Zoekmachinevriendelijke webteksten schrijven

Bij het schrijven van teksten voor een website is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de teksten helder worden geschreven voor de bezoeker. Teksten spelen namelijk een essentiële Daarnaast zijn er ook een aantal onderdelen op een webpagina waar je teksten in kunt verwerken voor de zoekmachines, zodat een zoekmachine beter begrijpt waar de tekst over gaat en de betreffende pagina hoger scoort op het zoekwoord/de zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden.

Schrijf voor de bezoeker

Eén van de belangrijkste aspecten van webteksten is dat je deze in eerste instantie voor de bezoeker van de website schrijft. Je moet immers proberen om de bezoeker te overtuigen, de bezoeker is uiteindelijk degene die je product of dienst aanschaft. Enige jaren geleden leverde het nog hoge posities in de zoekresultaten op door onleesbare teksten te schrijven die vol stonden met belangrijke zoekwoorden. De tijd dat dit hoge rankings oplevert in de zoekresultaten is voorbij. Tegenwoordig waarderen zoekmachines originele en goed geschreven teksten veel beter. En een goed geschreven tekst zal de bezoeker ook langer vasthouden op een pagina.

Besteed dus aandacht aan het schrijven van een tekst over uw bedrijf, product of dienst. De kwaliteit zit met name in een tekst zonder spel- of grammaticale fouten, goede opbouw en juist geformuleerde zinnen. Naast de kwaliteit is het van belang dat de inhoud van de webtekst origineel is. Kopieer dus niet 1-op-1 alinea’s van andere websites, maar schrijf de content geheel zelf. Er kan wel gebruik worden gemaakt van quotes, vermeld hier dan wel de bron bij en voorkom teveel gebruik van teksten die al op het web te vinden zijn. Zoekmachines zien dit als dubbele content en hierdoor zal de pagina een lagere positie in de zoekresultaten krijgen.

Enkele tips voor het schrijven van een webtekst:

 • Schrijf de teksten zoals je ook tegen de doelgroep praat over je product of dienst. Draai dus geen verhaal af over 'wij dit' en 'wij zo' maar overtuig de lezer van de teksten dat je hem kunt bieden waar hij naar op zoek is.

 • Schrijf alsof je op papier tegen de klant praat. Vermijd hierbij het gebruik van passieve woorden als 'worden' en 'zullen'.
 • Denk bij het schrijven niet teveel aan zoekwoorden. Heb je een zin waar een zoekwoord makkelijk in verwerkt kan worden, doe dit. Maar ga de tekst pas optimaliseren nadat hij is geschreven.

 • Lees de webtekst hardop voor om te kijken of alle zinnen soepel lopen en om te kijken of de boodschap goed overkomt.

 • Begin de eerste alinea met een samenvatting, verdeel vervolgens de uitleg in kopjes. Als je moeite hebt om de samenvatting te verzinnen schrijf dan eerst een paar zinnen per kopje en schrijf de introtekst (samenvatting) als laatste.

Voor de zoekmachine

Naast het informeren of aansporen tot actie, wil je natuurlijk ook graag dat de pagina met de webtekst hoog in de zoekresultaten eindigt. En het liefst natuurlijk op de zoekwoorden waar je ook daadwerkelijk op gevonden wilt worden!

Hierbij is het verstandig om rekening te houden met onderstaande punten. Door de zoekwoorden regelmatig terug te laten komen in verschillende onderdelen van de tekst, ziet de zoekmachine de betreffende zoekwoorden als belangrijker. Hierdoor zal de betreffende pagina eerder op deze zoekwoorden ranken. Vermijd keyword spamming: het te veel laten terugkomen van uw zoekwoorden. Dit levert onleesbare teksten op en heeft een averechts effect op rankings.

