Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes, keuzes, keuzes.

Gemak dient de mens

Steeds vaker rolt het balletje naar een totaalrenovatie, zo merken wij tijdens de gesprekken die wij met potentiële samenwerkingspartners voeren. Met als motto: ‘Als we het doen, dan doen we het goed en grondig. Immers: als je je badkamer verbouwt, koop je ook een nieuwe spiegel.'

Deze bedrijven zijn veelal op zoek naar een partner die een totaalpakket biedt. Een leverancier die de website tot in de puntjes ontwikkelt, goed vindbare content maakt en foto’s van hoge kwaliteit levert. En dan het liefst eigenlijk ook nog de hosting verzorgt. Waarom? Gemak dient de mens. Als je alle disciplines bij één partij belegt, dan maakt dat het schakelen gemakkelijk. Diegene is compleet op de hoogte en weet ook wat mogelijk is binnen de kaders van de afspraken. De belangrijkste reden om teksten en fotografie uit te besteden blijft het gebrek aan capaciteit, tijdsgebrek en ja ook - kunde.

Hoe doen we dat binnen Insyde

Wij komen graag tegemoet aan de behoefte van bedrijven voor een totaalpakket. Wij deden al websitebouw, SEO en hosting, maar nu ook teksten en fotografie. Maar sinds wanneer is een webbouwer ook een koning in het schrijven van aansprekende teksten en het schieten van foto’s? Nou, niet. Binnen Insyde hebben wij daarom naast programmeurs en front-enders ook tekstspecialisten in dienst: een copywriter waarbij doelgroepgericht schrijven in het bloed zit en een SEO’er die een contentstrategie uitzet waarbij vindbaarheid de rode draad is.

Voor de fotografie werken wij samen met een externe fotografe Wendy van Slooten. Zij heeft veel ervaring met product-, bedrijfs- en foodfotografie. Een projectleider knoopt alle disciplines aan elkaar en leidt alles in goede banen.

Plan van aanpak 

Een website bouwen, teksten maken en fotografie. Alles vergt zijn eigen aanpak, al zijn er zeker raakvlakken. In deze blog focussen we vooral op de aanpak van de contentproductie. Hier vind je meer over onze aanpak bij de ontwikkeling van de website.

Teksten maken

Een goede tekst spreekt de doelgroep aan, verkoopt je boodschap en zorgt dat die boodschap ook beklijft. Een globaal beeld van je doelgroep hebben wij vaak wel, maar wij willen details en finesses weten. In een strategiesessie gaan wij daarom dieper in op wie je doelgroep is, welke persona’s binnen die doelgroep vallen, wat je doelen zijn en wat je communicatieboodschap is. Met deze strategiesessie slaan we meteen twee vliegen in één klap: want ook voor de bouw van je website hebben we deze informatie nodig.

Deze strategiesessie vormt de basis voor het uiteenzetten van een gedegen SEO-strategie. Op basis van de informatie die je hebt en het gedrag van je doelgroep stellen we een lijst van zoektermen vast waarop je gevonden kunt/wilt worden. Deze zoekwoorden gebruiken we voor het maken van de sitemap van de website, een soort hoofdstukindeling. Per pagina stellen we de focuszoekwoorden vast en doen we een voorstel voor de tekstopbouw. Alle onderdelen die voor de vindbaarheid van de site belangrijk zijn, vullen we in.

Sitemap klaar, schrijven maar. Dat kan, maar dan moeten we wel weten welke  tone-of-voice gehanteerd moet worden. Deze bepalen we met jou. Afstandelijk of betrokken. Jij of u. Formeel of informeel. Jargon of Jip-en-Janneke-taal. Streep de tegenstellingen tegen elkaar weg, en we hebben een goed beeld.

Ook moeten we uitgebreide achtergrondinformatie hebben over de organisatie en de onderwerpen die we gaan aansnijden. Jij bent inhoudelijk expert en kan ons daarbij helpen. Dat kan op twee manieren. Je levert een basistekst aan en deze passen wij aan naar een fijn leesbare tekst. Of we maken de tekst vanaf scratch en interviewen je daarvoor eerst over de materie. Zodat jullie vakkennis straks op papier gaat leven. Dit laatste is het meest tijdrovend, maar levert over het algemeen wel het beste resultaat.

