Op zoek naar meer inzicht in de invloed van Google Local!

Sinds de invloed van lokale relevantie is geïntroduceerd heeft menig SEO specialist het een stuk lastiger, aangezien zoekresultaten vrij dynamisch zijn geworden. Dit vernieuwde Google landschap zorgt voor nieuwe uitdagingen en om deze te tackelen zijn nieuwe handvatten nodig.

Om dit te faciliteren ben ik zelf op onderzoek uitgegaan, om zo deze handvatten te concretiseren en richtlijnen te realiseren. 

Wil je graag meer weten over dit onderzoek of over Google+ Local voor jouw organisatie? Neem dan contact op via daan@insyde.nl of lees hieronder rustig verder.

Google Local

Google Local moet in dit weblogartikel niet te worden verward met Google+ Local, wat een aparte zoekmachine is van Google binnen Google+ Local pagina's.

Wanneer ik het heb over Google Local dan bedoel ik de invloed van de lokale settings die Google automatisch triggert zodra je een zoekopdracht vanaf een bepaalde locatie doet. Google herkent deze locatie via GPS en probeert vervolgens de meest relevante informatie te tonen, waarbij soms meer rekening wordt gehouden met de lokale organisaties.

Google Local - Zoekhulpmiddelen 

Doordat dit nog niet voor alle zoekopdrachten het geval is, ging ik op onderzoek uit waar de scheidingslijn ligt en met welke zoekopdrachten je als ondernemer / SEO'er dus rekening moet houden bij het inrichten van je website op lokale kansen.

Het Google Local onderzoek

Om te onderzoeken hoe de vork in de steel zit, ben ik aan de slag gegaan met 40 zoekwoorden. Hierdoor is het zoekwoordenonderzoek niet wetenschappelijk verantwoord, maar biedt het wel degelijk handvatten voor een sterke indicatie. 

Om tot een bruikbaar resultaat te komen heb ik het onderzoek onderverdeeld in verschillende intenties. Iedere intentie leverde namelijk diverse resultaten op en draagt daardoor bij aan de beeldvorming van het totaalplaatje.

Hieronder zal ik mijn bevindingen en onderzoekmethodiek verder toelichten. Feedback is altijd welkom.

Zoekintenties

Allereerst was het zaak om te ontdekken wat voor verschillende intenties je kunt gebruiken bij het invullen van een zoekopdracht. Aangezien dit een kleinschalig onderzoek is heb ik ervoor gekozen om in eerste instantie vooral de meest gebruike intenties mee te nemen. De volgende selectie is gebruikt voor het onderzoek:

 • Het zoeken van een bedrijf: bijvoorbeeld notenwinkel of advocatenkantoor.
 • Het zoeken van product/dienstinformatie: bijvoorbeeld website laten maken of haren knippen.
 • Het kopen/bestellen van een product: bijvoorbeeld noten kopen of bonbons bestellen.
 • Algemene zoekopdrachten zonder intentie: bijvoorbeeld noten of massage.

 google local data

 

Zoekwoordenlijst

Om jullie meer inzicht te bieden in het onderzoek, heb ik de gebruikte zoekwoordenlijst openbaar gedeeld via Google Docs: https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AswEclPlDZ1wdGZMZnBGWGdfRElQNzJ2ZG1wTTRFNnc#gid=0

Ik nodig iedereen dan ook bij deze uit om het bestand aan te vullen met eigen ervaringen. Hierdoor wordt de lijst steeds waardevoller en krijgen we steeds meer grip op de dynamiek binnen het Google landschap. Het lijkt mij in ieder geval geweldig! :-)

Ik zal het onderzoek regelmatig proberen te updaten met de nieuwste gegevens om zo tot steeds meer voortschrijdend inzicht te komen.

(het bestand is openlijk gedeeld en kan ook door iedereen worden bewerkt)

Mijn eerste bevindingen

Ik zal de bevindingen bespreken per intentie om zo duidelijk in kaart te brengen welk inzicht er per type zoekopdracht kan worden verworven.

