SEO voor webshops

Bij veel webshops zorgen technische mankementen al snel voor veel onbedoelde duplicate content, dalende rankings en een laagwaardig eindproduct voor in ieder geval zoekmachines, maar vaak ook voor bezoekers.

In mijn blogartikel: "SEO voor webshops" zal ik veelzijdig toelichten hoe jij je eigen webshop beter in kunt richten, zodat er meer rendement, verkeer en duidelijkheid gegenereerd kan worden en het maximale gehaald wordt uit zowel bezoekers als zoekmachines.

Direct al SEO vragen over het optimaliseren van je eigen webshop? Neem dan contact met mij of op via daan@insyde.nl of 015 256 82 62.

Neem hier contact met ons op


Technische SEO: Webshops en problemen

Voordat we überhaupt gaan nadenken over de directe invulling van onze webshop, sitestructuur en andere zaken, moeten we eerst zorgen dat we een degelijk framework hebben waar we op kunnen vertrouwen én bouwen. Bij veel webshops zijn er een aantal SEO problemen die getackeld moeten worden om dit te realiseren.

Probleem #1: Duplicate content via filters / sorteren / etc..

FC groningen webshop seo

Als enthousiaste SEO specialist zie ik maar al te vaak dat een webshop om SEO hulp vraagt, maar dat de basis nog verre van goed geregeld is. Een veelvoorkomend probleem hierbij is de handige functionaliteit van webshops om hun producten te laten sorteren, filteren of ordenen op andere manieren. Voor bezoekers is dit allemaal erg functioneel en dus lijkt er geen vuiltje aan de lucht te zijn. 

Nu gaan we echter aan de achterkant kijken en komen we er al snel achter dat alles toch niet zo goed geregeld is als gedacht. Om dit te illustreren heb ik bekende webshop van FC Groningen genomen. 

  1. Allereerst zien we dat de webshop een mogelijkheid heeft om een x aantal producten te tonen en dat dit gebeurt door de limit=x parameter mee te geven aan de URL (zie browserbalk). 
  2. Nu hoeft dit op zichzelf geen probleem te zijn, aangezien een canonical-URL dubbele pagina's in de zoekresultaten voorkomt en de linkwaarde voor SEO bundelt. Echter ontbreekt deze bij FC Groningen, waardoor dit het volgende gevolg heeft:

SERP fc groningen webshop

Allemaal onnodige geïndexeerde pagina's, die allemaal linkwaarde opslokken, zonder dat het ook maar enige toegevoegde waarde heeft. 

Oplossing

Zoals al eerder genoemd is een canonical URL hier de relatief eenvoudige oplossing. Deze zorgt ervoor dat alle duplicaten verwijzen naar de hoofdpagina, in dit geval '/mutsen/', waardoor centralisatie gewaarborgd blijft. De uitwerking in de code ziet er als volgt uit:

canonical url

Probleem #2: Paginatie

Wanneer je een webshop runt met veel producten, dan heb je onvermijdelijk een categorieën die zijn opgedeeld in meerdere overzichtspagina's. Deze zijn te herkennen aan de mogelijkheid om door te klikken naar pagina 2,3,.. et cetera. Voor SEO is dit een probleem, aangezien Google moet snappen welke pagina de belangrijkste pagina is en hoe de onderlinge relatie is. 

De paginering moet dus goed geregeld worden. Om dit zelf in de hand te houden hebben we twee belangrijkste technische implementaties tot onze beschikking.

Oplossing

Dit kan worden aangegeven met behulp van de zogenaamde rel="prev" en rel="next" attributen. Op pagina 1 geef je op deze manier aan dat de volgende pagina, pagina 2 is. Op pagina 2 geef je aan dat pagina 1 zich op de hoofdpagina bevindt en dat pagina 3 verderop is. 

Deze zien er als volgt uit:

paginering

Zowel probleem 1 als 2 zijn belangrijk om onderdeel te maken van je ultieme SEO check

Sitestructuur & SEO: Webshop duidelijk inrichten

Nu de technische basis goed geregeld is, moeten we ervoor zorgen dat onze website mooi gestructureerd is. We willen relevante informatie gaan indelen in thema's / clusters, zodat iedere pagina de onderliggende pagina's versterkt. Dit bevordert de samenhang, vindbaarheid in Google én duidelijkheid voor de bezoeker.

