Wat is linkbuilden? Uitleg over linkbuilding

Wat is linkbuilden eigenlijk? Linkbuilden is een SEO-strategie om hoger te komen in de zoekresultaten door middel van het verzamelen van meer autoriteit. Simpel gezegd is linkbuilden het verkrijgen van links op andere websites (backlinks) die verwijzen naar jouw website. Je kunt een backlink vergelijken met een uitgebrachte stem. Hoe meer mensen ‘stemmen’ op jouw website, des te waardevoller jouw website wordt voor Google.

Een kwestie van heel veel links scoren?

Dus linkbuilden is een kwestie van heel veel links scoren zodat mijn site ‘populairder’ wordt? In principe wel, maar een veel gemaakte fout is dat je niet voor kwantiteit, maar voor kwaliteit moet gaan. Bij linkbuilden gaat het niet om hoe meer links, hoe beter. Je scoort immers beter in de zoekmachines met minder links die waardevol zijn. Inkopen en meedoen aan linkuitwisselingprogramma’s om de zoekmachines te manipuleren overschrijden Google’s richtlijnen. Links van weinig waarde zullen je niet helpen om hoger te klimmen in de zoekmachines, zelfs niet al zijn het er heel veel.  Een verkeerde linkbuilding strategie doet je meer schade dan goed en kan zelfs leiden tot een Google penalty.

Een Google penalty?

Een linkbuilding strategie waarbij het doel is om heel veel links te scoren om op die manier de zoekmachines te manipuleren kan leiden tot een Google penalty. Een Google penalty is als het ware een straf wanneer Google vindt dat je hun richtlijnen hebt overschreden. Lees hier meer over Google’s richtlijnen voor webmasters. Het gevolg van deze straf is dat je website helemaal of gedeeltelijk niet meer wordt getoond in de zoekresultaten van Google.

Google penalty linkbuilden

Links inkopen?

Het klinkt heel verleidelijk, maar doe het niet. Vaak wanneer je links wilt inkopen, krijg je een aanbod aan honderden backlinks. Daar sta je dan met je website vermeld binnen een gevaarlijk linknetwerk die bestaat uit allerlei vage websites, startpagina’s, artikelwebsites etc. Wanneer je in aanraking komt met een linkbuildingpartij die je honderden links belooft, trap er dan niet in.

Nooit een link inkopen?

In principe niet, maar in bepaalde situaties kun je overwegen om te betalen voor een link. Gaat het om een backlink op een autoritaire website die een goede reputatie heeft bij Google, relevant is aan jouw website en ook nog kan leiden tot veel bezoekers? Dan kun je het overwegen om eens te betalen voor een link, op eigen risico uiteraard. Gaat het bijvoorbeeld om een advertentielink? Dan moet je volgens Google’s richtlijnen een ‘nofollow tag’ meegeven aan de link, omdat de link niet natuurlijk is ontstaan en daarmee de zoekmachines niet beïnvloed. Echter kan het in veel gevallen moeilijk te beoordelen zijn of er betaald is voor een link. Wil je dus een link inkopen, denk dan nog eens goed na wat het je oplevert en houd rekening met de risico’s.

Wat zijn slechte links?

SEO niet gaat om het verkrijgen van zoveel mogelijk bezoekers, maar om kwalitatieve bezoekers. Dit geldt ook voor linkbuilden. Linkbuilden draait niet om het verkrijgen van zoveel mogelijk links, maar om kwalitatieve links. Wanneer spreken we van een slechte link? Enkele voorbeelden:

  • Het domein waar een link is geplaatst is niet gerelateerd aan jouw website
  • Spammy website of websites van lage kwaliteit en/of autoriteit
  • Websites die puur worden gemaakt voor SEO-doeleinden
  • Linkpagina op een website met honderden (niet gerelateerde) uitgaande links
  • Links op vage buitenlandse en 18+ websites
  • Onnatuurlijke links in footers en sitebars
  • Links in artikelen (van slechte kwaliteit) binnen SEO-artikelnetwerken

Slechte backlinks

Wat levert linkbuilden mij op?

Linkbuilden is een onderdeel van zoekmachinemarketing om hoger te scoren in de zoekresultaten. Helaas zien we in de praktijk dat er vaak te veel tijd en energie wordt gestopt in linkbuilden zonder aantoonbare resultaten. SEO begint altijd met een kwalitatief goede website maken voor zoekmachines én bezoekers.  Is je website SEO-technisch in orde, gebruikersvriendelijk en voorzien van kwalitatieve content? Dan is het pas zinvol om te linkbuilden.

Onze visie

“Liever één goede link dan 100 slechte links.” Onze visie is dat linkbuilding zoveel mogelijk op een natuurlijke manier moet ontstaan. Jouw site moet zo interessant/informatief zijn, dat mensen uit zichzelf een link plaatsen naar je website. De mooiste vorm van linkbuilden is dan ook het creëren van hoogwaardige en unieke content voor jouw doelgroep. Hoe nuttiger de content (in welke vorm dan ook) is, des te groter de kans is dat bezoekers jouw website gaan delen.

Linkbuilding uitbesteden

Linkbuilding is een apart vakgebied waarbij we vaak zien dat er louche tactieken worden gebruikt om de zoekmachines te manipuleren. Gelukkig wordt Google’s algoritme steeds beter en slimmer, waardoor dit soort strategieën tegenwoordig vaak weinig effect hebben en  zelfs kunnen worden afgestraft. Houd je aan de spelregels en verwacht niet te snel resultaat. SEO is tenslotte een marketingstrategie voor de lange termijn.

Ben je op zoek naar een betrouwbare SEO specialist om samen te werken aan een actieve en resultaatgerichte groeistrategie die leidt tot meer bezoekers, conversies en omzet? Stuur dan een mailtje naar elias@insyde.nl of bel ons op 015 256 82 62.

Neem contact op

foto

Geschreven door Elias Masoud

Online Marketeer

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...

SEO mythes

SEO mythes: wat is waarheid en wat is fictie?

SEO is een vakgebied waarin veel verhalen rondgaan over wat wel en niet werkt. SEO is dan ook een vakgebied met een continu veranderend landschap. De technologie achter websites wordt continue verbeterd, zoekmachines worden steeds slimmer en zoekmachinegebruikers worden steeds beter bediend. In dit artikel zullen we een aantal SEO-misverstanden behandelen.

Long tail SEO

Long Tail SEO: proces van de lange adem

Long Tail, een SEO-strategie die vaak wordt vergeten of niet wordt toegepast. Een gemiste kans! Long Tail is perfect ter aanvulling van je huidige Short Tail SEO-strategie. In dit artikel leg ik uit wat Long Tail zoekwoorden zijn, wat het je kan opleveren en beschrijf ik het proces van een Long Tail SEO-strategie.