SEO Advies: Van ideeën naar executie

In de SEO wereld heerst een interessant probleem: we adviseren en filosoferen veel, maar doen weinig. We schrijven lange SEO adviesrapporten met veel ideeën, maar bieden weinig concrete oplossingen. Want erover nadenken is makkelijk. SEO advies vereist creativiteit en goede analyse, maar vergt weinig doorzettingsvermogen. We leggen de volledige verantwoordelijkheid voor de uitvoering bij de klant. En dat moet veranderen om tot een duurzame SEO strategie te komen.

In dit artikel geef ik mijn SEO advies en kritische blik aan mezelf, SEO adviseurs en SEO trajecten om tot betere eindresultaten te komen door meer te doen dan alleen advies geven.

Ken je toegevoegde waarde

SEO advies heeft an sich geen toegevoegde waarde. Het is meta-werk. Werk dat alleen waarde toevoegt op het moment dat het techniek en teksten daadwerkelijk verandert. Het is de vermenigvuldigende factor.

Als je een SEO consultant bent die alleen adviseert en niet faciliteert, dan is je uurtarief weinig waard. Er zullen weinig klanten zijn die tussen al hun dagelijkse bezigheden binnen de onderneming tijd maken om het SEO advies om te zetten naar uitvoering. Want dat is hun vak niet.

Ik weet dat dit het grootste obstakel is voor een succesvol SEO traject vanuit mijn eigen 4,5 jaar ervaring met klanten. Ik ben vaak genoeg blijven hangen in het SEO advies onderdeel, zonder mijn verantwoordelijkheid uit te breiden. En dat zijn de trajecten die onderpresteren, want klanten zullen de uitvoering niet zomaar doen.

Van adviseren naar faciliteren

De eerste stap om een succesvol SEO traject te waarborgen is door een bredere rol te omarmen als ‘SEO consultant’. We hebben daarvoor een nieuwe titel nodig binnen de SEO wereld: ‘SEO facilitator’.

Van deze functie verwachten we aan de ene kant SEO advies, analyse en creativiteit. Aan de andere kant  structuur, doelen en meetbaarheid.  Een slimme facilitator die taken prioriteert en structureert, zodat de klant minimale inspanning hoeft te leveren vanuit zijn eigen vakgebied. Iemand die ‘schoenmaker blijf bij je leest’ garandeert.

Neem je verantwoordelijkheid voor de weerstand

We moeten verantwoordelijkheid nemen voor de resultaten zonder garanties te bieden. Als een pagina voor zoekwoord x niet tot stand komt, dan is dat jouw verantwoordelijkheid, niet die van de klant. Doe er alles aan om de weerstand voor de klant zo klein mogelijk te maken door je eigen weerstand te overwinnen.

Want dat is hoe wij als mensen werken, we kiezen de weg van de minste weerstand. We kiezen voor gemak en blijven daardoor hangen in SEO advies (wat we eenvoudig zelf kunnen uitdenken) en hebben geen zin om de klant te bellen voor een status-update of zelf een eerste opzet te maken.

Als SEO facilitator ben je aan de klant verplicht over deze mentale obstakels heen te springen, want dat is waar zij je voor betaalt. Jij bent verantwoordelijk voor de oplevering en de SEO opbrengsten. Jij bent verantwoordelijk voor het creëren van een SEO structuur waarin de tijd en energie van de klant maximaal tot zijn recht komt.

Van faciliteren naar uitvoering

[Notitie: De daadwerkelijke uitvoering van SEO via het aanpassen/toevoegen van techniek/teksten doe jij als SEO facilitator over het algemeen niet. In dit artikel gaan we uit van SEO facilitators, niet SEO executers. Dit is namelijk in veel scenario’s teveel gevraagd gezien een gebrek aan technische kennis binnen het website framework van de klant of een gebrek aan kennis binnen het vakgebied voor de teksten. Waar mogelijk is het echter zeer wenselijk gezien de directe toegevoegde waarde en de verminderde overhead. ]

Het faciliteren van het proces van SEO advies naar uitvoering verschilt uiteraard per onderdeel. Ik heb daarom diverse voorbeelden uitgewerkt om het verschil aan te tonen tussen een SEO adviseur en een SEO facilitator en direct handvatten te bieden om je eigen proces hierin te faciliteren :). 

