Is mijn website mobielvriendelijk?

Eerder schreven we al over het verchil tussen een mobiele website, een responsive website en een mobiele app. In dit artikel zoomen we wat verder in wat mobielvriendelijk eigenlijk is, waarom het belangrijk is en waar je op moet letten. Oké. Laten we van start gaan!

Wat is een mobielvriendelijke website?

Een mobielvriendelijke website is een website die ook goed werkt op mobiele telefoons. En meestal bedoelen we daarmee ook dat hij gewoon goed werkt op een tablet. Klinkt logisch toch?  In de praktijk is het voor veel webbouwers nog best een kunst om dat goed voor elkaar te krijgen. Gelukkig is dat bij Insyde goed geregeld omdat we daar ons responsive framework voor gebruiken. 

Waarom is het belangrijk dat je website mobielvriendelijk is?

Eigenlijk is het antwoord heel simpel: omdat steeds meer mensen hun smartphone of tablet gebruiken voor het browsen op internet. Voor sommige van onze klanten is dat mobiele bezoek (telefoon en tablet) al meer dan 75%. Deze bezoekers wil je een goede gebruikerservaring geven, zodat zij de volgende keer weer je website bezoeken. Ook als het percentage mobiel verkeer lager is, wil je tegemoet komen aan de gebruikerservaring. 

Daarnaast is voor Google mobielvriendelijkheid een steeds belangrijkere rankingfactor. Google wil dat hun gebruikers die mobiel zoeken de beste resultaten vertoond krijgen. Lees meer over hierover in onze blog over de ranking factor van mobielvriendelijke website.

Waar let je op bij het maken van een mobielvriendelijke website?

Mobile first

Op een mobiel scherm is de beschikbare ruimte beperkt. Logisch is dan ook het belangrijkste als eerste te tonen. Voor de ene is dat de slogan van het bedrijf, voor de ander een aanmeldformulier. Bij het ontwerpen van veel nieuwe sites hanteren we het Mobile First Principe; we maken eerst een pagina van mobiel. Dat werkt heel prettig, omdat je dan gemakkelijk prioriteit kunt aanbrengen in alle elementen die je op een pagina wilt presenteren. Het belangrijkste komt bovenaan, daarna voeg je de minder belangrijke elementen toe. Hiermee breng je veel focus aan in het ontwerp, wat weer gebruikt kan worden voor het ontwerp van de pagina voor grotere schermen. Dat vloeit hier automatisch uit voort.

Je moet dus goed kunnen kiezen. Welke content is belangrijk? Welke functionaliteit moet de meeste aandacht krijgen. Waar komen mijn bezoekers eigenlijk voor? Allemaal goede vragen die je sowieso moet beantwoorden als je een goede website maakt, of je deze nu voor mobiel, tablet of desktop maakt.

Snelle laadtijden

Zowel voor de ranking als voor het navigeren door een website is het belangrijk dat je website snel is. Bij ons is snelheid altijd een thema: hoe sneller hoe beter. We schreven er al eerder een blog over. Plaatjes nemen een groot gedeelte van de laadtijd op zich. Daarom werken wij met Lazy Loading om deze laadtijd te beperken.  

Op het vlak van snelheid blijven we verbeteringen doorvoeren zodat bezoekers van websites die wij hebben gemaakt, de beste gebruikerservaring hebben. Uit veel onderzoeken blijkt dat een snellere website ook een hogere conversie heeft, nog een goede reden om een snelle website te maken.

Leesbare teksten

Leesbare teksten zijn altijd belangrijk. Maar op mobiel is het nog extra belangrijk. Zorg ervoor dat je teksten niet te lang zijn. Zorg ook voor een goed leesbaar typografie. Typografie is de samenhang tussen lettertype, lettergrootte, kleur, marges, witruimte en regelafstand. De leesbaarheid van een tekst wordt vooral bepaald door de hoeveelheid “wit” en minder door het “zwart”. Natuurlijk zijn er minder leesbare lettertypes (handgeschreven lettertypes bijvoorbeeld) en leesbaardere lettertypes. Maar de leesbaarheid wordt sterker bepaald door de hoeveelheid witruimte om een letter, woord, zin of alinea.

Kwaliteit van de afbeeldingen

In ons CMS zorgen we ervoor dat afbeeldingen automatisch geschaald en gecomprimeerd worden. We genereren voor mobiele telefoons automatisch retinaversies van de afbeelding, zodat ze er ook op mobiele telefoons messcherp uitzien.

Navigatie

Voor de navigatie op de mobiele telefoon en tablet zijn verschillende best practices die je kunt gebruiken, zodat gebruikers direct begrijpen hoe je website werkt. Denk hierbij aan swipen of het hamburger-menu. Ook is het belangrijk om onderaan elke pagina (aan het einde van de content) na te denken hoe de bezoeker verder kan navigeren zodat hij niet weer helemaal naar boven hoeft te scrollen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de opties “terug naar boven” of “volgende”.

Geschreven door Jeroen Guldemond

Directeur / eigenaar

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Kiezen van een webdesignbureau: waar moet je op letten?

Je wilt een nieuwe website en bent op zoek naar een goed webdesignbureau. In Nederland zijn er zeker honderd webdesignbureaus en een groot aantal ZZP’ers die websites maken. Allemaal pretenderen ze goed te zijn. Maar hoe scheid je het kaf van het koren en kies je een bureau die bij jouw organisatie past? Wij zetten 14 punten op een rij waar op je moet letten bij de keuze van een webdesignbureau.

Watervalmethode vs Scrum

Scrum is geliefd bij veel software-ontwikkelaars. Zo ook bij ons; wij houden echt van scrummen. Maar soms – heel soms – werken wij nog volgens de watervalmethode. Dit doen wij vooral bij projecten waarbij de projectleider aan de klantzijde geen beslissingsbevoegdheid heeft en elk stap aan een leidinggevende, het management of een stuurgroep moet worden verantwoord. Soms is de watervalmethode ook meer geschikt voor website waarop content centraal staat en al in een vroeg stadium...

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...