Uiteraard leggen we de teksten aan jullie voor, zodat jullie deze inhoudelijk van feedback kunnen voorzien. Akkoord met de tekst? Dan doen wij een laatste SEO-check.

Fotografie

De fotografie kan starten zodra het ontwerp klaar is. De stijl van de website is bepalend voor de fotografie, met name in het kleurgebruik. Is de website knalblauw en de foto’s in sepia, dan is er sprake van een mismatch.

Welke stijl je aanspreekt, bespreken we in een brainstormsessie. Hoe bereik je de doelgroep doormiddel van beeld? Hoe ondersteunt de fotografie de boodschap? Dit soort vragen zullen de revue passeren, evenals een aantal praktische zaken. Want heb je al nagedacht over de opnamelocatie, de lichtsituatie aldaar en of er personen op de foto centraal staan? En wie verzorgt de productie? Wij vinden het in ieder geval fijn als jij zelf zoveel mogelijk mee helpt.

Na de brainstormsessie is het tijd voor een proefsessie. In een halve dag nemen wij op de opnamelocatie een aantal proefshots. Een goede leerschool voor de echte opnamedagen. We weten nu hoe het licht ‘werkt’ en welk materiaal nodig is. Afhankelijk van het aantal benodigde foto’s schieten we in een paar dagen al het benodigde beeldmateriaal voor de website. De nabewerking van de foto’s verzorgen we ook. 

Voorbeeld project

Inmiddels hebben we meerdere ‘totaalprojecten’ begeleid. Het meest sprekende voorbeeld is Royal Sens, één van de grootste leveranciers van etiketten in de food- en non-foodsector. Het project had een doorlooptijd van 4 maanden.

Belangrijkste eis: een beeldende website die potentiële klanten enthousiast maakt en uitstekend weerspiegelt waar de kwaliteit van Royal Sens ligt. Dit is uiteindelijk vertaald in een beeldlijn waarbij de etiketten centraal staan in plaats van het enorme machinepark. En qua contentstrategie was besloten om elk product een eigen pagina te geven en de behaalde successen te vieren door cases te beschrijven. 

Totaalpakket nodig?

Wil jij je website grondig onder handen nemen? En wil je alles bij één partij beleggen? Wij helpen je graag. Kom bij ons langs. Onder het genot van een kop koffie nemen we graag je wensen door.

Geschreven door Caroline de Vor

Projectleider

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Kiezen van een webdesignbureau: waar moet je op letten?

Je wilt een nieuwe website en bent op zoek naar een goed webdesignbureau. In Nederland zijn er zeker honderd webdesignbureaus en een groot aantal ZZP’ers die websites maken. Allemaal pretenderen ze goed te zijn. Maar hoe scheid je het kaf van het koren en kies je een bureau die bij jouw organisatie past? Wij zetten 14 punten op een rij waar op je moet letten bij de keuze van een webdesignbureau.

Watervalmethode vs Scrum

Scrum is geliefd bij veel software-ontwikkelaars. Zo ook bij ons; wij houden echt van scrummen. Maar soms – heel soms – werken wij nog volgens de watervalmethode. Dit doen wij vooral bij projecten waarbij de projectleider aan de klantzijde geen beslissingsbevoegdheid heeft en elk stap aan een leidinggevende, het management of een stuurgroep moet worden verantwoord. Soms is de watervalmethode ook meer geschikt voor website waarop content centraal staat en al in een vroeg stadium...

SEO mythes

SEO mythes: wat is waarheid en wat is fictie?

SEO is een vakgebied waarin veel verhalen rondgaan over wat wel en niet werkt. SEO is dan ook een vakgebied met een continu veranderend landschap. De technologie achter websites wordt continue verbeterd, zoekmachines worden steeds slimmer en zoekmachinegebruikers worden steeds beter bediend. In dit artikel zullen we een aantal SEO-misverstanden behandelen.

Is Insyde een geschikte partner voor jou?

Wij geloven in de kracht van een relatie. Samen ervoor gaan. Elkaar uitdagen. Voor langere termijn. Maar we willen best eerst een kop koffie doen om elkaar te leren kennen ;)