Voorbeeld 1: Zoekwoordenonderzoek

Het meest traditionele onderdeel van een SEO adviesrapport blijft het zoekwoordonderzoek. Logisch, want het is de kerndata die de rest van je adviezen vormgeeft en prioriteert. Je kunt hier op twee manieren mee omgaan.

Bijlage – Zoekwoordenonderzoek

Zoekopdracht

Zoekvolume (maandelijks)

Concurrentie

KEI

commercieel vastgoed financieren

110

14

7,857143

vastgoedfinanciering

480

526

0,912548

hypotheek beleggingspand

320

145

2,206897

vastgoed financieren

110

117

0,940171

beleggingspand financieren

390

25

15,6


SEO Adviseur

“In de bijlage vind je ons zoekwoordenonderzoek. Er is genoeg potentie te ontdekken onder de diverse zoekopdrachten met hoge KEI’s en weinig concurrentie. We verwachten hiermee veel groei te kunnen realiseren op de korte termijn.”

SEO facilitator

“In de bijlage vind je ons zoekwoordenonderzoek. Aan de hand van deze data stel ik voor om eerst een nieuwe pagina te ontwikkelen rondom het thema ‘commercieel vastgoed financieren’, aangezien het goed past bij jullie diensten, er weinig concurrentie op zit en een interessant zoekvolume heeft.

Acties Daan

Ik maak donderdag een pagina aan in jullie CMS (waar ik al toegang toe heb), onder de algemene pagina over ‘financieren’. Hierdoor hebben we straks een mooie structuur:

/financieren/commercieel-vastgoed/

Verder zorg ik diezelfde dag voor een eerste opzet waarbij de titels en tussenkopjes al zijn ingevuld. De tussenkopjes beantwoorden sub-vragen van potentiële klanten over het centrale onderwerp ‘commercieel vastgoed financieren’.

Acties klant

Het enige dat ik van jou vraag is dat je inhoudelijk antwoord geeft op de vragen/tussenkopjes vanuit jouw expertise. Gebruik 1-2 paragrafen om antwoord te geven op de vraag. Dit duurt hooguit een half uur.

Planning

Volgende week dinsdag lijkt mij een mooie deadline om het artikel richting Google te sturen. Eerder mag natuurlijk ook altijd :).  Als jij jouw invulling dan af hebt, dan kijk ik er vervolgens nog een keer kritisch naar en verbeter de tekst/afbeeldingen waar nodig.

Ik bel je vrijdag om kort te bespreken of mijn opzet duidelijk is en beantwoord dan ook graag nog eventuele vragen over de opzet.

Wanneer we deze pagina met succes hebben voltooid dan zal ik op basis van het zoekwoordenonderzoek een nieuwe zoekopdracht selecteren en het bovenstaande proces herhalen. Het zou mooi zijn als we aan het einde van de maand vier nieuwe pagina’s hebben geschreven.

Reflectie voorbeeld 1

Je ziet gelijk het verschil. In plaats van een zweverig advies over zoekopdrachten, maak je als SEO facilitator het direct concreet. Je vertaalt ideeën naar concrete acties binnen een duidelijke planning. Je geeft aan wie waarvoor verantwoordelijk is en wanneer het af moet zijn.

Daarnaast eindigt je verantwoordelijkheid niet bij het aanleveren van het zoekwoordenonderzoek, maar haal je alle mogelijke weerstand weg uit het proces door zelf meer deel te nemen aan het proces en onderdelen te tackelen. Je minimaliseert de taak van de klant tot zijn eigen vakgebied.

Voorbeeld 2 – PageSpeed verbeteren

Naast tekstuele aanpassingen zijn technische verbeteringen in de beginfase van een traject soms van grote toegevoegde waarde. De techniek schept de randvoorwaarden voor het laten slagen van de rest van je traject.

Techniek is voor veel SEO adviseurs lastig. We vluchten hierdoor in oppervlakkige adviezen die de klant zelf moet vertalen naar zijn developer. In plaats van onszelf uit te dagen en te leren begrijpen hoe bepaalde technische aanpassingen in de praktijk concreet werken, refereren we naar wat algemene documentatie en wensen we de klant succes. Wederom kan de SEO facilitator hier shinen ten opzichte van de SEO adviseur.

