SEO 2013: Wijsheid voor dit jaar!

Het was een spannend jaar voor de ondernemers en zoekmachine-experts die voor hun dagelijks brood afhankelijk zijn van het digitale landschap wat Google heet. Dit landschap evolueert continu en gedurende dit proces moet je als ambitieuze ondernemer goed opletten. Om dit wat eenvoudiger te maken, heb ik in dit artikel over SEO in 2013, beschreven wat de meest belangrijke updates zijn geweest.

Panda’s en Penguins

Gevaarlijke dieren in de vorm van Penguins en Panda’s laten steeds diepere voetafdrukken achter in het Google landschap. Er zijn allerlei richtlijnen die ongeveer aangeven wat wel en niet is toegestaan. Dat gecombineerd met een beetje common sense, zou je genoeg handvatten moeten hebben om de juiste maatregelen door te kunnen voeren. Doe je dit niet, dan zul je op termijn geconfronteerd worden met de handhavers van Google. Panda en Penguin kunnen eigenlijk worden vergeleken met Batman en Robin. Samen trekken zij ten strijde tegen de blackhat SEO praktijken.

Panda

Panda heeft tijdens het bestrijden van SPAM de hulp van allerlei gadgets die het herkennen van duplicate content en andere pagina’s van lage kwaliteit, makkelijker maken. Eenmaal hierop aangesproken door Google via een waarschuwing in Google Webmaster Central, heb je de kans om de pagina’s te verbeteren en eventueel te voorzien van canonical URL’s. Vervolgens is het mogelijk om op termijn weer terug te keren en bovenaan in Google te eindigen.

Duplicate content
Je kunt duplicate content op je website achterhalen door een Google Webmaster Tools account aan te maken. Hier heb je de beschikking over de data die Google terugkrijgt wanneer deze jouw site indexeert en onderzoekt. Via Optimalisatie > HTML-verbeteringen ontdek je waar dubbele meta-tags en paginatitels te vinden zijn, wat vaak een goede indicatie is voor duplicate content. Ook kun je het zelf controleren door een zin van een tekst op je website te selecteren en deze zin tussen aanhalingstekens in de zoekmachine van Google zetten. Hoe meer zoekresultaten deze exacte zin bevatten, des te groter de kans op duplicate content.

Wanneer je als ondernemer de focus niet hebt liggen op zoekmachines met al zijn algoritmes, kan het al snel voorkomen dat je, zonder dat je je hier bewust van bent, ervoor wordt gestraft. Duplicate content ontstaat al snel zodra je categoriepagina’s gebruikt, dezelfde pagina’s hebt op verschillende plaatsen binnen je domein of doordat je aparte satellietwebsites bezit (bijvoorbeeld voor verschillende locaties) met (ongeveer) dezelfde inhoud.

Om dit te voorkomen kun je gebruik maken van de zogenaamde canonical URL’s, waarmee je aan kan geven waar de oorspronkelijke pagina zich bevindt. Hierdoor wordt alle linkwaarde naar één pagina geleid, wat de ranking van deze pagina op den duur ten goede komt.

Deze maatregelen blijven sinds de nieuwste updates nog steeds waardevol, maar voor de onwetende ondernemers heeft Google nu innovaties doorgevoerd in haar beleid. De verbeteringen waar Google op doelt, zijn extra middelen die duplicate content detecteren en vervolgens de linkwaarde ervan combineren tot één centrale waarde voor een pagina.

Echter is het beter om jezelf niet afhankelijk te maken van Google’s dynamische methode en dus daarnaast gewoon ook zelf je zaken goed probeert te regelen.

Voor extra uitleg is er een video beschikbaar:
http://www.youtube.com/watch?v=qr2Rg8sJRUU&feature=plcp

Ook kunt u natuurlijk contact met ons opnemen voor een vrijblijvend gesprek, zodat wij samen met u kunnen kijken wat de mogelijkheden zijn voor uw website en de daarbijbehorende strategie. Ik ben met veel plezier bereikbaar via daan@insyde.nl of 015 256 82 62 voor een degelijk SEO traject!