Het zoeken van een bedrijf

Hoe maak ik mijn bedrijf het beste zichtbaar en vindbaar. Dat is de vraag waar iedere ondernemer / online marketeer iedere dag weer mee bezig is. Tevens is het de vraag die wij als SEO consultants moeten proberen te beantwoorden aan de hand van creativiteit, kennis en ervaring.

Om dit proces te vereenvoudigen ben ik gestart met mijn onderzoek en dus zal ik hieronder de eerste bevindingen rondom de intentie van het zoeken naar een bedrijf in kaart brengen.

 1. De hoogste correlatie met Google Local: Het zoeken naar een bedrijf en het tonen van Google Local resultaten komt zeer vaak voor. Dit is ook logisch, aangezien dit de voornaamste reden is dat Google+ Local is opgericht. Voor deze intentie is het dus van groot belang om je lokale SEO en het bijbehorende zoekthema goed lokaal in te richten om zo je onderneming goed naar voren te laten komen bij de meest relevante zoekopdrachten.
 2. Google kent niet alle type bedrijven: Ik ben gaan experimenteren met diverse bedrijven en branches en ontdekte dat bijvoorbeeld servieswinkel, seo consultant en notenwinkel niet werden beïnvloed door Google Local. Ik kan hierin nog geen directe richtlijnen uit ontdekken aangezien bijvoorbeeld kledingwinkel, seo specialist en chocolaterie wel degelijk worden beïnvloed. Door meer data kunnen we hier wellicht sterkere conclusies uit trekken.
 3. Topresultaat Local(#1) bijna nooit lokaal: De website op plek #1 voor een zoekopdracht met deze intentie is niet consistent hetzelfde. Zo kunnen zowel landelijk opererende bedrijven (niet gevestigd in de omgeving van de lokale zoekopdracht) als lokale, als informatieve websites bovenaan eindigen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de kracht van de websites binnen het zoekthema, aangezien landelijke bedrijven eerder lokaal zullen domineren wanneer er maar weinig lokale SEO wordt toegepast bij de concurrentie. Dit is bij de meeste zoekopdrachten uit mijn onderzoek het geval en biedt dus allerlei interessante SEO mogelijkheden voor de toekomst.
 4. Informatieve websites doen lokaal ook mee: Doordat de zoekopdrachten om een bedrijf te vinden nog vrij generiek zijn, doen informatieve (en vergelijkings)websites ook druk mee om de King of the Hill te zijn. Ik verwacht echter dat op den duur de relevantie van bedrijven rondom een zoekopdracht als bijvoorbeeld 'hovenier' groter wordt dan de Wiki's.

Voor verder inzicht kun je hier de lijst met zoekwoorden bekijken en aanvullen: https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AswEclPlDZ1wdGZMZnBGWGdfRElQNzJ2ZG1wTTRFNnc#gid=0.

Het zoeken van product/dienstinformatie

De termen waar over het algemeen het meeste zoekvolume op zit, is de term die direct je product of dienst beschrijft, zonder een directe intentie. De meeste organische concurrentie vindt dan ook rondom deze termen plaats. Dit zijn de termen waar je je gezicht op de #1 positie wilt hebben.

Omdat hier vaak zoveel zoekvolume op zit, zou het extra interessant zijn om hier lokaal je website voor in te richten. De concurrentie voor bijvoorbeeld Amersfoort is natuurlijk een stuk lager dan voor heel Nederland. Hierdoor kunnen je SEO inspanningen een stuk gerichter zijn en minder intensief.

Hieronder mijn bevindingen rondom Google Local voor de zoekintentie: product/dienstinformatie.

