Het Minimum Viable Product

We krijgen regelmatig ondernemers over de vloer met een vraag om een mee te denken over een nieuw product of dienst die ze in de markt willen zetten en of dat iets is wat wij kunnen. Dit zijn vaak leuke gesprekken met bevlogen mensen. Echter, ondernemers hebben ook vaak veel ideeën. Beginnende ondernemers hebben niet het grootste budget en doorgewinterde ondernemers willen wel investeren maar het geld moet wel renderen.

Hoe kom je van veel ideeën en een natuurlijk beperkt budget tot een goede oplossing? Maak een Minimum Viable Product. Wat zegt u? Inderdaad: “Minimum Viable product”. Ons vakgebied wordt gekenmerkt door veel Engelse vaktermen en het Minimum Viable product is er een van en hij lijkt in opkomst, zeker met de groeiende populariteit van de Lean Startup Methode (waarover later meer). Maar wat is het, wat kun je ermee en waarom zou je als ondernemer daar iets mee moeten.

Eerst iets over budget

Ieder budget is beperkt, en dat is goed. Er zijn altijd ideeën en wensen over aan het einde van het budget. Dat vinden wij helemaal niet erg. Sterker nog, wij vinden dat een beperkt budget zorgt dat je goede keuzes moet maken. De uitdaging is om te durven kiezen. Hoe beter je kiest, hoe beter je product.

Wat is het Minimum Viable Product

Het Minimum Viable Product is wat de naam zegt, een minimaal product. Het is daarmee niet een slecht product, of een niet af of niet werkend product. Het is geen rommelig product dat slecht ontworpen is. Het is een product dat nog niet alles kan wat je zou willen. Maar wat het wel kan, dat kan het heel goed.

Hier had een heel mooi plaatje kunnen staan van onze designer, maar om uit te leggen hoe een minimum viable product zich onderscheidt van andere producten volstaat een simpele tekening :-)

De vraag rijst wat het dan moet kunnen. Dat is de one-million-dollar-question. Als ondernemer heb je een gat in de markt gezien, een ontbrekende dienst of een irritatie van jezelf die je graag opgelost wil zien. Al denkende over dit probleem, over de kans en de mogelijke oplossingen, zie je steeds meer mogelijkheden, steeds meer opties die je kunt toevoegen om het product nog beter te maken. Kansen zien is wat je ondernemer maakt. Algauw raakt het oorspronkelijke idee op de achtergrond of ondergesneeuwd.

Marktonderzoek of bouwen

Als ondernemer kun je marktonderzoek doen of er behoefte is aan je oplossing. Je kunt mensen vragen wat ze ervan vinden, of, je kunt een product bouwen en op de markt brengen om te zien of mensen het gaan gebruiken. Daar wil je echter niet al je budget aan uitgeven. En daar komt het Minimum Viable Product om de hoek kijken.

Het minimale product: het product dat je nodig hebt om de oorsprong van je idee te toetsen in de markt. Met echte klanten. Voor echt geld. Om te zien of er een behoefte is aan je oplossing. Kijken of andere mensen hetzelfde probleem ervaren. En of ze er voor willen betalen. Dat wil je onderzoeken zonder al je budget uit te geven. Daarom vinden wij het leuk om met onze klanten naar de oorsprong van het idee te zoeken en hoe je dat in een product kunt vangen. Dat product doet nog niet alles wat je kunt bedenken, maar wat het moet doen doet het goed. Less is more. Je bouwt minder functionaliteit. Je bouwt nog niet alles wat je denkt dat het moet doen, maar wel de kern. Dan laat je het los in de markt, kijken wat er gebeurt. Verzamel je feedback en leer je veel. Heel veel. Van echte gebruikers. Hoe gebruiken ze het, wat missen ze. Waar zit de vraag in de markt. Vandaar uit kun je verder bouwen. Dan blijkt vaak dat alle ideeën en mogelijkheden die je in eerste instantie had bedacht niet nodig zijn (en daarmee heb je dus geld bespaard). Je leert waar de behoefte van je gebruikers echt liggen.

