
Directeur / eigenaar
Scrum in 10 minuten
Dit filmpje kan veel beter uitleggen wat Scrum is dan ik zou kunnen beschrijven, dus kijk eerst dit filmpje en lees dan verder.
Wat moet de website allemaal kunnen? Opstellen van het product-backlog
Bij de Scrum-methode beginnen we met het maken van een lijst van alle gewenste functionaliteit in de vorm van “user-stories”. Hiermee vertalen we de wensen direct naar functionaliteit zoals de gebruiker deze nodig heeft of verwacht. Deze lijst noemen we het product-backlog. Dit product-backlog is alle functionaliteit die de website doelgericht gaat maken.
User-story
Een user-story beschrijft wat een gebruiker op de website wil doen. Een user-story kan concrete functionaliteit beschrijven, zoals bijvoorbeeld:
Als bezoeker wil ik mij aanmelden voor de nieuwsbrief.
Maar een user-story kan ook wat breder worden opgevat waarbij alle disciplines (ontwerp, content, techniek) nodig zijn om deze te realiseren:
Als gebruiker wil ik overtuigd worden dat Insyde de juiste partij is om mijn website te ontwerpen en ontwikkelen.
Als alle gewenste functionaliteit in deze vorm in het product-backlog staat, krijgt elke user-story een prioriteit van de product-owner. De product-owner is iemand die werkzaam is voor de opdrachtgever en diens belangen behartigt. Voor elke user-story maakt het team een inschatting van de benodigde user-points om die user-story helemaal af te maken (één user-point is een halve dag werk). Bij het realiseren van een user-story worden alle disciplines betrokken, dus functioneel ontwerp, grafisch ontwerp, usability, technische realisatie, schrijven van teksten, SEO, testen en opleveren.
Bij de scrum-methode ligt sterk de focus op "de belangrijkste dingen eerst doen en helemaal afmaken".
Sprints
Een Scrum-project bestaat uit een aantal sprints. Een sprint is een vaste periode waarin het team werkt aan het project. In ons geval bestaat een sprint meestal uit twee weken. Drie dagen per week werkt een multi-disciplinair team van een aantal ontwerpers en ontwikkelaars en de Scrum-master (projectmanager) aan het project.
De duur van de sprint, de grootte van het team, de kracht van het team en de beslissingsmogelijkheden van de product-owner bepalen hoeveel user-points we in de sprint kunnen realiseren.
Het aantal beschikbare user-points, de prioriteit van de user-stories en benodigde user-points bepalen welke user-stories we in een sprint kunnen maken.
Om de snelheid van werken tijdens deze sprint zo hoog mogelijk te houden is het van het grootste belang dat de product-owner bij ons op kantoor aanwezig is. Daarnaast moet de product-owner beslissingsbevoegd zijn om direct vragen van het team te beantwoorden en beslissingen te nemen.
Tijdens de realisatie van een user-story kan blijken dat deze op meerdere manieren te maken is. Een nieuwe oplossing kan dan meer tijd kosten dan de eerder gemaakte inschatting. Op dat moment moet de product-owner de keuze maken of we de user-story eenvoudiger oplossen (minder functionaliteit) of dat we meer tijd besteden, maar dat dat ten koste gaat van een minder belangrijke user-story.
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat blijkt dat we een eerder bedachte oplossing eenvoudiger of sneller kunnen realiseren met hetzelfde resultaat. Op dat moment kunnen we eventueel ook extra user-stories toevoegen aan de sprint.
Op deze manier heeft de product-owner veel invloed op het uiteindelijke resultaat. Ook kunnen we samen de juiste keuze maken aan welke user-stories we de uren besteden. De product-owner heeft gedurende het hele project de mogelijkheid om bij te sturen wat we uiteindelijk gaan maken.
Sprint-demo
Elke sprint eindigen we met een sprint-demo waar alle stakeholders zijn uitgenodigd om het resultaat te bekijken. Hier kunnen ook mensen die niet direct bij het project betrokken zijn feedback geven op het geleverde resultaat. Dit kan als input dienen voor de volgende sprint.
Opleveren of nog een sprint?
Aan het einde van de sprint zijn de user-stories helemaal gereed en, afhankelijk van de sprint, opgeleverd in de test- of live-omgeving. Zijn er nog user-stories over dan kan de opdrachtgever besluiten een volgende sprint in te plannen. De overgebleven user-stories worden aangevuld en opnieuw ingedeeld op prioriteit.
Scrum vs Waterval
Tot voorkort gebruikten we de waterval methode voor het realiseren van websites. In de waterval methode gaan we in verschillende, functioneel gescheiden fases alle gewenste functies behandelen.
Dus in het functioneel ontwerp beschrijf je alle functies: de belangrijke, de niet zo belangrijke en de misschien wel overbodige functies. Vervolgens geef je het functioneel ontwerp aan de grafisch ontwerper en die maakt voor alle beschreven functies een grafisch ontwerp. In de laatste fase maken de ontwikkelaars alle functionaliteit.
Dit hele proces neemt meestal 3 tot 4 maanden in beslag waarna we alle functionaliteit in één keer opleveren. De waterval-methode ziet er zo uit:
Binnen de scrum methode realiseren we in 2 weken de belangrijkste functies zodat we ze kunnen opleveren. Dat ziet er zo uit:
Scrumbord
Een belangrijk onderdeel binnen de scrum methodologie is het scrumbord. Het scrumbord geeft alle teamleden overzicht over de status van de user-stories. Daarnaast geeft het scrumbord het team, de product-owner en de scrum-master inzicht in de snelheid van het team. Daaraan kun je zien hoeveel werk het team nog kan verzetten.
Het scrumbord bij Insyde ziet er momenteel zo uit:
En verder
Er is nog veel meer te vertellen over scrum. Zoals de voor- en nadelen van de scrum-methodologie voor Insyde en de opdrachtgever, de dagelijkse praktijk binnen een scrum-project, Scrum en Lean UX design.
Binnenkort volgt hierover een nieuw artikel.