Pagina’s van lage kwaliteit
Het kan ook zijn dat Panda je website heeft bestraft omdat deze te weinig kwaliteit bevat. Kijk in dat geval nog eens kritisch naar de teksten op je website en bedenk of deze informatief genoeg zijn. Schrijf de teksten duidelijk en leesbaar voor je gebruikers. Probeer daarnaast ook structureel nieuwe teksten toe te voegen die nuttig zouden kunnen zijn voor je doelgroep. Hier is zowel Google als de bezoeker blij mee. De kans dat een bezoeker een product koopt of een dienst afneemt wordt ook groter door het schrijven van relevante en informatieve content.

Penguin

Het opkopen van grote hoeveelheden links en blogposts brengt een torenhoge zwarte hoed (blackhat SEO) met zich mee die steeds sneller wordt opgepakt door Penguin. Wanneer dit gebeurt zal het ‘onwetende’: “Mag dat niet dan?”, dan ook niet worden gezien als een legitiem excuus om het domein terug te laten keren in de zoekresultaten. Penguin maakt er korte metten mee. Wanneer je je begeeft aan de ‘dark side’ van het SEO-spectrum, dan weet je dit ook en dus verdien je de bijbehorende straf: een lagere ranking in de zoekresultaten of soms zelfs een permanente verwijdering van het domein uit de zoekresultaten.

Penguin voorkomen/verhelpen
Om niet in aanraking te komen met Penguin, is het van belang om links van lage kwaliteit en betaalde links die naar je website wijzen, te verwijderen. Doordat je geen beschikking hebt over de website waar de links vanaf verwijzen, zul je een andere techniek moeten toepassen: de Google disavow tool.

Met de disavow tool kun je zelf links naar je website verwijderen of in ieder geval irrelevant maken. Op deze manier zou je ook kunnen voorkomen dat concurrenten links van lage kwaliteit naar jou zouden laten verwijzen. Dit proces kan echter wel een tijdje duren dus reken niet op direct resultaat. Wees voorzichtig met het gebruik van deze tool, want het is niet altijd duidelijk wat Google als ‘lage kwaliteit’ beschouwt. Je vindt de disavow tool via Google Webmaster Tools: https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main?pli=1

Andere ‘sneaky’ maatregelen die niet zijn toegestaan, zijn: cloaking en keyword stuffing. Cloaking is het verbergen van zoekwoorden in de pagina door bijvoorbeeld de tekstkleur hetzelfde te maken als de achtergrondkleur of door CSS-elementen aan te passen zodat ze niet meer worden weergegeven aan bezoekers, maar wel aan zoekmachines. Keyword stuffing is het volstoppen van een pagina met zoekwoorden, zodat de teksten voor bezoekers niet meer leesbaar zijn. Ten eerste is dit zeer negatief voor de bezoekerservaring en ten tweede hecht Google hier tegenwoordig vrijwel geen waarde meer aan. Kortom, vermijd deze dubieuze praktijken.

www.puurwillenrankendoordejuistezoekwoordentegebruikenindedomeinnaam.nl

Dacht je slim een domeinnaam in te kopen die precies overeenkomt met een bepaalde woordencombinatie en daardoor hoog te ranken? Pas dan op voor de erosie die gaat plaatsvinden op deze ranking factor. Google wilt zijn landschap namelijk graag zo relevant mogelijk houden op basis van kwalitatief goede content. De exacte match van een domeinnaam op een zoekwoordencombinatie verstoort dit proces in sommige gevallen, aangezien het voordeel wat hiermee behaald wordt, niet altijd wordt aangevuld met een goede website. Hierdoor staat er dus een pagina op een hoge positie in de zoekresultatenpagina’s, terwijl dit niet terecht is. Dit wil Google in het vervolg voorkomen door hier strenger op te controleren.

