Kiezen van een webdesignbureau: waar moet je op letten?

Je wilt een nieuwe website en bent op zoek naar een goed webdesignbureau. In Nederland zijn er zeker honderd webdesignbureaus en een groot aantal ZZP’ers die websites maken. Allemaal pretenderen ze goed te zijn. Maar hoe scheid je het kaf van het koren en kies je een bureau die bij jouw organisatie past? Wij zetten 14 punten op een rij waar op je moet letten bij de keuze van een webdesignbureau.

1. Communicatie

API, XML-feeds, deployment, breadcrumb, CSS framework. Word je tijdens het eerste contact met een webbouwer of op de website van het webdesignbureau overstelpt met dit soort jargon, dan heb je de verkeerde te pakken. Een goed webdesignbureau kan in lekentaal uitleggen wat hij doet en waarom. 

2. Bereikbaarheid

Als je website eenmaal live, komen er onherroepelijk een keer bugs naar boven. Code schrijven blijft mensenwerk. Ook kan het zijn dat je website een keer uit de lucht is. Hoe gaat het bureau dat jij op het oog hebt daarmee om? Zijn ze 24/7 voor dit soort dringende zaken bereikbaar? Of zijn ze gebonden aan kantoortijden? 

Ook gedurende het bouwen van de website is bereikbaarheid belangrijk. Je gaat immers voor een langere periode een intensieve samenwerking aan. Het is dan wel zo prettig dat het webdesignbureau snel en adequaat reageert op jouw vragen. Na een week nog geen reactie op je mail. Dat is niet meer van deze tijd.

3. Betrouwbaarheid

Het webdesignbureau dat je kiest moet je kunnen vertrouwen, omdat je zelf niet de technische kennis bezit. Dus: als zij zeggen voor het aanpassen van functionaliteit X, zijn wij 3 uur bezig, dan moet dat kloppen. Een gepeperde rekening voor welgeteld een half uur werk, daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Maar hoe weet je of een webdesignbureau betrouwbaar is? Daar kom je snel genoeg achter door de website te bekijken. Hoe transparant zijn zij over hun bedrijfsvoering, hoe ziet het portfolio eruit, wat zeggen anderen over de samenwerking. Maar een kennismakingsgesprek geeft uiteindelijk toch de meeste informatie. Ook kun je natuurlijk altijd referenties contacten om hun ervaringen te bespreken. 

4. Meedenken of u-vraagt-wij-draaien 

Een website is nooit af. Ook na livegang zijn er altijd weer functies die beter kunnen of anders. Ben je in dat geval op zoek naar iemand die meedenkt? Of een ja-knikker? Met een ja-knikker bedoelen we iemand die op al jouw ideeën ja zegt, ook al dragen ze helemaal niet bij aan de doelstellingen die jij hebt.

Je proeft het misschien al: wij vinden dat je altijd moet gaan voor iemand die meedenkt. Door wrijving krijg je immers de meeste glans. Wij zijn soms ook eigenwijs en recht voor zijn raap. Als wij iets een slecht idee vinden zeggen we het. Uiteraard denken we meteen mee over een alternatief dat wel hout snijdt.

5. Portfolio

Als je trots bent op je werk, dan vier je dat. Je laat het zien middels een portfolio op de site. Heeft een webbouwer geen portfolio? Ja, dan is het misschien tijd om een deurtje verder te kijken. Heeft ‘ie wel een overzicht van projecten? Kijk dan of de stijl je aanspreekt en of de type projecten aansluiten bij jouw project. Op zoek naar een creatieve partij? Het portfolio spreekt boekdelen. Maar staar je er ook niet blind op. Een ontwerp komt altijd in samenspraak met de klant tot stand. Het blijft een kwestie van smaak. 

6. Terugkerende kosten

Bij terugkerende kosten moet je bijvoorbeeld denken aan licentie-, service- en hostingkosten. Soms zijn dit maandelijkse kosten, soms jaarlijkse kosten. In ieder geval gaan deze kosten bepalen hoeveel je minimaal de komende jaren gaat betalen. Houd deze kosten zeker in de gaten want een website die goedkoop is, kan na x jaar een zeer dure grap worden wanneer de terugkerende kosten te hoog zijn.

7. Updates van het systeem

Hoe je het ook went of keert: websites zijn voer voor hackers. Websites die niet aan de juiste kwaliteitseisen voldoen zijn ronduit kwetsbaar. Vraag dan ook altijd aan je toekomstige webbouwer hoe hij zorgt dat het systeem dat wordt gebruikt altijd update is? Of het aan de laatste snelheids- en veiligheidseisen voldoet? Hoe zij ervoor zorgen dat het systeem voldoet aan de laatste ontwikkelingen?

Wij updaten het systeem elk kwartaal. Daar staat een kleine fee tegenover. Maar je krijgt er veel voor terug. 

8. Ben ik eigenaar van de geproduceerde code?

De website wordt voor jou gemaakt. Dan wil je natuurlijk ook dat jij eigenaar bent van de code. Dan sta je niet met lege handen, mocht er onverhoopt iets met je webbouwer gebeuren of de samenwerking stopt. Je kunt dan gewoon naar een ander toe. 

