Website vindbaar maken via Google: jouw online vindbaarheid verbeteren

Je hebt een (nieuwe) website en vraagt je af: ‘hoe wordt mijn website goed vindbaar via Google’? Immers, hoe beter de vindbaarheid van je site, hoe meer potentiële klanten je bereikt. En dit betekent automatisch weer dat je kans op online conversies vergroot. Meer conversie = meer omzet. Je kunt je website vergelijken met een fysieke winkel. Ligt de winkel op een afgelegen locatie? Dan zullen er weinig mensen je winkel binnenstappen. Ligt je winkel op een A-locatie waar je doelgroep regelmatig langsloopt? Dan is de kans aanzienlijk groter dat er meer mensen naar je winkel komen en je producten en/of diensten afnemen. Maar hoe zit dit met een website? Hoe maak ik mijn website vindbaar via Google?

Het bovenstaande metafoor zal ik eerst verder toelichten. Dat een winkel op een A-locatie veel bezoekers trekt klinkt logisch, er lopen immers veel mensen langs. Maar goed gelegen locaties, zoals het centrum, zijn toch ook het duurst? Dat klopt, voor de beste plekken betaal je altijd de hoogste prijs. Of het nu gaat om een winkel, een plekje in een stadion, een stoel in het vliegtuig of de locatie van je woning. Hoe beter de locatie, hoe duurder. Wat betekent dit voor de online zichtbaarheid van mijn website?

Marktonderzoek

Een groot marketingbudget  hebben voor een goede online zichtbaarheid is vaak niet nodig. Door goed marktonderzoek te doen kun je bepalen hoe je je bedrijf online wilt positioneren. Ben je bijvoorbeeld een lokale loodgieter, dan ga je toch niet midden in het centrum zitten en iedere maand een torenhoge huur betalen? Breng goed in kaart hoe je je doelgroep het beste kunt bereiken (en vica versa) en bepaal aan de hand daarvan de positionering van je bedrijf.

Voorbeeld: kun je je onderneming scharen tussen winkels zoals De Bijenkorf, Hema, Mediamarkt, C&A en andere grote winkelketens? Dan doe je er goed aan om te vechten voor de allerbeste locatie. Ben je een MKB’er of kleiner? Dan doe je er goed aan om je onderneming zo slim mogelijk te positioneren om het maximale uit je online marketingactiviteiten te halen.

Concurrentieanalyse

Om het maximale uit je website te halen, is het van groot belang om goed in de gaten te houden waar je concurrenten zoal mee bezig zijn. Want ook zij investeren in SEO, AdWords en andere rendabele ontwikkelingen. Concurrenten zijn vaak een goede bron aan inspiratie, doordat iedere website je weer iets kan leren over de effectiviteit van bepaalde keuzes en strategieën, binnen je eigen markt. Deze inspiratie bestaat uit zowel interne als externe kansen.

 1. Bepaalde soorten content die ze aanbieden en zoekwoorden waarop ze gevonden worden.
 2. Externe zichtbaarheid en links die ze realiseren.
 3. Maar ook content die ze elders publiceren in het kader van hun contentmarketing en reputatie binnen de markt.

concurrentieanalyse

Zoekwoordenonderzoek

Een zoekwoordenonderzoek is een cruciale stap bij het vindbaar maken van je website via Google. Tijdens dit onderzoek wordt het zoekgedrag van je doelgroep in kaart gebracht. Waar zoekt je doelgroep op als ze op zoek zijn naar producten/diensten die je aanbiedt? Als zoekmachine marketeers onderzoeken we tijdens deze fase alle relevante zoekwoorden voor je website en de potentie om meer bezoekers uit de zoekopdracht te halen. Met welke zoekwoorden haal je het optimale uit je website? Welke producten/diensten leveren je het meest op? Het zoekwoordenonderzoek bepaalt voor een groot deel de positionering van je website binnen je markt.

APK-keuring website

De volgende grote stap bij het vergroten van je online vindbaarheid is het optimaliseren van je website voor de zoekmachines. Je kunt dit vergelijken met een APK-keuring voor je auto. We gaan je website stapsgewijs af en controleren in hoeverre je website zoekmachinevriendelijk is. Grofweg bestaat de ‘APK-keuring’ uit de volgende drie onderdelen:

 1. Is je website SEO-technisch in orde? We kijken o.a. naar:
 • Wordt de website goed geïndexeerd door Google?
 • Wordt de non-www geredirect naar de www-versie (of andersom)?
 • Is er een robots.txt bestand aanwezig die bepaalde inhoud van de website blokkeert?
 • Is de laadtijd van de website snel?
 • Wordt de ‘canonical link element’ juist toegepast (indien van toepassing)?
 1. Zijn je landingspagina’s goed geoptimaliseerd? We kijken o.a. naar:
 • Zijn je zoekwoorden geoptimaliseerd aan de bestemde landingspagina?
 • Conflicteert een landingspagina voor een bepaald zoekwoord met een andere pagina?
 • Is er sprake van duplicate content?
 • Zijn de meta-gegevens per landingspagina goed geoptimaliseerd?
 • Is de sitestructuur en locatie van de landingspagina logisch?
 1. Trust (vertrouwt Google je website)? We kijken o.a. naar:
 • Zijn de volledige contactgegevens opgenomen op je website?
 • Ben je aangemeld bij Google Mijn Bedrijf?
 • Is er een algemene voorwaarden en/of privacy policy te vinden op je website?
 • Heeft je website een natuurlijk linkprofiel?