Een paar voorbeelden uit de praktijk

Online afrekenen bij Thuisafgehaald

De eerste versie van Thuisafgehaald.nl kon heel weinig. Als kok kon je een profiel aanmaken, een maaltijd aanbieden en bestellingen accepteren. Als afhaler kon je een profiel aanmaken, maaltijden bij je in de buurt zoeken en maaltijden bestellen. Niets meer niets minder.

De opdrachtgever was in eerste instantie overtuigd dat er online betalen in moest maar wegens een beperkt budget hebben we dat niet gemaakt. En nu, 3.5 jaar later nog steeds niet, en niemand mist het. Toch een paar mooie euro’s bespaard.

Wereldwijde kennisquiz

Bij Quizworks dachten we een wereldwijde kennisquiz te gaan ontwikkelen met rondes: eerst speel je lokaal en kun je de slimste van je stad worden. Dan van je provincie, land, continent en dan van de wereld. Elke week is er dan iemand het slimste van de wereld. Met levels, buy ins, replays en nog meer game elementen dachten we een viraal product te kunnen ontwikkelen.

Het belangrijkste vraagstuk was: kunnen we een verslavend game algoritme ontwikkelen dat aanzet om nog een keer te spelen, en nog een keer, en nog een keer. En kunnen we het zo inrichten dat je steeds beter wordt naarmate je vaker speelt. En kunnen we een game interface maken die de game flow niet onderbreekt. Na twee weken Scrummen met het team hebben we een eerste versie die lijkt te voldoen aan bovenstaande wensen.

We ontwikkelen zelf een aantal kennisquizzen die leuk zijn om te spelen. Maar het valt vies tegen hoeveel tijd het kost om leuke vragen te maken. Wellicht kunnen we een partnership aangaan met een uitgeverij. We bellen een aantal uitgevers en uiteindelijk is de telegraaf wel geïnteresseerd om de quiz in te zetten bij het naderende einde van de voetbalcompetitie en de jaarlijkse Tour de France quiz. En de Financiële Telegraaf gebruikt het voor een awareness campagne over pensioenen. Een quiz met 30 vragen over pensioenen (saai) wordt door de fanatiekelingen 3000 keer gespeeld per speler om de ipad te winnen. Steeds opnieuw beantwoorden de spelers dezelfde 30 vragen om meer punten te verzamelen. Ditzelfde zien we bij de Tour de France en de voetbal quiz.

Wellicht zijn er meer uitgevers met deze behoefte en zo komen we bij Eos in België terecht die hun jaarlijkse kennisquiz met ruim 300 vragen met ons systeem willen spelen. En zo sluiten we de ene na de andere klant aan met de behoefte aan een systeem om eenvoudig quizzen te kunnen maken. Er is dan nog geen beheeromgeving, alleen ons CMS. Mensen kunnen nog niet zelf accounts aanmaken als quizmaster of online betalen. Twee jaar verder zijn die mogelijkheden er wel, hebben we klanten in 120 landen en richten we ons nu op gamified e-learning. Je snapt, die wereldwijde kennis quiz is er nooit gekomen.

Dit zijn grote keuzes, je kunt het denken in het minimum viable product ook veel kleiner toepassen. Stel je de vraag wat je wilt weten en hoe je dat zo simpel mogelijk kunt testen?

Het Minimum Viable Product in het klein

Bijzonder Thuisafgehaald

Nog een voorbeeld van Thuisafgehaald. Er was een idee: er is behoefte aan extra service van de kok aan de afhaler en er zijn koks die wat extra’s willen doen. De kok brengt het eten naar de bejaarde overbuurvrouw. Of dat je elke week 1x kookt voor de oudere man in de straat die slecht ter been is. De oplossingen hoe je dat in het systeem zou kunnen inrichten waren al snel bedacht. Het zou mooi zijn als dat volledig automatisch zou gaan, dat je als kok kan aangeven dat je dat wil, en dat je als zoon of dochter van makkelijk in het systeem kan zoeken wie elke week wil koken of dat de maaltijd langsgebracht kan worden. En dan het liefst aangeven op welke dagen van de week.

