Zoek de juiste zoektermen bij jouw doelgroep

Zoektermen, keywords of keyword phrases zijn de woorden die gebruikers van een zoekmachine intypen om relevante websites te vinden over een onderwerp. De zoekresultaten zijn de resultaten die worden gepresenteerd door een zoekmachine naar aanleiding van een zoekopdracht. De kunst van zoekmachine optimalisatie is om ervoor te zorgen dat een website in de eerste 10 zoekresultaten terecht komt voor een bepaalde zoekterm of meerdere zoektermen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat meer dan 60% van de gebruikers over het algemeen niet verder kijken dan de eerste 10 resultaten die een zoekmachine presenteert. Het onderzoek van iProspect (2006) over gebruikersgedrag laat bijvoorbeeld zien dat 90% van zoekmachinegebruikers op één van de eerste 3 zoekresultaten klikt. In dit artikel worden diverse strategieën besproken over hoe je de juiste zoektermen kunt achterhalen en selecteren voor de doelgroep van jouw website.

Zoektermen achterhalen - keyword research tools

Voor het gegenereren van verkeer uit zoekmachiens is het dus van belang om zo hoog mogelijk in de top 10 te staan. Maar hoe kom je er nu achter welke zoektermen het meest geschikt zijn voor jouw website? Je kunt bijvoorbeeld achter je pc duiken en in Google op je eigen producten en diensten zoeken. Door de zoekresultaten en websites van concurrenten te bekijken, krijg je een globaal idee van welke woorden en zinnen belangrijk zijn.
Toch levert deze strategie te weinig inzichten op. Gelukkig zijn er ook keyword research tools die kunnen helpen bij het achterhalen van de populariteit van bepaalde zoektermen. Er bestaan gratis tools, maar ook professionele tools waar je maandelijks een bepaald bedrag voor betaalt. Hieronder worden de meest populaire tools besproken.

Gratis keyword research tools

Het voordeel van deze tools is dat je kosteloos snel onderzoek kan doen naar populaire zoektermen. Een nadeel is dat de resultaten die deze tools produceren vaak gefilterd zijn, waardoor ze veel minder resultaten weergeven dan de professionele tools. Omdat iedereen deze gratis tools gebruikt, bestaat het gevaar dat je een site gaat optimaliseren voor termen die zeer competitief zijn, omdat je concurrenten zich op exact dezelfde termen richten.

Google Adwords Keyword Tool

De gratis tool van Google. Vul per regel een zoekterm / zin in. Laat het ‘gebruik synoniemen' aanstaan wanneer je alternatieve zoektermen te weten wilt komen. In de kolom gemiddeld zoekvolume kun je inschatten hoe vaak er gezocht wordt op een bepaalde term ten opzichte van een andere term (relatief, geen exacte aantallen).

SEO Book Keyword Suggestion Tool

Handige tool van Aaron Wall waarin diverse (gratis) tools zijn geïntegreerd. Hiermee kun je op iedere zoekterm een grondige analyse loslaten en alternatieve zoektermen vinden. Bekijk de video voor instructies.

Quintura - Visual Search Engine

Voer een zoekterm in en de tool produceert een tagcloud (woordenwolk) met begrippen die inhoudelijk dicht bij elkaar liggen. De resultaten in de tagcloud zijn gebaseerd op zoekresultaten. Een handige tool om meer ideeën op te doen voor zoektermen waar je misschien nog niet aan gedacht had.

MSN AdCenter Labs: Search Volume Seasonality Forecast

Een nieuwe tool van MSN met voorspellingen van het zoekvolume (aantal bezoekers) voor een zoekterm. De tool is handig voor Engelse woorden. Om van alle features gebruik te maken, moet je een account aanmaken bij MSN Adcenter.

