Linkbuilden met een gratis Linkbuilding Tool account

De Linkbuilding Tool is een online hulpmiddel voor iedereen die zich bezighoudt met linkbuilden. In dit weblogartikel beschrijf ik een linkbuildingstrategie voor Basic Accounts. Door dit artikel door te nemen kun je maximaal resultaat halen uit je linkbuilding werkzaamheden met een gratis Basic Account. Mocht je vragen hebben dan kun je onder het artikel een reactie achterlaten.

 Je kunt een gratis Basic Account aanmaken waarmee je jouw linkbuilding werkzaamheden kunt structureren:

 • Geschikte linkpagina’s zoeken waar je een link naar jouw website kunt aanmelden. Het zoeken gebeurt met behulp van speciale custom zoekmachines. Een custom zoekmachine maakt gebruik van de zoektechniek van Google en doorzoekt speciaal door ons geselecteerde websites waar je een grote kans hebt om je link te plaatsen.
 • Snel linkpagina's opslaan waar je jouw link wilt aanmelden.
 • Per linkpagina de details van jouw link registreren, zoals url, titel, beschrijving, datum aanmelding en eventuele kosten.
 • Nog niet aangemelde links, aangemelde links, geplaatste links en afgewezen links onderscheiden.
 • Automatisch controleren welke links geplaatst zijn.

I. Zoekwoorden Achterhalen

Wanneer je nog geen lijst hebt met zoekwoorden die belangrijk zijn voor jouw website, dan kun je deze achterhalen met de Adwords Keyword Tool. Vul een aantal woorden in die sterk gerelateerd zijn aan de inhoud van jouw website en klik op zoeken. Je ziet nu een lijst met zoekwoorden verschijnen en in de kolom ernaast zie je hoe vaak een zoekwoord is ingetikt bij Google de afgelopen maand. Zo krijg je een idee welke zoekwoorden populair zijn. Maak gebruik van de setting [exact] om een reële inschatting te krijgen van de hoeveelheid maandelijkse zoekopdrachten. Noteer de zoekwoorden die sterk samenhangen met de inhoud van jouw website.Adwords Keyword Tool

II. Basic Account aanmaken

Ga naar Linkbuilding Tool en maak een Basic Account aan door de instructies te volgen. Je moet een geldig e-mailadres gebruiken, omdat je  het account moet verifiëren voordat je toegang krijgt. Bekijk de video hieronder voor meer informatie.

III. Links zoeken en registreren in Linkbuilding Tool

 • Als je voor de eerste keer inlogt, moet je een project aanmaken.’URL website’ is de URL van de website waarvoor je gaat linkbuilden.
 • Je krijgt vervolgens een zoekbox te zien, waarmee je kunt zoeken naar startpagina’s. Gebruik een zoekwoord uit je lijst die je bij stap 1 hebt gevonden en klik op zoeken.
 • Je krijgt een scherm te zien met de zoekbox en zoekresultaten. Ook zie je een geel blok met de rondleiding. We raden je aan om de rondleiding minstens één keer door te lopen om een goed beeld te krijgen van de functionaliteiten. Beëindig de rondleiding om aan de slag te gaan.
 • Wanneer je op een zoekresultaat gaat staan, zie je een knop ‘URL naar formulier’. Hiermee kun je het URL van het zoekresultaat kopiëren naar het vak ‘URL linkpagina’. Hieronder volgt een korte beschrijving van de meest belangrijke velden van het formulier:
  Linkregistratieformulier
 • Project: de website waarvoor  je gaat linkbuilden.
  Titel: dit is de gewenste linktekst van jouw link op de startpagina, bijvoorbeeld: Thrillers – Mijn Boeken Website.
  URL: de URL van jouw website die je gaat aanmelden, bijvoorbeeld: www.mijnboekenwebsite.nl/thrillers
  URL Linkpagina: de URL van de startpagina waarop jouw link komt te staan, bijvoorbeeld http://boeken.jouwpagina.nl/rubrieken/thrillers.html
  Beschrijving: dit is de omschrijving van de URL die je aanmeldt bij een startpagina, bijvoorbeeld:
  "Mijn boeken website is de beste webwinkel voor thrillers!"
  Teruglink verplicht: indien de beheerder van een startpagina een teruglink eist, kun je hier aangeven op welke URL van jouw website de teruglink staat vermeld, bijvoorbeeld: www.mijnboekenwebsite.nl/links
 • Klik op één van de ‘Opslaan’ knoppen als je alle verplichte velden hebt ingevuld. De tool slaat nu deze link op in het systeem.
 • Er komt een icoontje te staan naast het zoekresultaat. Ook zie je dat je de URL van dit zoekresultaat niet meer naar het formulier kunt kopiëren. Op deze manier zorg je ervoor dat je nooit exact dezelfde startpagina twee keer registreert. Het icoontje naast het zoekresultaat geeft de status van de link in de tool aan.
 • Je ziet ook dat na het opslaan van een formulier dat de velden Titel, URL en Beschrijving blijven staan. Dit is handig omdat je nu alleen bij een ander zoekresultaat op ‘URL naar formulier’ en vervolgens op Opslaan hoeft te klikken. Op deze manier kun je heel snel links registreren in de tool.

