SEO mythes: wat is waarheid en wat is fictie?

SEO is een vakgebied waarin veel verhalen rondgaan over wat wel en niet werkt. SEO is dan ook een vakgebied met een continu veranderend landschap. De technologie achter websites wordt continue verbeterd, zoekmachines worden steeds slimmer en zoekmachinegebruikers worden steeds beter bediend. In dit artikel zullen we een aantal SEO-misverstanden behandelen.

1. Een echte SEO-specialist zorgt dat ik op plek 1 in Google terecht kom.

Fout. Zoals we in ons eerdere blog ‘SEO-specialist’ hebben behandeld, kan geen enkele SEO-specialist je een bepaalde positie beloven in Google. Wij als SEO-specialisten houden ons bezig met websites zo goed mogelijk optimaliseren aan: 1. Het algoritme van Google en 2. De bezoekers. Wij werken niet voor Google en kunnen dus alleen van buitenaf invloed uitoefenen op de zoekresultaten. Vreemd maar waar, SEO’ers kunnen niet toveren :)

Een echte SEO-specialist kan je echter wel een indicatie geven van je kansen in Google geven naar aanleiding van: 1. Je huidige situatie en 2. Concurrentie.

2. Een webdesignbureau kan ook mijn SEO verzorgen.

Ja en nee. In 9 van de 10 gevallen zal een webdesignbureau je vertellen dat zij een zoekmachinevriendelijke website voor je maken. Dat noemen zij dan SEO. Een zoekmachinevriendelijke website is een belangrijke voorwaarde om goed gevonden te worden in de zoekmachines, maar daarmee kom je er nog niet. Grofweg wordt je vindbaarheid in Google bepaald door de 3 volgende aspecten:

 1. Techniek van de website
 2. Landingspaginaoptimalisatie
 3. Autoriteit

Helpt jouw webdesignbureau naast het maken van zoekmachinevriendelijke website ook bij het volgende?

 • Een kwalitatief zoekwoordenonderzoek uitvoeren.
 • Een lange termijn SEO-strategie uitstippelen.
 • Ontwikkelen van content.
 • Opbouwen van online autoriteit.
 • Data uit Google Analytics en Google Search Console begrijpelijk maken.
 • Heldere communicatie over de verrichte werkzaamheden, voortgang en behaalde resultaten.
 • Etc.

Claimt jouw webdesignbureau dat ze ook SEO beheersen? Kijk dan kritisch of ze SEO-specialist(en) in dienst hebben die zich de hele dag bezig houden met dit vakgebied. Een webdesigner/programmeur is tenslotte geen gespecialiseerde SEO’er en een SEO’er is niet gespecialiseerd in webdesign of programmeren. Hebben ze een pagina over hun SEO-diensten? Bloggen ze over SEO waarin ze hun expertise delen? Je kunt natuurlijk ook altijd eerlijk aan je webdesignbureau vragen of ze een inhouse SEO’er in dienst hebben.

3. HTTPS is een belangrijke ranking factor.

Nee. Wil je je site overzetten van http naar https puur voor je rankings in Google? Dan zul je gauw van de koude kermis thuiskomen. Zoals eerder beschreven worden je rankings in Google bepaalt door de techniek van je website, landingspagina optimalisatie en autoriteit. Deze 3 factoren wegen veruit het zwaarst. Daarnaast zijn er honderden kleine rankingpunten, zoals https, die je mogelijk kunnen helpen bij een betere ranking. Je moet het zo zien: website A en website B scoren op alle rankingpunten evengoed. Site A heeft een https website en site B niet. Dan kan het zijn dat site A de voorkeur krijgt boven site B.

Dat gezegd te hebben adviseren we overigens om altijd te kiezen voor een https-website. Wil je van http overstappen naar https voor de veiligheid van je website? Doen! Https als kleine ranking factor is dan mooi meegenomen. Wie wil nou niet een veilige website? Een https-website verhoogt ook de betrouwbaarheid van je website.

4. Het is belangrijk dat het zoekwoord waarop ik gevonden wil worden heel vaak terugkomt in de content.

Fout. Je hoofdzoekwoord overdreven vaak verwerken binnen je content valt onder ‘over-optimalisatie’. Google geeft ook altijd duidelijk aan dat je content moet schrijven voor je bezoekers en niet voor de zoekmachines. Heel logisch toch? Als het goed is komt je hoofdzoekwoord vanzelf al een aantal keer voor bij het schrijven van content voor je bezoekers. Je hoeft echt geen rekening te houden met ‘keyword density’.  Daarnaast leest een overgeoptimaliseerde tekst alles behalve fijn en zal een bezoeker snel afhaken. Heb je net zo veel moeite gestoken in het verkrijgen van bezoekers naar je website, haken ze af door je belachelijke teksten. Zonde! Gelukkig zijn de zoekmachines inmiddels slim genoeg om keyword spamming te detecteren.

keyword spamming

5. Als ik stop met SEO, dan verlies ik alles wat ik heb opgebouwd.

Fout. Als je x-aantal maanden besluit te stoppen met je SEO-investering, dan zal dat geen dramatische gevolgen hebben. Sta je met verschillende zoekwoorden op pagina 1 in Google? Dan zal je niet zo snel naar pagina 2 terugvallen. Dit is natuurlijk erg afhankelijk van een aantal factoren:

 1. Huidige positie en autoriteit.
 2. Mate van concurrentie per zoekwoord.
 3. Hoe actief je concurrenten zijn met SEO.

Als je (tijdelijk) stopt met je SEO-efforts dan kun je natuurlijk niet nieuwe mooie slagen maken. Maar het zal in principe geen dramatische gevolgen hebben voor de huidige resultaten die je hebt geboekt.

