Google’s SEO-update: mobielvriendelijke website nóg belangrijker als ranking factor

Wil je goed scoren in de mobiele zoekresultaten van Google? Dan is het zaak om een mobielvriendelijke website te hebben. Vorig jaar heeft Google aangekondigd dat vanaf 21 april 2015 mobielvriendelijkheid meetelt als ranking factor. Na deze aankondiging ontstond er de nodige ophef in SEO-land. “Heeft deze update ook invloed op de rankings in de desktop resultaten?” Het antwoord was nee, de update heeft namelijk alleen invloed op de mobiele zoekresultaten.

Waarom deze update? Google wilt dat hun gebruikers de beste resultaten vertoond krijgen wanneer zij een zoekopdracht uitvoeren. Het is dan ook logisch dat websites die mobielvriendelijk zijn voorrang krijgen wanneer er een zoekopdracht wordt gedaan met een mobiel. Niemand vindt het tenslotte fijn om een website te bekijken die niet responsive is. Te kleine knoppen, te kleine letters, niet geoptimaliseerde formulieren, grr…

Mei 2016: Google’s mobile-friendly update

Bijna een jaar later worden mobielvriendelijke websites nóg belangrijker als ranking factor. Google heeft op 16 maart 2016 op hun Webmaster Central Blog aangekondigd dat er vanaf mei 2016 een update wordt uitgerold voor de mobiele zoekresultaten: mobielvriendelijke websites gaan een nog grotere rol spelen in de ranking factor van Google. Deze update zorgt ervoor dat er betere zoekresultaten worden vertoond in de zoekmachine. De zoekresultaten moeten geoptimaliseerd worden aan het apparaat van de gebruiker.

Wat is de impact van deze update?

Heb je al een mobielvriendelijke website? Dan hoef je je geen grote zorgen te maken over deze update. Natuurlijk is het wel goed om je mobiele website verder te optimaliseren. Steeds meer zoekopdrachten worden immers per mobiel gedaan. Wil je weten wat de verhoudingen zijn tussen het aantal desktop en mobiele bezoekers van je website? Log dan in op je Google Analytics account en ga naar Doelgroep > Mobiel > Overzicht. Aan de hand van deze cijfers kun je vaststellen hoe belangrijk een goede mobiele website is voor jouw bezoekers.

Is mijn website mobielvriendelijk? Hoe weet je nu of je website mobielvriendelijk is en voldoet aan de richtlijnen van Google? Daar heeft Google een handig tooltje voor, namelijk de ‘Mobiel-Friendly Test’. Is je website mobielvriendelijk, dan krijg je het volgende scherm te zien:

Word ik gestraft als ik geen mobielvriendelijke website heb?

Google geeft aan dat een niet-mobielvriendelijk website alsnog goed kan ranken wanneer deze bestaat uit hoge kwaliteit content en voldoet aan de zoekopdracht van een gebruiker. De vraag is alleen hoeveel bezoekers daadwerkelijk op je website blijven als ze niet optimaal worden bediend. Worden niet-mobielvriendelijke websites gestraft? Niet-mobielvriendelijke websites worden niet gestraft, máár mobielvriendelijke websites krijgen wel voorrang.

Google AMP: de mobiele revolutie

Google kondigde kort geleden het AMP (Accelerated Mobile Page) project aan. Accelerated Mobile Pages zijn als het ware aangepaste HTML varianten van webpagina’s, met als doel het supersnel laden op mobiele apparaten. Een AMP-pagina laadt gemiddeld vier keer sneller dan de normale versie van een pagina. Een AMP pagina kan zo snel worden geladen omdat randzaken op een pagina worden weggelaten, zoals een navigatiemenu, formulieren, trage scripts etc. Wat blijft er over? De content. AMP is dan ook bedoeld voor websites met veel tekstuele content, zoals blogs en nieuwssites. Wil je meer weten over het AMP project? Kijk op Ampproject.org.

Hoeveel weet jij na het lezen van dit artikel? Doe de quiz!

Loading SEO Quiz

Nog twijfels over je eigen website? Neem dan contact op met onze SEO specialist Elias via elias@insyde.nl of 015-2568262

foto

Geschreven door Elias Masoud

Online Marketeer

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...

SEO mythes

SEO mythes: wat is waarheid en wat is fictie?

SEO is een vakgebied waarin veel verhalen rondgaan over wat wel en niet werkt. SEO is dan ook een vakgebied met een continu veranderend landschap. De technologie achter websites wordt continue verbeterd, zoekmachines worden steeds slimmer en zoekmachinegebruikers worden steeds beter bediend. In dit artikel zullen we een aantal SEO-misverstanden behandelen.

Long tail SEO

Long Tail SEO: proces van de lange adem

Long Tail, een SEO-strategie die vaak wordt vergeten of niet wordt toegepast. Een gemiste kans! Long Tail is perfect ter aanvulling van je huidige Short Tail SEO-strategie. In dit artikel leg ik uit wat Long Tail zoekwoorden zijn, wat het je kan opleveren en beschrijf ik het proces van een Long Tail SEO-strategie.