Mobiele site vs responsive website vs app

Eerder schreven we al over het belang van mobiel voor Google. Nu wil ik graag inzoomen op de verschillende opties om mobiele bezoekers te bedienen met een mooie online ervaring. Zoals de titel van het artikel al aangeeft zijn er drie smaken: Mobiele website, Responsive Website en IOS/Android (native) App. Ik start met het bespreken van de verschillende opties en  ik zal afsluiten met een conclusie hoe wij kijken naar welke oplossing je wanneer nodig hebt. 

Wat is een mobiele website?

Een mobiele website is een site speciaal ontwikkeld voor het gebruik op mobiele telefoons. Vaak wordt deze site gehost op het subdomein m.uwdomein.nl. Als een bezoeker je hoofddomein www.uwdomein.nl bezoekt, checkt je browser of dat gebeurt met een mobiel apparaat en dan redirect die de gebruiker naar het subdomein. Deze mobiele website heeft een design speciaal aangepast voor het kleinere scherm en heeft vaak minder mogelijkheden dan de desktopversie.

Voordelen mobiele website

Het grote voordeel van een mobiele website is dat hij helemaal geoptimaliseerd kan worden voor mobiel gebruik. Dus de hele code-base kan super clean en snel zijn. Door het gebruik van het subdomein is het voor bezoekers ook duidelijk dat ze op een mobiele website zitten.  Ze snappen dus dat deze minder kan dan de volledige versie.

Nadelen mobiele website

Het grootste nadeel van een mobiele website is dat je feitelijk twee websites hebt en moet onderhouden. Elke keer als je nieuwe functionaliteit toevoegt, moet je beslissen of deze ook voor mobiel beschikbaar komt. Daarnaast heb je ook nog tablets die een groter scherm hebben en waarvoor de mobiele versie misschien te uitgekleed is. Moet je dan nog een derde website maken?

Wat is een responsive website

Een responsive website past zijn uiterlijk aan aan de  afmetingen van het beeldscherm dat de bezoeker gebruikt om de website te bezoeken. Op een mobiele telefoon ziet de website er anders uit dan op een tablet. En op de tablet kan hij er weer anders uitzien dan op de desktop. 

Voordelen responsive website

Het grote voordeel van een responsive website ten opzichte van de mobiele website is dat je maar één website hebt die je hoeft te onderhouden. Hierdoor zijn de totale kosten lager. Door de responsive technieken kun je afhankelijk van de schermgrootte verschillende varianten van je website maken die geoptimaliseerd zijn voor mobiel, tablet of desktop. Zelfs als iemand je website bekijkt op een TV of hele grote monitor, kun je hem een ander uiterlijk geven.

Nadelen responsive website

Het nadeel van een responsive website is dat het een uitdaging is om op alle browsers, besturingssystemen en schermgroottes de layout goed te krijgen. Wij gebruiken hier een responsive framework voor die dat werk makkelijker maakt.

Wat is een mobiele app?

Een mobiele app is een app gemaakt voor mobiele telefoons. Er zijn tegenwoordig ook apps voor desktops. Spreken we over een app dan bedoelen we eigenlijk altijd een mobiele app. Een mobiele app is gebouwd voor iOS of Android, de besturingssystemen van Apple en Google. De app wordt gepubliceerd in een app-store waar bezoekers deze kunnen downloaden en installeren op hun mobiele telefoon. We noemen deze apps ook wel native apps, omdat ze geprogrammeerd zijn in de specifieke (native) taal voor het besturingssysteem. Ik sprak hierboven over Apple en Google. Maar dan vergeet ik gewoon de Windows Phone. Die ook een eigen appstore heeft.

Voordelen app

Een app heeft een aantal voordelen. Omdat apps in hun eigen ecosysteem leven werken alle apps wat betreft navigatie globaal op dezelfde manier. Tenminste als de ontwerper niet iets heel afwijkends heeft bedacht. Maar dat is een goed iets. Bezoekers leren zo sneller je app te gebruiken. Als je een native app bouwt, kun je gebruikmaken van functies van de telefoon, zoals bijvoorbeeld push notificaties, de camera en gps-locatie. In de meeste gevallen is een native app ook sneller dan een vergelijkbare oplossing die via de browser draait.

Nadelen app

Het grootste nadeel van een app is dat je voor elk platform een losse app moet maken. En dus ook voor elk platform die investering moet doen. Voor bedrijven is het bijna niet te betalen om voor alle drie de platforms een app te maken. Bovendien heeft ieder platform zijn eigen programmeertaal en heb je dus app-developers nodig die ervaring hebben met ieder afzonderlijke platform. Daarnaast moet je ook rekening houden met verschillende versies die je uitbrengt. Bezoekers moeten updaten. Niet iedereen zal dit automatisch doen. Van een responsive website weet je altijd dat bezoekers de nieuwste versie bezoeken.

Conclusie: welke van de 3 heb ik nodig?

Welke oplossing het beste werkt is erg afhankelijk van je use case. Maar wat ons betreft is één ding duidelijk: een mobiele website op een m-subdomein heb je sowieso niet nodig :-)

Heb je genoeg budget en is het voor het slagen van het product van belang dat alle mogelijkheden van een smartphone worden benut?  Dan is het onvermijdelijk dat je een mobiele app moet maken. In alle andere gevallen zouden wij adviseren om een responsive website te maken.

Overigens zijn ook steeds meer telefoonfuncties geschikt om via de browsers te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan locatiegegevens, push-notifications and local storage. Voor TNO hebben we een responsive webapplicatie gemaakt die dit soort functies gebruikt. Het gaat om een navigatieapp die schippers adviseert hoe zij zo energiezuinig mogelijk hun vaarroute kunnen afleggen, zonder concessies te doen aan de aankomsttijd. Om dit advies samen te stellen gebruiken we de locatie van het schip. Ook gebruiken we local storage om locatiegegevens op te slaan en periodiek te synchroniseren met de server. Op basis daarvan wordt het advies aangepast. En dat dus allemaal via de browser. 

Geschreven door Jeroen Guldemond

Directeur / eigenaar

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Kiezen van een webdesignbureau: waar moet je op letten?

Je wilt een nieuwe website en bent op zoek naar een goed webdesignbureau. In Nederland zijn er zeker honderd webdesignbureaus en een groot aantal ZZP’ers die websites maken. Allemaal pretenderen ze goed te zijn. Maar hoe scheid je het kaf van het koren en kies je een bureau die bij jouw organisatie past? Wij zetten 14 punten op een rij waar op je moet letten bij de keuze van een webdesignbureau.

Watervalmethode vs Scrum

Scrum is geliefd bij veel software-ontwikkelaars. Zo ook bij ons; wij houden echt van scrummen. Maar soms – heel soms – werken wij nog volgens de watervalmethode. Dit doen wij vooral bij projecten waarbij de projectleider aan de klantzijde geen beslissingsbevoegdheid heeft en elk stap aan een leidinggevende, het management of een stuurgroep moet worden verantwoord. Soms is de watervalmethode ook meer geschikt voor website waarop content centraal staat en al in een vroeg stadium...

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...

Een offerte aanvragen

Heb je een duidelijk beeld van je wensen en wil je weten wat het kost om dit te laten maken?