Google Trends

Een handige tool waarmee je trends van zoektermen kunt bekijken. Tik bijvoorbeeld in de zoekbalk:

vakantie,reizen [enter]

Uit de resultaten kun je het opmaken dat er jaarlijks twee pieken zijn: eind december - januari en eind mei - juni. De pieken zouden veroorzaakt kunnen worden door mensen die vlak voor de vakantieperiode een reis boeken. Ten tweede zie je dat het zoekvolume over de jaren heen voor beide termen redelijk constant blijft. Dit betekent dat wanneer je op (één van) beide termen ranked, je ongeveer hetzelfde aantal bezoekers over de jaren heen krijgt. Tenslotte kan uit de gegevens opgemaakt worden dat er in België vaker op de term ‘reizen' wordt gezocht en in Nederland vaker op de term ‘vakantie'.

Betaalde keyword research tools (aff)

Het voordeel van betaalde keyword research tools is dat deze tools veel meer resultaten produceren, de mogelijkheid bieden om resultaten op te slaan per project en een indicatie geven over hoe moeilijk het is om voor een bepaalde zoekterm in de top 10 te komen (KEI analyse). Daarnaast bieden de professionele tools aparte modules om de concurrentie te monitoren (competitive intelligence). Voor Engelstalige websites zijn deze tools zeer nuttig. Grootste nadeel is dat je voor deze tools maandelijks of jaarlijks een bepaald bedrag moet betalen.

Keyword Discovery

Een uitstekende keyword research tool voor iedereen die professioneel met website promotie via zoekmachines aan de slag wil. Een standaard abonnement bij Keyword Discovery biedt de volgende mogelijkheden:

- projecten aanmaken / saven / downloaden
- keyword research
- seizoentrends achteralen
- industriespecifieke zoektermen (niche)
- gerelateerde zoektermen vinden
- keyword effictiveness index (KEI analyse)
- keyword density analyse
- keyword filters
- verkeerd gespelde woorden (misspellings)

voor een gratis proefversie en een volledig overzicht van alle Keyword Discovery features, zie hun website

Wordtracker

De grote concurrent van Keyword Discovery. Wordtracker levert ongeveer dezelfde features als KD en geen van beide is duidelijk beter dan de ander. Wordtracker levert weer net iets andere resultaten dan KD. Gebruik je beide tools dan heb je meer informatie over verschillende zoektermen waarop je de optimalisatie van je website kunt inrichten.

Voor een gratis proefversie en meer informatie over Wordtracker, zie hun website.

Welke zoektermen moet ik gebruiken?

Nu je weet hoe je zoektermen kunt achterhalen is van belang om de juiste keuzes te maken. De keuze van zoektermen waarop u gevonden wilt worden hangt af van een aantal factoren:

Het taalgebruik en schrijfstijl
Wanneer je een ‘ligbank' op je website omschrijft als ‘canapé' is de kans groot dat je minder bezoekers krijgt, omdat een groot deel van de zoekmachinegebruikers niet bekend is met de term canapé. Anderzijds zullen de mensen die de term canapé gebruiken wellicht eerder geneigd zijn om zo'n bank aan te schaffen, omdat ze daar doelgericht naar zoeken. De keuze voor ‘ligbank' of ‘canapé' is dus afhankelijk van het soort bezoekers dat de website moet aantrekken. Het taalgebruik en woordkeuzes zijn van grote invloed op het soort bezoekers dat je kunt verwachten van zoekmachines.

Het doel van de website
De keuze van zoektermen is ook afhankelijk van het doel van de website. Heb je een webwinkel, dan is het verstandig om termen als ‘kopen', ‘bestellen', ‘prijs', ‘kosten' en/of ‘tarieven' op je productpagina's te gebruiken. Wil je met je website mensen informeren, dan moet je informatiezoekers aanspreken door gebruik te maken van termen als ‘informatie', ‘info', ‘nieuws' en ‘tips'.

De competitie voor zoektermen
De keuze is ook afhankelijk van de competitie voor een bepaalde zoekterm. Wanneer je in Google zoekt op ‘adviesbureau' zie je rechtsboven het totaal aantal resultaten (hits), in dit geval meer dan 1 miljoen.

