SEO Specialist: Ontdek de échte expert

Als je bezig bent met de zoektocht naar de ideale SEO specialist voor het helpen van jouw organisatie / onderneming dan kom je er ongetwijfeld achter dat de beschikbare informatie, zeer divers is. Er worden veel claims en mooie beloftes gedaan en resultaten getoond, dus hoe scheid je hier het kaf van het koren?

In dit artikel zal ik schrijven over de hobbels waar klanten tegenaan lopen wanneer ze voor de verkeerde 'SEO specialist' kiezen, geef ik aan wat de best practices op SEO gebied zijn (onderbouwd!) en vraag ik graag om contact met ons op te nemen indien het voorgaande je bevalt.

Direct al nieuwsgierig?

Neem dan contact met ons op


Pas op voor de 'SEO specialist'

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is een delicaat vakgebied, waarbij een stap in de verkeerde richting grof kan worden afgestraft. Google is een strenge toezichthouder die oneffenheden in het landschap zo goed mogelijk probeert af te vlakken zodra deze herkend worden. Zo kom je vaak in eerste instantie nog weg met het overduidelijk inkopen van links, het creëren van vele satellietwebsites en het laten ontstaan van duplicate content. Maar dit zou niet de reden moeten zijn waarom SEO specialist gezocht wordt.

Eén ding is echter zeker, Google is niet voor niets een zoekmachine en zal dan ook eenvoudig vinden wat de 'specialist' heeft gedaan en er korte metten mee maken. Tijd voor SEO voorbeelden uit de praktijk (hopelijk niet herkenbaar).

seo specialist

Hoe ziet het 'pas op-bordje' eruit?

Bij het selecteren van een SEO specialist, kun je de partijen alvast filteren op basis van de volgende incompetenties:

  • Gegarandeerde topposities - Geen enkele SEO specialist kan dit garanderen, aangezien niemand zelf kan bepalen hoe de rankings eruit zullen gaan zien. Pas dus op met opscheppers en laat je niet verleiden door de zonnige weersvoorspellingen in Engeland. 
  • Beloofde hoeveelheden links - Wanneer je aan de slag wilt gaan met linkbuilding om autoriteit te bouwen, bedenk dan dat dit degelijke links moeten zijn op relevante pagina's. Hoeveelheden zijn hierbij niet de doorslaggevende factor en het is dan ook onmogelijk voor een echte SEO specialist om grote hoeveelheden links te garanderen. Dit slaat ook de plank helemaal mis.
  • Zinloze links op websites zonder daadwerkelijke bezoekers - links op websites in de trant van 'artikel-schrijven punt NL' en 'online persberichten plaatsen' zijn compleet waardeloos en vaak onderdeel van grootschaligere linknetwerken die eenvoudig te herkennen zijn voor Google. Verlaat de linkbuilding 'specialist' die dit voor je heeft gerealiseerd en ga met een echte SEO partij in zee.
  • Gebrek aan transparantie - Vraag altijd om de werkzaamheden en resultaten via rapportages. Daar heb je als klant recht op.
  • Negeer koude acquisitie - Onze ervaring is dat partijen die SEO pakketten telefonisch aanbieden, 9 van de 10 keer niet te vertrouwen zijn of in ieder geval veel meer beloven dan ze waar kunnen maken.

seo venn diagram

Wat doet een SEO specialist wél?

Een echte expert op het gebied van zoekmachineoptimalisatie begrijpt dat SEO een allround vakgebied is en begrijpt daarnaast ook dat klanten vooral op zoek zijn naar een resultaat en daar een bepaalde oplossing bij bedacht hebben. Dus waarom zou je een SEO specialist inhuren?

Als klant wil je bijvoorbeeld meer bezoekers naar je website en heb je wel eens via-via gehoord dat 'link building' de oplossing is. De SEO specialist kijkt vervolgens verder dan alleen de door de klant aangedragen oplossing, en gebruikt zijn expertise om de ideale werkzaamheden voor de situatie te formuleren. Hiervoor kijkt hij naar de techniek, content en inrichting van de website en bepaalt hij vanuit zijn eerdere praktijkervaring welke middelen het beste aansluiten bij het door de klant beoogde resultaat, namelijk meer bezoekers en een betere vindbaarheid in de zoekmachines.

SEO specialisten bieden een advies op maat en wijken af van het 'u vraagt, wij draaien' principe. Experts dienen dingen beter te weten in hun eigen vakgebied en het is dan ook de kunst om de klant hiervan te overtuigen. 

seo skillset

SEO Expertise: Skillset

Wat mag je van de vaardigheden van een SEO expert verwachten? Hieronder een aantal belangrijke SEO skills:

  • Technische kennis - SEO wordt vaak nog gezien als een goochelhoed vol met trucs. Niets is minder waar, aangezien een ware SEO specialist begrijpt hoe websites werken, hoe zoekmachines websites lezen, indexeren en beoordelen en hoe technische problemen zoals duplicate content, doorverwijzingen en paginering het beste kunnen worden behandeld.
  • SEO Copywriting - SEO Copywriting pur sang is het logisch indelen van een tekst, het selecteren van relevante onderwerpen om over te schrijven, het onderzoeken van het meest gebruikte vakjargon van de doelgroep en het coachen van de klant bij het creëren van waardevolle nieuwe teksten.
  • Inzicht in structuur - Logica, relevantie en structuur zijn drie zeer onderschatte aspecten van SEO, aangezien veel partijen maar wat aanklooien met de sitestructuur, alleen maar om pagina's bijvoorbeeld zo dicht mogelijk bij de homepage te hebben (bijv: '../iphone-4-hoesje-ultra-dun-blauw/' in plaats van het mooie ../iphone-4/hoesjes/ultra-dun-blauw'. Structuur zorgt voor een ordening van de relevantie en geeft duidelijk aan welke pagina onder welke pagina valt. Door dit weg te laten, zitten producten, categorieën en opties, allemaal op hetzelfde niveau en dat is (en vindt Google) onlogisch.
  • Creativiteit - Ieder SEO traject vereist een andere aanpak en vandaar dat de bovenstaande vaardigheden allemaal samenkomen in dit laatste onderdeel van creativiteit. Iedere sector biedt unieke kansen voor een SEO specialist en het is dan ook de kunst om hier het maximale uit te halen.

