Website op maat bouwen: waarom wij geen Wordpress gebruiken

Voor je bedrijf een website laten maken. Of je eigen idee om turnen in een website. Daar zijn talloze manieren voor. Zo kun je met Wordpress zelf een eenvoudige website maken. Of je besteedt dit uit aan een Wordpress-specialist. Wij bouwen websites op maat en maken daarbij geen gebruik van Wordpress. In dit artikel leg ik je uit waarom en wat de voordelen zijn van maatwerk.

Wat is een Wordpress-website

Even vooraf: ik ga je in dit artikel niet vertellen dat Wordpress een slecht systeem is. Sterker nog, in veel gevallen is Wordpress misschien wel de beste keuze. Ik zet wel enkele afwegingen op een rij.

Wordpress is van oorsprong een systeem om snel een weblog mee te maken. Inmiddels is het uitgegroeid tot een van de meest gebruikte CMS’en voor websites. Het wordt voor veel meer soorten websites gebruikt dan alleen blogs. De basis van een blog herken je echter nog steeds. Wie zelf aan de slag gaat met een standaardinstallatie van Wordpress krijgt een weblog te zien met een voorbeeld-post.

Wordpress-website homepage na installatie
Als je Wordpress installeert, herken je direct de blogoorsprong.

Vervolgens kun je aan de slag met je kersverse website. Er zijn duizenden thema’s waar je uit kunt kiezen. Een thema verandert de indeling van de website, de kleuren en de mogelijkheden die je hebt. Voor een eenvoudige website is er vaak een thema te vinden dat past. Je kunt vervolgens nog enkele onderdelen zoals kleur en lettertype aanpassen.

Thema-selectie in Wordpress admin
In Wordpress kun je kiezen uit veel thema's. Sommige van Wordpress zelf, maar ook door anderen beschikbaar gesteld.

Waarschijnlijk wil je nog extra functionaliteit. Denk aan een contactformulier, of een portfolio-pagina. Het kan zijn dat dit al in het thema zit dat je gekozen hebt, maar als dat niet het geval is, kun je uit veel plugins kiezen. Let wel op: zorg dat de plugin compatibel is met de versie van Wordpress die je gebruikt.

Plugins in Wordpress admin
Net als thema's kun je in Wordpress kiezen uit vele plugins.

Je kunt  met Wordpress heel snel een werkende site maken zonder dat je daarvoor hoeft te kunnen programmeren. Zolang je met de standaardthema’s en beschikbare plugins uit de voeten kunt, kom je een heel eind.

Wil je niet een standaard thema gebruiken, of kun je niet de juiste plugin vinden voor je functionaliteit? Dan heb je twee opties. Als je kunt programmeren, kun je zelf een thema en/of plugins maken. Of je zoekt een partij die dat voor je kan doen. Er zijn veel webbureaus die werken met Wordpress. Zij kunnen maatwerk-plugins maken voor Wordpress.

Voordelen van Wordpress

Wordpress is Open Source

Open Source betekent dat de broncode van het systeem voor iedereen beschikbaar is en in te zien is. Dit is met name een voordeel voor de ontwikkelaar. Doordat het systeem Open Source is kun je als ontwikkelaar makkelijker het systeem doorgronden en er beter op voortbouwen.

Wordpress is gratis

Aan het gebruik van Wordpress zelf zijn geen kosten verbonden. Je moet alleen zelf de hosting regelen. Er zijn wel thema’s en plugins waar je voor moet betalen.

Grote Community

Er zijn heel veel mensen die Wordpress gebruiken. Online (op verschillende fora) wordt voortdurend kennis uitgewisseld. En heb je een vraag over het gebruik van Wordpress of een bepaalde plugin? Grote kans dat de vraag al eerder gesteld is en je het antwoord online kunt vinden.

Geschikt voor twijfelaars

Door het gebruik van thema’s kun je in een handomdraai het volledige uiterlijk van de website veranderen. En als het thema niet te zwaar op plugins leunt, gaat dit meestal ook vrij goed. Als je (nog) geen huisstijl hebt, kun je hiermee experimenteren om te zoeken welke stijl goed bij je past.