Tips:

  • Probeer domeinnamen zonder of maximaal 1 ‘-’ aan te schaffen.
  • Houd domeinnamen zo kort mogelijk, zodat ze ook makkelijk te onthouden zijn

Voor meer uitgebreide informatie over het bepalen van de ideale domeinnaam: http://www.seomoz.org/blog/the-exact-match-domain-playbook-a-guide-and-best-practices-for-emds

Zie je door de SEO bomen het bos niet meer? Dat kan ik me goed voorstellen. Voor een curatie van de informatie kun je altijd contact opnemen met mij en dan kunnen we indien gewenst kijken naar de mogelijkheden van jouw website, zodat we vervolgens een SEO advies op maat uit kunnen brengen. Geïnteresseerd? Neem dan nu contact op via daan@insyde.nl of 015 256 82 62!

Het is kwali-tijd!

De afgelopen jaren is Google continu bezig geweest met het optimaliseren van de eigen zoekresultatenpagina’s (SERPs). Doordat er meer penalties worden uitgedeeld door Google en de factor ‘gerechtigheid’, gebaseerd op relevantie, steeds meer terug lijkt te komen op de SERPs, zijn 2013 en de daaropvolgende jaren onderdeel van een nieuw tijdperk, de kwali-tijd!

Kwaliteit van geschreven content is nog nooit zo belangrijk geweest en wordt dan ook beloond met goede noteringen in Google. Relevante pagina’s die daadwerkelijk informatie bieden over de gebruikte zoekwoorden, zijn de nieuwe gouden eieren die je als website moet willen leggen. Waardevolle content die mensen graag willen delen. Geen gekunstel en geknutsel meer, gewoon degelijk en eerlijk. “Put your money where your mouth is” maar dan in een andere context. namelijk geld investeren in goede teksten die jouw boodschap op de juiste manier vertellen. Natuurlijk mogen deze alsnog de belangrijke zoekwoorden bevatten, zolang het gebruik ervan maar natuurlijk is en van toepassing op hetgene wat je te bieden hebt.

Voor meer informatie over zoekmachine-vriendelijke teksten schrijven:
http://www.insyde.nl/weblog/zoekmachinevriendelijke-webteksten-schrijven/item782

Fresh content

Wat hier centraal staat, is het vinden van relevante recente content over onderwerpen als de huishoudbeurs (2012) of een ramp die een uur geleden heeft plaatsgevonden. Een berichtgeving bieden vanuit de zoekmachine meer à la Twitter. Prioriteiten liggen dus bij onderwerpen waar op korte termijn veel over gesproken is en waar dingen gaande zijn. Hierdoor hoopt Google resultaten nog succesvoller te filteren aan de hand van relevantie op basis van tijd. Echter is het nog niet gelukt om op een goede manier de Twitter-feed te implementeren binnen de zoekresultaten, doordat het aantal kleine berichtjes op dit moment te overweldigend is.

Voor meer informatie zie: http://searchengineland.com/google-search-algorithm-change-for-freshness-to-impact-35-of-searches-99856

Meer diversiteit in zoekresultaten

Google legt de focus sinds dit jaar ook meer op het bevorderen van het aantal unieke domeinnamen op de eerste pagina van de zoekresultaten. Zo is het dus lastiger geworden om twee keer in de hogere noteringen te verschijnen met hetzelfde domein. De diversiteit neemt hierdoor toe, aangezien je meer organisaties zult hebben om uit te kiezen. Meer verscheidenheid, dus hopelijk ook meer relevantie voor een grotere groep mensen.