Bijlage – Google Pagespeed Insights screenshot

seo advies pagespeed

SEO adviseur

In de bijlage is duidelijk te zien dat de website nog enorme slagen kan maken op het gebied van snelheid. Google geeft aan dat de laadtijden van pagina’s invloed hebben op de ranking (http://searchengineland.com/google-says-page-speed-ranking-factor-use-mobile-page-speed-mobile-sites-upcoming-months-250874)

Het is dus een goed plan om deze zo snel mogelijk door te voeren. Bespreek deze wijzigingen met je developer. Hierbij kun je refereren naar de volgende analyse: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?url=www.hoogstadverhuisliften.nl

SEO facilitator

In de bijlage vind je een analyse van Google van de snelheid van de website. Snelheid is een belangrijke factor met betrekking tot gebruiksvriendelijkheid en conversie (het succesvol behalen van een doel) en is daarom voor meer redenen dan alleen SEO een goede investering.

De analyse van Google geeft meerdere punten terug die beter kunnen. Deze zijn geprioriteerd op basis van meeste impact op de snelheid. Hieronder zet ik uiteen hoe we dit implementeren.

Acties Daan

Met toegang tot de FTP (zie taak klant), vervang ik de afbeeldingen door een geoptimaliseerde versie (en zonder kwaliteitsverlies).

Als tweede voeg ik een bekend standaard comprimeer & caching-script toe aan de .htaccess, waardoor de bezoeker minder data hoeft te downloaden (comprimeren). En bij het bezoeken van meerdere pagina’s niet telkens dezelfde bestanden opnieuw hoeft te downloaden (cachen).

Tot slot ga ik met de developer in gesprek om te kijken wat binnen jullie website de beste oplossing is om het aantal blokkerende scripts te verminderen. Dit zorgt er namelijk momenteel voor dat je een relatief lange tijd een witte pagina te zien krijgt en geen inhoud van de website. Dit is een bekende reden voor bezoekers om vroegtijdig af te haken. Niet wat Google wil, en ook zeker niet wat wij willen met oog op de gewenste resultaten.

Zodra ik de contactgegevens binnen heb, neem ik contact op en laat ik je weten wat de ingeschatte oplossing kost. Houd rekening met een 0,5 – 2 uur aan ontwikkelingskosten.

Acties klant

Zoek de FTP gegevens op voor Daan in de mail. Deze zijn nodig voor het doorvoeren van een aantal verbeteringen op de server. De gegevens vind je waarschijnlijk door te zoeken naar ‘ftp domeinnaam.nl’ in je inbox. Mocht dit niet lukken, Skype mij dan even en dan zoeken we er samen naar via gedeeld scherm.

Stuur daarnaast de contactgegevens van de developer naar mij. Hierdoor kan ik direct de developer aansturen en zo efficiënt mogelijk de instructies overdragen. Inschattingen van de developer communiceer ik uiteraard eerst met jou voordat ik hier akkoord op geef of indien gewenst, wanneer dit boven een bepaald bedrag zit. Hoor graag jouw voorkeur.

Planning

Als je mij morgen de FTP en contactgegevens stuurt dan neem ik direct diezelfde dag contact op met de developer en voer ik aanstaande vrijdag de optimalisaties uit. Afhankelijk van het schema van de developer, verwacht ik dat we zo binnen een week alle optimalisaties uitgevoerd hebben.

Reflectie voorbeeld 2

Het verschil hier is tweeledig. Allereerst geeft een SEO facilitator achtergrondinformatie in begrijpelijke taal over het op te lossen probleem. Een klant moet begrijpen wat een investering bereikt en waarom het gedaan moet worden.

Doordat een pure SEO adviseur niet precies begrijpt waarom en hoe technische verbeteringen worden doorgevoerd, kan hij dit ook niet eenvoudig uitleggen en strand je dus in het kopiëren/plakken van de documentatie van Google.

Ten tweede zorgt de facilitator ervoor dat SEO advies direct vertaald wordt naar acties. Het is duidelijk wat van wie wanneer verwacht wordt. Tevens worden mogelijke bottlenecks (zoals het niet kunnen vinden FTP gegevens) al afgevangen in een secundair scenario, zodat het voor de klant ook duidelijk is wat deze kan doen op het moment dat het mis gaat met zijn taak.

Voorbeeld 3 – Linkbuilding strategie

De laatste pilaar van SEO is natuurlijk linkbuilding. Het is een veelbesproken en lastig onderwerp waar de meningen enorm uiteenlopen. Dit onderwerp is te groot om hier aan te snijden, en dus houd ik het bij het geven van een beknopt praktijkvoorbeeld.