Bekijk de video hieronder om het proces van links registreren te zien:

IV. Handmatig links aanmelden & controleren

 • Nadat je een aantal links hebt geregistreerd met het formulier, klik je bovenaan het scherm op je projectnaam.
  naar linkbuilding tool project
 • Je gaat nu naar een overzicht dat bestaat uit 5 tabbladen
  Opgeslagen linkpagina’s: overzicht van alle linkpagina’s die je met behulp van het formulier hebt geregistreerd.
  Aangemelde links: overzicht van linkpagina’s waarbij je jouw link handmatig hebt aangemeld.
  Geplaatste links: overzicht van linkpagina’s die een link hebben geplaatst naar jouw website.
  Afgewezen links: overzicht van linkpagina’s die weigeren om een link te plaatsen naar jouw website.
  Afkeurde linkpagina’s:
  overzicht van linkpagina’s waar jij geen link wilt aanmelden, omdat deze pagina’s spam bevatten of beheerd worden door een concurrent.
 • Je ziet bij het tabblad Opgeslagen Linkpagina’s de links die je met behulp van de zoekresultaten en het formulier hebt opgeslagen. Klik eerst op de knop ‘Alle links controleren’. De tool gaat dan controleren of er toevallig al links geplaatst zijn op de linkpagina’s waar jij je link wilt gaan aanmelden. Als er in het verleden een link naar jouw website geplaatst is op een linkpagina, dan zal deze een groen blokje krijgen in de tabel. Je kunt de links met een groen blokje verplaatsen door naast de link in de tabel op de knop Acties en vervolgens in het dropdownmenu op Geplaatste links te klikken.
 • Klik vervolgens in de tabel in de kolom URL Linkpagina op een link. De linkpagina opent in een nieuw tabblad van je browser. Meestal vind je onderaan de linkpagina een knop ‘site aanmelden’, ‘site aanmelden’ of ‘contact’. Als je hierop klikt kom je uit bij een formulier waar je jouw link kunt aanmelden. Switch naar het tabblad van de Linkbuilding Tool om te kijken welke Titel en URL van jouw website je moet invullen in het formulier van de linkpagina. Vul het formulier in en verzend het formulier naar de beheerder.
 • Keer terug naar de Linkbuilding Tool en verplaats de linkpagina waar je net jouw link hebt aangemeld naar het tabblad ‘Aangemelde Links’ met behulp van de knop Acties > Aangemelde Links. Herhaal de aanmeldprocedure voor alle Opgeslagen Linkpagina’s.
 • Na een aantal weken kun je in de Linkbuilding Tool naar het tabblad ‘Aangemelde Links’ en op de knop ‘Alle links controleren’ klikken om te achterhalen of er al links geplaatst zijn.

Voor meer informatie over link management, bekijk de video hieronder:

V. Tips voor maximaal linkbuilding resultaat

1. Beoordeel eerst de kwaliteit van een linkpagina

Niet alle linkpagina’s zijn geschikt om een link bij aan te melden. Om op een snelle en goede manier de linkpagina op kwaliteit te beoordelen, stel jezelf de volgende vragen wanneer je een linkpagina bekijkt:

 • Hoeveel bezoekers krijgt deze linkpagina per maand?
  Vaak kun je onderaan de linkpagina op een statistiekicoontje klikken om de bezoekersaantallen te zien. Wanneer een linkpagina slechts een paar keer per maand wordt bezocht, zul je nauwelijks bezoekers ontvangen via deze linkpagina. Hierdoor kun je je afvragen of het zin heeft om een link aan te melden bij deze pagina. Hieronder zie je een aantal statistiekicoontjes.
 statistieken linkpagina 1  statistieken linkpagina 2  statistieken linkpagina 3
 • Worden er verschillende bronnen geciteerd?
  Als een linkpagina naar veel verschillende bronnen (domeinen) verwijst, is de kwaliteit van de pagina vaak beter. Wanneer alle links naar één of twee domeinen verwijzen is de kwaliteit vaak laag en wordt de linkpagina vaak beheerd door de eigenaar van deze domeinen. Een link aanmelden heeft dan vaak weinig zin.
 • Maakt de website gebruik van nofollow en/of 302-redirects?
  Links met nofollow of links die via een 302 redirect dragen geen PageRank over en zijn dus alleen interessant als er veel bezoekers op de linkpagina komen.
 • Heeft de linkpagina PageRank / Mozrank?
  Controleer of de linkpagina PageRank of MozRank heeft. Je kunt hiervoor SearchStatus (Firefox) gebruiken. Een grijze toolbar PageRank kan betekenen dat Google de pagina als 'lage kwaliteit' beoordeelt of dat de pagina (nog) niet is geindexeerd. Daarnaast is een linkpagina met 1500 links en een PageRank 1 waarschijnlijk niet de moiete waard om je site bij aan te melden. Om de PageRank / Mozrank te controleren kun je bijvoorbeeld gebruik maken van SearchStatus (Firefox).

