Gezondheidsplein

Een website vol gezonde informatie, maar zonder een gezonde techniek. Gezondheidsplein was in 2013 een ernstige zieke patiënt, maar nog wel eentje met uitzicht op genezing. Al moest het design, sitestructuur en de SEO daarvoor wel flink op de schop. Drie maanden na livegang was meteen al het eerste resultaat zichtbaar: 31,77% meer bezoekers dan het jaar daarvoor. En nog steeds groeit Gezondheidsplein door.

website-van-het-jaar-2015-gezondheid

Wat hebben we gedaan? 

Stap 1: Een nieuw design 

Het design van Gezondheidsplein was ernstig gedateerd. De kleuren en lettertypes spraken niet meer aan en met meer dan 200+ navigatielinks, reclame en afbeeldingen raakte je als bezoeker snel het overzicht kwijt. Daarom een meer clean ontwerp, waarbij de huiskleuren wit, oranje en blauw de boventoon voerden. Meer ruimte, meer structuur en minder links.

Begin 2016 is het design verder aangescherpt aan de wetten die anno nu gelden. De reclame is op een nog slimmere manier in de website verweeft, waardoor het voor de bezoeker nog meer als redactionele content aanvoelt. Ook is er gewerkt aan de leesbaarheid. De aandoeningspagina’s bestaan bijvoorbeeld uit twee kolommen, zodat er meer ruimte is voor tekst. Ook is het lettertype vergroot voor een optimale leeservaring.

Gezondheidsplein - Homepage

Stap 2: De sitestructuur

Vroeger was informatie over een bepaalde aandoening verspreid over diverse onderdelen van de totale sitestructuur. Hierdoor sprongen zowel bezoekers als zoekmachines kris kras door de website heen, in plaats van een logisch pad te volgen.

Na een goede brainstormsessie bepaalde Insyde in overleg met Gezondheidsplein dat de informatie rondom aandoeningen beter gebundeld kon worden. Video’s, symptomencheckers en veelgestelde vragen brachten we allemaal onder op één plek in de structuur.

Gezondheidsplein - Symptomenchecker

Oude structuur

http://www.gezondheidsplein.nl/video/aandoeningen/keelpijn

http://www.gezondheidsplein.nl/patientverhalen/keelpijn

Nieuwe structuur

https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/keelpijn/video/item41849

https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/keelpijn/patientverhalen/item41852

Hierdoor staan de aandoeningen zelf centraal, in plaats van de overzichtspagina’s. Deze nieuwe structuur versterkt de samenhang van de kwalitatieve content en zorgde voor grote voordelen vanuit de meest recente Panda-updates.

Gezondheidsplein - Dossier

Groei bezoekers 

Nog steeds plukt Gezondheidsplein de vruchten van deze structuurwijziging: inmiddels heeft zij ruim anderhalf miljoen bezoekers per maand. Ter vergelijking: in 2013 – voor de herbouw – was dit 700.000 bezoekers. De gewijzigde aanpak waarderen de bezoekers ook. Mede vanwege de heldere opbouw (en het gemakkelijk kunnen vinden van de informatie) werd Gezondheidsplein in 2015 verkozen tot populairste website in de categorie Gezondheid.

Bekijk ook Bert's blogartikel over de verbeteringen met betrekking tot Gezondheidsplein en de lessen die daaruit geleerd kunnen worden.

Stap 3: Migratie

Gezondheidsplein was en is een enorme site. Ruim 40.000 pagina’s telt deze online medisch encyclopedie. Deze pagina’s handmatig overzetten was uiteraard geen optie. De oplossing: een mega-migratie.

Bij een verhuizing van oude naar nieuwe pagina’s hoort een adreswijziging. Anders staan bezoekers en zoekmachines voor een dichte deur, de welbekende 404-pagina (‘Deze pagina is niet gevonden’). Daarom hebben wij voor meer dan 40.000+ doorverwijzingen gerealiseerd, door de ID’s van de oude pagina’s te koppelen aan het nieuwe adres. Hierdoor kon een groot deel van de content direct worden overgezet naar de nieuwe structuur en bleef waardeverlies beperkt.

Ook werd er oplettend nazorg geboden met behulp van Google Webmaster Tools, om de overige pagina’s zonder automatische doorverwijzing, alsnog te verhuizen.

Voorbereiden op toekomst 

Begin 2016 had Gezondheidsplein nog een aantal wensen om de gebruiksvriendelijkheid te vergroten. Op de planning stond het realiseren van een heldere zoekmachine en mobiele weergave van de site.

Stap 4: Implementatie Elasticsearch

Gezondheidsplein maakte gebruik van de custum search engine van Google. In de lay-out van Google verschenen de zoekresultaten. Het werkte behoorlijk, maar de zoekmachine deed toch wel afbreuk aan de rest van het frisse design. Daarom wilde Gezondheidsplein een meer passende en schaalbare zoekmachine. Gekozen is voor Elasticsearch, de state-of-the art zoekmachine van dit moment.

Grote voordeel van deze zoekmachine is dat het in staat is om grote hoeveelheden data supersnel te doorzoeken. Een absolute pre als je beseft dat de website uit 40.000+ pagina’s bestaat. En met deze zoekmachine kun je ook invloed uitoefenen op de volgorde van de zoekresultaten.

Wil je meer van ons weten?

Met enige regelmaat schrijven we over waar we mee bezig zijn op ons blog.