Want er zijn genoeg SEO adviseurs die zich verder niet willen branden aan de uitvoering van linkbuilding, omdat het zo ondoorzichtig is. Ik heb het ook altijd een lastige zaak gevonden, zeker wanneer je de richtlijnen wilt volgen. Des te interessanter om het onderscheid weer te maken.

Ter illustratie een linkbuilding aanpak uitgedacht voor een hovenier.

Bijlage – Backlink-analyse

seo advies backlinks

SEO adviseur

Er zijn op dit moment veel te weinig links die verwijzen naar de website. Dit website heeft hierdoor minder autoriteit dan de concurrentie en is het lastiger om goed vindbaar te worden.

Om dit te verbeteren kan er gebruik worden gemaakt van de volgende linkbuilding strategieën:

Startpagina’s / bedrijvengidsen

Je kunt hier eenvoudig een contactformulier invullen of een account aanmaken en zo meer links krijgen. Voorbeelden hiervan zijn:

Partnerpagina’s

Zoek niet-concurrerende bedrijven in dezelfde bedrijfsketen en vraag of je een online samenwerking kunt aangaan. Zorg dat je allebei een partner-pagina hebt op je website en verwijs naar elkaar.

Nieuwswaardig zijn

Linkbuilding gaat tegenwoordig om nieuwswaardig zijn. 10x betere content. Onderscheid jezelf ten opzichte van je concurrentie. Dan komen de links vanzelf.

SEO facilitator

Google kan extra goed onderscheid maken tussen twee websites met prima content en techniek, door te kijken naar de autoriteit ofwel links van de website. Doordat inmiddels de content en techniek op orde zijn, en de concurrentie voor loopt qua autoriteit, moeten we hiermee aan de slag.

Het is de kunst om links te verkrijgen van thematisch gerelateerde websites die niet eenvoudig te reproduceren zijn door de concurrentie. Dit vergt een grotere investering dan wanneer je puur links wilt verkrijgen van startpagina’s / bedrijvengidsen, maar de kwaliteit is, indien succesvol dan ook een stuk beter.

Mijn analyse

Allereerst heb ik een uitdraai gemaakt van de backlinks van meerdere informatieve tuin-websites. Hiermee heb ik in kaart gebracht welke type artikelen/initiatieven in het verleden de meeste goede links hebben opgeleverd. Deze heb ik gefilterd op basis van haalbaarheid en populariteit en ben daardoor uitgekomen op een tof initiatief: de snoeikalender.

Er zijn meerdere snoeikalenders in omloop, maar allemaal redelijk onoverzichtelijk, te algemeen of niet schematisch. Dat moet beter kunnen en daarom heb ik bedacht dat we een snoeikalender op maat gaan ontwikkelen. Hierbij kunnen gebruikers zelf hun planten/bomen selecteren en krijgen ze hiervoor een op maat gemaakte kalender terug.

Acties Daan

  • Een geschikte/effectieve freelance developer vinden die dit kan maken binnen het door ons gestelde budget
  • Een lijst maken van websites die nu al verwijzen naar de andere suboptimale snoeikalenders
  • Een lijst maken van informatieve websites die baat zouden hebben bij een dergelijk leuk initiatief
  • Een lijst maken van niet-concurrerende hoveniers in andere delen van het land
  • De developer begeleiden bij het bouwen van de juiste snoeikalender-applicatie
  • Wanneer de tool af is, dan benader ik de gehele lijst met geïnteresseerde partijen

Acties klant

  • Een Excel-bestand opstellen met drie kolommen: ‘boom/plantsoort’, ‘snoeimaanden’, ‘opmerking’. Snoeimaanden dienen gescheiden te worden door komma’s (,).
  • Eventuele lijst-acties van Daan overnemen, mocht daar tijd voor zijn.

Planning

De planning is afhankelijk van de developer en zal ik zo snel mogelijk duidelijk krijgen bij akkoord op dit idee. Zodra zijn tijdsschema bekend is, communiceer ik dit met jou en stellen we een definitieve planning op voor de overige acties. De lijsten en datasheet kunnen in ieder geval gelijktijdig met de ontwikkeling van de tool gerealiseerd worden, zodat de maximale duur van dit traject zo laag mogelijk blijft.

Extra kosten

Jezelf onderscheiden op deze manier kost extra tijd en geld. Mijn verwachting is dat het ontwikkelen van een snoeikalender applicatie 800 – 1000 euro kost wanneer we van een vriendelijke freelance developer gebruikmaken.  

