Ultieme SEO Check Online

Als ondernemer is het fijn om een bepaalde SEO basiskennis te hebben over de eigen website, zodat op basis daarvan de vervolgstappen kunnen worden bepaald. Een SEO check die u zelfstandig kunt uitvoeren. 

Om je hierbij te helpen hebben we de ultieme online SEO checklist opgesteld met handige SEO tools die je helpen bij het analyseren van zoekwoorden, content, concurrenten, backlinks en techniek. Een gids die je gelijk in de praktijk kunt brengen en zodoende een SEO check direct uit kunt voeren voor je eigen website.

De gids is rustig stap voor stap te doorlopen. Je kunt in fases de diverse tools uitproberen en verdergaan waar je was gebleven. Lees, probeer en ontdek! En wees vooral niet bang om vragen te stellen via daan@insyde.nl.

Zie ook mijn nieuwe blogartikel over het vinden / selecteren van een SEO specialist.

Neem hier contact met ons op


SEO Checks: Op een rijtje 

Voordat je hieronder verder leest en ontdekt hoe je stap voor stap zelf je website kan checken voor SEO, is het ook handig om enkele handige SEO checkers in je achterhoofd te hebben die je kunnen helpen bij een globale indicatie van problemen met je website. Echter is deze vaak verre van compleet en op maat en is het dus beter om de SEO checklist zelf hieronder te doorlopen.

Voorbeelden van gratis SEO checks:

SEO Check: Stap voor stap

Om te beginnen aan je eigen SEO check, hebben we de verschillende SEO tools opgedeeld in diverse stadia, zodat je stap voor stap je eigen website kunt analyseren en verbeteren. We beginnen met ons online avontuur bij de basisbeginselen, namelijk de techniek achter de website.

  1. SEO Tools voor techniek
  2. Zoekwoordenonderzoek
  3. Sitestructuur
  4. Autoriteit ontdekken
  5. Autoriteit vergroten
  6. Conclusie

Stap 1: SEO Tools voor techniek

seo techniek

Wanneer we een website beter in willen richten, moeten we eerst zorgen dat de randvoorwaarden goed gecreëerd zijn voor een goed vindbare website. Bij Insyde zit dit standaard in ons Webmagïer CMS, maar voor jouw eigen website zul je wellicht even kritisch moeten kijken naar hoe de website gebouwd is en de webbouwer hier eventueel op aanspreken, wanneer dit niet zo is.

Tool #1: W3C-validator - zit de code van mijn website goed in elkaar?

w3c validator

Uitleg: Pagina's op het internet worden gehouden aan bepaalde standaarden, de W3C-standaarden. Deze zorgen ervoor dat browsers over het algemeen websites goed kunnen lezen en weergeven, aangezien ze controleren of de code op de juiste manier gestructureerd is. Doordat de zoekmachine-robots ook door de code van een website moeten, is het van belang dat deze op orde is. Dit geeft tevens een kwaliteitssignaal af aan de zoekmachine, aangezien zo kan worden gecontroleerd of er zorgvuldig aandacht wordt besteed aan de website.

Controleren: Om deze standaarden voor je eigen website te controleren, gaan we naar de W3C-validator. De tool geeft direct informatie over eventuele foutmeldingen en verbeteringen die gedaan moeten worden.

Bij de controle van de website van Insyde zie ik nu bijvoorbeeld dat we zijn vergeten om ALT-tags toe te voegen aan onze afbeeldingen. Hierdoor is de website nog niet optimaal ingericht voor visueel beperkte mensen (drempelvrij), aangezien deze plaatjes voorgelezen krijgen aan de hand van ALT-tags. Zoekmachines gebruiken deze tag ook, aangezien een plaatje vaak bijdraagt aan de relevantie van de tekst. 

Deze SEO check is eenvoudig zelf uit te voeren en de resultaten ervan kunnen direct naar de eigen webbouwer worden gestuurd.

Tool #2: Lynx-viewer - is mijn content goed leesbaar voor zoekmachines?

lynx viewer

Uitleg: Een website kan er aan de buitenkant goed uitzien, maar als nog niet goed leesbaar zijn voor zoekmachines. Zo kun je een flitsende homepage hebben met een flash-introfilmpje waarin allerlei tekst voorkomt die precies beschrijft wat jouw bedrijf doet en waar het voor staat: een zoekmachine negeert het en noteert je homepage als 'leeg'. Zonder enig idee waar je homepage over gaat slaat de zoekmachine het resultaat op in zijn database, maar zal vervolgens geen enkele koppeling kunnen maken tussen zoekopdrachten en deze leegte. 