Neem de volgende punten mee om je webteksten zoekmachinevriendelijk te maken:

- Stel voordat je begint de zoekwoorden vast waarop je de site moet gaan ranken

- Laat de zoekwoorden terugkomen in:

 • De pagina titel:
  Tussen de Title-tags

 • H1:
  Zorg dat je de H1-tags gebruikt voor de kop van de pagina en laat hier het belangrijkste zoekwoord in terugkomen.

 • Eerste alinea:
  Dit is de eerste tekst die de bezoeker te zien krijgt als hij op de pagina belandt, zorg dat het zoekwoord in de eerste alinea voorkomt.

 • H2:
  Zorg dat de H2-, en eventueel de H3-tags, terugkomen in het artikel en dat belangrijke zoekwoorden of synoniemen van de zoekwoorden in deze sub-koppen worden verwerkt.

 • Afbeelding & Alt-tekst:
  Een afbeelding zegt meer dan 1000 woorden. Maak dus gebruik van nuttige afbeeldingen zoals: een foto van uw product, een relevante grafiek, infographic etc.
  Voorzie de afbeeldingen ook van een relevante ‘alt-tekst’ waarin het zoekwoord
  terugkomt. Bijvoorbeeld: alt=”Witte oma-fiets”.

 • Semantiek & synoniemen:
  Maak gebruik van synoniemen en semantiek (aanverwante woorden) van de zoekwoorden in de tekst. Zoekmachines houden hier rekening mee bij het tonen van de zoekresultaten.

 • Interne links: ankertekst:
  Link in de tekst naar andere relevante pagina’s op de website. Dit versterkt de interne linkpopulariteit. Kies hiervoor de juiste ankertekst/linktitel. Vermeld dus niet: kijk hier
  Maar gebruik bijvoorbeeld: kijk hier voor onze transportfietsen.

- Zorg ervoor dat de webtekst voldoende woorden bevat. Er is geen minimaal aantal woorden waaraan elke webtekst moet voldoen, maar over het algemeen worden teksten met meer dan 300 woorden meer gewaardeerd door de zoekmachines. Voor competitieve zoekwoorden kan het verstandig zijn om een tekst met meer dan 500 woorden te schrijven.

- Let er ook op dat de webtekst niet 'overgeoptimaliseerd' wordt. Als de zoektermen voorkomen in de H1-tag, URL, exact terugkomt in de ALT-tekst van de afbeelding(en), te vaak in de eerste alinea genoemd wordt en dikgedrukt staat in de resterende alinea's kan de zoekmachine dit zien als een tekst die juist voor de zoekmachine geschreven is en niet voor de bezoeker. Probeer dus variatie aan te brengen in de verschillende elementen, en overdrijf de optimalisatie van de pagina niet. Pas op met zogenaamde SEO-teksten.

Wanneer je adverteert met Google Adwords is het ook van belang om te zorgen dat de webtekst aansluit bij de advertentietekst. Hierdoor stijgt de Quality Score en gaan de kosten per klik omlaag.

Denk aan de conversies

Hoogstwaarschijnlijk wil je de bezoeker met de webtekst niet alleen informeren maar ook aansporen tot actie. Met andere woorden, je wilt conversies genereren op de website. Een conversie kan bestaan uit een ingevuld contactformulier, offerte-aanvraagformulier, een download van de brochure, een aankoop in de webshop enzovoorts.

Bij het schrijven van een webtekst die bijdraagt aan een hogere conversie op de pagina is het van belang dat je de tekst makkelijk leesbaar schrijft. De reden hiervoor is dat de bezoeker zich niet door lange teksten met moeilijk geformuleerde zinnen hoeft te worstelen, waardoor de kans groot is dat de bezoeker de pagina verlaat.

Naast het gebruik van leesbare teksten en de juiste toepassing van grammatica, zijn er nog een aantal elementen die je kan toepassen om de pagina te optimaliseren voor conversies:

 • Conversie button:
  Zorg dat de conversie button (of het conversie element) herkenbaar en goed zichtbaar is. Het liefst zonder dat de bezoeker hoeft te scrollen. Herkenbaarheid en duidelijke zichtbaarheid van de conversie button kan het beste worden bereikt door de button een afwijkend en opvallend design te geven. Hierdoor zal een bezoeker eerder geneigd zijn om op de button te klikken.

