Verschillen tussen white hat en black hat SEO

Tot waar en niet verder, dat is wat dit artikel wil illustreren. Een duidelijke opsomming van het verschil tussen het toepassen van SEO volgens de richtlijnen van Google (white hat) en de tegenpool, black hat SEO. De verschillen zullen hierbij worden weergegeven aan de hand van enkele voorbeelden. Na het lezen van dit artikel weet je waar  de grens ligt en waarom wij vanuit Insyde altijd kiezen voor white hat SEO.

Richtlijnen van Google

Om te kunnen weten waar de grens ligt, moet je op de hoogte zijn van de richtlijnen die Google heeft gesteld met betrekking tot het proces van de zoekmachineoptimalisatie. Hiervoor hebben zij een overzichtelijke pagina aangemaakt, die precies aangeeft welke zaken niet geoorloofd zijn bij het optimaliseren van je website en waar dus het verschil zit tussen white hat en black hat SEO. Deze pagina zit verder boordevol goede tips voor het inrichten van je website, dus is zeker het lezen waard voor iedereen die zich bezighoudt met de wondere wereld van de zoekmachineoptimalisatie.

logo google

In het vervolg van dit artikel zal ik kort opsommen wat de praktische verschillen zijn tussen white hat en black hat SEO. 

Wil je graag meer weten over de SEO specialisten van Insyde en de manier waarop deze worden uitgevoerd? Neem dan contact met ons op via daan@insyde.nl of 015 256 82 62!

Verschillen tussen white hat en black hat SEO

Het verschil tussen white hat en black hat SEO komt in de praktijk neer op het verschil tussen pure kwaliteit en het puur toepassen van trucs om zoekmachines te beïnvloeden. Kwaliteit wordt hier gedefinieerd als toegevoegde waarde voor bezoekers.

whitehat blackhat seo

 

 

Ondanks de richtlijnen die Google aangeeft, blijft er echter altijd een grijs gebied bestaan. Dit grijze gebied bevat maatregelen die geen toegevoegde waarde hebben voor potentiële bezoekers, maar toch (op dit moment) bijdragen aan een betere positionering in de zoekresultaten.

Google probeert met de updates van Panda en Pinguin om dit grijze gebied te verkleinen en slaagt hier geleidelijk steeds beter in. Met oog op de toekomst is het dan ook altijd raadzaam om alleen white hat technieken toe te passen en in het achterhoofd te houden dat de werkzaamheden die je toepast een (potentiële) bezoeker moeten helpen bij het vinden van juiste en kwalitatief hoogstaande informatie.

Voorbeelden van de kleurverschillen

Om te illustreren waar de grens ligt, zal ik aan de hand van enkele voorbeelden laten zien wat de gevolgen van iedere techniek zijn en waar het kleurverschil optreedt. Ik kan echter niet alle white hat en black hat technieken uitlichten en kies dus voor twee van de meest voorkomende praktijkvoorbeelden. Voor een volledig overzicht van de richtlijnen verwijs ik je naar Google's eigen support pagina voor webmasters

Voorbeeld #1: Integreren van zoekwoorden

Bij het schrijven van een vindbare tekst is het van groot belang om vooraf na te denken over de manier waarop je deze wilt gaan schrijven. De tekst moet namelijk zowel leesbaar zijn als ook vindbaar, aangezien je de zichtbaarheid van je content wilt maximaliseren. 

Aanpak #1: White hat SEO

Om de webtekst zo goed mogelijk vindbaar te maken, ga je onderzoek doen naar het taalgebruik van je doelgroep. Vervolgens ga je kijken naar teksten over hetzelfde onderwerp die al eerder zijn geschreven door bijvoorbeeld concullega's, om zo te vermijden dat je exact hetzelfde gaat vertellen. Je wilt namelijk unieke toegevoegde waarde leveren aan bezoekers met behulp van jouw content. Om je artikel aan te laten sluiten bij zoveel mogelijk vragen die de doelgroep heeft, ga je kijken welke combinaties van zoekwoorden de doelgroep gebruikt bij het zoeken naar informatie. Ten slotte schrijf je de tekst(en) zelf en zorg je ervoor dat de teksten aansluiten bij het taalgebruik (lees: zoekgedrag) van de doelgroep.

