Technisch Weekblad & Maritiem Nederland

De aanleiding

De website van Maritiem Nederland heeft veel relevante content voor hun doelgroep maar was helaas slecht vindbaar. De sitestructuur en het CMS waren niet goed ingericht voor de vindbaarheid. Ook voor de redactie was het beheren van de website een tijdrovende klus. Het CMS was niet gebruiksvriendelijk. In de website waren er ook te weinig mogelijkheden voor het gebruik van fotomateriaal. Jammer, want dat is ruimschoots aanwezig bij de redactie. 

Daarnaast had Bèta, de uitgever van Maritiem Nederland, nog meer websites die op hetzelfde CMS draaiden en dezelfde problemen hadden: www.technischweekblad.nl, en www.c2w.nl

Als Maritiem Nederland succesvol zou worden overgezet konden we ook de andere sites onder handen nemen.

Wat hebben wij gedaan

Maritiem Nederland

We zijn begonnen met het bedenken van een nieuwe sitestructuur zodat de content beter vindbaar wordt. Daarnaast zijn we aan de slag gegaan met het ontwerpen van een nieuw grafisch ontwerp. Bij het ontwerp waren een aantal zaken van belang die we hebben geïntegreerd in het ontwerp:

  • Meer ruimte voor het gebruik van meer en groter fotomateriaal
  • De homepage moest flexibeler zijn in gebruik
  • De homepage moest beter weergeven welke nieuwe artikelen er gepubliceerd zijn
  • Betere leesbaarheid van de artikelen
  • Meer doorklikmogelijkheden onderaan een artikel naar relevante pagina's. 

Deze wensen hebben we allemaal verwerkt in het nieuwe grafische ontwerp.

Maritiem Nederland - Homepage 

In de sitestructuur hebben we gekozen om alle type artikelen een eigen ingang te geven en ze via dossiers en tags aan elkaar te kunnen koppelen. De redactie kan deze uiteraard zelf beheren.

Na de lancering zagen we al snel een stijgende lijn in de bezoekers aantallen. De nieuwe indeling werd goed ontvangen, tijd om het grotere Technisch Weekblad project aan te pakken. 

Technisch Weekblad

Op basis van het voor Maritiem Nederland ontwikkelde framework konden we heel snel ook voor Technisch Weekblad een nieuwe website realiseren. Een aantal zaken verschillen echter ten opzichte van Maritiem Nederland. 

  • Andere kleuren van de huisstijl
  • Andere indeling van de artikelen
  • Betaalde content

We hebben in overleg met de redactie de kleuren van de website bepaald en deze ingesteld in de website. De redactie kan zelf definiëren welke type artikelen er zijn en zo de indeling van het hoofdmenu en de homepage bepalen. 

Naast een website en papieren weekkrant heeft Technisch Weekblad ook nog een digitale uitgave van hun krant. Het publiceren van deze digitale uitgave had elke week nogal wat voeten in de aarde. De pdf die voor de papieren krant naar de drukker wordt gestuurd wordt door de redactie opgedeeld in losse pdf's. Daarna worden deze pdf's in een systeem gezet. Dan moeten ook de foto's nog los worden geupload en geplaatst. En dan pas kan de digitale krant gepubliceerd worden in een app waar de bezoeker door de pdf's kan bladeren. Staat en artikel ook op de website dan moet die los worden ingevoerd. Dat kan handiger. 

We hebben een module gemaakt om vanuit de artikelen die in de database staan een weekkrant samen te kunnen stellen. Deze kun de bezoeker pas lezen nadat hij heeft ingelogd. Bezoekers die niet zijn ingelogd krijgen een teaser te zien van het artikel en gevraagd of ze abonnee willen worden.