Een Lynx-viewer, oftewel een tekstbrowser, kijkt naar je website als een zoekmachine en geeft de informatie weer die deze kan lezen. Zo weet je precies hoe je website eruit ziet voor zoekmachines.

Controleren: Het uitvoeren van deze SEO Check is essentieel, aangezien het je een bepaalde zekerheid verschaft over de leesbaarheid van je website. Om dit te controleren is ook op Nederlandse bodem een snelle en toegankelijke Lynx-viewer beschikbaar.

Voer hier je URL in en bekijk welke teksten en links deze vindt. Onderaan vind je een lijstje met de geïndexeerde links en kun je ook gelijk checken of er nog gekke verborgen links op je website te vinden zijn.

Tool #3: Robots.txt & SeeRobots - kan mijn website geïndexeerd worden?

robots.txt en seerobots

Uitleg: De belangrijkste SEO randvoorwaarde is natuurlijk dat de website geïndexeerd moet kunnen worden door zoekmachines, omdat de website anders niet kan verschijnen in de zoekresultaten. Deze check garandeert dat Google en zijn vrienden geen technische en geforceerde halt wordt toegeroepen. 

Robots.txt heeft deze macht, aangezien het soms handig is om bepaalde delen van je website uit te sluiten voor zoekmachines, zoals bijvoorbeeld een gedeelte van de website wat onder een inlogmogelijkheid zit. Daarnaast kun je ook per pagina van je website in de code instellen of deze geïndexeerd mag worden of niet. SeeRobots controleert of dit op de juiste manier is gebeurd.

Deze SEO check is kort maar krachtig, maar wel uiterst belangrijk, aangezien er regelmatig (ook door webbouwers!), wordt vergeten om de website na oplevering weer indexeerbaar te maken. Controleren dus!

Controleren: Ga allereerst naar http://www.jouworganisatie.nl/robots.txt (bijv: http://www.insyde.nl/robots.txt). Voor bijna alle websites geldt dat hier moet staan: 

user agent disallow

Mocht je nog geen robots.txt hebben, dan kun je dit tekstbestandje aanmaken via je Kladblok en uploaden naar je FTP-server. Het sterretje (*) betekent hier 'alle (zoek)robots' en de leegte achter Disallow betekent dat alles geïndexeerd mag worden, aangezien niets gedisallowed (niet toegestaan) wordt. Mocht je hier wel bepaalde delen van je website uit willen sluiten, vul dan: Disallow: /deelvanjewebsite/ in.

Vervolgens download je SeeRobots (toolbar) voor Chrome of Firefox en kijk je steekproefsgewijs voor een aantal pagina's of rechtsbovenin je browser een mooi vol groen vakje wordt weergegeven. Dit vakje is namelijk opgedeeld in twee vlakken: 1 voor indexeren en 1 voor volgen. Indexeren staat voor het opnemen van de pagina in de database van de zoekmachine en volgen betekent dat de zoekmachine 'doorklikt' op de linkjes van deze bewuste pagina om bij de volgende te komen. Op deze manier kan een zoekmachine namelijk je hele website doorkruisen. 

Uitzondering: Soms zal het vakje (voor een deel) rood zijn. Dit betekent ofwel dat de pagina niet gevolgd wordt of niet geïndexeerd (check de toolbar hiervoor). Bij onduidelijkheid kun je altijd een mailtje sturen naar daan@insyde.nl.

Tool #4: Pagespeed Insights & GTMetrix - hoe kan ik mijn website sneller maken?

pagespeed insights

Uitleg: Met de grote opkomst van smartphones en een gemiddelde concentratieboog van niks, is snelheid minstens net zo belangrijk als een toegankelijk design. De laadtijd  van een pagina bepaalt voor een deel of potentiële bezoekers ook daadwerkelijk iets gaan doen op je website, aangezien ze er eerst binnen een acceptabele  wachttijd moeten zien te komen. 

Controleren: Om dit proces te verbeteren, voor zowel mobiel als desktop, raadplegen we de handige SEO Tools voor snelheid, Pagespeed Insights & GTMetrix.

Aangezien ik dit thema al langer interessant vindt, heb ik hier al eerder een uitvoerig artikel over geschreven, waarin precies staat hoe je de belangrijkste verbeterpunten die uit deze tools komen, kunt verbeteren. Ik verwijs je dan ook hiernaar voor meer details over de hoe en wat.