Hoewel wij maatwerk maken, zit je nooit aan ons vast. Je bent eigenaar van de geproduceerde code. Je kunt er altijd voor kiezen om zelf de code door te ontwikkelen of met een andere partij verder te werken. Wij bouwen ons CMS en website boven op een Open Source Framework (Yii).

9. Hosting

Regelt de webbouwer de hosting? Of moet je daar zelf achteraan? Het prettigst is natuurlijk om alles uit handen te geven. Je hebt er geen omkijken meer naar. En ook prettig: je hebt een contactpersoon voor alles.

Wij regelen graag de hosting. Hiervoor werken wij samen met onze partner de Heeg. Het fijne aan deze partij is dat er 24/7 monitoring op de server is. Dus als de website er plots uitligt, dan gaan daar alle alarmbellen rinkelen. Ze gaan meteen aan de slag, meestal nog voordat je zelf door hebt dat je website uit de lucht is.

 10. Specialiteiten

Bij Insyde hebben we alle disciplines in huis: ontwerp, HTML, programmeurs en ook SEO. Maar er zijn ook genoeg partijen waarbij bijvoorbeeld de tak ontwerp ontbreekt. Naast het webdesignbureau moet je dan ook met een ontwerpbureau in zee. In 9 van de 10 gevallen zal een webdesignbureau je ook vertellen dat zij een zoekmachinevriendelijke website voor je maken. Dat noemen ze dan SEO. Een zoekmachinevriendelijke is een belangrijke voorwaarde om gevonden te worden, maar daarmee ben je er nog niet. Wij bieden adviestrajecten en zorgen dat SEO altijd de basis is. 

Bepaal voor je zelf wat je belangrijk vindt? Is vindbaarheid voor jou essentieel? Of hecht jij meer waarde aan een solide techniek?

11. Plan van aanpak

Gestructureerd en nauwkeurig werken. Ook bij IT-projecten zoals een website maken, is dit nodig. Vraag aan de webbouwer hoe hun plan van aanpak eruit ziet. Wat de doorlooptijd is. Hoe zij jouw rol zien tijdens het project. Kunnen ze daar goed antwoord op geven, dan kun je gerust zijn. Ervaren bureaus moeten zonder problemen hun projectflow kunnen oplepelen.

Wij omarmen in ieder geval de SCRUM-methode. Maar zijn ook bedreven in de watervalmethode.

12. Prijs

Goed werk heeft zijn prijs. De prijs van de website is afhankelijk van je wensen. Je kunt het zo duur maken als je het zelf wilt. Hoe meer opties je toevoegt, hoe duurder het wordt. Vraag altijd bij meerdere webdesignbureaus een offerte op en vergelijk de prijzen.

Al is dat laatste niet eenvoudig. Want hoe moet je de prijs interpreteren? Soms is het echt appels met peren vergelijken. In een offerte geven wij altijd het aantal begrote uren, zodat je een goed beeld hebt waar de tijd in gaat zitten. Krijg je alleen een totaalprijs? Vraag dan eens hoe die prijs tot stand komt en waarom zij de prijs op die manier hebben opgebouwd. Dit helpt bij het vergelijken. 

Over het algemeen geldt ook bij website: goedkoop is duurkoop. En een hogere prijs zorgt voor een betere kwaliteit.

13. Responsive

Hoewel je zou verwachten dat het tegenwoordig standaard is, leveren nog lang niet alle webbouwers een website die ook geschikt is voor mobiele apparaten. In dat geval spreken we over responsive: de website schaalt op basis van de grootte van het scherm naar het juiste formaat.

Bij ons zit dat wel snor.  

14. Veiligheid

Hoe kijkt jouw webbouwer aan tegen veiligheidsissues? Zorgt hij dat de website via een beveiligde verbinding loopt? En wat doet hij met persoonsgegevens die worden verzameld? In de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) heeft de overheid vastgelegd hoe website met persoonsgegevens moeten worden opgegaan. Jij als website-eigenaar bent verantwoordelijk, maar het is wel fijn als de webbouwer je hierin adviseert. 

Wij volgen de richtlijnen. Maar doen anderen dat ook? 

Genoeg punten om op te letten, me dunkt. Hopelijk helpen deze aandachtspunten jou een goedgeïnformeerde keuze te maken. Het is natuurlijk een beetje ‘Wij van WC-eend, adviseren WC-eend’. Maar wij gaan graag met jou in gesprek :-) 

Geschreven door Caroline de Vor

Projectleider

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Watervalmethode vs Scrum

Scrum is geliefd bij veel software-ontwikkelaars. Zo ook bij ons; wij houden echt van scrummen. Maar soms – heel soms – werken wij nog volgens de watervalmethode. Dit doen wij vooral bij projecten waarbij de projectleider aan de klantzijde geen beslissingsbevoegdheid heeft en elk stap aan een leidinggevende, het management of een stuurgroep moet worden verantwoord. Soms is de watervalmethode ook meer geschikt voor website waarop content centraal staat en al in een vroeg stadium...

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...

Is mijn website mobielvriendelijk?

Eerder schreven we al over het verchil tussen een mobiele website, een responsive website en een mobiele app. In dit artikel zoomen we wat verder in wat mobielvriendelijk eigenlijk is, waarom het belangrijk is en waar je op moet letten. Oké. Laten we van start gaan!

Een offerte aanvragen

Heb je een duidelijk beeld van je wensen en wil je weten wat het kost om dit te laten maken?