SEO 5-stappenplan voor meer bezoekers, conversies én omzet!

Om een goed beeld te krijgen hoe een SEO-traject eruit ziet bij Insyde, hebben we het SEO 5-stappenplan opgezet. Met het vijf-stappenplan krijg je inzicht in onze succesvolle aanpak voor het beter vindbaar maken van websites, wat leidt tot meer conversies en omzet. Trek jij aan het langste eind of blijven je concurrenten je voor?

Stap 1: Intake

Goed vindbaar worden in Google is een vak apart. Daarom nodigen we je graag uit voor een SEO-intakegesprek (telefonisch is ook mogelijk) om te bespreken waar je momenteel tegenaan loopt qua vindbaarheid van je website en wat je wensen en doelstellingen zijn. Het doel van de intake is om een goed beeld te krijgen van jouw onderneming, je website en de markt waarin je actief bent. Onze SEO-diensten zijn altijd maatwerk, daarom hebben we je input nodig om resultaatgericht te werk te kunnen gaan.

Wij houden van persoonlijk contact. Tijdens een SEO-traject werken we dan ook nauw samen met onze klanten. Om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen en de kwaliteit van het traject te waarborgen, hechten we veel waarde aan persoonlijk contact.

Stap 2: Marktonderzoek & strategie

Na je input die we hebben gekregen tijdens de intakegesprek, doen we een marktonderzoek. Een marktonderzoek is cruciaal voor het bepalen van de SEO-strategie voor je website. Waar liggen de kansen? Hoe concurrerend is de markt waarin je actief bent en waar laten je concurrenten het liggen? Het uitstippelen van de optimale SEO-strategie bepalen we aan de hand van een zoekwoordenonderzoek en een concurrentieanalyse.

1. Zoekwoordenonderzoek:

  Helaas zien we vaak dat er verkeerde keuzes worden gemaakt wanneer het gaat om de zoektermen waarop je gevonden wilt worden. Voorbeeld: je hebt een autogarage in Delft. Je homepage is momenteel geoptimaliseerd voor het zoekwoord ‘Autogarage’. Uit het zoekwoordenonderzoek blijkt het volgende:
Zoekwoord Zoekvolume p/m Concurrentie
Autogarage 3600 Zeer hoog
Autogarage Delft 110 Zeer laag

Op het zoekwoord ‘Autogarage’ wordt er véél meer op gezocht dan op ‘Autogarage Delft’.  Waarom is het dan niet verstandig om op het zoekwoord ‘Autogarage’ te targetten?

 • De concurrentie op het zoekwoord ‘Autogarage’ is erg hoog, waardoor het veel tijd en moeite kost om goed gevonden te worden op dit zoekwoord.
 • Het is een veel te algemeen zoekwoord. Ook al staat je website op pagina 1 in Google met dit zoekwoord, een bezoeker uit bijvoorbeeld Friesland zal niet zo snel naar je autogarage in Delft komen. Kortom: veel verkeer, maar een zeer lage conversie.

Nu we het hoofdzoekwoord hebben vastgesteld voor je website, onderzoeken we de zoekwoorden m.b.t. diensten/producten die je aanbiedt. Dit soort type zoekwoorden leiden vaak tot een hoog conversiepercentage, omdat ze erg specifiek zijn. Voorbeeld:

Zoekwoord Zoekvolume p/m Concurrentie
Autoreparatie Delft 3600 Zeer laag
APK Delft 30 Laag
Bandenservice Delft 20 Zeer laag

Aan de hand van het zoekwoordenonderzoek ontstaan er twee mogelijke situaties:

 • Een pagina moet geoptimaliseerd worden.
 • Er moet een nieuwe pagina aangemaakt worden.

Voorbeeld 1: we hebben geconstateerd dat de website van het autobedrijf uit Delft wel een pagina heeft over autobanden, maar deze niet goed is geoptimaliseerd voor het zoekwoord ‘Bandenservice Delft’. Door het zoekwoord op te nemen op cruciale SEO-elementen van de pagina en het schrijven van een betere tekst (indien nodig), vergroten we onze kans aanzienlijk om goed gevonden te worden op dit zoekwoord.

