Long Tail SEO: proces van de lange adem

Long Tail, een SEO-strategie die vaak wordt vergeten of niet wordt toegepast. Een gemiste kans! Long Tail is perfect ter aanvulling van je huidige Short Tail SEO-strategie. In dit artikel leg ik uit wat Long Tail zoekwoorden zijn, wat het je kan opleveren en beschrijf ik het proces van een Long Tail SEO-strategie.

Long Tail vs Short Tail

Wat zijn Long Tail zoekwoorden eigenlijk? De naam zegt het al: een lange zoekopdracht. Short Tail zoekwoorden zijn korte zoekopdrachten. Waarin verschilt Long- en Short Tail nog meer?

Short Tail Long Tail
Korte zoekopdracht Lange zoekopdracht
Brede zoekopdracht Specifieke zoekopdracht
Hoog zoekvolume Laag zoekvolume
Veel concurrentie Weinig concurrentie
Lage conversie Hoge conversie
Vindbaar worden kosten veel tijd Snel vindbaar

Voorbeelden Long- en Short Tail zoekopdrachten:

Short Tail Long Tail
Motorolie Welke motorolie heb ik nodig
Jas kopen Zomerjas kopen heren
Nike schoenen Nike Mercurial maat 43
Snackbar Snackbar Amsterdam-Oost
Karaffen Kristallen karaffen kopen
Matras kopen Welk matras past bij mij
Vakantie Rome Wat te doen in Rome

Wat levert Long Tail op?

Use case: ‘Autowebshop Huppeldepup’ verkoopt allerlei auto-accessoires. Naar aanleiding van een Long Tail SEO-strategie hebben ze een hoop geschreven en nieuwe pagina’s gepubliceerd op de website, zoals:

 • Welke motorolie heb ik nodig?
 • Hoe ruitenwissers vervangen?
 • Hoe bandenspanning controleren?

Wat heeft het opgeleverd?

 • Vindbaar in Google op deze nieuwe zoekopdrachten.
 • Meer verkeer gegenereerd naar de website.
 • Meer verkocht naar aanleiding van de nieuwe pagina’s.
 • Social shares gekregen.
 • Een auto-gerelateerde website heeft een link geplaatst naar jouw pagina over ‘Hoe bandenspanning controleren’.
 • Doordat Autowebshop Huppeldepup regelmatig nieuwe artikelen plaatst, wordt de relevantie van zijn website over auto’s vergroot. Hierdoor zal hij op de lange termijn ook beter vindbaar worden op zijn hoofd/commerciële zoekwoorden. Dubbel winst dus! Zo draagt Long Tail indirect ook bij aan je Short Tail SEO-strategie.
 • Je wordt gezien als autoriteit (door bezoekers en zoekmachines) op jouw vakgebied.
 • Je website blijft up-to-date.

Een Google-gebruiker heeft gezocht op ‘Welke motorolie heb ik nodig’ en ziet jouw website in de top-5 resultaten staan. De bezoeker klikt op jouw website omdat jouw pagina exact overeenkomt met de zoekopdracht waar hij/zij naar op zoek was.

Google long tail

Vervolgens leest de bezoeker een zeer informatief artikel over welke motorolie je nodig hebt. Na het lezen van het artikel begrijpt de bezoeker precies welke motorolie hij nodig heeft voor zijn auto. De bezoeker kijkt verder op de website en ziet een pagina met ‘Webshop’. Daar gaat hij op zoek naar de motorolie die hij nodig heeft en plaatst een bestelling.

Proces van Long Tail

 1. Zoekwoordenonderzoek: Long Tail begint altijd met een zoekwoordenonderzoek. Een zoekwoordenonderzoek voeren we uit om te analyseren op welke zoektermen er precies wordt gezocht in Google en hoeveel concurrentie op dat zoekwoord zit. Laten we weer het voorbeeld van de fictieve Autowebshop erbij nemen. Daarvoor hebben we de volgende Long Tail zoekwoorden gevonden:
Zoekwoord Zoekvolume p/m Concurrentie
Welke motorolie heb ik nodig 320 Zeer laag
Hoe ruitenwissers vervangen 40 Zeer laag
Hoe bandenspanning controleren 20 Zeer laag

2. Schrijflijst: We hebben een aantal mooie Long Tail zoekwoorden gevonden waarbij de concurrentie op het zoekwoord ook erg laag is, mooi! Dat betekent dat we relatief snel goed kunnen scoren in Google. Nu is het alleen nog tijd om ook daadwerkelijk te gaan schrijven.