Aan de hand van de ‘APK-keuring’ brengen we de bottlenecks in kaart met potentiële vervolgacties om je website beter vindbaar te maken in Google.

SEO check scan

Autoriteit vergroten

Wanneer de strategie en positionering van je onderneming is uitgestippeld en je website zoekmachine vriendelijk is, is het tijd om online autoriteit op te bouwen. Grofweg kan er op de volgende manieren online autoriteit opgebouwd worden:

 1. Linkbuilding

Wat is linkbuilding eigenlijk? Linkbuilding is een methode om hoger te komen in de zoekresultaten door middel van het verzamelen van meer autoriteit. Simpel gezegd is linkbuilding het verkrijgen van links op andere websites die verwijzen naar jouw website. Bij linkbuilding gaat het niet om hoe meer links, hoe beter. Een verkeerde linkbuildingstrategie doet je meer schade dan goed en kan zelfs leiden tot een Google penalty. Zoekmachine marketing draait niet om het verkrijgen van zoveel mogelijk bezoekers, maar om kwalitatieve bezoekers. Dit geldt ook voor linkbuilding. Linkbuilding draait niet om het verkrijgen van zoveel mogelijk links, maar om kwalitatieve links.

 1. Content

De tweede manier om jouw online autoriteit op te bouwen en uit te breiden ten behoeve van een betere online zichtbaarheid is: content. Door het regelmatig schrijven van content op je website (of elders in het kader van contentmarketing) over je vakgebied, bouw je autoriteit op. Je hebt immers kennis van zaken en schrijft daar met passie over. Deze vorm van autoriteit opbouwen levert vele voordelen op:

 • Traffic (en links) naar je website genereren
 • Inspelen op de informatiebehoefte van je bezoekers
 • Een autoriteit worden op je vakgebied
 • Je website blijft up-to-date
 • Je website relevantie vergroten en daarmee betere SEO resultaten boeken

Pas echter wel op met zogenaamde SEO-teksten!

Van vindbaarheid naar conversie

Je website goed vindbaar maken via Google is een specialisme op zich. Je organische posities in Google worden bepaald aan de hand van een zeer complex en immense algoritme van Google. Hoe beter je website geoptimaliseerd is aan dit algoritme, hoe groter de kans is dat je beter vindbaar wordt. Alhoewel Google regelmatig een aantal van de ‘ranking signals’ verklapt, kent niemand het exacte algoritme. Daarom kan een (betrouwbare) zoekmachine marketeer nooit beloftes doen in het behalen van bepaalde posities op een bepaald zoekwoord. Wel kan een zoekmachine marketeer meer organische traffic naar je website garanderen en je onderneming helpen om online te groeien.

Google streeft ernaar om te allen tijde de beste zoekresultaten te weergeven aan haar bezoekers. Kijk met deze gedachte kritisch naar je website en vraag jezelf af of jouw website tot de ‘beste zoekresultaten’ behoort bij een bepaalde zoekopdracht. Hierbij komt niet alleen zoekmachine optimalisatie kijken, maar ook webdesign.

Je kunt met zoekmachine marketing veel bezoekers naar je ‘winkel’ trekken, maar zodra klanten binnen zijn en ze kunnen niet vinden wat ze zoeken, vinden het een rommeltje binnen of vertrouwen je bedrijf niet, dan zullen ze net zo snel weer je winkel verlaten. Daarentegen kun je een prachtige winkel hebben waarbij je producten netjes worden gepresenteerd en goed gesorteerd zijn, maar klanten kunnen je winkel niet vinden. Allebei een gemiste kans! Je website goed vindbaar maken via Google begint altijd met een goede website. Dit is de fundering voor een goede online zichtbaarheid en nog belangrijker: conversies. Potentiële klanten binnenhalen via je website is één, maar vervolgens moeten deze bezoekers ook tot conversies leiden. Lees hier meer over hoe je de bezoekersaantallen van je website kunt achterhalen.

Website seo conversie

Is jouw website al goed vindbaar?

Wil je je website goed vindbaar maken via Google en wil je daarbij de hulp inschakelen van een zoekmachine marketeer? Insyde is een zoekmachine specialist met jarenlange ervaring. We beheren de grootste SEO community van Nederland, hebben onlangs The Content Marketing Tool ‘Contentworks’ ontwikkeld en geven zelfs SEO trainingen. Tot slot is Insyde een gecertificeerd partner van Google.

Ja, ik wil een goed vindbare website!

foto

Geschreven door Elias Masoud

Online Marketeer

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...

SEO mythes

SEO mythes: wat is waarheid en wat is fictie?

SEO is een vakgebied waarin veel verhalen rondgaan over wat wel en niet werkt. SEO is dan ook een vakgebied met een continu veranderend landschap. De technologie achter websites wordt continue verbeterd, zoekmachines worden steeds slimmer en zoekmachinegebruikers worden steeds beter bediend. In dit artikel zullen we een aantal SEO-misverstanden behandelen.

Long tail SEO

Long Tail SEO: proces van de lange adem

Long Tail, een SEO-strategie die vaak wordt vergeten of niet wordt toegepast. Een gemiste kans! Long Tail is perfect ter aanvulling van je huidige Short Tail SEO-strategie. In dit artikel leg ik uit wat Long Tail zoekwoorden zijn, wat het je kan opleveren en beschrijf ik het proces van een Long Tail SEO-strategie.