Je snapt het al: daar was behoorlijk wat budget voor nodig. Het minimum viable product om te testen of er behoefte was bij afhalers en of er koks zijn die dat willen doen was simpel: een simpel aanvraagformulier op de website waar je een verzoek kon indienen dat dan naar Thuisafgehaald wordt verstuurd. De mensen van Thuisafgehaald bellen dan vervolgens een aantal koks in de buurt met de aanvraag en een match is snel gemaakt. In het eerste jaar zijn er 50 matches gemaakt. Is er 1 uur in techniek geïnvesteerd en is er veel geleerd. Met al deze kennis hebben we bij het automatiseren van het proces betere keuzes kunnen maken en is het product na lanceren al veel gebruikt.

Integraties bij Quizworks

Bij Quizworks hadden we het vermoeden dat als mensen ons product kunnen integreren met zeg MailChimp, Salesforce of Aweber ze dan langer klant blijven. Waar te beginnen? Welke integratie gaan we eerst maken? En gaan we hier in investeren of in het verbeteren van het examenproduct? Hoe ga je beslissen hoeveel je gaat investeren en wanneer? Allemaal goede vragen met een verrassend simpele oplossing. We voegen een pagina toe aan het quizdashboard met een aanvraagformulier voor de koppeling met een 10-tal veel gebruikte producten zoals MailChimp en Salesforce. En dan is het wachten op de eerste aanvraag voor een koppeling. Op dag 2 zijn er direct twee aanvragen voor MailChimp en is de keuze snel gemaakt. Er is behoefte en MailChimp is de eerste kandidaat.

De "p" in MVP

De P in het Minimum Viable Product hoeft geen "product" te zijn in de traditionele zin van het woord. Een blog kan ook een product zijn. Of eerst 10 mensen bellen of ze je nog te bouwen product willen kopen voordat je gaat bouwen. Het product kan alles zijn waarmee je je aanname kunt testen. Dat is het leuke van nadenken over het Minimum Viable Product, de oplossing hoeft niet in de techniek te zitten.

Welk Minimum Viable Product heb jij nodig?

Welk product idee heb jij? Welk gat in de markt wil je opvullen? We denken graag mee wat het Minimum Viable Product is en hoe je dat het beste kunt inrichten. Vervolgens is de Scrum-methode de perfecte manier om de eerste versie te ontwikkelen en de verdere iteraties uit te voeren om je product uit te bouwen. Kom een kop koffie drinken en deel je idee met ons, wij delen ons enthousiasme en onze ervaring graag met je.

Geschreven door Jeroen Guldemond

Directeur / eigenaar

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Kiezen van een webdesignbureau: waar moet je op letten?

Je wilt een nieuwe website en bent op zoek naar een goed webdesignbureau. In Nederland zijn er zeker honderd webdesignbureaus en een groot aantal ZZP’ers die websites maken. Allemaal pretenderen ze goed te zijn. Maar hoe scheid je het kaf van het koren en kies je een bureau die bij jouw organisatie past? Wij zetten 14 punten op een rij waar op je moet letten bij de keuze van een webdesignbureau.

Watervalmethode vs Scrum

Scrum is geliefd bij veel software-ontwikkelaars. Zo ook bij ons; wij houden echt van scrummen. Maar soms – heel soms – werken wij nog volgens de watervalmethode. Dit doen wij vooral bij projecten waarbij de projectleider aan de klantzijde geen beslissingsbevoegdheid heeft en elk stap aan een leidinggevende, het management of een stuurgroep moet worden verantwoord. Soms is de watervalmethode ook meer geschikt voor website waarop content centraal staat en al in een vroeg stadium...

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...

Is Insyde een geschikte partner voor jou?

Wij geloven in de kracht van een relatie. Samen ervoor gaan. Elkaar uitdagen. Voor langere termijn. Maar we willen best eerst een kop koffie doen om elkaar te leren kennen ;)