 • Bullet points:
  Maak gebruik van bullet points om een overzichtelijke opsomming bij het product of dienst weer te geven. Bullet points kunnen goed gebruikt worden voor een opsomming van bijvoorbeeld voordelen of technische specificaties. Door de opsomming kan de bezoeker makkelijker door de tekst lezen, en het maakt de pagina visueel aantrekkelijker.

 • Dikgedrukte tekst:
  Veel bezoekers ‘scannen’ een pagina eerst, waarna ze besluiten om de pagina weg te klikken of om (delen van) de tekst nauwkeuriger te lezen. Door de belangrijke delen in de tekst dikgedrukt weer te geven, zoals de belangrijkste zoekwoorden en de unique selling points, wordt de tekst beter leesbaar voor de ‘scannende bezoeker’.

 • Gebruik van cijfers:
  Het gebruik van cijfers in de tekst kunnen conversie verhogend werken. Ontvang 10 gratis tips, vandaag 20% korting of 20 manieren om je webtekst te optimaliseren, trekken de aandacht van de bezoeker.

Tweede lezer

Iedereen heeft zijn eigen schrijfstijl. Laat voordat je de webtekst publiceert de tekst nog eens nalezen door een collega, vriend/vriendin of familielid. Niet alleen kunnen zij er eventuele spelfouten uit halen die jij en de spellingscontrole over het hoofd hebben gezien. Ook kunnen ze je wijzen op delen in de tekst die niet helemaal duidelijk zijn en/of zinnen die zij anders zouden formuleren.

Valt het tegen om zelf heldere webteksten te schrijven? Het inschakelen van een ervaren SEO tekschrijver kan dan een uitkomst bieden. Niet alleen kan een ervaren tekstschrijver de boodschap naar de bezoeker probleemloos vertalen, ook houdt de tekstschrijver rekening met de zoekmachinevriendelijkheid van de tekst.

Neem contact op met een SEO copywriter van Insyde voor meer informatie!

Geschreven door Bert van Heerde

SEO specialist

Blijf up-to-date en ontvang updates in je mailbox

Lees ook deze interessante blogs

Totaalpakket: grondig renoveren website, inclusief teksten en beelden

Het besluit is genomen: je wilt een nieuwe website voor je bedrijf. Dit besluit is meteen de startpunt van een reeks volgende beslissingen. Wat te doen met de content – foto’s en teksten – op de huidige site? Passen deze nog bij de nieuwe weg die je in wilt slaan? Of doen deze juist afbreuk aan de nieuwe website en de communicatieboodschap die je wilt uitdragen? En wat als nieuwe teksten nodig zijn: zelf schrijven of iemand anders? En zo ja, wie dan? Oftewel: keuzes,...

SEO mythes

SEO mythes: wat is waarheid en wat is fictie?

SEO is een vakgebied waarin veel verhalen rondgaan over wat wel en niet werkt. SEO is dan ook een vakgebied met een continu veranderend landschap. De technologie achter websites wordt continue verbeterd, zoekmachines worden steeds slimmer en zoekmachinegebruikers worden steeds beter bediend. In dit artikel zullen we een aantal SEO-misverstanden behandelen.

Long tail SEO

Long Tail SEO: proces van de lange adem

Long Tail, een SEO-strategie die vaak wordt vergeten of niet wordt toegepast. Een gemiste kans! Long Tail is perfect ter aanvulling van je huidige Short Tail SEO-strategie. In dit artikel leg ik uit wat Long Tail zoekwoorden zijn, wat het je kan opleveren en beschrijf ik het proces van een Long Tail SEO-strategie.