Wat is scrum?

Binnen Insyde hebben we sinds halverwege 2010 de scrum-methode omarmd. In deze serie over scrum delen we alle ins en outs over scrum en hoe wij het toepassen met klanten die een website laten maken door Insyde. In dit eerste deel geef ik een korte introductie over de scrum-methodologie. 

Scrum in 10 minuten

Dit filmpje kan veel beter uitleggen wat Scrum is dan ik zou kunnen beschrijven, dus kijk eerst dit filmpje en lees dan verder. 

Wat moet de website allemaal kunnen? Opstellen van het product-backlog

Bij de Scrum-methode beginnen we met het maken van een lijst van alle gewenste functionaliteit in de vorm van “user-stories”. Hiermee vertalen we de wensen direct naar functionaliteit zoals de gebruiker deze nodig heeft of verwacht. Deze lijst noemen we het product-backlog. Dit product-backlog is alle functionaliteit die de website doelgericht gaat maken.

User-story 

Een user-story beschrijft wat een gebruiker op de website wil doen. Een user-story kan concrete functionaliteit beschrijven, zoals bijvoorbeeld:
Als bezoeker wil ik mij aanmelden voor de nieuwsbrief.  
Maar een user-story kan ook wat breder worden opgevat waarbij alle disciplines (ontwerp, content, techniek) nodig zijn om deze te realiseren:
Als gebruiker wil ik overtuigd worden dat Insyde de juiste partij is om mijn website te ontwerpen en ontwikkelen. 

Als alle gewenste functionaliteit in deze vorm in het product-backlog staat, krijgt elke user-story een prioriteit van de product-owner. De product-owner is iemand die werkzaam is voor de opdrachtgever en diens belangen behartigt. Voor elke user-story maakt het team een inschatting van de benodigde user-points  om die user-story helemaal af te maken (één user-point is een halve dag werk). Bij het realiseren van een user-story worden alle disciplines betrokken, dus functioneel ontwerp, grafisch ontwerp, usability, technische realisatie, schrijven van teksten, SEO, testen en opleveren.

Bij de scrum-methode ligt sterk de focus op "de belangrijkste dingen eerst doen en helemaal afmaken". 

Sprints

Een Scrum-project bestaat uit een aantal sprints. Een sprint is een vaste periode waarin het team werkt aan het project. In ons geval bestaat een sprint meestal uit twee weken. Drie dagen per week werkt een multi-disciplinair team van een aantal ontwerpers en ontwikkelaars en de Scrum-master (projectmanager) aan het project.

De duur van de sprint, de grootte van het team, de kracht van het team en de beslissingsmogelijkheden van de product-owner bepalen hoeveel user-points we in de sprint kunnen realiseren.

Het aantal beschikbare user-points, de prioriteit van de user-stories en benodigde user-points bepalen welke user-stories we in een sprint kunnen maken.

Om de snelheid van werken tijdens deze sprint zo hoog mogelijk te houden is het van het grootste belang dat de product-owner bij ons op kantoor aanwezig is. Daarnaast moet de product-owner  beslissingsbevoegd zijn om direct vragen van het team te beantwoorden en beslissingen te nemen.

Tijdens de realisatie van een user-story kan blijken dat deze op meerdere manieren te maken is. Een nieuwe oplossing kan dan meer tijd kosten dan de eerder gemaakte inschatting. Op dat moment moet de product-owner de keuze maken of we de user-story eenvoudiger oplossen (minder functionaliteit) of dat we meer tijd besteden, maar dat dat ten koste gaat van een minder belangrijke user-story.
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat blijkt dat we een eerder bedachte oplossing eenvoudiger of sneller kunnen realiseren met hetzelfde resultaat. Op dat moment kunnen we eventueel ook extra user-stories toevoegen aan de sprint. 
Op deze manier heeft de product-owner veel invloed op het uiteindelijke resultaat. Ook kunnen we samen de juiste keuze maken aan welke user-stories we de uren besteden. De product-owner heeft gedurende het hele project de mogelijkheid om bij te sturen wat we uiteindelijk gaan maken.

Sprint-demo

Elke sprint eindigen we met een sprint-demo waar alle stakeholders zijn uitgenodigd om het resultaat te bekijken. Hier kunnen ook mensen die niet direct bij het project betrokken zijn feedback geven op het geleverde resultaat. Dit kan als input dienen voor de volgende sprint.

Opleveren of nog een sprint?

Aan het einde van de sprint zijn de user-stories helemaal gereed en, afhankelijk van de sprint, opgeleverd in de test- of live-omgeving. Zijn er nog user-stories over dan kan de opdrachtgever besluiten een volgende sprint in te plannen. De overgebleven user-stories worden aangevuld en opnieuw ingedeeld op prioriteit.

Scrum vs Waterval

Tot voorkort gebruikten we de waterval methode voor het realiseren van websites. In de waterval methode gaan we in verschillende, functioneel gescheiden fases alle gewenste functies behandelen.

Dus in het functioneel ontwerp beschrijf je alle functies: de belangrijke, de niet zo belangrijke en de misschien wel overbodige functies. Vervolgens geef je het functioneel ontwerp aan de grafisch ontwerper en die maakt voor alle beschreven functies een grafisch ontwerp. In de laatste fase maken de ontwikkelaars alle functionaliteit. 

Dit hele proces neemt meestal 3 tot 4 maanden in beslag waarna we alle functionaliteit in één keer opleveren. De waterval-methode ziet er zo uit:

Beschrijving waterval methode

Binnen de scrum methode realiseren we in 2 weken de belangrijkste functies zodat we ze kunnen opleveren. Dat ziet er zo uit:

Uitleg van de scrum methode

Scrumbord

Een belangrijk onderdeel binnen de scrum methodologie is het scrumbord. Het scrumbord geeft alle teamleden overzicht over de status van de user-stories. Daarnaast geeft het scrumbord het team, de product-owner en de scrum-master inzicht in de snelheid van het team. Daaraan kun je zien hoeveel werk het team nog kan verzetten. 

Het scrumbord bij Insyde ziet er momenteel zo uit:

Scrumbord

En verder

Er is nog veel meer te vertellen over scrum. Zoals de voor- en nadelen van de scrum-methodologie voor Insyde en de opdrachtgever, de dagelijkse praktijk binnen een scrum-project, Scrum en Lean UX design.

Binnenkort volgt hierover een nieuw artikel.

Geschreven door Jeroen Guldemond

Directeur / eigenaar

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Kiezen van een webdesignbureau: waar moet je op letten?

Je wilt een nieuwe website en bent op zoek naar een goed webdesignbureau. In Nederland zijn er zeker honderd webdesignbureaus en een groot aantal ZZP’ers die websites maken. Allemaal pretenderen ze goed te zijn. Maar hoe scheid je het kaf van het koren en kies je een bureau die bij jouw organisatie past? Wij zetten 14 punten op een rij waar op je moet letten bij de keuze van een webdesignbureau.

Watervalmethode vs Scrum

Scrum is geliefd bij veel software-ontwikkelaars. Zo ook bij ons; wij houden echt van scrummen. Maar soms – heel soms – werken wij nog volgens de watervalmethode. Dit doen wij vooral bij projecten waarbij de projectleider aan de klantzijde geen beslissingsbevoegdheid heeft en elk stap aan een leidinggevende, het management of een stuurgroep moet worden verantwoord. Soms is de watervalmethode ook meer geschikt voor website waarop content centraal staat en al in een vroeg stadium...

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...