We adviseren altijd de klant om een nieuwe pagina te maken. Hij mag dit zelf schrijven. Maar wij kunnen dat ook doen. In beide gevallen moet de expertise die jij hebt gaan leven op papier. Heb je besloten om zelf in de pen te kruipen? Dan maken wij je het schrijven zo gemakkelijk mogelijk door een schrijflijst op te stellen. Hierdoor kan de tekstschrijver direct aan de slag met schrijven zonder rekening te houden met voor hem/haar allerlei randzaken.

Voorbeeld schrijflijst:

Schrijflijst

3. Pagina publiceren: Nu de pagina is geschreven, is het tijd om de pagina te publiceren op de website. Hoe dit precies in zijn werk gaat verschilt per CMS die je website gebruikt, bijvoorbeeld Wordpress of de Webmagiër van Insyde. Zorg ervoor dat je alle ‘meta tags’ (zie schrijflijst hierboven) goed invult, zodat Google en de gebruiker goed begrijpen waar je pagina over gaat. Na het publiceren zal je pagina gewoonlijk binnen een paar dagen in de zoekresultaten van Google verschijnen.

Het is echter ook mogelijk om je pagina na het publiceren direct te laten indexeren door Google via Google Search Console. Log in op je account --> Crawlen --> Fetchen als Google. Geef daar de URL van je nieuwe pagina aan, klik op ‘Ophalen’ en vervolgens ‘Indexering aanvragen’.

Fetchen als Google

Na je verzoek om je nieuwe pagina te indexeren, zal je pagina in de meeste gevallen binnen een minuut in de zoekresultaten van Google verschijnen. Open een incognito venster in je webbrowser (Control + Shift + N in Google Crome) en controleer vervolgens op welke pagina in Google je nieuwe webpagina  is binnengekomen. Hoe hoog je binnenkomt in de zoekresultaten is afhankelijk van de concurrentie en je autoriteit.  Heb je een goed zoekwoord te pakken, dan kom je vaak al binnen op pagina 1, 2 of 3.

Ben je nog niet tevreden over je positie in Google, dan kun je een aantal dingen doen:

 1. Heb geduld.
 2. Maak interne links aan naar de pagina.
 3. Zorg voor externe links naar de pagina.
 4. Verbeter de kwaliteit van de pagina.
 5. Controleer of de pagina goed genoeg is geoptimaliseerd.

Herhaal

Je hebt je eerste Long Tail pagina gepubliceerd, mooi! Zoals eerder aangegeven is het zoekvolume op Long Tail zoekwoorden relatief laag, maar er zijn zeker mooie pareltjes te vinden met een hoog zoekvolume. Tel het zoekvolume van alle Long Tail zoekwoorden bij elkaar op om het potentiële verkeer naar je website in te schatten. Monitor je posities in Google en het verkeer naar je website. Herhaal vervolgens dit proces en ervaar zelf wat het je oplevert. Een goed voorbeeld waarbij ik longtail SEO heb toegepast, is bij mijn website over fitness en voeding: Spierbouwers.nl.

Conclusie

Long Tail als SEO-strategie is een gemiste kans voor iedereen die het nog niet doet. Gelukkig voor jou zijn er weinig concurrenten die zich hier actief bezig houden, grijp dus je kans! Na het lezen van dit artikel heb je een beter beeld gekregen van wat Long Tail zoekwoorden zijn, wat het je oplevert en hoe zo’n proces eruit ziet. Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben of hulp nodig hebben bij jouw Long Tail SEO-strategie? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact

foto

Geschreven door Elias Masoud

Online Marketeer

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...

SEO mythes

SEO mythes: wat is waarheid en wat is fictie?

SEO is een vakgebied waarin veel verhalen rondgaan over wat wel en niet werkt. SEO is dan ook een vakgebied met een continu veranderend landschap. De technologie achter websites wordt continue verbeterd, zoekmachines worden steeds slimmer en zoekmachinegebruikers worden steeds beter bediend. In dit artikel zullen we een aantal SEO-misverstanden behandelen.

SEO 5-stappenplan Insyde

SEO 5-stappenplan voor meer bezoekers, conversies én omzet!

Om een goed beeld te krijgen hoe een SEO-traject eruit ziet bij Insyde, hebben we het SEO 5-stappenplan opgezet. Met het vijf-stappenplan krijg je inzicht in onze succesvolle aanpak voor het beter vindbaar maken van websites, wat leidt tot meer conversies en omzet. Trek jij aan het langste eind of blijven je concurrenten je voor?