Hyperlinks openen in een nieuw venster - Do's & Dont's

Al vele jaren is er onenigheid onder ontwikkelaars en beheerders van website over het gebruiken van hyperlinks die in een nieuw venster openen. De beheerders van websites zeggen tegen de ontwikkelaars dat ze een bepaalde hyperlink graag in een nieuw venster geopend zien, zodat gebruikers niet van hun site weggeleid worden. In deze blogpost onze visie op het openen van links in een nieuw venster: alleen links naar documenten en bestanden openen in een nieuw venster, de andere links niet. 

Het gebruik van links die in een nieuw venster openen is niet gebruiksvriendelijk, omdat gebruikers niet met de back button terug kunnen naar je site. Je doorbreekt het pad wat gebruikers af kunnen leggen. Als mensen het venster met jouw site sluiten terwijl ze in het nieuwe venster verder surfen kunnen ze immers niet meer terug naar waar ze vandaan kwamen. Het doel dat de beheerder voor ogen had werkt dus eigenlijk juist tegenovergesteld en in zijn nadeel.

Het is een beetje te vergelijken met de broodkruimels die Hans en Grietje strooiden. De broodkruimels werden achter Hans en Grietje opgegeten waardoor ze geen idee meer hadden waar ze vandaan kwamen en uiteindelijk verdwaalden. Na het openen van een link in een nieuw venster zijn de broodkruimels (geschiedenis van de webbrowser) ook verdwenen.

Al in 1999 schreef Jacob Nielsen (authoriteit op het gebied van web usability) over het openen van hyperlinks in een nieuw venster in zijn top 10 webdesignfouten:

The Back button is the lifeline of the Web user and the second-most used navigation feature (after following hypertext links). Users happily know that they can try anything on the Web and always be saved by a click or two on Back to return them to familiar territory.

Opening up new browser windows is like a vacuum cleaner sales person who starts a visit by emptying an ash tray on the customer's carpet. Don't pollute my screen with any more windows, thanks (particularly since current operating systems have miserable window management). If I want a new window, I will open it myself!

Designers open new browser windows on the theory that it keeps users on their site. But even disregarding the user-hostile message implied in taking over the user's machine, the strategy is self-defeating since it disables the Back button which is the normal way users return to previous sites. Users often don't notice that a new window has opened, especially if they are using a small monitor where the windows are maximized to fill up the screen.

Naast het breken van de functionaliteit van de back button van de webbrowser zijn er nog een aantal redenen om hyperlinks niet in een nieuw venster te laten openen.

  • Gebruikers verwachten dat een link opent in het scherm waar ze in werken, dit is namelijk standaard gedrag van de webbrowser. Afwijking hiervan zorgt voor een verbaasde gebruiker.
  • De controle om een link wel of niet in een nieuw venster te openen wordt van de gebruiker afgepakt, iets wat weinig respectvol is omdat het er vanuit gaat de gebruiker zelf niet weet wat het beste voor hem is.
  • Doordat er meerdere browserwindows open staan kunnen gebruikers gedesoriënteerd raken. Als zij al vele applicaties in de taakbalk hebben staan kunnen ze het overzicht eenvoudig kwijt raken, ze moeten vervolgens alle browsers in de taakbalk langs en dit kost veel tijd.
  • De target="_blank" functionaliteit is niet meer aanwezig in de XHTML standaard van het W3C.

Wanneer wel links openen in een nieuw venster

Er zijn een aantal situaties waar links wel in een nieuw venster geopend zouden moeten worden.

  • Het openen van de link in het huidige scherm zou een proces dat aan de gang is onderbreken, zoals bijvoorbeeld het uploaden van een bestand.
  • De link leidt naar een gigantische afbeelding die een ontzettend lange laadtijd zal hebben. Gebruikers kunnen terwijl de grote afbeelding aan het laden is nog verder met het browser op de pagina waar ze op de link hebben geklikt.
  • De link leidt naar een niet HTML bestand, zoals een .PDF.
  • De link voorziet de gebruiker van hulp bij iets dat ze op de huidige pagina moeten uitvoeren.

In alle bovenstaande gevallen dienen gebruikers van tevoren op de hoogte te worden gebracht van wat er gebeurt na het klikken op de link. Het zij door gebruik van een icoontje of een beschrijvende tekst.

Geschreven door Maarten van Spil

Front-End Developer & UX Designer

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Responsive webdesign met Foundation

Tablets en smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Steeds meer mensen bezitten er eentje en surfen er regelmatig mee op het internet. Dit heeft ervoor gezorgd dat de manier waarop websites worden ontwikkeld aangepast moest worden aan deze nieuwe situatie. Immers waren websites, die niet voor mobiele apparaten zijn ontwikkeld, niet goed zichtbaar of werkten ze soms helemaal niet op een tablet of smartphone. Dit is waar Responsive Webdesign om de hoek komt kijken.

Een expliciete outline met HTML5

Met de komst van HTML5 verandert de codestructuur van menige website. De HTML/CSS-goeroes van Insyde kennen diverse methodes om alles uit HTML en CSS te halen, zonder daarbij SEO uit het oog te verliezen. Echter, in veel gevallen is het nodig om met extra div's en classes/id's de juiste semantiek aan elementen te geven. HTML5 biedt gelukkig vele extra's om je code te verrijken zonder hulpstukken zoals css classes te hoeven inzetten.

Responsive design

Het internet is constant in beweging. Een ontwikkeling die zeker niet gemist kan en mag worden, is de opkomst van smartphone en tablet en de bijbehorende responsive mogelijkheden. Lange tijd werden smartphones en tablets als het ‘derde scherm’ beschouwd, na de televisie en de desktopcomputer, maar inmiddels is de smartphone hard op weg het nieuwe ‘eerste scherm’ te worden: Halverwege 2012 bezat meer dan 60% van de Nederlanders een smartphone, en het aantal...