Psssss....hoeveel kost dat?

‘Allemaal leuk en aardig. Maar hoeveel kost het eigenlijk om door jullie een website te laten bouwen?’ Het is de meest gestelde vraag tijdens gesprekken met potentiële klanten. En tegelijkertijd ook één van de moeilijkste om te beantwoorden. Vaak geven we een range, bijvoorbeeld van 3.000 euro tot 60.000 euro. Dat laatste is schrikken. Daarom zeggen we er altijd bij:  hoeveel iets kost, hangt voornamelijk af van je wensen. Je kunt het zo duur maken als je wilt.

Vergelijk het met de aankoop van een auto. Wil je een auto met lichtmetalen velgen, parking assistent en waarbij de sierdelen dwarsgeslepen zijn? Dan zit je onherroepelijk in het duurdere prijssegment van de BMW’s en Mercedessen. Ben je tevreden met een zuinig autootje zonder opsmuk? Dan voldoet een Panda, C1 of Peugot 307. Oftewel: hoe meer opties je aan je auto toevoegt, hoe duurder hij uiteindelijk wordt. Niet voor niets variëren de prijzen van auto’s tussen de paar duizend euro tot enkele tonnen.

Factoren die invloed zijn op prijs website

Maar is er dan helemaal niks te zeggen over de prijs? Of de factoren die het bepalen? Jawel. In de regel geldt dat de volgende factoren van invloed zijn op de prijs:

 1. Type CMS. Aan de ene kant van het spectrum staan de open source systemen, zoals WordPress, Drupal, Joomla en Umbraco. Aan de andere kant van het centrum maatwerk systemen. Wij hebben een eigen CMS gemaakt dat er een beetje tussenin zit. We kunnen volledig maatwerk bieden, maar ons CMS bevat ook veel standaard onderdelen die we keer op keer kunnen hergebruiken. Een eigen gemaakt systeem biedt volgens ons verschillende voordelen ten opzichte van de standaard systemen. Wij kunnen ons systeem helemaal aanpassen aan jouw wensen. Daarbij is het gemakkelijk om de website uit te breiden met nieuwe functionaliteit. Bij open source systemen zijn daarvoor vaak plug-ins nodig en die maken je website onherroepelijk trager. 
 2. Technische complexiteit. Wij onderscheiden twee typen sites: contentwebsites en webapplicaties. Bij een contentwebsite vormen teksten de hoofdmoot en is de vormgeving en techniek meestal redelijk eenvoudig. Zie bijvoorbeeld: DMC.nl. Een webapplicatie is eigenlijk een softwareprogramma dat op een webserver draait en via de browser te bereiken is. Of een website met heel veel interactiviteit en/of waar verschillende koppelingen met externe databases zijn. Goede voorbeelden hiervan zijn Thuisafgehaald.nl en Researchheroes.com. Maar natuurlijk is er ook hier een schemergebied.
  Weleens van Gezondheidsplein.nl gehoord? Op het oog misschien een simpele contentwebsite. Maar schijn bedriegt. De interactiviteit van deze site zit niet aan de voorkant, maar aan achterkant door de koppeling met externe systemen. De realisatie kostte dan ook net zoveel als de ontwikkeling van een eerste versie van een webapplicatie.
 3. Standaard template. Bij bekende CMS’en als Joomla!, Drupal en Wordpress is de keuze reuze uit standaardtemplates. Deze zijn meestal spotgoedkoop of lekker gratis. Maar hieraan kleven ook twee belangrijke nadelen: 
  1. Je kunt geen grootscheepse aanpassingen aan het template doen. Het logo en de kleur daar blijft het bij.
  2. Je website verliest haar unieke karakter. Er zullen namelijk meerdere website zijn dit volgens dit template zijn opgebouwd.

  Deze nadelen zijn voor ons de reden om voor elke klant weer opnieuw een template maken. Geheel naar smaak en aangepast aan de huisstijl. Iets duurder, maar ook meer eigen. Hoe duur, dat is ook weer afhankelijk van je eisen aan het template.

Al nagedacht over terugkomende kosten?