De kans dat je een top 10 positie behaalt voor deze term is zeer onwaarschijnlijk. Wil je hiervoor toch ranken in zoekmachines dan vergt dit veel tijd, energie en geld. De term ‘adviesbureau' is vrij algemeen en je kan je afvragen of het de investering waard is om te ranken op deze term. Wanneer je een adviesbureau hebt op het gebied van medische zaken, dan is de zoekterm ‘medisch adviesbureau' een meer logische keuze. Je krijgt waarschijnlijk minder bezoekers, maar de bezoekers die je krijgt zijn gericht op zoek naar advies op medisch gebied en de kans dat je in de top 10 terechtkomt is groter doordat de competitie minder is. Tenslotte kun je zoektermen nog slimmer kiezen door een locatie toe te voegen. Immers, iemand uit Groningen gaat geen advies zoeken in Limburg. Het is bijvoorbeeld eenvoudiger om te ranken op de zoekopdracht ‘medisch adviesbureau haarlem' (15.600 concurrenten; zie hieronder).

Het aantal zoekmachinegebruikers dat hier specifiek op zoekt is aanzienlijk kleiner dan bij de vorige termen, maar de bezoekers die je krijgt zullen sneller geneigd zijn om contact met je op te nemen.

Ditzelfde principe geldt voor producten. De competitie voor de zoektermen ‘dvd speler' is veel groter dan voor ‘Panasonic DVD-S53 dvd speler kopen' omdat op de eerste zoekterm veel vaker gezocht wordt dan de tweede. Toch is het rendabel om een site ook voor longtail zoekopdrachten te optimaliseren, omdat deze bezoekers heel gericht op zoek zijn naar dat product. Zet de zoektermen tussen "" bij het zoeken, zodat je weet hoeveel concurrenten op die exacte term hebben ingezet bij het optimaliseren.

• De competitie binnen de markt waarin je opereert
Het aantal zoekresultaten (hits) is een goede indicator om te kijken hoeveel concurrentie er is voor een bepaalde zoekterm. Nu zeggen deze aantallen niet alles, want het kan zijn dat je in een markt opereert waar er weliswaar niet veel concurrenten zijn, maar de concurrenten die je hebt, wel veel aandacht hebben besteed aan zoekmachine optimalisatie en andere online marketingactiviteiten. Het is bijvoorbeeld makkelijker ranken voor een zoekterm als ‘bomen knuffelen' dan een term als ‘hypotheekadvies' bij een gelijk aantal concurrenten. Daarom hebben de professionele keyword research tools een KEI analyse ingebouwd waarmee een indicatie gegeven wordt over hoe moeilijk het is om te ranken voor een bepaalde zoekterm.

Conclusie

Het selecteren van de juiste zoektermen voor je website is een heel proces. Neem je de moeite om uit te puzzelen welke zoektermen voor jouw doelgroep goed werken en welke zoektermen nog niet goed benut zijn door jouw concurrenten, dan heb je de slag om de hoge posities in zoekmachines en kooplustige klanten al half gewonnen.

Insyde levert diverse diensten op het gebied van zoekmachine optimalisatie. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vul dan een offerteformulier in of neem contact met ons op.

Geschreven door Bert van Heerde

SEO specialist

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...

SEO mythes

SEO mythes: wat is waarheid en wat is fictie?

SEO is een vakgebied waarin veel verhalen rondgaan over wat wel en niet werkt. SEO is dan ook een vakgebied met een continu veranderend landschap. De technologie achter websites wordt continue verbeterd, zoekmachines worden steeds slimmer en zoekmachinegebruikers worden steeds beter bediend. In dit artikel zullen we een aantal SEO-misverstanden behandelen.

Long tail SEO

Long Tail SEO: proces van de lange adem

Long Tail, een SEO-strategie die vaak wordt vergeten of niet wordt toegepast. Een gemiste kans! Long Tail is perfect ter aanvulling van je huidige Short Tail SEO-strategie. In dit artikel leg ik uit wat Long Tail zoekwoorden zijn, wat het je kan opleveren en beschrijf ik het proces van een Long Tail SEO-strategie.