 1. Google is zelf zoekende naar alle mogelijke diensten / producten: De zoekexperimenten met bijvoorbeeld termen als linkbuilding, website laten maken, management training en haar knippen leverde zeer diverse resultaten op. Zo zorgden website laten maken en haar knippen wel voor lokale resultaten, terwijl dit bij linkbuilding en management training niet het geval was, ondanks dat dit toch wel degelijk diensten zijn die meer waarde hebben zodra ze dichterbij huis zijn (indien van dezelfde kwaliteit natuurlijk :-)). Mijn voorlopige conclusie is dan ook dat dit komt door de nog niet volledige taalherkenning en het ontbreken van de toewijzing in de categorie 'diensten' of 'producten' ofwel 'lokaal interessant'.
 2. Google Local domineert totaal niet: Bij zowel de lokale als de nationale zoekopdrachten domineren de landelijk opererende bedrijven met sterke websites de topresulaten. Hier heeft Google dus ofwel geen duidelijke voorkeuren voor lokaal of is er een gebrek aan sterke lokale SEO. Ik zet voorlopig in op het laatste. Lokale SEO is iets wat in Nederland nog maar weinig aan de orde is wanneer je naar de Google+ Local pagina's kijkt en de bijbehorende optimalisatie van de landingspagina. Ik verwacht dat hier op den duur een geheel nieuwe interessante SEO dienst voor kan ontstaan.

Het kopen/bestellen van een product

Potentiële klanten die al een directe koopintentie hebben zijn het meest rendabel, aangezien deze al op zoek zijn naar jouw product en ook al bereid zijn het te kopen. Nu is het natuurlijk nog altijd belangrijk om de juiste prijs/kwaliteitsverhouding te hebben voor de uiteindelijke conversie, maar die stap slaan we hier even over.

Het zoekvolume is hierbij altijd lager dan de algemene zoekopdracht, aangezien er altijd meer mensen zijn die zich oriënteren rondom een onderwerp dan degene die uiteindelijk het product aanschaffen. Het binnenhalen van deze bezoekers is ondanks het beperkte volume natuurlijk zeer interessant en dient dan ook altijd een duidelijke plek te hebben binnen de SEO strategie.

Hieronder mijn bevindingen voor de relatie tussen Google+ Local en de zoekopdracht met koopintentie.

 1. Er is op dit moment geen enkele samenhang met Google Local: Ondanks de zeer gerichte zoekopdracht om een product te kopen of om er meer prijsinformatie over op te vragen, vindt Google dit op dit moment nog niet relevant genoeg (althans, binnen mijn onderzoek) voor lokale zoekresultaten. Dit is een vreemde bevinding mijns inziens, aangezien, ondanks het bestaan van webshops, lokale producten toch ook van veel toegevoegde waarde kunnen zijn gezien het gemak. Zoekopdrachten vanuit het onderzoek bestonden bijvoorbeeld uit: noten kopen, bonbons bestellen, website kosten en hondenvoer kopen. Hier heeft Google dan ook nog veel slagen te maken, aangezien juist deze opdrachten lokaal erg relevant kunnen zijn.
 2. Webshops domineren zowel lokaal als nationaal: Bij het zoeken met een koopintentie kwam ik vrijwel altijd uit bij een webshop en dit is dan ook een interessante waarneming, vind ik. Google beschouwt op dit moment zoekopdrachten met een koopintentie als vooral relevant voor webshops, aangezien die ook hun website optimaliseren voor deze koopintenties. Voor een betrouwbaar beeld vind ik het echter jammer dat hier lokale zoekresultaten ontbreken, aangezien sommige mensen hier ook in geïnteresseerd zullen zijn als alternatief.

Voor verder inzicht kun je hier de lijst met zoekwoorden bekijken en aanvullen: https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AswEclPlDZ1wdGZMZnBGWGdfRElQNzJ2ZG1wTTRFNnc#gid=0.

Algemene zoekopdrachten zonder intentie

Algemene zoekopdrachten zonder intentie barsten vaak van het zoekvolume, maar hoeveel daarvan is ook daadwerkelijk relevant? Een kritische houding is hier van groot belang wanneer je je eigen SEO traject vorm gaat geven. Je moet je afvragen welke doelen de organisatie heeft en hier vervolgens de juiste SEO strategie aan koppelen met een bijbehorende zoekwoordenselectie.

Rondom algemene zoekopdrachten zoals 'noten' en 'massage' bestaat erg veel competitie, aangezien er veel pagina's op het web zullen zijn die hier over gaan. Het is dus extra lastig om hier relevanter te zijn dan andere websites. Wanneer dit echter door een intensieve strategie wel lukt, bouw je wel autoriteit op rondom een bepaald begrip en dat is zeer waardevol.