Stappenplan voor het inrichten van je sitestructuur

 1. Bedenk voor je webshop de meest overkoepelende categorie van je aanbod (bijv: kleding, noten, telefoonhoesjes, etc..). 
 2. Plak je categorie in de zoekwoordenplanner en verfijn deze eventueel verder tot een goede zoekopdracht. Dit wordt de zoekopdracht (het thema) waar je homepage op lange termijn vindbaar op moet worden, aangezien de homepage altijd de meest overkoepelende pagina van je website is. Het begin van de structuur is gerealiseerd.
 3. Deel vervolgens je aanbod op in diverse categorieën (bijv. dameskleding - herenkleding of iphone 4 hoesjes - iphone 5 hoesjes) en herhaal stap 2. 
 4. We hebben nu een overkoepelende homepage, relevante categorieën en kunnen nu gaan nadenken over subcategorieën om zowel het navigeren voor bezoekers als de vindbaarheid om specifieke termen te verbeteren. Een veelvoorkomende categorie zou bijvoorbeeld kunnen zijn "goedkope [categorie]", aangezien bezoekers houden van interessante aanbiedingen en daar vaak ook specifiek op zoeken. Je laat op deze manier dus het aanbod aansluiten op de vraag en dus heb je zonet een prachtige win-win-winsituatie gerealiseerd.
 5. Ten slotte hebben we nog de individuele producten. Zorg ervoor dat producten in een categorie staan! Maar al te vaak zie ik allerlei vreemde constructies waarbij producten direct naast de homepage staan (bijv: homepage.nl/product). Dit is erg onlogisch, aangezien op deze manier de producten op dezelfde hoogte staan als bijvoorbeeld een categorie (homepage.nl/categorie). Daarnaast heeft een categorie of subcategorie op deze manier ook eigenlijk geen directe diepgang, aangezien alle producten zich naast de home bevinden. 

Verder ontwikkelen

Heb je het bovenstaande allemaal op orde en ben je op zoek naar meer? Wellicht inspireren de volgende ideeën je dan om de webshop door te ontwikkelen:

 • Registreer je bij een herkenbaar keurmerk zoals Thuiswinkel.org. Met de grote hoeveelheid oplichters op het internet, is het de kunst om het vertrouwen van de consument te winnen en dit ook duidelijk te laten zien. Kijk ook naar eventuele branchegerelateerde keurmerken.
 • Maak het op iedere pagina eenvoudig inzichtelijk op welke manieren je kunt betalen. Hetzelfde geldt voor de mogelijkheid om producten te retourneren, leveringsvoorwaarden, et cetera. Geef mensen alle informatie die ze nodig hebben gedurende het bestelproces, zodat je ze niet verliest door een onderbreking van de concentratieboog.
 • Zorg voor unieke teksten op de productpagina's. Het is niet de meest leuke klus, maar zoekmachines waarderen teksten nou eenmaal op hun toegevoegde waarde.

Voor iedere webshop bestaan unieke (SEO) verbetermogelijkheden. Het is altijd interessant om hier als SEO specialist naar te kijken en te beoordelen wat wij voor je kunnen betekenen. Benieuwd naar de mogelijkheden?

Vraag vrijblijvend een SEO offerte aan

Geschreven door Daan Weustenraad

SEO/SEA consultant

SEO is een prachtig vakgebied. Het ontdekken, analyseren en uitwerken van de informatiebehoefte van een doelgroep is een mooie uitdaging die ik graag iedere dag weer aanga. De combinatie van Adwords, Analytics, SEO en Conversieoptimalisatie zorgt voor de optimale bezoekerservaring en maakt dat er steeds meer bezoekers naar je website willen en kunnen komen.

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...

SEO mythes

SEO mythes: wat is waarheid en wat is fictie?

SEO is een vakgebied waarin veel verhalen rondgaan over wat wel en niet werkt. SEO is dan ook een vakgebied met een continu veranderend landschap. De technologie achter websites wordt continue verbeterd, zoekmachines worden steeds slimmer en zoekmachinegebruikers worden steeds beter bediend. In dit artikel zullen we een aantal SEO-misverstanden behandelen.

Long tail SEO

Long Tail SEO: proces van de lange adem

Long Tail, een SEO-strategie die vaak wordt vergeten of niet wordt toegepast. Een gemiste kans! Long Tail is perfect ter aanvulling van je huidige Short Tail SEO-strategie. In dit artikel leg ik uit wat Long Tail zoekwoorden zijn, wat het je kan opleveren en beschrijf ik het proces van een Long Tail SEO-strategie.