Voorbeeld 2: je hebt nog geen pagina over ‘Bandenservice’. Als je geen pagina hebt die gaat over bandenservice, begrijpt Google ook niet dat je daar op gevonden wilt worden en dat je website relevant is voor deze zoekopdracht. Wanneer er een nieuwe pagina aangemaakt moet worden, moet er ook goed nagedacht worden waar op de website deze pagina terecht komt. Een aantal mogelijkheden:

Home -> Bandenservice
Home -> Diensten -> Bandenservice (meest logisch)

Kortom: in het voorbeeld hierboven hebben we een aantal simpele voorbeelden toegelicht. Je kunt je wel voorstellen hoe complex deze fase kan zijn. Zie het als één grote puzzel: strategische keuzes maken en de puzzelstukjes op de juiste plek leggen.

2. Concurrentieanalyse:

Concurrentie SEO

Om het maximale uit je online strategie te halen, is het van groot belang om goed in de gaten te houden waar je concurrenten zoal mee bezig zijn. Want ook zij investeren in SEO, Adwords en andere rendabele ontwikkelingen.

Concurrenten zijn vaak een goede bron aan inspiratie, doordat iedere website je weer iets kan leren over de effectiviteit van bepaalde keuzes en strategieën, binnen je eigen markt. Deze inspiratie bestaat uit zowel interne als externe kansen:

 1. Bepaalde soorten content die ze aanbieden en zoekwoorden waarop ze gevonden worden.
 2. Links die verwijzen naar hun website. Externe links bepalen je autoriteit.
 3. Content die ze elders publiceren in het kader van hun contentmarketing en reputatie binnen de markt.

Voor de concurrentieanalyse kijken we naar de drie meest belangrijke concurrenten. De inzichten die we hieruit opdoen verwerken we in een overzichtelijke rapportage met potentiële vervolgacties.

Stap 3: Websitescan

Nadat de SEO-strategie is uitgestippeld, is het tijd om de techniek van je website te controleren. Is je website door Insyde gemaakt, dan zal dat helemaal in orde zijn en heb je hier geen omkijken meer naar ;) Bij de technische check van je website controleren we in hoeverre je website zoekmachinevriendelijk is. Een zoekmachine geoptimaliseerde website is één van de belangrijkste voorwaarden om goed gevonden te worden in de zoekmachines. Waar moet je o.a. aan denken bij de techniek en knelpunten van je website?

 • Wordt de website juist geïndexeerd door Google?
 • Is de laadtijd van de website snel?
 • Is er sprake van duplicate content?
 • Wordt de non-www geredirect naar de www-versie (of andersom)?
 • Is er een robots.txt aanwezig en is er een XML-sitemap geüpload?
 • Zijn je landingspagina’s goed geoptimaliseerd?

Er zullen vast wat termen voorbij zijn gevlogen die je helemaal niks zeggen. Geen zorgen, we zullen het rapport met je doornemen en aandragen aan je webbouwer, zodat de technische knelpunten van je website aangepakt kunnen worden.

Stap 4: Online autoriteit opbouwen

Nadat de SEO-strategie is vastgesteld en je website technisch helemaal in orde is, is het tijd om online autoriteit op te bouwen. Door online autoriteit op te bouwen, kun je verder omhoog klimmen in de zoekmachines. Online autoriteit kun je op de volgende manier opbouwen, waarbij de eerste optie onmisbaar is:

 1. Linkbuilding: linkbuilding is het verzamelen van links die verwijzen naar jouw website. Hoe meer links hoe beter? Nee, een verkeerde linkbuildingstrategie kan zelfs leiden tot een Google penalty. Linkbuilding draait om het verkrijgen van kwalitatief goede links. “Liever één goede link dan 100 slechte links.”