Met alleen de kosten voor het ontwikkelen van de website ben je er niet. Er zijn ook nog bijkomende kosten waar je op voorhand misschien niet aan gedacht had. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Hosting. Net als bij websites is er hier ook weer variatie in de prijs (en in de kwaliteit). In het algemeen geldt: hoe meer bezoekers, hoe meer data je website verzendt en hoe groter hostingpakket je nodig hebt. En dus ook duurder. Voor het hosten van je website betaal je jaarlijkse kosten. Het kiezen van een juist hostingpakket en partner kan behoorlijk lastig zijn. Daarom nemen wij deze zorg voor onze meeste klanten uit handen. Wij werken met De Heeg.
 • Domeinregistratie. Dit zijn niet de kosten. Voor vijftien euro per jaar ben je meestal klaar.
 • Licentie op het CMS. Zoals gezegd hebben wij een eigen CMS. Wij zijn constant bezig om die te verbeteren. Elk kwartaal voeren we de laatste wijzigingen aan het CMS door. Om die ontwikkeling mogelijk te maken, rekenen wij een kleine kwartaalfee. In principe delen alle klanten de kosten van de ontwikkeling, en krijg je dus veel voor weinig. 
 • Servicedesk. Hoe graag we ook zouden willen, de code van geen enkele website is foutloos. Daardoor kunnen er bugs optreden die kleine gevolgen hebben of zeer urgent zijn. Wij werken met een online servicedesk – en dat doen meerdere webbureau’s - en monitoren op die manier de problemen. En ondernemen daarop ook actie.
 • SSL-certificaat. Een SSL-certificaat is nodig om de persoonsgegevens die de website verzamelt, via een beveiligde verbinding te versturen. En elke website verzamelt persoonsgegevens. Ook het kiezen hiervan is bepaald geen sinecure. Dus laat je goed informeren.

Goedkope website

Conclusie van het verhaal: zet goed op papier wat je wensen zijn. Inventariseer per wens wat het kost. Doe dit bij verschillende webbouwers. Maar staar je niet blind op de prijs. Want ook voor een website geldt uiteindelijk: goedkoop is duurkoop.

Om nog een keer de vergelijking met een auto te maken. Stel: je rijdt lange afstanden over meerdere wegen met flitspalen en trajectcontrole. In de auto ontbreekt cruise control, waardoor het moeilijk is om je aan de juiste snelheid te houden. Al meerdere prenten liggen op je deurmat die je wellicht had kunnen besparen met die oh zo fijne cruise controle.

Zo moet je ook nadenken bij de bouw van de website. Bepaalde functionaliteit weglaten is misschien op korte termijn goedkoper, maar onherroepelijk komen de kosten ergens in je organisatie als een boomerang terug, omdat bijvoorbeeld iemand dagelijks een uur kwijt is aan het verwerken van offerteaanvragen. Misschien toch handiger om dan eenmalig de portemonnee te trekken?

Ga in gesprek 

Het beste inzicht in de kosten voor een website, krijg je door in gesprek te gaan met webbouwer die jij op het oog hebt. Op basis van je wensen kan hij een inschatting geven. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen (en tegen welke prijs)? Kom dan bij ons de koffie. Wij laten je graag de opties zien. 

Kom koffie drinken en vertel je idee

Of vraag een website offerte aan.

Geschreven door Caroline de Vor

Projectleider

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Kiezen van een webdesignbureau: waar moet je op letten?

Je wilt een nieuwe website en bent op zoek naar een goed webdesignbureau. In Nederland zijn er zeker honderd webdesignbureaus en een groot aantal ZZP’ers die websites maken. Allemaal pretenderen ze goed te zijn. Maar hoe scheid je het kaf van het koren en kies je een bureau die bij jouw organisatie past? Wij zetten 14 punten op een rij waar op je moet letten bij de keuze van een webdesignbureau.

Watervalmethode vs Scrum

Scrum is geliefd bij veel software-ontwikkelaars. Zo ook bij ons; wij houden echt van scrummen. Maar soms – heel soms – werken wij nog volgens de watervalmethode. Dit doen wij vooral bij projecten waarbij de projectleider aan de klantzijde geen beslissingsbevoegdheid heeft en elk stap aan een leidinggevende, het management of een stuurgroep moet worden verantwoord. Soms is de watervalmethode ook meer geschikt voor website waarop content centraal staat en al in een vroeg stadium...

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...

Is Insyde een geschikte partner voor jou?

Wij geloven in de kracht van een relatie. Samen ervoor gaan. Elkaar uitdagen. Voor langere termijn. Maar we willen best eerst een kop koffie doen om elkaar te leren kennen ;)