Tool #5: Xenu Link Sleuth - waar zitten de kapotte pagina's en verwijzingen?

xenu link sleuth

Uitleg: Om de goede werking van je website te bevorderen is het van groot belang dat alle pagina's waarnaar wordt verwezen, ook daadwerkelijk operationeel zijn. Doordat er nog al eens wat wil wijzigen in je eigen website, maar ook op andere websites, is het van belang om te controleren of er pagina's kapot zijn gegaan (404).

Controleren: We voeren deze SEO check uit met een handige gratis tool: Xenu's Link Sleuth. Deze toont snel en overzichtelijk de interne en externe links en laat met duidelijke kleuren zien wat kapot is, wat niet reageert en wat wel werkt. Ook externe links kun je dus repareren aan de hand van deze tool.

Tools #6: Google Webmaster Tools hoe kan ik mijn website technisch bijhouden?

google webmaster tools

Uitleg: Zodra je alle bovenstaande basisstappen hebt voltooid, is het goed om een overzicht te hebben van de diverse problemen die op kunnen treden binnen je website. Google helpt je hierbij op weg aan de hand van zijn eigen Google Webmaster Tools. Hierin worden 404-fouten, dubbele meta-tags (zie ook: duplicate content), indexeringsproblemen, zoekopdrachten, interne en externe links en nog veel meer geregistreerd. 

Controleren: Google Webmaster Tools is een echte speeltuin voor webmasters en biedt teveel functionaliteit om hier te beschrijven. Kijk er rond, probeer dingen op te lossen en ontdek zelf de eindeloze mogelijkheden en handvatten die Google geeft om websites technisch beter en interessanter te maken.

Mocht je meer willen weten over het verifiëren van je website bij Google of  heb je een andere vraag over de gegevens in Google WMT, dan kijk ik graag even met je mee voor een persoonlijke SEO check (daan@insyde.nl of 015 256 82 62).

Neem hier contact met ons op

Stap 2: Zoekwoordenonderzoek

Nu de techniek van je website goed is ingericht en zoekmachines en bezoekers niet meer tegen technishe mankementen aanlopen, is het tijd om het volgende SEO onderdeel te onderzoeken en toe te passen: zoekwoordenonderzoek

Zoekwoordenonderzoek zorgt ervoor dat je achter de informatiebehoefte van potentiële bezoekers komt en dat je jouw website kunt inrichten om tegemoet te komen aan deze behoefte. Je ondervindt welke zoekwoorden belangrijk zijn en ontdekt hoe je jouw website relevanter kunt maken rondom bepaalde zoekthema's.

Het is tijd geworden voor de volgende SEO check: in hoeverre is jouw website ingericht om vragen en verzoeken van potentiële klanten te beantwoorden? We analyseren dit aan de hand van een paar handige SEO tools.

Tool #1: Adwords Keyword Planner - welke zoekwoorden gebruiken mijn potentiële klanten?

google adwords zoekwoordenplanner

Uitleg: Zoekwoorden staan centraal bij zoekmachineoptimalisatie (SEO). Een zoekmachine koppelt bij iedere zoekopdracht de meest relevante websites aan de ingetypte zoekwoorden door te kijken naar de inhoud van de pagina's en de autoriteit van het pagina en het domein (hierover later meer).

We zullen allereerst toelichten waar je terecht kunt voor je eigen zoekwoordenonderzoek.

Controleren: Maak een Adwords-account aan en open de zoekwoordenplanner via Hulpprogramma's en analyse. Vervolgens kies je voor 'Nieuwe ideeën voor zoekwoorden en advertentiegroepen zoeken' en vult je diensten, productcategorieën en andere gerelateerde termen in.

Google berekent daarna de bijbehorende zoekvolumes voor zowel de opgegeven termen als gerelateerde zoektermen, zodat je precies kunt zien welke zoekopdrachten de hoogste zoekvolumes hebben per maand. Ook zie je gelijk of de terminologie die de meest interessante zoekvolumes heeft, aansluit bij de woordkeuze op je eigen website. Deze SEO check levert je dus direct meer inzicht op in het woordgebruik van je doelgroep en de mate waarin jouw website hier op inspeelt.

Tool #2: Übersuggest - welke vragen heeft mijn doelgroep rondom bepaalde onderwerpen?

ubersuggest

Uitleg: Wanneer je pagina's gaat schrijven voor je website, wil je deze zo informatief mogelijk maken. Zowel voor je potentiële klanten als voor de zoekmachines. Zoekmachines maken namelijk gebruik van bepaalde 'topic modeling algoritmes', die bepalen of een tekst relevant is aan een bepaald onderwerp (topic).

Daarnaast is het voor bezoekers ook erg handig, aangezien je ze met allerlei handige informatie rondom een onderwerp op weg kunt helpen en zo binding kunt creëren met je (potentiële) achterban. Een SEO check op dit gebied garandeert dan ook dat je precies weet welke vragen er bij jouw doelgroep spelen.