Hoe zorg ik ervoor dat andere website een link naar mijn website opnemen? Om het voorbeeld van de fictieve autogarage uit Delft er weer even bij te pakken:

Linkbuilding

 • Je website aanmelden op autogerelateerde startpagina’s.
 • Je website aanmelden op autogarage-overzichten.
 • Partnerships opzetten met je leveranciers.
 • Op zoek naar linkpartners met gerelateerde websites.
 • Een gastartikel schrijven voor een autoritaire website over auto’s.
 • Interessante adverteermogelijkheden onderzoeken.
 • Het schrijven van waardevolle (shareable) content , zie punt 2.
 • Etc.
 1. Content: met nieuwe content kun je je online zichtbaarheid verder vergroten door vindbaar te worden op nieuwe zoekwoorden. Daarnaast vergroot je de relevantie van je website en blijft je website up to date. Door het schrijven van waardevolle content gaan mensen mogelijk uit zichzelf een link naar jouw artikel plaatsen. Dit is eigenlijk de mooiste vorm van linkbuilding: links die natuurlijk ontstaan. Een aantal voorbeelden van waardevolle content:
 • Een handleiding over hoe je zelf je motorolie kunt verversen (eventueel met een video erbij).
 • Een artikel over wanneer je je autobanden moet vervangen.
 • Een artikel waarin je alle storingslampjes van een auto beschrijft.

Stap 5: Onderhoud en een doorlopende groeistrategie

Na de eerste 4 stappen heb je mooie resultaten behaald. Je bent goed vindbaar op diverse zoektermen, uit Google Analytics blijkt dat je organische bezoekersaantallen flink is gestegen en je krijgt regelmatig nieuwe aanvragen/bestellingen, perfect!

Is dat het moment dat je moet stoppen met SEO? Kan, maar onthoud wel dat je concurrenten ook bezig zijn met het verbeteren van hun vindbaarheid. Posities en doelstellingen die je hebt bereikt wil je natuurlijk wel vasthouden. Successen vieren we, maar we houden ook altijd onze blik op de toekomst gericht. Doordat wij constant begeleiding bieden, werken we samen aan een actieve en resultaatgerichte groeistrategie die leidt tot meer bezoekers, conversies én omzet.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Leuk dat je ons artikel hebt gelezen over onze SEO-visie! Ik hoop dat je een beter beeld hebt gekregen van wat SEO nou eigenlijk is en hoe zo’n traject er (bij ons) uitziet. Ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

Insyde is al sinds 1999! bezig met zoekmachine marketing. Toen huppelde ik nog rond op het schoolplein van mijn basisschool ;-) Insyde beheert de grootste SEO community van Nederland, we hebben onlangs The Content Marketing Tool ‘Contentworks’ ontwikkeld en geven zelfs SEO trainingen. Tot slot zijn we een gecertificeerd partner van Google.

Bel ons op +31 15 256 82 62 of neem vrijblijvend contact op via de onderstaande button.

Contact

foto

Geschreven door Elias Masoud

Online Marketeer

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...

SEO mythes

SEO mythes: wat is waarheid en wat is fictie?

SEO is een vakgebied waarin veel verhalen rondgaan over wat wel en niet werkt. SEO is dan ook een vakgebied met een continu veranderend landschap. De technologie achter websites wordt continue verbeterd, zoekmachines worden steeds slimmer en zoekmachinegebruikers worden steeds beter bediend. In dit artikel zullen we een aantal SEO-misverstanden behandelen.

Long tail SEO

Long Tail SEO: proces van de lange adem

Long Tail, een SEO-strategie die vaak wordt vergeten of niet wordt toegepast. Een gemiste kans! Long Tail is perfect ter aanvulling van je huidige Short Tail SEO-strategie. In dit artikel leg ik uit wat Long Tail zoekwoorden zijn, wat het je kan opleveren en beschrijf ik het proces van een Long Tail SEO-strategie.