adwords keyword tool google

seo keyword research

De teksten sluiten precies aan bij de informatiebehoefte van de doelgroep en zorgen ervoor dat de doelgroep een positief beeld krijgt van jouw merk en website. De bezoeker zal zich eerder verdiepen in mogelijke diensten/producten die je aanbiedt en dit resulteert in een hoger conversiepercentage. De online omzet stijgt en de zoekmachines laten met veel plezier jouw content zien, aangezien bezoekers erg tevreden erover zijn. De doelgroep waardeert je content en zal eerder geneigd zijn deze te delen met andere geïnteresseerden, waardoor de positie in de zoekresultaten alleen maar verder zal verbeteren. De win-winsituatie vindt plaats en zorgt voor een degelijke langetermijnstrategie.

Zou je de bovenstaande strategie graag op je eigen website toe willlen laten passen, dan kunnen wij vanuit Insyde door middel van een vrijblijvend verkennend gesprek voor je kijken wat de white hat mogelijkheden zijn! Geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op via daan@insyde.nl of 015 256 82 62.

Aanpak #2: Black hat SEO

Je kiest ervoor om de bezoekerservaring op je website te verwaarlozen en gebruikt liever verschillende trucs om zoekwoorden zoveel mogelijk richting de zoekmachine te communiceren om zo de positionering van je website in de zoekresultaten te verbeteren. Keyword density, cloaking en duplicate content staan hoog bij je in het vaandel, aangezien dat lijkt te werken. Bezoekers van je website belanden op gekunstelde pagina's waar ze vervolgens onleesbare teksten aantreffen vol met zoekwoorden waardoor ze direct weer terugnavigeren naar de SERP's (zoekresultatenpagina's) om op zoek te gaan naar leesbare teksten.

cloakingkeyword density

Ook kan het zijn dat je bezoekers binnenhaalt door allerlei landingspagina's te maken voor verschillende zoekwoorden, maar met verder wel dezelfde inhoud. Dit getuigt niet van kwaliteit en zal dan ook op de lange termijn door Google worden afgestraft. Hierbij daalt niet alleen je artikel in de zoekresultaten. De gehele waarde van je domein zal worden teruggeschroefd, waardoor er uiteindelijk juist minder bezoekers op je website zullen komen. Ook voor bezoekers is dit vaak een negatieve ervaring, aangezien deze getruukte pagina's vaak niet worden opgenomen in de 'normale' interne linkstructuur. Hierdoor is het voor bezoekers onduidelijk waar ze zich bevinden en zij zullen dan ook snel afhaken.

Het eindresultaat is een negatieve ervaring van de bezoeker met jouw merk en website. Bezoekers zullen nooit meer terugkomen en zullen je website al helemaal niet aanbevelen. Google zal de bezoekersstatistieken meten en opmerken dat bezoekers snel afhaken wanneer ze je website betreden. Dit zal Google onthouden en zodra dit relatief vaak voorkomt, zal er een duidelijk seintje uitgaan naar de zoekmachine. De website zal drastisch dalen in de zoekresultaten en de bezoekersaantallen vanuit Google zullen alleen maar minder worden. 

Voorbeeld #2: Werven van backlinks

Bij het positioneren van je website wil je de zichtbaarheid verbeteren door links te verzamelen naar je website. Deze links dragen bij aan zowel de vindbaarheid als de zichtbaarheid en zijn daarom van essentieel belang.

Aanpak #1: White hat SEO

Nadat je bij voorbeeld #1 de degelijke content hebt geschreven, merk je dat er een aantal blogs zijn van mensen binnen je doelgroep, die een linkje hebben geplaatst naar de nuttige artikelen op jouw website. De links komen vanaf blogs die iets te maken hebben met jouw niche en dragen daarom ook veel linkwaarde over, gezien de overeenkomende relevantie tussen beide websites. Daarnaast heb je aan mensen binnen je kenniskringen gevraagd om eens wat aandacht te besteden aan jouw website, indien relevant. In ruil daarvoor kun jij ook een keer hun website uitlichten betreffende een overeenkomstig thema. Ten slotte ga je op zoek naar andere (informatieve) websites die actief zijn binnen jouw niche en biedt je jouw expertise aan in de vorm van een degelijk artikel. In de beschrijving van de auteur van het artikel, noem je de website vanwaaruit je schrijft, waardoor je een prachtige citatie te pakken hebt.