Google Local zou het makkelijker kunnen maken voor een organisatie om als autoriteit te worden gezien voor een bepaalde regio of stad en dus wilde ik ook hier kijken wat de huidige invloed is. Hieronder mijn bevindingen.

 1. Algemene zoekopdrachten zijn Google Local gevoelig: Er zijn aardig wat zoekwoorden uit mijn onderzoek die zowel interessant zijn als beïnvloedbaar door Local. Zoekwoorden als 'website', 'advocaat' en 'massage' zijn hier bijvoorbeeld allemaal gevoelig voor. Leuke woorden om lokale autoriteit op te bouwen!
 2. Uitzonderingen bevestigen de regel: Terwijl je zoekwoordenonderzoek gaat doen is het van groot belang om ook op te letten waar de Google+ Local gevoeligheid zit. Ondanks dat sommige woorden voor de hand liggen voor Google+ Local, ontbreekt de invloed vooralsnog. Zo bleek dat 'noten' en 'hondenvoer' twee uitzonderingen op de regel waren.

Conclusie

Google Local is duidelijk nog zoekende naar een duidelijke richting. Het opstellen van concrete handvatten wordt bemoeilijkt door de uitzonderingen die de regel uiteindelijk weer bevestigen. Door zelf kritisch onderzoek te doen naar de zoekwoorden en de correlatie met Google Local kun je ontdekken in hoeverre het inzetten van SEO op lokaal van toegevoegde waarde kan zijn.

Op dit moment lijken voornamelijk algemene zoekopdrachten zonder intentie, zoekopdrachten voor bedrijven en dienst- en productbeschrijvingen te worden beïnvloed. Vooral interessant was ook dat zoekopdrachten met een koopintentie niet worden beïnvloed.

Gesteld kan in ieder geval worden dat lokale concurrentie in alle gevallen minder zal zijn dan de landelijke concurrenten. Daarnaast is de relevantie van jouw website in veel gevallen ook een stuk hoger voor lokale bezoekers. Hier op inzetten wanneer dit van toegevoegde waarde is mijns inziens dan ook een goede quick-win voor kleinere ondernemingen en zal dan ook altijd mee moeten worden genomen in het SEO traject.

Nogmaals nodig ik graag iedereen uit om deel te nemen aan een grootschalig onderzoek naar de relevantie van zoektermen vanuit de diverse intenties. Het lijkt me superinteressant om te analyseren en om meer waarde te halen uit de dataset. Bewerken en aanvullen verloopt via Google Docs: https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AswEclPlDZ1wdGZMZnBGWGdfRElQNzJ2ZG1wTTRFNnc#gid=0.

Geschreven door Daan Weustenraad

SEO/SEA consultant

SEO is een prachtig vakgebied. Het ontdekken, analyseren en uitwerken van de informatiebehoefte van een doelgroep is een mooie uitdaging die ik graag iedere dag weer aanga. De combinatie van Adwords, Analytics, SEO en Conversieoptimalisatie zorgt voor de optimale bezoekerservaring en maakt dat er steeds meer bezoekers naar je website willen en kunnen komen.

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...

SEO mythes

SEO mythes: wat is waarheid en wat is fictie?

SEO is een vakgebied waarin veel verhalen rondgaan over wat wel en niet werkt. SEO is dan ook een vakgebied met een continu veranderend landschap. De technologie achter websites wordt continue verbeterd, zoekmachines worden steeds slimmer en zoekmachinegebruikers worden steeds beter bediend. In dit artikel zullen we een aantal SEO-misverstanden behandelen.

Long tail SEO

Long Tail SEO: proces van de lange adem

Long Tail, een SEO-strategie die vaak wordt vergeten of niet wordt toegepast. Een gemiste kans! Long Tail is perfect ter aanvulling van je huidige Short Tail SEO-strategie. In dit artikel leg ik uit wat Long Tail zoekwoorden zijn, wat het je kan opleveren en beschrijf ik het proces van een Long Tail SEO-strategie.