2. Eerst zoeken en registreren, dan aanmelden

Besteed eerst aandacht aan het zoeken naar en registreren van links met behulp van de zoekmachines en switch daarna pas naar de tabel in tabblad ‘Opgeslagen Linkpagina’s’ om links te gaan aanmelden. Dit werkt stukken sneller dan één link zoeken, registreren en aanmelden.

3. Gebruik meerdere zoekmachines van de Linkbuilding Tool

Je hoeft niet alleen te zoeken binnen Nederlandse linkpagina’s. Klik naast het zoekvak op het eerste dropdown menu om alle verschillende zoekmachines te zien en te selecteren.

Linkpagina's zoeken

Hieronder een greep uit de beschikbare zoekmachines:
Belgische Linkpagina’s: Belgische startpagina’s
Nederlandstalige Directories:
Bij directories kun je een beschrijving meegeven bij je link.
Forums:
voor het reageren op (actuele) forumberichten. In je reactie of handtekening plaats je een link naar je website. Zet de tijdperiode op ‘afgelopen jaar’ in het tweede dropdown menu naast de zoekbox om actuele berichten te vinden.
Weblogs:
voor het reageren op (actuele) weblogberichten. In je reactie of handtekening plaats je een link naar je website. Zet de tijdperiode op ‘afgelopen jaar’ in het tweede dropdown menu naast de zoekbox om actuele weblogsartikelen te vinden.
Engelstalige Directories:
handig voor meertalige sites. Meld hier de Engelse variant van je website aan bij Engelse directories.
Duitse Linkpagina’s en Directories:
handig voor meertalige sites. Meld hier de Duitstalige variant van je website aan bij Duitse directories.
Nieuwsbanken:
bekijk voorbeelden van persberichten en sites waar je persberichten kunt aanmelden.
Bedrijvengidsen:
het aanmelden bij bedrijvengidsen zorgt ervoor dat je lokaal beter vindbaar bent.
Videosites:
bekijk voorbeelden van videos (van concurrenten) en sites waar je videos kunt uploaden.
Sociale en Zakelijke Netwerken:
bekijk voorbeelden van sociale profielen (van concurrenten) en vind potentiele klanten of profielen die jouw website willen ‘liken’.

4. Lees de aanwijzingen voor het aanmelden van links goed door

Iedere linkpagina of directory heeft zijn eigen set van instructies voor het aanmelden van links. Lees deze goed door voordat je een link aanmeldt. Dit vergroot de kans dat de beheerder jouw link evalueert en plaatst.

5. Stuur een persoonlijk bericht

De formulieren van linkpagina’s bevatten vaak een veld ‘Opmerkingen’. In dit veld kun je een persoonlijke boodschap sturen. Zorg dat de inhoud van je boodschap niet dwingend of eisend is. De beheerder moet moeite doen om jouw aangemelde link te bekijken, te beoordelen en te plaatsen en hij heeft alle vrijheid om links te weigeren. Je doet er dus verstandig aan om een vriendelijke, duidelijke boodschap te sturen. Gebruik het veld opmerkingen om:

- De beheerder persoonlijk aan te spreken (de naam van de beheerder staat vaak onderaan de pagina. Zo weet een beheerder dat je de linkpagina daadwerkelijk gezien/bestudeerd hebt en dat je hem of haar niet behandelt als een nummer).
- De beheerder uit te leggen waarom een link naar jouw website niet mag missen op zijn linkpagina (motivatie).

6. Meld niet alleen links naar je homepage aan en varieer de linkteksten

Het komt vaak voor dat alleen links worden aangemeld naar de homepage van een website. Dit betekent dat alle PageRank naar de homepage gaat en veel minder naar de dieper gelegen pagina’s op de website. Hierdoor zullen dieper gelegen pagina’s meer moeite hebben om te ranken voor zoekwoorden. Meld daarom ook links aan naar pagina’s die dieper in de website structuur liggen. Zo kun je bijvoorbeeld de pagina www.mijnboekenwebsite.nl/thrillers het beste aanmelden bij http://thriller.startbewijs.nl met de Titel (linktekst)   Thrillers – Mijn Boeken Website’.

