Zoekmachinevriendelijke website laten maken

Het vinden van de juiste partij voor het laten maken van een website is al lastig genoeg en nu moet je tegenwoordig ook nog rekening houden met allerlei extra facetten zoals de techniek, functionaliteit en vindbaarheid van de website.

Hoe baan ik mij een weg door deze zee aan keuzes en hoe vind ik een partij die mijn website zowel goed in elkaar zet als ook een goede vindbare basis geeft? Dit artikel biedt mijn inzichten als SEO specialist, die je handvatten geven om zelf een geschikte partij te kunnen kiezen aan de hand van een aantal kritische vragen en/of eisen aan (het CMS van) je toekomstige website.

Waarom een zoekmachinevriendelijke website laten maken?

De laatste jaren beginnen consumenten steeds meer de kracht en het gemak van zoekmachines te integreren om hun dagelijkse problemen op te lossen. Zoekopdrachten variërend in intentie, maar allemaal gericht op het vinden van oplossingen.

Om daar als ondernemer, marketeer of communicatiemedewerker op in te spelen, zul je een degelijke website moeten hebben die zo goed mogelijk in deze behoefte voorziet. Jij wilt degene zijn die jouw doelgroep op weg helpt en daarmee geleidelijk een band opbouwt.

Een slecht ingerichte website staat deze interessante interacties in de weg. Vandaar dat het van groot belang is om een zoekmachinevriendelijke website te laten maken en deze te voorzien van een degelijk SEO traject, zodat de basis voor online succes op de lange termijn goed kan worden gelegd.

website laten maken

De basis: Een zoekmachinevriendelijk CMS

Het inrichten van een website met CMS kan soms een lastige klus zijn, omdat het CMS (Content Management Systeem) niet optimaal functioneert. Vaak wordt de nadruk op gebruiksvriendelijkheid en zoekmachinevriendelijkheid vergeten, waardoor wijzigingen doorvoeren een weerbarstig werkje wordt.
Om in dit probleem tegemoet te komen hebben wij als webdesignbureau een overzicht gemaakt met daarin de belangrijkste punten die een zoekmachinevriendelijk CMS (en gebruiksvriendelijk CMS) moet bevatten. Vanzelfsprekend hebben wij al deze punten verwerkt in ons eigen CMS: de Webmagiër. Toets je eigen website met behulp van onderstaande checklist:

Essentiële onderdelen van een gebruiksvriendelijk en zoekmachinevriendelijk CMS

Tegenwoordig gaan gebruiksvriendelijkheid en zoekmachinevriendelijkheid hand in hand, aangezien je als ondernemer of markeer, alle mogelijkheden wilt hebben om je website zodanig in te richten, dat deze goed vindbaar is.

In de lijst hieronder tref je zowel gebruiksvriendelijke als zoekmachinevriendelijke punten aan die je kunt hanteren voor het beoordelen van een CMS, zodra je een website wilt laten maken.

  • Het invoegen van tabellen, afbeeldingen en video's (rich media) moet eenvoudig mogelijk zijn. De uitlijning van de tekst moet instelbaar zijn in relatie tot de visuele onderdelen. 
  • De URL's moet handmatig kunnen worden ingesteld, zodat de structuur: voorbeeld.nl/mijn-eigen-naam, kan zijn, in plaats van: voorbeeld.nl/pageid=7.
  • Het aanmaken van de sitestructuur op diverse niveau's, bijvoorbeeld: voorbeeld.nl/niveau1/niveau2/niveau3 moet door jou als gebruiker zelf mogelijk zijn. In de Webmagiër kun je bijvoorbeeld zelfs met de muis pagina's verschuiven van de ene locatie naar de andere.
  • Er moet de mogelijkheid zijn om zogenaamde canonical-tags aan te geven via het CMS. Hierdoor voorkom je duplicate content in zoekmachines en waarborg je een betere vindbaarheid wanneer er meerdere pagina's op je website zijn met ongeveer dezelfde inhoud.
  • Het verzorgen van een duidelijke structuur via koppen (H1) en subkoppen(H2-H5) in de tekst is goed voor de leesbaarheid en helpt zoekmachines om de tekst optimaal te begrijpen.
  • Kunnen er ALT-tags (alternatieve teksten) worden toegevoegd aan een plaatje? Dit helpt bijvoorbeeld slechtzienden of mensen die geen afbeeldingen zien in hun browser. Deze alternatieve tekst wordt getoond zodra een afbeelding niet kan worden weergegeven. Zoekmachines gebruiken deze tekst ook om te bepalen waar het plaatje over gaat.
  • Kunnen de meta-elementen per pagina apart worden ingesteld? Titels en meta-descriptions zijn een cruciaal onderdeel van de vindbaarheid van een individuele pagina en vandaar dat het van belang is dat deze instelbaar zijn. 
  • Is de HTML-code die gegenereerd wordt, netjes geprogrammeerd of treden er veel foutmeldingen op waardoor bezoekers en zoekmachines de weg kwijt raken? Om dit zelf te controleren bij de website van de webbouwer, kunt u kijken op http://validator.w3.org/.
  • Heeft de website een goede laadtijd? Met de grote opkomst van mobiel internet en kortere concentratiebogen, is de laadtijd van een pagina van essentieel belang om de aandacht van de bezoeker vast te houden. Een degelijk CMS zorgt er standaard voor dat de website vloeiend draait. Aan de hand van een score kunt u dit zelf controleren. Ga hiervoor naar  https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights en maak uw website sneller!

Neem contact met ons op

Ik hoop dat het artikel je inzicht heeft gegeven in de mogelijkheden met betrekking tot een sterke focus op zoekmachineoptimalisatie en de bijbehorende onderdelen die hiervoor aanwezig moeten zijn.

Wil je meer weten over het laten maken van een website met een gebruiksvriendelijk en zoekmachinevriendelijk CMS? Neem dan contact met mij op via daan@insyde.nl of vraag een offerte aan!

Geschreven door Daan Weustenraad

SEO/SEA consultant

SEO is een prachtig vakgebied. Het ontdekken, analyseren en uitwerken van de informatiebehoefte van een doelgroep is een mooie uitdaging die ik graag iedere dag weer aanga. De combinatie van Adwords, Analytics, SEO en Conversieoptimalisatie zorgt voor de optimale bezoekerservaring en maakt dat er steeds meer bezoekers naar je website willen en kunnen komen.

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Kiezen van een webdesignbureau: waar moet je op letten?

Je wilt een nieuwe website en bent op zoek naar een goed webdesignbureau. In Nederland zijn er zeker honderd webdesignbureaus en een groot aantal ZZP’ers die websites maken. Allemaal pretenderen ze goed te zijn. Maar hoe scheid je het kaf van het koren en kies je een bureau die bij jouw organisatie past? Wij zetten 14 punten op een rij waar op je moet letten bij de keuze van een webdesignbureau.

Watervalmethode vs Scrum

Scrum is geliefd bij veel software-ontwikkelaars. Zo ook bij ons; wij houden echt van scrummen. Maar soms – heel soms – werken wij nog volgens de watervalmethode. Dit doen wij vooral bij projecten waarbij de projectleider aan de klantzijde geen beslissingsbevoegdheid heeft en elk stap aan een leidinggevende, het management of een stuurgroep moet worden verantwoord. Soms is de watervalmethode ook meer geschikt voor website waarop content centraal staat en al in een vroeg stadium...

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...