Nadelen van Wordpress

“Ellek nadeel heb se voordeel” zei Johan Cruijff ooit, maar het omgekeerde is ook vaak waar. De voordelen van Wordpress kunnen je ook enorm tegenwerken.

Plugins zijn niet specifiek gemaakt voor jou

De plugins waaruit je kunt kiezen sluiten zelden perfect aan bij wat je nodig hebt. Je moet dus soms vrede hebben met de beperkingen die een plugin heeft.

Plugins kunnen achterlopen op de core

Wordpress is een van de meest gebruikte systemen voor (blog)websites. Dat maakt het ook een interessant doelwit voor hackers. Er komen vaak updates uit voor Wordpress. Deze moet je zelf installeren. Dit gaat niet altijd zonder slag of stoot. Want voordat je veilig kan updaten, moet je er zeker van zijn dat het thema dat je gebruikt en ook alle plugins werken met de nieuwe versie van Wordpress die je installeert. Je bent daarbij dus afhankelijk van de ontwikkelaar van het thema of de plugin.

Open Source betekent niet dat je zomaar kunt overstappen naar een andere ontwikkelaar

Een veelgenoemd argument vóór het gebruikt van Wordpress is dat het Open Source is en dat je daarom makkelijk kan overstappen naar een andere ontwikkelaar. Dat is niet altijd het geval. Mag je de plugins die speciaal voor jouw site ontwikkeld zijn gewoon meenemen? Wil de nieuwe partij daar wel op voortbouwen? Grote kans dat zelfs als je met een Wordpress-bouwer in zee gaat hij jou alsnog adviseert om met een schone lei te beginnen..

Wordpress is uitgegroeid om alles te kunnen

Als je maar genoeg plugins bij elkaar zet, kun je bijna elk type website maken. Maar het systeem wordt er al gauw log en zwaar van. Dit is slecht voor de gebruiksvriendelijkheid en de vindbaarheid van je website. In tegenstelling tot maatwerk begin je met een basis waar je de onderdelen die je niet gebruikt uithaalt om het vervolgens weer aan te vullen met plugins die zo goed mogelijk aansluiten bij wat je nodig hebt. Het systeem wordt er voor jou als beheerder van de website ook niet per se gemakkelijker op.

Wordpress admin onoverzichtelijk met veel plugins
Als je meerdere plugins hebt geïnstalleerd kan het beheer van Wordpress erg onoverzichtelijk worden

Wordpress is in de basis niet gemaakt voor vindbaarheid

In tegenstelling tot veel andere CMS’enis de url-structuur van Wordpress zo opgezet dat deze leesbaar is en voor mensen te begrijpen. De url naar het eerste voorbeeld-blog ziet er bijvoorbeeld zo uit: mijnwordpress.website/2017/04/05/hallo-wereld
Waarschijnlijk snap je dat het hier gaat om een post uit 2017, in April, op de vijfde van de maand, met als naam “Hallo Wereld”. Mooi, maar is dit de beste structuur om vindbaar te worden? In het kort: nee. Je maakt de datum het belangrijkste, in plaats van het onderwerp. Uiteraard zijn er wel plugins te vinden die dit kunnen aanpassen, maar je moet er extra stappen voor ondernemen.

Voor wie is Wordpress geschikt?

Zelfs als je geen programmeerkennis hebt, kun je vrij snel een website maken met Wordpress. Het is wel handig als je weet hoe je een (MySQL) database kunt aanmaken. Daarnaast moet je vrede hebben met een website op basis van een sjabloon. Dit is een goedkope oplossing (als je je eigen tijd niet meerekent).

Wil je de website niet zelf maken, maar je wilt wel een veilige en onderhoudbare website, zorg dan dat je werkt met een partij die updates voor je kan doorvoeren en een oplossing maakt als er plugins achterlopen.