Controleren: Ga naar Übersuggest en vul je onderwerp / zoekwoord in waar je graag meer over wilt weten. Vervolgens zie je een hele lijst met geëxtraheerde gegevens uit Google zelf (Google Suggest). Deze SEO tool exporteert namelijk de woorden die worden aangevuld zodra je een zoekopdracht intypt, maar deze nog niet bevestigd. 

Hierdoor krijg je een zeer breed kader voor je (nieuwe) contentpagina's en kun je via deze SEO check dus kijken of de huidige informatie aansluit op de informatiebehoefte van je doelgroep.

Als alternatieve tool voor dit onderdeel, zie de mooie Google Suggest Tool van Adresults.

Tool #3: Google + Allintitle - op welke zoekwoorden zit meer / minder concurrentie?

allintitle google

Uitleg: Wanneer je je website gaat structureren op basis van zoekwoorden (informatiebehoefte), is het ook van belang om te weten waar resultaat kan worden geboekt op de korte termijn en waar op de lange termijn.

Een globale indicatie hiervoor is het bekijken van het aantal pagina's wat jouw zoekwoord in de titel heeft. Dit doen we via de variabele 'allintitle'.

Controleren: Ga naar Google en vul 'allintitle:zoekwoord' in. Vervolgens zie je een x aantal pagina's wat wordt weergegeven. Dit getal gebruik je als indicatie voor de mate van concurrentie. Om hier ook daadwerkelijk iets aan te hebben, is het van belang om diverse termen (synoniemen, meervoud/enkelvoud, et cetera), in te vullen en bij te houden in een Excel-sheet.

Bekijk hier een door ons opgezet voorbeeld in Google Docs. Erg handig voor je eigen registratie. Hulp nodig bij het opzetten van een eigen SEO traject? Neem dan contact op met daan@insyde.nl

Tool #4: Rankings bijhouden - hoe goed ben ik eigenlijk vindbaar?

ranktracker

Uitleg: Om bij te houden hoe je presteert rondom je belangrijkste zoekwoorden, kun je de rankings 'van je website bijhouden. Deze dienen als één van de KPI's (Key Performance Indicators) om te kijken of het de goede kant op gaat met je website. 

In Nederland is het alleen van belang om de rankings van Google bij te houden, aangezien 93% van het zoekverkeer daarvandaan komt. 

Controleren: Er zijn vele wegen naar Rome hier, maar een aantal gratis en simpele tools om te gebruiken zijn: Rank Tracker, CuteRank en SEO SERP Workbench (toolbar voor Chrome). Kies binnen deze tools voor Google.nl of Google.com (voor internationale websites).

Vervolgens is het zaak om je gehele zoekwoordenonderzoek door deze SEO tools te gooien en je uitgangspositie + vorderingen structureel in kaart brengen.

Stap 3: Sitestructuur

sitestructuur

Voordat we aan deze derde stap beginnen is het van groot belang dat we de vorige twee stappen sterk en volledig hebben doorlopen. We hebben een website nodig die technisch optimaal is en zoekwoorden die aansluiten bij wat onze doelgroep wil weten. Met deze twee stappen op zak kunnen we gaan nadenken over het derde zeer belangrijke onderdeel, namelijk het structureren van informatie op je website door middel van je sitestructuur.

Voor dit gedeelte heb ik al eens eerder een uitgebreid blogartikel geschreven, aangezien het realiseren van de juiste sitestructuur een ware kunst is. Een kunst die kan worden uitgevoerd met behulp van gezond verstand en zonder verdere SEO tools. 

Een handige SEO tool om te kijken of de interne linkwaarde binnen je sitestructuur goed verdeeld wordt is Google Webmaster Tools, aangezien daar duidelijk staat aangegeven hoeveel interne verwijzingen iedere pagina binnenkrijgt (kijk bij Zoekverkeer > Interne links).

Mocht je er met mijn andere blogartikel niet uit komen, dan kun je natuurlijk gerust contact met mij opnemen om de verdere realisatie te bespreken.

Stap 4: Autoriteit ontdekken

autoriteit

Na en/of tijdens het creëren van een waardevolle website, is het ook van belang om te letten op de autoriteit die de website uitstraalt richting zowel de bezoekers als de zoekmachines. Voor bezoekers is dit eerder een design-vraagstuk, aangezien je kleuren, certificaten, referenties en beoordelingen zo effectief mogelijk wilt inzetten om expertise en betrouwbaarheid uit te stralen.