seo kosten voor specialist

Kosten voor het inhuren van een SEO specialist

De kosten kunnen heel erg variëren, dus het is belangrijk om hierin kritisch te zijn en een SEO specialist te beoordelen aan de hand van zijn tarieven, maar ook zeker aan de hand van de getoonde transparantie. Door inzicht te krijgen in de werkzaamheden kun je beoordelen hoeveel uur ieder onderdeel van de werkzaamheden duurt en of dat gevoelsmatig klopt. Een second opinion bij een andere SEO partij kan anders ook altijd nog een idee zijn, zodat je je een idee kan vormen van de verschillen en het meest kloppende verhaal.

Belangrijk om te onthouden: Goedkope SEO specialisten bestaan niet. Wanneer iemand zich een specialist noemt en dat ook daadwerkelijk is, dan is deze persoon dat niet voor niets. Het is een luxe om te mogen werken met echte specialisten. Vandaar dat deze kwaliteit het dan ook waard is om in te investeren. Uurtarieven kunnen eenvoudig rond de 80-100 euro liggen voor een goede expert en zodra de bedragen hier flink van afwijken, zul je even realistisch naar de situatie moeten kijken.

Relatief goedkoop: Kans is groot dat jouw werkzaamheden uitbesteed worden aan studenten of andere goedkope non-specialistische arbeidskrachten. Tevens kan het zo zijn dat links simpel worden ingekocht of er eenvoudig gewoon geen goede verbeterslagen worden gemaakt. Transparantie zal vaak erg laag zijn, aangezien ze bijna niet over hun geactualiseerde werkzaamheden durven praten, maar er liever mee wegkomen. Vraag altijd een oordeel / second opinion van een erkende SEO specialist.

Relatief duur: Kans is groot dat je een andere partij kunt vinden die eerder rond de 80-100 euro per uur hanteert en zich ook terecht SEO specialist mag noemen. De adviezen zijn dan van hetzelfde kaliber en hebben een betere prijs/kwaliteit verhouding. Bij relatief dure specialisten is het dus zaak om verder te zoeken naar een betere deal.

SEO specialist worden

Het verschil tussen een SEO amateur en een SEO specialist zit voornamelijk in de mindset. Een SEO specialist weet dat SEO meer is dan alleen SEO technieken toepassen om de zoekmachine te beïnvloeden.

Uiteindelijk kun je een SEO specialist worden door te beseffen dat de hele flow draait om de bezoeker, en niet om de zoekmachine. Hoe los je het probleem van de bezoeker op de beste manier op en wat voor inhoud is daarvoor nodig. Van video's tot duidelijke teksten tot een handige kostencalculator, ieder probleem verdient een eigen oplossing.

Een SEO specialist worden gaat automatisch zodra je een tijd met een al gevestigde SEO expert samenwerkt. Bij Insyde coachen we al jarenlang ondernemers bij het behalen van hun online doelen en zoeken altijd de meest kwalitatieve en transparante aanpak. 

Neem contact met ons op

Insyde is een SEO specialist van een degelijk kaliber en neemt op diverse fronten het voortouw om klanten te helpen bij het scheiden van het kaf en het koren. We beheren de grootste SEO community van Nederland, ontwikkelden een handige Linkbuilding Tool en geven zelfs SEO trainingen.

Ben je op zoek naar een echte SEO specialist die altijd een advies op maat kan garanderen en mooie SEO resultaten heeft geboekt in het verleden? 

Vraag dan hier een offerte aan

..of bel ons op 015 256 82 62.

Geschreven door Daan Weustenraad

SEO/SEA consultant

SEO is een prachtig vakgebied. Het ontdekken, analyseren en uitwerken van de informatiebehoefte van een doelgroep is een mooie uitdaging die ik graag iedere dag weer aanga. De combinatie van Adwords, Analytics, SEO en Conversieoptimalisatie zorgt voor de optimale bezoekerservaring en maakt dat er steeds meer bezoekers naar je website willen en kunnen komen.

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...

SEO mythes

SEO mythes: wat is waarheid en wat is fictie?

SEO is een vakgebied waarin veel verhalen rondgaan over wat wel en niet werkt. SEO is dan ook een vakgebied met een continu veranderend landschap. De technologie achter websites wordt continue verbeterd, zoekmachines worden steeds slimmer en zoekmachinegebruikers worden steeds beter bediend. In dit artikel zullen we een aantal SEO-misverstanden behandelen.

Long tail SEO

Long Tail SEO: proces van de lange adem

Long Tail, een SEO-strategie die vaak wordt vergeten of niet wordt toegepast. Een gemiste kans! Long Tail is perfect ter aanvulling van je huidige Short Tail SEO-strategie. In dit artikel leg ik uit wat Long Tail zoekwoorden zijn, wat het je kan opleveren en beschrijf ik het proces van een Long Tail SEO-strategie.