Website laten maken: Hoe vraag ik een goede offerte aan?

Je wilt een nieuwe website laten maken. Waarschijnlijk heb je hier een goede reden voor. Het helpt jezelf én de webdesignbureaus die je aanschrijft met een offerteaanvraag als je deze reden zo helder mogelijk op papier zet. Ter voorbereiding kun je tenminste antwoord geven op de 5 hoofdvragen:

1. Organisatorische vragen

Voor het laten maken van een website is het belangrijk om de randvoorwaarden op te stellen. Welke medewerkers dragen dit project? Wanneer moet hij klaar zijn? Wie gaat er na oplevering van de website mee werken? En welke browser gebruikt hij? Allemaal factoren die van invloed zijn op het slagen van het project.

2. Doelen en doelgroep: Voor wie is mijn website bedoeld? En wat moet de website doen?

Met je website wil je bepaalde mensen bereiken. Iedere doelgroep heeft zijn eigen kenmerken. Deze kenmerken zorgen ervoor dat zij op hun eigen manier naar je website kijken. Ook de manier waarop ze op je website terechtkomen is per doelgroep anders.

We onderscheiden op zijn minst twee verschillende doelgroepen:

 • Mensen die je bedrijf kennen: klanten, partners, medewerkers, leden, vrienden en familie. Zij komen vaak direct op je website omdat ze de URL kennen óf ze zoeken op je bedrijfsnaam in Google.
 • Mensen die je bedrijf nog niet kennen: bezoekers die via zoekmachines of links op andere sites op je site terechtkomen vanuit een bepaalde interesse of behoefte.

Maak je doelgroep specifiek

Een doelgroep als ‘alle organisaties in Nederland’ is veel te ruim. Er zijn altijd meer specificaties te verzinnen waar je dienst of product beter bij aansluit. Probeer dus te definiëren wie je hoofddoelgroep is. Bijvoorbeeld ‘Nederlandse ondernemers die de meerwaarde van internet voor hun bedrijfsvoering inzien en bereid zijn tijd en geld te investeren in hun online aanwezigheid’.

Wat is het doel van mijn website?

Afhankelijk van de doelgroep heb je verschillende specifieke doelen met je website. Je website is een communicatiemiddel bij uitstek, waarmee je een of meerdere communicatiebehoefte(n) wilt vervullen. Verschillende behoeften zijn bijvoorbeeld:

 • Informeren: informatie aanbieden over je producten of diensten, je bedrijf, medewerkers en je doelstellingen.
 • Opiniëren: je wilt dat de lezer van de informatie een mening krijgt of van mening verandert over of dankzij de kennis en producten die je te bieden hebt.
 • Overtuigen: je wilt de bezoeker van je website overtuigen van de kwaliteit, originaliteit of het gebruiksgemak van je product(en) of dienst(en).
 • Activeren: je wilt de bezoeker aanzetten tot bepaald gedrag. Dit kan variëren van het invullen van een contactformulier of het aanmelden voor een nieuwsbrief tot het afnemen van een product, het afsluiten van een abonnement of het tekenen van een petitie.
 • Amuseren: je wilt iemand vermaken met de inhoud van je website.

Het is belangrijk om je te realiseren dat het doel van de bezoeker van je site niet altijd hetzelfde is als het doel van je organisatie. Probeer je in te leven in de motivatie van de websitebezoeker om op jouw site te kijken.

3. Uitstraling: Hoe moet mijn website eruit zien?

Je website is meer dan alleen het online visitekaartje van je organisatie. Wanneer je reeds een huisstijl hebt, is het belangrijk dat de website daarop aansluit en deze versterkt. Wanneer je (nog) geen huisstijl hebt, kun je met kernwoorden de gewenste uitstraling van de website (en dus het beeld dat de bezoeker van je organisatie krijgt) typeren. Voorbeelden van afwegingen:

 • Zakelijk of persoonlijk? Kernwoorden: officieel, zakelijk, autoriteit vs. Informeel, vertrouwd, community, gezellig.
 • Interactief of eenrichting? Kernwoorden: delen, inspraak, community, samenwerking vs. zenden, autoriteit, onaantastbaar, specialist.
 • Voorbeelden kunnen ook helpen. Zie je een website die je mooi of goed vindt? Probeer dan te omschrijven waarom. Welke eigenschappen vind je belangrijk?
 • Wat moet het vooral níet uitstralen? Het is soms makkelijker te omschrijven wat je niet wilt, dan wat het wel moet zijn.

Responsive design

Bij de uitstraling hoort ook de weergave op mobiele apparaten. Middels responsive design zorgen we ervoor dat je website optimaal wordt weergegeven op tablets en smartphones.

Voor een informatieve website waar veel tekst op staat, is goede mobiele weergave eenvoudiger te realiseren dan voor een webapplicatie met uitgebreide formulieren, afbeeldingen en navigatie: de ruimte op een telefoonscherm is nu eenmaal beperkt en op een touchscreen heb je helaas geen rechtermuisknop om verdere actie mee te ondernemen.

Drempelvrij

Afhankelijk van je doelgroep  wil je ook de opties weten voor het drempelvrij maken van je website. Deze voldoet dan geheel aan de webrichtlijnen van de overheid, waarmee gegarandeerd is dat deze ook goed te gebruiken is door mensen met een visuele of auditieve beperking of handicap.