Google steeds meer de lokale en sociale makelaar

Om de zoekresultaten nog relevanter te maken, is de nadruk dit jaar gelegd op het implementeren van meer sociale signalen en lokale pagina’s. Plaatsgerelateerde content wordt getoond op basis van je locatie en krijgt de voorkeur boven websites die over het algemeen misschien een betere ranking hebben. Als ondernemer met een fysieke vestiging is het dan ook van belang om dit goed duidelijk te maken op de website. Het vermelden van de adresgegevens op een centrale plaats binnen de website zal de ranking op lokaal niveau bevorderen en zorgen voor zowel meer digitale als fysieke bezoekers.

Voor een praktische uitleg over Google en lokale bedrijfsnoteringen:
http://www.insyde.nl/weblog/google-local-en-google-bedrijven-paginas/item811

Ook de sociale signalen zullen meer invloed gaan uitoefenen op de zoekresultaten. Door veel affiniteit te creëren met je achterban en op die manier veel sociale stemmen te werven voor je website, zul je op den duur een positief effect zien binnen de SERPs. Dit komt doordat Google in zijn totaalberekening voor de positionering in de zoekresultaten meer waarde gaat hechten aan de social media. Invloedrijke digitale mensen die iets over jouw website willen schrijven worden extra waardevol. Met name mensen die zich in veel verschillende kringen bevinden op Google+, zullen meer ‘gewild’ worden voor tijdens de online marketingcampagne van ondernemingen.

Voor een handige presentatie over dit onderwerp:
http://www.slideshare.net/connections8/social-media-seo-ranking-factors-2012

Conclusie

Relevantie lijkt steeds meer toe te nemen en overtreders van Google richtlijnen worden steeds beter aangepakt. Het klimaat is aan het verschuiven naar meer eerlijkheid en kwaliteit, wat uiteindelijk een positief eindresultaat op zou moeten leveren voor de consument. Geen louche bedrijven meer die door middel van black hat SEO praktijken bovenaan weten te eindigen, maar alleen nog pagina’s die daadwerkelijk een bijdrage leveren aan de ingetikte zoekterm. Is het een utopie? Ik denk van niet, want de basis wordt steeds sterker en biedt op lange termijn zeker genoeg handvatten voor een relevant vooruitzicht. Natuurlijk zullen er altijd sneaky praktijken gaande blijven, maar door de strenge sancties en goede opsporingsmethodes zal het in ieder geval steeds onaantrekkelijker worden gemaakt, waardoor compleet relevante SERP’s een zonnige toekomst tegemoet gaan.

Welke veranderingen zou je toe willen voegen aan dit rijtje? Heb je zelf ervaring met bovenstaande maatregelen? Ik zie ze graag tegemoet in de reacties. Ook voor meer informatie over het artikel of over onze SEO diensten ben ik bereikbaar via daan@insyde.nl of 015 256 82 62!

Geschreven door Daan Weustenraad

SEO/SEA consultant

SEO is een prachtig vakgebied. Het ontdekken, analyseren en uitwerken van de informatiebehoefte van een doelgroep is een mooie uitdaging die ik graag iedere dag weer aanga. De combinatie van Adwords, Analytics, SEO en Conversieoptimalisatie zorgt voor de optimale bezoekerservaring en maakt dat er steeds meer bezoekers naar je website willen en kunnen komen.

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...

SEO mythes

SEO mythes: wat is waarheid en wat is fictie?

SEO is een vakgebied waarin veel verhalen rondgaan over wat wel en niet werkt. SEO is dan ook een vakgebied met een continu veranderend landschap. De technologie achter websites wordt continue verbeterd, zoekmachines worden steeds slimmer en zoekmachinegebruikers worden steeds beter bediend. In dit artikel zullen we een aantal SEO-misverstanden behandelen.

Long tail SEO

Long Tail SEO: proces van de lange adem

Long Tail, een SEO-strategie die vaak wordt vergeten of niet wordt toegepast. Een gemiste kans! Long Tail is perfect ter aanvulling van je huidige Short Tail SEO-strategie. In dit artikel leg ik uit wat Long Tail zoekwoorden zijn, wat het je kan opleveren en beschrijf ik het proces van een Long Tail SEO-strategie.