Let wel: SEO is niet iets wat je eenmalig doet en dan klaar bent. SEO is geen trucje, ondanks dat je soms dat vermoeden kan hebben. SEO is echt een langetermijnstrategie waar je in principe oneindig aan kunt werken. Ben je een serieuze ondernemer waarbij organisch verkeer naar je website cruciaal is? Zorg dan dat er doorlopend wordt gewerkt aan een groeistrategie. Niets doen = achteruitgang.

6. Verschillende domeinen kopen en redirecten naar mijn website is goed voor mijn SEO?

Fout. Gek genoeg krijg ik deze vraag regelmatig van klanten. Ik zal even een fictief voorbeeld geven. ‘Schoenenwebshop Huppeldepup’ is een webshop die schoenen verkoopt. Nu belt de eigenaar mij met de volgende vraag:

“Ik ontdekte een aantal vrije domeinnamen, zoals www.schoenen-kopen-online.nl , www.nikeschoenenkopen.nl etc. Het is toch slim om deze domeinnamen te kopen en te redirecten naar mijn website?”

Nee, lieve klant. Deze domeinnamen hebben nul autoriteit, daarom zal het redirecten van deze domeinnamen niet bijdragen aan de vindbaarheid van jouw website. Heeft een domeinnaam ooit bestaan als website en is de domeinnaam nu vrij gekomen? Controleer dan het linkprofiel van de domeinnaam. Heeft het domein backlinks relevante backlinks verzameld? Dan is het een goed idee om het domein over te nemen en te redirecten! Hierdoor stuur je alle linkkracht die het domein heeft verzameld door naar je eigen website.

Daarnaast is er nog een derde mogelijkheid. Heb je een mooie domeinnaam gevonden die vrij is maar geen backlinks heeft? Dan kun je mogelijk de domeinnaam kopen om een mogelijke concurrent in de weg te zitten.

7. Hoe meer links, hoe beter?

Fout. Linkbuilden draait niet om het verkrijgen om zoveel mogelijk links, maar om het verkrijgen van kwalitatieve links. Eén autoritaire link zal dan ook een veel groter invloed hebben op je rankings dan tien vage linkjes. Een verkeerde linkbuildingstrategie met als gevolg een onnatuurlijk linkprofiel kan zelfs leiden tot een Google Penalty. In ons artikel ‘Wat is linkbuilden’ kun je meer lezen over dit onderwerp.

Kunnen jullie Google PageRank nog herinneren? Google gaf al je pagina’s een cijfer van 0-10 aan de hand van het aantal backlinks dat je had verzameld. Hierdoor was goed vindbaar worden in Google een spelletje waarbij degene met de meeste links, ongeacht wat voor type links, de strijd won. Gelukkig is Google al jaren geleden gestopt met PageRank en heeft het de algoritmes aangepast, waardoor het niet meer gaat om kwantiteit maar om kwaliteit.

8. SEO is oplichting.

Helaas mengen er een hoop amateurs, hobbyisten en zelfs oplichters tussen ons als SEO-specialisten. Daarom ontstaat er helaas vaak wantrouwen naar ons als SEO-specialisten. Zoals eerder besproken is SEO allang geen trucje meer maar een doorlopende marketingstrategie. De reden waarom ondernemers SEO als oplichting kunnen ervaren, is naar mijn idee, omdat ze niet snel genoeg resultaten te zien krijgen of verkeerde verwachtingen hebben.

Ook daarom is het zo belangrijk om op zoek te gaan naar een SEO-specialist die SEO voor jou (als leek) begrijpelijk maakt, heldere verwachtingen schetst en bijstuurt indien nodig. Goedkoop = duurkoop. Dat weten we allemaal. Een amateuristische SEO-partij doet je dan ook meer schade dan goed.

Het zou een beetje goedkoop zijn om naar aanleiding van het bovenstaande te zeggen dat wij geen amateuristische partij zijn, maar ons echte SEO-specialisten kunnen noemen :) Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel begrijpt waarom we een aantal SEO-mythes kunnen scharen onder misverstanden. Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact met mij op: elias@insyde.nl of bel op 015 256 82 62.

Contact

foto

Geschreven door Elias Masoud

Online Marketeer

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...

Long tail SEO

Long Tail SEO: proces van de lange adem

Long Tail, een SEO-strategie die vaak wordt vergeten of niet wordt toegepast. Een gemiste kans! Long Tail is perfect ter aanvulling van je huidige Short Tail SEO-strategie. In dit artikel leg ik uit wat Long Tail zoekwoorden zijn, wat het je kan opleveren en beschrijf ik het proces van een Long Tail SEO-strategie.

SEO 5-stappenplan Insyde

SEO 5-stappenplan voor meer bezoekers, conversies én omzet!

Om een goed beeld te krijgen hoe een SEO-traject eruit ziet bij Insyde, hebben we het SEO 5-stappenplan opgezet. Met het vijf-stappenplan krijg je inzicht in onze succesvolle aanpak voor het beter vindbaar maken van websites, wat leidt tot meer conversies en omzet. Trek jij aan het langste eind of blijven je concurrenten je voor?