Insyde Snelheidsweken

Deze maand organiseren we voor onze klanten de Insyde Snelheidsweken. Tijdens deze periode analyseren we de prestaties van de websites en bieden een maatoplossing om de snelheid te verhogen.

In dit artikel beschrijf ik hoe we te werk gaan en hoe we eerder een snelheidswinst van 20% wisten te behalen voor Thuisafgehaald en Online Quiz Creator

Gemaakt voor snelheid

We bouwen al onze websites bovenop ons eigen CMS, de Webmagiër. We hebben er voor gekozen om ons eigen systeem te gebruiken in plaats van bestaande oplossingen zoals Drupal, Typo3 of Wordpress. De reden hiervoor is dat we graag de volledige controle houden over alle onderdelen in onze systemen. We kunnen zo garanderen dat de websites die we maken in de basis al opgezet zijn om makkelijk te beheren, zoekmachine-vriendelijk zijn en vooral snel. We hebben de Webmagiër gebouwd bovenop het Yii PHP framework. Dit framework staat bekend om zijn snelheid.


Vergelijking van aantal requests per seconde voor verschillende PHP frameworks
bron: http://www.yiiframework.com/performance/

De Webmagiër kun je zien als ons opgroeiende kind en wij doen er alles aan om hem slank en afgetraind te houden. Inmiddels is hij behoorlijk volwassen, de Webmagiër draait als basis voor ruim 300 websites. De ontwikkeling aan het systeem staat nooit stil. We zoeken continue naar onderdelen die we kunnen verbeteren. Elk kwartaal krijgen onze klanten een update naar de nieuwste versie van het systeem en profiteren daardoor van de meest recente optimalisaties.

Actieve analyse

Het is natuurlijk mooi dat we de Webmagiër steeds blijven doorontwikkelen, maar dat is niet genoeg. Wij bieden maatoplossingen, dus elk project is anders. Om de prestaties maximaal te optimaliseren moeten we per project uitzoeken wat de bottlenecks zijn. Om die reden hebben we voor onze klanten de Insyde Snelheidsweken in het leven geroepen. Tijdens een periode van drie maanden houden we de prestaties van de projecten nauwlettend in de gaten. Hierbij letten we op alle onderdelen die van belang zijn voor de snelheid van een website; van onderliggende databasequeries en rendering op de server, tot aan de snelheid waarmee css en javascript geladen wordt op de computer van de bezoeker.

Sinds kort maken we gebruik van New Relic, een real time server en applicatie monitoring systeem. Dit systeem stelt ons in staat tot op het diepste niveau de prestaties van onze websites te meten en potentiële problemen op te sporen. Als een server of website ondermaats presteert, dan krijgen we direct een melding en actie wordt ondernomen.


New Relic houdt ons continue alert

Dankzij deze analyse wisten we precies te vinden waar de knelpunten lagen voor onlinequizcreator.com. De onderstaande interactieve grafiek laat zien wat het effect is. Op 26 augustus startte we met de meting. De eerste paar dagen verzamelde we gegevens en zagen direct dat de UPDATE query voor de tabel quizquestionsrating in de database veel tijd in beslag nam vergeleken met andere queries. Op 4 augustus hebben we deze query geanalyseert en geoptimaliseerd. De response-time is gezakt van 8ms naar gemiddeld onder 1ms.

Nu lijkt een verbetering van 7 milliseconden misschien niet spectaculair. Maar als je je beseft dat een dergelijke query soms wel een paar duizend keer moet worden uitgevoerd in korte tijd, dan scheelt dat heel veel last voor de server en dus een betere ervaring voor de gebruiker. En dit is niet de enige query die we hebben verbeterd. Al met al hebben onze inspanningen ertoe geleid dat we een snelheidswinst hebben bereikt van maar liefst 20%.

Voor onze klanten

Deze service bieden we aan aan onze klanten waarvoor wij de website gebouwd hebben. De eerste snelheidsweken zijn nu vol vol in gang, maar er gaan er zeker meer volgen! 

Geschreven door Cees-Willem Hofstede

Software Consultant

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Kiezen van een webdesignbureau: waar moet je op letten?

Je wilt een nieuwe website en bent op zoek naar een goed webdesignbureau. In Nederland zijn er zeker honderd webdesignbureaus en een groot aantal ZZP’ers die websites maken. Allemaal pretenderen ze goed te zijn. Maar hoe scheid je het kaf van het koren en kies je een bureau die bij jouw organisatie past? Wij zetten 14 punten op een rij waar op je moet letten bij de keuze van een webdesignbureau.

Watervalmethode vs Scrum

Scrum is geliefd bij veel software-ontwikkelaars. Zo ook bij ons; wij houden echt van scrummen. Maar soms – heel soms – werken wij nog volgens de watervalmethode. Dit doen wij vooral bij projecten waarbij de projectleider aan de klantzijde geen beslissingsbevoegdheid heeft en elk stap aan een leidinggevende, het management of een stuurgroep moet worden verantwoord. Soms is de watervalmethode ook meer geschikt voor website waarop content centraal staat en al in een vroeg stadium...

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...