Bezoekers van de andere websites zien jouw link staan binnen de inhoud van een voor hun relevant thema en zullen  soms ook doorklikken, doordat je website handige informatie bevat voor het vervullen van hun informatiebehoefte. Hierdoor ben je niet meer geheel afhankelijk van bezoekers uit zoekmachines, maar krijg je nu ook bezoekers vanuit andere websites. Daarnaast waardeert Google de citaties vanaf andere relevante websites, aangezien dit een bevestiging is van autoriteit. Jouw website zal gaan stijgen in de zoekresultaten, waardoor er steeds meer bezoekers op de website komen, het aantal conversies alleen maar blijft toenemen. De website zit in een opwaartse spiraal en blijft dat ook door de white hat strategie te waarborgen.

Aanpak #2: Black hat SEO

Doordat de inhoud van je website slechts een bij elkaar geraapte groep zoekwoorden is, vinden bezoekers je artikel niet nuttig en verwijzen dus ook niet graag op hun blog naar jouw website. Door een gebrek aan natuurlijke links, ga je op zoek naar een manier om relatief veel links te kopen voor weinig geld. Je koopt een "mooi" aanbod in van 200 links voor €50, waardoor je allerlei links in één klap krijgt op verschillende blogs, directories en andere locaties waar nooit een bezoeker van vlees en bloed zal komen. 

De nieuw verworven links komen niet van themagerelateerde domeinen af en Google zet een vlaggetje bij jouw domein vanwege de grote hoeveelheid links die in één keer zijn ontstaan vanaf lage kwaliteit domeinen. Nadat de zoekmachine ontdekt dat je duidelijk gebruik hebt gemaakt van ingekochte links via een linknetwerk, verwijdert deze je uit de zoekresultaten. Je domein zal niet langer in de zoekresultaten terugkomen totdat alle betaalde links zijn verwijderd en je een verzoek ingediend hebt om de penalty op te heffen. De 50 euro is weggegooid geld en je domein is er slechter aan toe dan ooit. Je bent weer terug bij af.

Meer informatie

Heb je nog vragen of opmerkingen aan de hand van dit artikel of wil je graag meer weten over de SEO diensten van Insyde, neem dan dan contact met mij op via daan@insyde.nl of 015 256 82 62.

Geschreven door Daan Weustenraad

SEO/SEA consultant

SEO is een prachtig vakgebied. Het ontdekken, analyseren en uitwerken van de informatiebehoefte van een doelgroep is een mooie uitdaging die ik graag iedere dag weer aanga. De combinatie van Adwords, Analytics, SEO en Conversieoptimalisatie zorgt voor de optimale bezoekerservaring en maakt dat er steeds meer bezoekers naar je website willen en kunnen komen.

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...

SEO mythes

SEO mythes: wat is waarheid en wat is fictie?

SEO is een vakgebied waarin veel verhalen rondgaan over wat wel en niet werkt. SEO is dan ook een vakgebied met een continu veranderend landschap. De technologie achter websites wordt continue verbeterd, zoekmachines worden steeds slimmer en zoekmachinegebruikers worden steeds beter bediend. In dit artikel zullen we een aantal SEO-misverstanden behandelen.

Long tail SEO

Long Tail SEO: proces van de lange adem

Long Tail, een SEO-strategie die vaak wordt vergeten of niet wordt toegepast. Een gemiste kans! Long Tail is perfect ter aanvulling van je huidige Short Tail SEO-strategie. In dit artikel leg ik uit wat Long Tail zoekwoorden zijn, wat het je kan opleveren en beschrijf ik het proces van een Long Tail SEO-strategie.