4. Functies: Welke onderdelen en/of koppelingen moet de website bevatten?

Je kunt klanten beter van dienst zijn als je website hen eenvoudig de mogelijkheid biedt om hun doelen te realiseren. Ook hier leiden meerdere wegen naar Rome en helpt het als je je doelgroep goed kent.

Voorbeelden van website-onderdelen:

 • Contact: Om de behoefte aan contact met een medewerker te vervullen kun je bijvoorbeeld denken aan een contactformulier, maar misschien voelen uw klanten meer voor een Bel-mij-terug-mogelijkheid.
 • Agenda: bezoekers van je website willen graag zien wat ze de komende tijd kunnen verwachten, waar ze je kunnen ontmoeten of wie of wat er binnenkort te zien is. Je presenteert al deze activiteiten eenvoudig in een agenda.
 • Andere onderdelen van een website zijn bijvoorbeeld een nieuwsmodule, weblog, fotoalbum, reserveringsformulier etc.

Voorbeelden van koppelingen:

 • Webshop: Je wilt op je website producten of diensten te koop aanbieden. Bezoekers kunnen in je webshop kiezen uit het assortiment en in hun winkelmandje plaatsen. Afhankelijk van je voorraden is een koppelingen met een voorraadbeheersysteem hier wenselijk.
 • Persoonlijke pagina: Je wilt bestaande klanten de mogelijkheid geven om de status van hun bestelling, klacht of eigen gegevens in te zien na inloggen. Dit kun je geheel losstaand laten ontwikkelen. Als je echter al een CRM-pakket hebt, maakt een koppeling tussen dit pakket en je website het eenvoudiger om je klantcontacten te registreren en je database up-to-date te houden.
 • Andere koppelingen zijn mogelijk met planningssoftware, nieuwsbrief-mailinglijst, online betaalmogelijkheden etc.

5. Zoekmachineoptimalisatie

Last but zeker not least is er nog het vraagstuk zoekmachineoptimalisatie. Hoe goed je website vindbaar is via Google hangt samen met alle bovenstaande punten. Andersom wordt het antwoord op bovenstaande vragen soms al ingevuld als je al bepaald hebt of je wel of niet goed vindbaar moet zijn.

Afwegingen bij het bepalen of SEO belangrijk is voor jouw organisatie:

 • Naamsbekendheid van je organisatie: is je merknaam relatief onbekend? Dan zullen bezoekers vooral via Google op je website terecht moeten komen, na het zoeken van een product of dienst die je aanbiedt. Het is dan essentieel dat je website rankt op de door hen gebruikte zoektermen.
 • Concurrentie: is er veel concurrentie in jouw vakgebied? Dan zijn wellicht extra inspanningen nodig om vindbaar te worden op relevante zoektermen.
 • Populariteit van je product of dienst: wordt er veel gezocht op de diensten of producten die je aanbiedt? De combinatie van concurrentie en zoekvolume bepaalt je kansen om goed gevonden te worden.
 • Vormgeving: een van de wegingsfactoren in het bepalen van de Google Pagerank is de laadtijd van een webpagina. Grote afbeeldingen zijn misschien wel mooi en onderscheidend, maar ze zorgen er ook voor dat je website trager is en daar houdt Google niet van.
 • Openbare informatie of aanbieden achter een login? Google kan alleen informatie indexeren die openbaar is. Wanneer je schitterende content aanbiedt, maar deze verstopt achter een login, weet Google niet waar je website over gaat en verschijnt deze ook niet in de zoekresultaten.
 • Tijd en budget: ook hier geldt weer dat je moet nadenken over de investering die je bereid bent te doen in je website. SEO kost namelijk tijd. Je koopt geen hoge ranking in Google door eenmalig een prijs te betalen; dit vereist structurele inspanning met een goede SEO-strategie als basis.

Download de checklist

Wil je een website laten maken door Insyde?

Neem vandaag nog contact met ons op via 015-256 82 62 of vraag een offerte aan.

Geschreven door Ewoud van der Reijden

Projectleider

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Kiezen van een webdesignbureau: waar moet je op letten?

Je wilt een nieuwe website en bent op zoek naar een goed webdesignbureau. In Nederland zijn er zeker honderd webdesignbureaus en een groot aantal ZZP’ers die websites maken. Allemaal pretenderen ze goed te zijn. Maar hoe scheid je het kaf van het koren en kies je een bureau die bij jouw organisatie past? Wij zetten 14 punten op een rij waar op je moet letten bij de keuze van een webdesignbureau.

Watervalmethode vs Scrum

Scrum is geliefd bij veel software-ontwikkelaars. Zo ook bij ons; wij houden echt van scrummen. Maar soms – heel soms – werken wij nog volgens de watervalmethode. Dit doen wij vooral bij projecten waarbij de projectleider aan de klantzijde geen beslissingsbevoegdheid heeft en elk stap aan een leidinggevende, het management of een stuurgroep moet worden verantwoord. Soms is de watervalmethode ook meer geschikt voor website waarop content centraal staat en al in een vroeg stadium...

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...