Usability Testing bij Insyde

Een website ontwerpen en bouwen is vakwerk. De ontwerpers en programmeurs van Insyde zijn, door hun jarenlange ervaring, in staat om goed werkende en plezierig te gebruiken websites te bouwen. Toch is elke site met zijn specifieke doelgroep uniek, wat er toe kan leiden dat bepaalde best practices voor jouw site helemaal niet zo goed werken als voor een andere site. Om dit soort problemen op tijd te signaleren of voorkomen, is het van belang zo nu en dan een test met echte gebruikers uit te voeren.

Insyde weet precies hoe dit werkt en kan dergelijke usability tests voor u uitvoeren.

Case: Usability test voor Meat your Own

Momenteel is Insyde bezig met de bouw van Meat your Own, een online platform dat vlees en consument samenbrengt. Omdat deze site in eerste instantie een behoorlijk ingewikkelde aanmeldprocedure kende voor boeren was hier veel winst te behalen met behulp van een usability test.

Maar hoe gaat zo'n test nu eigenlijk in zijn werk?

Stap 1: Voorbereiding usability test

Voor het uitvoeren van een usability test zijn een aantal zaken van belang:

  • zorg voor 4-6 testpersonen uit de juiste doelgroep (bij meer personen wegen de kosten niet meer op tegen de resultaten) 
  • bepaal van tevoren wat je wilt onderzoeken (bij voorkeur een hypothese die je kunt toetsen)
  • maak een duidelijk stappenplan met opdrachten voor de tester

Bij Insyde maken we gebruik van twee ruimtes: een testruimte en een meekijkruimte. In de meekijkruimte kunnen de developers, opdrachtgevers en andere stakeholders via een televisiescherm meekijken hoe de test in de testruimte verloopt. Ook nemen we het beeld en geluid op, zodat we hier op een later moment op kunnen terugvallen.

Stap 2: Tijdens de usability test

De gebruiker wordt tijdens het testen begeleid door de facilitator, die in de testruimte aanwezig is. De facilitator draagt er zorg voor dat de gebruiker niet compleet vastloopt, of te veel van de opdracht afwijkt, maar mag absoluut geen invloed uitoefenen op de testpersoon. Vandaar dat de facilitator veel vragen niet direct kan beantwoorden om te voorkomen dat dit de beslissingen van de testpersoon beinvloedt.

De stakeholders in de meekijkruimte krijgen een enorme hoeveelheid informatie. Hierdoor is het belangrijk dat er zoveel mogelijk belanghebbenden aanwezig zijn, zodat er divers genoteerd of onthouden kan worden.

Nadat er een aantal testpersonen zijn geweest kunnen de stakeholders en de facilitator hun bevindingen bespreken en tot een voorlopige conclusie komen. Probeer dit vooral niet na de eerste test al te doen: je wilt generieke problemen opsporen, en niet de wensen van een specifieke gebruiker vervullen.

Stap 3: Na de test

Naar aanleiding de uitgevoerde usability onderzoeken zijn een aantal verbeteringen doorgevoerd in de site. Zo is bijvoorbeeld het aanmeldformulier voor boeren behoorlijk aangepast qua flow en vraagstelling. Ook aan de consumentenzijde is het een en ander verbeterd, aangezien sommige iconen niet duidelijk genoeg bleken. Verder werd de (zeer uitgebreide) zoekfunctionaliteit nog wat eenvoudiger gemaakt.

Meer informatie?

Heb jij vragen of twijfels over de gebruiksvriendelijkheid van jouw website? Of ben je van plan om een website te lanceren die usability testing goed kan gebruiken?

Neem dan contact met ons op

Geschreven door Maarten van Spil

Front-End Developer & UX Designer

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Kiezen van een webdesignbureau: waar moet je op letten?

Je wilt een nieuwe website en bent op zoek naar een goed webdesignbureau. In Nederland zijn er zeker honderd webdesignbureaus en een groot aantal ZZP’ers die websites maken. Allemaal pretenderen ze goed te zijn. Maar hoe scheid je het kaf van het koren en kies je een bureau die bij jouw organisatie past? Wij zetten 14 punten op een rij waar op je moet letten bij de keuze van een webdesignbureau.

Watervalmethode vs Scrum

Scrum is geliefd bij veel software-ontwikkelaars. Zo ook bij ons; wij houden echt van scrummen. Maar soms – heel soms – werken wij nog volgens de watervalmethode. Dit doen wij vooral bij projecten waarbij de projectleider aan de klantzijde geen beslissingsbevoegdheid heeft en elk stap aan een leidinggevende, het management of een stuurgroep moet worden verantwoord. Soms is de watervalmethode ook meer geschikt voor website waarop content centraal staat en al in een vroeg stadium...

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...