Wat zijn SEO-teksten?

Wat zijn SEO-teksten? Onder SEO-teksten verstaan we het schrijven van zoekmachinevriendelijke teksten voor websites. Het doel van SEO-teksten is goed vindbaar worden in de zoekmachines, zoals Google en Bing. SEO-teksten zijn dus niets meer dan webteksten die zijn geoptimaliseerd voor zoekmachines.

SEO-teksten laten schrijven?

SEO teksten laten schrijven? Tegenwoordig zijn er veel partijen die het aanbieden om SEO-teksten te schrijven. Heb ik dit ook nodig? Ons antwoord is kort maar krachtig: nee. Je website is het online visitekaartje voor je (potentiële) klanten, dan ga je toch niet je website teksten laten schrijven door zo’n partij? Jij kunt immers het beste vertellen over jouw organisatie en de diensten/producten die het bedrijf levert. Je schrijft tenslotte geen webteksten voor zoekmachines, maar voor je bezoekers. En daar gaat het bijna altijd fout met zogenaamde SEO-teksten.

Teksten die puur worden geschreven voor de zoekmachines ogen heel onnatuurlijk en vaak wordt het hoofdzoekwoord onnodig vaak gebruikt (keyword stuffing). Gelukkig werkt deze techniek tegenwoordig niet meer en de zoekmachines zijn steeds slimmer geworden om keyword spamming te detecteren. Onnatuurlijke SEO-teksten zijn in onze ogen dan ook een minachting naar je bezoekers toe.

SEO-tekst voorbeeld

Hoe ziet zo’n onnatuurlijk SEO-tekst er dan uit? Hierbij een klassiek voorbeeld van Google:

"We verkopen op maat gemaakte humidors voor sigaren. Onze op maat gemaakte humidors voor sigaren zijn handgemaakt. Als u graag een op maat gemaakte humidor voor sigaren wilt kopen, neemt u contact op met onze specialisten op het gebied van op maat gemaakte humidors voor sigaren via custom.cigar.humidors@example.com"

seo tekst

SEO-teksten schrijven tips

Waar draait het dan wel om bij het schrijven van ‘SEO-teksten’? En word mijn website dan wel goed vindbaar? Absoluut. Content is tenslotte slechts één van de zoveel ranking factors die bepaalt hoe hoog jouw webpagina scoort in de zoekmachines. Natuurlijk zijn er wel een aantal tips die ik je kan meegeven bij het schrijven van goede webteksten voor je bezoekers én zoekmachines:

  • Zorg voor voldoende content. 300 woorden is oké, maar 500-1000 woorden is beter (afhankelijk van het type pagina).
  • Zorg voor kwaliteit. Schrijf met het oog op je bezoekers en vervul de informatiebehoefte van je doelgroep. Kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit. Als je je webtekst niet verder kunt uitbreiden met kwalitatieve content, stop dan en ga niet onnodig doorschrijven om aan meer woorden te komen.
  • Zorg ervoor dat je belangrijkste zoekwoord (het zoekwoord waarop je gevonden wilt worden) een aantal keer terug komt in de content. Wanneer je bezig bent met het schrijven van een kwalitatieve stuk content, zal dit doorgaans automatisch al gebeuren. Een goede vuistregel is om het hoofdzoekwoord niet vaker dan 4 keer per 100 woorden te gebruiken i.v.m. keyword stuffing.
  • Zorgt ervoor dat je landingspagina goed geoptimaliseerd is. Hierbij een aantal tips:
  • Verwerk het hoofdzoekwoord in de paginatitel
  • Verwerk het hoofdzoekwoord in de meta description
  • Verwerk het hoofdzoekwoord in de URL
  • Verwerk het hoofdzoekwoord in de H1 kop
  • Verwerk het hoofdzoekwoord in de eerste alinea van je webtekst

Conclusie

Traditionele SEO-teksten schrijven is een truc die je in het verleden hielp om beter gevonden te worden in de zoekmachines. Het nadeel hiervan is dat je tekst onnatuurlijk leest en je doelgroep niet aanspreekt. Wij adviseren om in eerste instantie zelf aan de slag te gaan met de teksten van je website. Breng jouw kennis over je bedrijf en de daarbij horende diensten of producten met passie over op je doelgroep. Vervolgens kun je altijd nog je webteksten laten controleren door een SEO-specialist.

Heb je hulp nodig met het opstellen van een contentstrategie voor jouw website of heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Stuur dan een mailtje naar elias@insyde.nl of bel ons op 015 256 82 62.

Neem contact op

foto

Geschreven door Elias Masoud

Online Marketeer

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...

SEO mythes

SEO mythes: wat is waarheid en wat is fictie?

SEO is een vakgebied waarin veel verhalen rondgaan over wat wel en niet werkt. SEO is dan ook een vakgebied met een continu veranderend landschap. De technologie achter websites wordt continue verbeterd, zoekmachines worden steeds slimmer en zoekmachinegebruikers worden steeds beter bediend. In dit artikel zullen we een aantal SEO-misverstanden behandelen.

Long tail SEO

Long Tail SEO: proces van de lange adem

Long Tail, een SEO-strategie die vaak wordt vergeten of niet wordt toegepast. Een gemiste kans! Long Tail is perfect ter aanvulling van je huidige Short Tail SEO-strategie. In dit artikel leg ik uit wat Long Tail zoekwoorden zijn, wat het je kan opleveren en beschrijf ik het proces van een Long Tail SEO-strategie.