7. Reageer op e-mails van linkpagina beheerders

Stuur altijd een bedankje als een link geplaatst is. Wanneer je link is afgewezen, kun je altijd proberen om te onderhandelen met de beheerder, bijvoorbeeld door het aanbieden van een link terug.

8. Zoek niet alleen op zoekwoorden waarop je wilt ranken

Maak ook gebruik van synoniemen of aanverwante onderwerpen tijdens het zoeken naar geschikte linkpagina’s. Verkoop je paraplu’s, zoek dan niet alleen op het product of merknaam, maar bijvoorbeeld ook:  regen,  storm,  herfst, winter, modeaccessoires, weer, weersverwachting etc. Zodoende vind je ook linkpagina’s die zijdelings met jouw producten of diensten te maken hebben.

9. Bekijk onze eigen Linkbuilding Tips pagina op LBT.nl

Behalve de handige bovenstaande linkbuilding suggesties, hebben wij ook een aparte linkbuilding tips pagina gecreëerd bij de Linkbuilding Tool om zo nog meer te voorzien in de informatiebehoefte van onze gebruikers/bezoekers.

Sneller linkbuilden met een Professional Account

Het Basic Account van de Linkbuilding Tool is geschikt om linkpagina’s te ontdekken en om de linkbuilding werkzaamheden te structureren. Linkbuilders, SEO specialisten, webwinkel eigenaren en webmasters met veel sites doen linkbuilding op grote schaal. Voor deze doelgroepen is ook een Professional Account beschikbaar tegen een maandelijkse vergoeding, waarmee het linkbuildingproces aanzienlijk versneld kan worden. De belangrijkste voordelen van een Professional Account zijn samengevat:

Meerdere projecten: mogelijkheid om meerdere projecten aan te maken onder hetzelfde account.
Import/Export functie: mogelijkheid om links te importeren en exporteren.
Bulk Acties:  eenvoudig groepen links verplaatsen binnen de Linkbuilding Tool
Linkdata: extra informatie over linkpagina’s, zoals de Mozrank (vergelijkbaar met PageRank), aantal links op een linkpagina en de mogelijkheid om tabellen te sorteren op basis van de linkdata, zodat je prioriteiten kunt stellen bij het aanmelden van links.
Aanmeldmanager: formulieren van een groot aantal verschillende linkpagina’s worden grotendeels automatisch ingevuld. Ook worden alle ingevulde velden in de Linkbuilding Tool splitscreen getoond, zodat je eenvoudig kunt copy-pasten. Tenslotte kun je ook e-mailsjablonen maken en e-mails naar een beheerder sturen (indien er bijvoorbeeld geen formulier aanwezig is).

Voor meer informatie over en linkbuilding strategieën voor de Professional Account kijk hier:

Linkbuilding workshop

Ben je door ons artikel geactiveerd om meer te willen leren over linkbuilding? Dan kun je ook overwegen om je in te schrijven voor onze linkbuilding training, inclusief 3 maanden gratis een Professional Account. Hier ontdek je alles binnen de wondere wereld van de linkbuilding waardoor het een stuk eenvoudiger wordt om de volgende stap te zetten voor de online prestaties van jouw onderneming of bedrijf. Ter voorbereiding op de workshop zou je ook onze eigen ontwikkelde linkbuilding quiz kunnen spelen. Geschikt voor jong en oud! :-)

Ook kun je ervoor kiezen om je linkbuilding bij ons uit te besteden.

Geschreven door Bert van Heerde

SEO specialist

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...

SEO mythes

SEO mythes: wat is waarheid en wat is fictie?

SEO is een vakgebied waarin veel verhalen rondgaan over wat wel en niet werkt. SEO is dan ook een vakgebied met een continu veranderend landschap. De technologie achter websites wordt continue verbeterd, zoekmachines worden steeds slimmer en zoekmachinegebruikers worden steeds beter bediend. In dit artikel zullen we een aantal SEO-misverstanden behandelen.

Long tail SEO

Long Tail SEO: proces van de lange adem

Long Tail, een SEO-strategie die vaak wordt vergeten of niet wordt toegepast. Een gemiste kans! Long Tail is perfect ter aanvulling van je huidige Short Tail SEO-strategie. In dit artikel leg ik uit wat Long Tail zoekwoorden zijn, wat het je kan opleveren en beschrijf ik het proces van een Long Tail SEO-strategie.