Reflectie voorbeeld 3

Analyses die een aantal algemene linkbuilding clichés constateren hebben nul toegevoegde waarde. Als je je dan toch bezighoudt met dit laaghangende fruit, dan kun je het beter direct realiseren of je plan concreet maken in plaats van het bij de klant neer te leggen.

Wat betreft het pitchen van een abstracter concept zoals een originele linkbuilding campagne waarmee je je kan onderscheiden: maak het alsnog concreet! Doe wat extra moeite tijdens je analyse en werk alvast een stappenplan uit. De SEO facilitator dient handvatten aan te reiken / zelf werkzaamheden uit te voeren die bijdragen aan realisatie en/of duidelijkheid.

Jouw taak als SEO’er ligt bij het transparant maken van een ondoorzichtig SEO landschap. En het liefst op een kwalitatieve, concrete en originele manier.

Kostenplaatje

Wanneer je kritisch kijkt naar de verschillende aanpakken, dan zul je opmerken dat er meer werk door de SEO partij gedaan wordt. Hierdoor zijn er twee kanten van de medaille, een verlaagde druk op de ondernemer, maar wel een hoger kostenplaatje. 

Dit is een balans die je moet afstemmen per traject. Des te meer verantwoordelijkheid je als SEO facilitator op je neemt, des te duurder het wordt. Of, des te minder verantwoordelijkheid je als ondernemer wilt dragen, des te duurder het wordt. En dat is logisch. Want des te meer je uitbesteedt in het algemeen, hoe duurder het zal worden. 

Tegelijkertijd is het wel een samenwerking waarbij iedere schoenmaker zo goed mogelijk bij zijn leest blijft en de kwaliteit, resultaten en snelheid waarmee het traject verloopt, ook maximaal zijn. 

Kijk als ondernemer naar de vorm die je het meeste aanspreekt en die past binnen jouw budget. Onthoud tegelijkertijd ook je eigen 'uurtarief' en bedenk hoeveel tijd je bespaart door uit te besteden. Heb je veel tijd over? Dan is meer verantwoordelijkheid opeisen een prima idee. De SEO facilitator wordt daarmee meer een SEO coach die zowel adviseert als opleidt.  

Conclusie

Ik heb zelf ervaren hoe je met SEO advies in abstract vaarwater kan belanden. Afspraken met de klant zijn niet duidelijk. Prioriteiten zijn niet duidelijk. Er wordt veel nagedacht en weinig gerealiseerd.

Lastige suboptimale trajecten hebben mij aangezet om dit soort SEO trajecten kritisch te herzien en de slag te maken van de scenario’s ‘SEO adviseur’ naar ‘SEO facilitator’. Van abstract naar concreet. Van ideeën naar executie.

Ik hoop dat minder tijd verloren gaat in eeuwig piekeren over de beste beslissing en meer tijd geïnvesteerd wordt in de uitvoering. Want daar ligt uiteindelijke de meerwaarde voor de doelgroep. De meerwaarde die zorgt voor meer gebruiksvriendelijkheid, bezoekers en omzet.

Stop met adviseren en help met realiseren.

Geschreven door Daan Weustenraad

SEO/SEA consultant

SEO is een prachtig vakgebied. Het ontdekken, analyseren en uitwerken van de informatiebehoefte van een doelgroep is een mooie uitdaging die ik graag iedere dag weer aanga. De combinatie van Adwords, Analytics, SEO en Conversieoptimalisatie zorgt voor de optimale bezoekerservaring en maakt dat er steeds meer bezoekers naar je website willen en kunnen komen.

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...

SEO mythes

SEO mythes: wat is waarheid en wat is fictie?

SEO is een vakgebied waarin veel verhalen rondgaan over wat wel en niet werkt. SEO is dan ook een vakgebied met een continu veranderend landschap. De technologie achter websites wordt continue verbeterd, zoekmachines worden steeds slimmer en zoekmachinegebruikers worden steeds beter bediend. In dit artikel zullen we een aantal SEO-misverstanden behandelen.

Long tail SEO

Long Tail SEO: proces van de lange adem

Long Tail, een SEO-strategie die vaak wordt vergeten of niet wordt toegepast. Een gemiste kans! Long Tail is perfect ter aanvulling van je huidige Short Tail SEO-strategie. In dit artikel leg ik uit wat Long Tail zoekwoorden zijn, wat het je kan opleveren en beschrijf ik het proces van een Long Tail SEO-strategie.

Vast in een suboptimaal SEO traject?

Neem contact met ons op en we maken het weer vlot en duidelijk