Wat is een op maat gemaakte website

Stel je voor dat je een nieuw pak wilt kopen. Je kunt een (confectie)winkel binnenlopen en een pak uitzoeken dat past. Wil je echter een pak dat net iets beter zit, dan ga je naar een kledingzaak waar ze het pak ook nog voor je kunnen vermaken. Wil je echt de volledige controle - zelf de stof bepalen, de stiksels, revers, knopen -, dan kun je een pak op maat laten maken. De kosten zijn soms wat hoger, maar het pak past perfect en sluit 100% aan op je wensen.

Zo is het ook met een website. Wordpress met een standaard thema is het pak dat je uit het rek haalt en mee naar huis neemt. Werk je met een ontwikkelaar die het voor je inricht? Dat is het pak dat voor je vermaakt wordt. Wil je een website met functionaliteit die niemand anders heeft, of die nog niet bestaat, dat heb je een maatpak nodig.

Wij maken websites op maat. Dat wil niet zeggen dat we het wiel elke keer opnieuw uitvinden. We maken gebruik van een door onszelf ontwikkeld CMS (de Webmagiër). Deze vormt een solide basis voor al onze projecten. We hebben enkele bouwblokken, maar we werken niet met kant-en-klare plugins. Zo kunnen we alle functionaliteit perfect laten aansluiten op jouw wensen. Zie het als een doos met lego. Wij kunnen er alles mee maken. We hebben aantal bouwwerken dat we kunnen inzetten, maar we kunnen die aan alle kanten aanpassen en uitbouwen.

Voordelen van maatwerk

Geen concessies op functionaliteit of ontwerp

Omdat je niet vast zit aan het gebruik van bestaande templates en plugins, kun je de website qua stijl en functionaliteit volledig naar wens in laten stellen. Alle onderdelen in het systeem gebruiken naamgevingen die jij zelf ook gebruikt en je stelt alleen de onderdelen in die voor jou van belang zijn. Niet meer, niet minder.

Niet afhankelijk van externe plugin-ontwikkelaars

Van een maatwerkwebsite mag je verwachten dat de bouwer ook de volledige controle neemt over het project. Jij hoeft je dus niet druk te maken over updates. Het zal nooit zo zijn dat je een beveiligingsupdate niet krijgt, omdat er een plugin niet up-to-date is.

Beter onderhoudbaar

Als je later nieuwe functionaliteit wilt toevoegen aan je website, of je wilt bestaande onderdelen aanpassen kan dat makkelijker.

Beter te testen

Omdat de functionaliteit specifiek gemaakt wordt voor use-cases die je zelf beschrijft is het makkelijker (geautomatiseerd) te testen.

Nadelen van maatwerk

Hogere kosten

In veel gevallen kost het meer tijd om een website op maat in te richten. Elk onderdeel wordt immers speciaal voor jou gebouwd. Dat verdien je echter wel terug als je je website actief onderhoud.

Voor wie is maatwerk geschikt?

Ben je ondernemer en zie je je website als een essentieel onderdeel van je bedrijfsvoering? Dan is het goed om na te denken over maatwerk. Je kunt veel tijd besparen als de website perfect aansluit op hoe jij het gebruikt. Bovendien kun je strakker aansluiten op je huisstijl. En wil je functionaliteit die nog niet bestaat? Dat kan!

Soms ontkom je niet aan maatwerk, al is het maar voor een deel. Stel dat je een idee hebt om producten op een nieuwe manier onder de aandacht te brengen. Anders dan alle andere webshops. Dan is het waarschijnlijk dat je geen plugin gaat vinden die dat precies doet.

Waarom wij geen Wordpress gebruiken

Bij Insyde krijgen we vaak de vraag of we een Wordpress-site kunnen bouwen. Want Wordpress snapt iedereen, is makkelijk te onderhouden en als je ooit wilt overstappen kun je dat zonder problemen doen. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen kloppen die aannames niet altijd.

