaan naar een beter alternatief.

Ik zal het bovenstaande voorbeeld versimpeld uitleggen voor als je minder bekend bent met SEO. Stel je voor je loopt in de stad en ziet een winkelpui waarop staat ‘Heren Kapsalon’.  Eenmaal wanneer je binnenloopt krijg je te horen dat mannen hier niet geknipt worden, maar op een andere locatie. De kapper mist een potentiële klant en jij bent teleurgesteld en zal voortaan een negatieve associatie leggen met het bedrijf.

Dit probleem komt regelmatig voor bij websites. Niet alleen bij websites die in het geheel niet SEO geoptimaliseerd zijn, maar ook bij websites waar wel SEO werkzaamheden worden verricht. In dat geval zijn er een specifieke (belangrijke) pagina’s die ranken op de verkeerde landingspagina ten opzichte van de zoekopdracht. Gevolg: een lage CTR (Click Through Rate) + een conversiekiller. In dit artikel zal ik stapsgewijs uitleggen wat je aan dit probleem kunt doen.

1. Loop de bestemde landingspagina kritisch door

In hoeverre is de te targetten zoekwoord geoptimaliseerd aan de landingspagina? Zie hieronder een aantal belangrijke checkpoints.

Technisch

 • Staat de pagina (per ongeluk) op no-index?
 • Wordt de pagina (per ongeluk) geblokkeerd via het Robots.txt bestand?
 • Heeft de pagina te maken met crawlfouten? Zie: Google Search Console.
 • Wordt de pagina juist weergegeven in de cache van Google? Vul de volgende zoekopdracht in in je browser: cache:http://www.voorbeeld.nl/
 • Wordt de pagina juist weergegeven via ‘Fetchen als Google’ binnen Search Console?

  Indien één van deze punten van toepassing zijn op jouw website, kun je dit het beste voorleggen aan je webbouwer of interne technici.

Landingspagina optimalisatie

 • Staat het te targetten zoekwoord in de paginatitel?
 • Staan er ook nog andere zoekwoorden in de paginatitel die kunnen conflicteren met een andere pagina?
 • Meta description: de meta description is niet direct een ranking factor, maar een aantrekkelijke description zorgt wel voor meer kliks (CTR).
 • Is er gebruik gemaakt van ‘headers’ waarbij het belangrijkste zoekwoord in ieder geval in de H1 header te vinden is?
 • Is de URL kort, vriendelijk en staat het focus zoekwoord hierin?
 • Zijn er Alt-tags opgenomen bij afbeeldingen op de pagina waarbij het focus zoekwoord in ieder geval voorkomt?

Content

 • Bestaat de pagina uit voldoende content? 300 woorden is oké, maar 1000+ woorden is beter.
 • Is de content van hoge kwaliteit of wordt er duidelijk geschreven voor de zoekmachines?
 • Zijn de spelling en de grammatica van de tekst op de pagina correct?
 • Komt de te targetten zoekwoord voldoende terug in de content, zonder dat het lijkt op keyword spamming? Een goede vuistregel is: max. 4x per 100 woorden het focus zoekwoord gebruiken.
 • Is de content uniek (i.v.m. duplicate content). Dit is gemakkelijk te controleren met bijv. Siteliner en Copyscape.

Interne en externe backlinks

 • Staat de pagina hoog in de hiërarchie van de sitestructuur?
 • Krijgt de pagina veel interne links?
 • Krijgt de pagina (ten opzichte van de concurrenten) genoeg externe backlinks?
 • Zijn deze externe backlinks van hoge kwaliteit?

2. De-optimaliseer de onjuiste pagina(‘s)

Rankt er één of meerdere andere onjuiste pagina’s op de te targetten zoekwoord? Dan is het zaak om deze pagina’s te ‘de-optimaliseren. We willen als het ware dat de onjuiste pagina’s minder relevant worden aan het focus zoekwoord en dat de pagina in zijn geheel van minder waarde wordt dan de bestemmingspagina. Hieronder een aantal tips:

 • Verwijder het focus zoekwoord uit de paginatitel, headers en zoveel mogelijk uit de content van de onjuiste pagina.
 • Vervang de interne links van de onjuiste pagina zoveel mogelijk door een interne link naar de juiste landingspagina aan te leggen en gebruik hierbij het focus zoekwoord (en variaties) als anchortekst.
 • Heeft de onjuiste pagina (veel) externe backlinks? Neem contact op met de beheerders van de externe websites en vraag om de link aan te passen naar de juiste pagina.

3. Maak een redirect aan (optioneel)

Waarschuwing: maak alleen een 301 redirect aan van de onjuiste pagina(‘s) naar de bestemde landingspagina als:

 1. Stap 1 en 2 niet hebben gewerkt (heb geduld).
 2. De onjuiste pagina(‘s) van zo weinig waarde zijn, dat het niet uitmaakt of de pagina wordt doorgestuurd naar de juiste pagina.

Indien je besluit een redirect in te stellen, pak je daarmee alle linkkracht van de onjuiste pagina’s mee en maak je de juiste landginspagina hierdoor krachtiger. Vergeet niet om belangrijke content van de onjuiste pagina’s mee te nemen naar de te targetten landingspagina.

Conclusie

Het maakt niet uit of er wel of geen SEO werkzaamheden zijn verricht aan je website, want een zoekwoord die op de verkeerde pagina rankt gebeurt vrijwel altijd bij iedere website. Een SEO expert ontdekt dit probleem vroegtijdig, zodat het geen grote gevolgen heeft op de conversie van je website. Als het gaat om een niet-belangrijk zoekwoord, dan is dit niet zo’n ramp. Maar wanneer dit wél het geval is, leidt dit tot een slechte positie in Google en/of een lage doorklikratio vanuit Google + een bounce.

Schakel de hulp van een SEO expert in

Ben je op zoek naar een echte SEO expert om de vindbaarheid van je website te verbeteren? Bel ons op 015 256 82 62 of neem contact op via de mail.

Neem contact op

foto

Geschreven door Elias Masoud

Online Marketeer

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...

SEO mythes

SEO mythes: wat is waarheid en wat is fictie?

SEO is een vakgebied waarin veel verhalen rondgaan over wat wel en niet werkt. SEO is dan ook een vakgebied met een continu veranderend landschap. De technologie achter websites wordt continue verbeterd, zoekmachines worden steeds slimmer en zoekmachinegebruikers worden steeds beter bediend. In dit artikel zullen we een aantal SEO-misverstanden behandelen.

Long tail SEO

Long Tail SEO: proces van de lange adem

Long Tail, een SEO-strategie die vaak wordt vergeten of niet wordt toegepast. Een gemiste kans! Long Tail is perfect ter aanvulling van je huidige Short Tail SEO-strategie. In dit artikel leg ik uit wat Long Tail zoekwoorden zijn, wat het je kan opleveren en beschrijf ik het proces van een Long Tail SEO-strategie.