Zoekmachines bepalen autoriteit aan de hand van de autoriteit van het domein en de autoriteit van de pagina. Deze worden weer bepaald door de hoeveelheid kwalitatieve links die naar het betreffende domein of naar de pagina verwijzen.

Nu is het natuurlijk de vraag, hoe kom ik aan deze kwalitatieve backlinks? Waar haal ik de inspiratie vandaan en wat moet ik doen om nieuwe linkjes te bemachtigen? Tijd voor een SEO check.

Tool #1: Backlink checkers - breng je uitgangspositie in kaart

Uitleg: Voordat je gaat kijken naar nieuwe links, is het allereerst goed om te kijken naar je uitgangspositie. Vanuit de huidige natuurlijke links kun je namelijk alvast een beeld vormen van potentiële andere interessante links.

Voor het controleren van de verwijzende links naar een domein, zijn een aantal handige gratis SEO tools beschikbaar die allemaal werken via het stramien dat je een account aanmaakt en vervolgens de URL's erdoorheen gooit.

Mijn collega Bert van Heerde heeft hier in het verleden al een uitgebreid artikel over geschreven wat hier nog steeds voor een groot deel van toepassing is. 

Controleren: Een aantal handige backlinks checkers zijn Bing Link Explorer, Ahrefs.comMajestic SEO en Open Site Explorer

Tool #2: Linkbuilding Tool - links registreren, ordenen en controleren

linkbuilding tool

Uitleg: Om ervoor te zorgen dat je linkbuilding activiteiten inzichtelijk blijven, is het goed om deze te registreren. Daarnaast is het ook handig dat je eenvoudig kunt controleren wanneer links geplaatst zijn, wanneer je ze voor het laatst hebt aangemeld en dat je weet welke links van welke concurrent afkomstig zijn.

Controleren: De Linkbuilding Tool die Insyde ontwikkelde doet het bovenstaande allemaal. Met een basis-account kun je eenvoudig zien wat deze allemaal in huis heeft en als je serieus aan de slag wilt met linkbuilding op de lange termijn of voor meerdere websites, dan is een professional account aan te raden. Lees hier alles over linkbuilden.

Stap 5: Autoriteit verder uitbouwen

Over het verder ontwikkelen van links (linkbuilding) kan nog veel meer gezegd worden, maar hier zal ik in dit artikel geen aandacht aan besteden. Voor het uitbreiden van je eigen SEO kennis en voor inspiratie kun je kijken bij deze prachtige overzichten van Point Blank SEO

Conclusie

SEO is interessant door zijn veelzijdigheid en de mogelijkheden die het biedt om je website om te toveren tot een platform die zowel jou als ondernemer als ook je potentiële klant ten goede komt. Klantrelaties worden steeds belangrijker in tijden waarin je binnen enkele klikken van leverancier kunt wisselen en vandaar dat het goed is om hierin te blijven investeren.

Ik hoop dat ik je met deze lijst handvatten heb weten te geven die het verbeteren van je website een stuk eenvoudiger en duidelijker maken.

Mocht je aanvullingen, vragen of verzoeken hebben naar aanleiding van je eigen SEO checks, dan hoor ik deze graag via daan@insyde.nl.

Vraag hier een SEO offerte aan

Geschreven door Daan Weustenraad

SEO/SEA consultant

SEO is een prachtig vakgebied. Het ontdekken, analyseren en uitwerken van de informatiebehoefte van een doelgroep is een mooie uitdaging die ik graag iedere dag weer aanga. De combinatie van Adwords, Analytics, SEO en Conversieoptimalisatie zorgt voor de optimale bezoekerservaring en maakt dat er steeds meer bezoekers naar je website willen en kunnen komen.

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...

SEO mythes

SEO mythes: wat is waarheid en wat is fictie?

SEO is een vakgebied waarin veel verhalen rondgaan over wat wel en niet werkt. SEO is dan ook een vakgebied met een continu veranderend landschap. De technologie achter websites wordt continue verbeterd, zoekmachines worden steeds slimmer en zoekmachinegebruikers worden steeds beter bediend. In dit artikel zullen we een aantal SEO-misverstanden behandelen.

Long tail SEO

Long Tail SEO: proces van de lange adem

Long Tail, een SEO-strategie die vaak wordt vergeten of niet wordt toegepast. Een gemiste kans! Long Tail is perfect ter aanvulling van je huidige Short Tail SEO-strategie. In dit artikel leg ik uit wat Long Tail zoekwoorden zijn, wat het je kan opleveren en beschrijf ik het proces van een Long Tail SEO-strategie.