Wordpress is een alleskunner. Wij willen niet dat al onze websites alles een beetje kunnen, maar de alleen de dingen die echt nodig zijn. Maar dan wel heel goed. We besteden liever onze tijd om alles vanaf het begin naar jouw wensen in te richten, in plaats dat we eerst de onderdelen die je niet gebruikt eruit moeten halen, om daarna wat er overblijft aan te passen zodat het past.

Kwaliteitsgarantie

Of we nu een corporate website maken (bedrijfspresentatie) of een online sociaal platform met complexe zoekmachinetechnologie, wij willen achter de keuzes staan. We maken alleen gebruik van externe technieken als we weten dat we erop kunnen vertrouwen dat deze goed onderhouden worden. Omdat we alles zelf in huis ontwikkelen kunnen we alles vanaf het begin af aan test-driven opzetten. Dit zorgt ervoor dat we bij elke wijziging alle bestaande functionaliteit geautomatiseerd kunnen testen, op basis van jouw use-cases.

Snelheid

We willen dat onze websites snel zijn. We kunnen de code continue verbeteren en optimaliseren. We meten onze software steeds en kijken waar kunnen verbeteren en versnellen.

Gebruiksgemak

Tijdens de ontwikkeling van ons CMS hebben we een vuistregel: “Mijn moeder moet het kunnen gebruiken”. Deze zin werd oorspronkelijk uitgesproken door een van de Insyders met een moeder die nauwelijks weet hoe ze de computer aanzet (we laten even in het midden wie dat was). Het CMS moet altijd zo duidelijk in elkaar zitten, dat je er zonder cursus mee aan de slag kan. Dat is bij een basisinstallatie van Wordpress ook redelijk het geval, maar als je een aantal plugins geïnstalleerd hebt loop je al snel de kans dat het een jungle van functionaliteit wordt. Elke ontwikkelaar heeft immers zijn eigen ideeën over de structuur van het beheer.

Vindbare websites

Onze websites moeten goed vindbaar zijn. Dat komt voor een groot deel neer op de juiste inhoud, maar technisch moet de website ook goed in elkaar zitten. Daarom heb je in ons CMS in de basis al de mogelijkheid om elke pagina optimaal op te zetten voor vindbaarheid. Het systeem genereert voor elke pagina een zoekmachinevriendelijke url en helpt je met een meta-title en –description. Uiteraard kun je dit ook weer aanpassen.

Nog even dit

Als wij een maatwerk website voor je maken zit je niet aan ons vast. Je kunt er altijd voor kiezen om zelf door te ontwikkelen of met een andere partij verder te werken. Wij bouwen ons CMS en websites ook bovenop een Open Source framework (Yii).

Oh ja, wij zorgen dat alles blijft draaien en dat alles veilig blijft.

Geschreven door Cees-Willem Hofstede

Software Consultant

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Kiezen van een webdesignbureau: waar moet je op letten?

Je wilt een nieuwe website en bent op zoek naar een goed webdesignbureau. In Nederland zijn er zeker honderd webdesignbureaus en een groot aantal ZZP’ers die websites maken. Allemaal pretenderen ze goed te zijn. Maar hoe scheid je het kaf van het koren en kies je een bureau die bij jouw organisatie past? Wij zetten 14 punten op een rij waar op je moet letten bij de keuze van een webdesignbureau.

Watervalmethode vs Scrum

Scrum is geliefd bij veel software-ontwikkelaars. Zo ook bij ons; wij houden echt van scrummen. Maar soms – heel soms – werken wij nog volgens de watervalmethode. Dit doen wij vooral bij projecten waarbij de projectleider aan de klantzijde geen beslissingsbevoegdheid heeft en elk stap aan een leidinggevende, het management of een stuurgroep moet worden verantwoord. Soms is de watervalmethode ook meer geschikt voor website waarop content centraal staat en al in een vroeg stadium...

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...

Wil je weten hoe wij werken?

Easy LMS begon klein en is inmiddels groot. Wil je weten hoe wij dat bereikt hebben? Lees meer over onze werkwijze.